Det närmar sig…
Torsdag den 1 maj är det dags för årets stora skyttetävling. Det kommer bli olidligt spännande att se vem som vinner i år. Förutom möjligheten att bli 2014-års mästare, är det fyra skyttar som har chans att skjuta hem det åtråvärda vandringspriset för all tid och
Sven Nilsson, Roger Johansson, samt Niklas och Peder Hansson har alla haft ”vandringsälgen” två gånger var. Vinner man den tre gånger får man behålla den för all framtid.
Inför den stora drabbningen är det fixardag på skjutbanan nu på söndag, den 27 april kl 11.00. Kastarna ska smörjas, några buskar röjas bort och lite andra förberedelser ska göras inför säsongen.
När allt på banan är klart är det bara att olja bössorna och värma upp kroppen för den rätta ”svingen”. Niklas har ordnat ett helt fantastiskt prisbord och alla, både veteraner och nybörjare, är välkomna att vara med. 1 maj Kl 11:00 flyger första duvan.
Även den som inte skjuter är naturligtvis välkommen att uppleva den spännande kampen på skjutbanan i Västra Blekan.
Tjejfika på Granan
Hallå alla tjejer, kvinnor, töser, flickor, tanter, gummor och damer !
På torsdag den 24/4 är ni alla välkomna till skidstugan vid Granan. Vi träffas vid 18-tiden och går en promenad. Kaffestugan är öppen, så efteråt fikar vi där.
Den som inte hinner eller vill promenera är naturligtvis välkommen att bara vara med på fikat.
Ta gärna med grannfrun eller väninnan och se det som ett sätt att träffa nya och gamla bekantskaper, under enkla former, en helt vanlig vardagskväll.
Hoppas vi ses!
Fint väder är beställt…
Hällristningskvällen
Nästan 50 personer slöt upp till föreläsningen med hällristningsforskaren Jan Stillström. Inte dåligt med tanke på att det var en sent påkommen aktivitet, som vi inte hann få med i vårens byablad.
Jan kommer från Uppsala och har arbetat som läkare i hela sitt liv, parallellt har han haft ett brinnande interesse för historia, framför allt för hällristningar och hällmålningar. Efter sin pensionering har han ägnat all tid åt forskning inom sitt intresseområde. Han tog själv kontakt med byalaget och berättade att han ville komma hit och titta mer ingående på ristningarna i Evenstorp. I samband med det besöket passade det ju utmärkt att ordna en kväll om hällristningarna i församlingshemmet.
Att återberätta allt skulle bli för långt. Men tolkningen av vår käre adorant, som syns i mitten av ristningen, måste vi såklart återge. Adorant betyder tillbedjare och Jan menar att han inte ska paras ihop med benen som finns jämte honom, som vi har gjort på byalagets logga. Han är en solgud och här som på andra hällristningar har han längre högerarm än vänsterarm! På höger hand har han fem fingrar och på vänster fyra. Precis som på hällristningarna i Enköping och på andra platser!
Raden med ben tros symbolisera döda människor på väg mot dödsriket, som ligger i sydväst, och det är ingen slump att man längre bort i den riktningen finner hällkistorna i Hägnan. Är adoranten på väg att följa de döda till dödsriket? Och hur kommer det sig att han är avbildad på samma sätt på helt olika platser i landet, detta var ju långt, långt innan man skickade ett brev, kollade in det senaste på tv eller gjorde en weekendresa till Enköping.
En annan intressant del av ristningen är den stora figuren i mitten, som Jan menar föreställer en svan, med långa ben och lång hals. När himmelsguden kommer till jorden för att befrukta och ge liv åt den, gör han det i form av en svan. På stjärnhimlen motsvaras den av stjärnbilden ”svanen” på norra korsets stjärnkonfiguration. En stjärnbild som i slutet av december, just när natten är som längst, ser ut att närma sig jorden som en dykande svan. Kanske är det ”svanen” som kommer till jorden med nytt liv och ljus? På ristningen har den en människoliknande arm som avslutas med en skålgrop som liknar en knuten hand.
Den vanligaste tolkningen av en skålgrop är att de spelat en viktig roll inom fruktbarhetskulturens yttringar för god skörd. En hypotes är att man rituellt malde säd eller offrade i dem för att få god skörd. Ännu mer spännande blir det förstås när man ser att raden med ben, som Jan menar symboliserar döda människor, och som aduranten följer mot dödsriket är på väg rakt mot skålgropen. Kanske är det till och med så att de ska offras…
Som med så mycket annat blir mystiken runt hällristningarna och andra fornlämningarna bara mer spännande ju mer man hör berättat om dem. Frågorna blir fler än svaren och något facit finns inte. Men vi hade en mycket trevlig kväll och vår logga får även i fortsättningen se ut som en skrattande liten avhuggen gubbe.
Kyrkokörens Vårfest
Nu är det dags att hälsa våren välkommen.
Detta sker i Sundals-Ryrs församlingshem
Lördagen den 26/4 kl 16.00 och
Söndagen den 27/4 kl 16.00
Förbokning på tel 076-336 85 51, 0521-308 65 eller 073-362 93 85.
Traditionsenligt vårfirande med vårsånger, vårtal, kaffe, lotteri
och soaré med tema ”60-tal”.
Varmt välkommen!
Hällristningarna i Evenstorp
Ingen kan säkert veta. Vi kan bara ana och tro, kanske är det därför hällristningar är så spännande.
Föreställer de berättelser om något som hänt, beskriver de ritualer och seder eller är det kanske en almanacka likt senare tiders bondepraktika? Det enda vi vet är att ”våra” ristningarna i Evenstorp är mycket speciella eftersom de innehåller aduranten (den lille avhuggne gubben) som även finns på byalagets logga. En sådan lär inte finnas någon annanstans.
På onsdag, den 9 April, kommer Jan Stillström från Uppsala och berättar om sin tolkning av Evenstorps hällristningar.
Alla är välkomna till församlingshemmet, kl 18:30.
Inträde 40 kr, fika ingår.