God Jul

Av , december 22, 2021 7:59 e m

 

Byalagets styrelse önskar alla en riktigt fin jul

och ett gott nytt år. 

 

Filmen om Bertil

Av , december 20, 2021 5:42 f m

 

🐄 FILMEN OM BERTIL 🐄

Kanske har du missat den eller vill se den igen? Annars är det vårt julklappstips! 🎁

17/1-2022 kl 18.30 i Sundalsgården.
100kr

Endast förbokning!
sundalsgarden@gmail.com
alt tel 0730249806

/Sundalsgårdens ägare

Hur har det gått med älgen?

Av , december 14, 2021 6:10 e m

På förmiddagen söndag den 28e november sågs en stor älg vandra omkring i cirklar på ett fält på Gunnersbyns marker, inte långt från ga kyrkan. Det var många som såg den och flera som säkert undrar hur det har gått med den.

Älgen uppförde sig konstigt och man ringde därför eftersöksjägare. Runt, runt i stora cirklar gick den.  Så lade sig ner och såg ut att ha ont. Den reste sig och fortsatte sin planlösa vandring i öppen terräng, mitt på dagen, vilket måste anses som ovanligt. Varför gick den inte in i skogen? Förutom sitt underliga beteende såg den ut att vara i god kondition och den var inte halt eller skadad. Det var en stor ”kapital” älgtjur som tappat hornen för säsongen, precis som älgtjurar gör denna tid på året.

Två eftersöksjägare kom dit för att titta på älgen. Då kom den plötsligt så nära att man såg dess ögon och de var helt vita! Kanske berodde hans konstiga beteende på att han inte såg något. Man beslöt att skjuta den och förkorta hans lidande.

Jaktlaget tog hand om älgen. Den vägde 200 kg slaktad, en rejäl bjässe som var i gott hull och hade mat i magen.  Man kunde se att ryggraden var lite sned, men annars hittade man inga fel på den, förutom ögonen då. De var inte var starrgrumligt grå, utan varigt gulvita med ojämn yta.

På måndagen tog man kontakt med SVA (statens veterinärmedicinska anstalt) och de ville gärna titta närmare på vad det kunde vara och bad att man skulle skicka in hela huvudet till viltenheten i Uppsala.

Nu har resultatet kommit och såhär skriver man.  ”En 11-år gammal tjur med kraftiga hornhinnesår, vilka bör ha varit smärtsamma och gjort honom nästan blind. I båda öronen sågs rikligt med öronskabb och tänderna var måttligt slitna. Prover har tagits från ögonen för bakteriologisk och mikroskopisk undersökning. Skallen har provtagits avseende CWD ( chronic wasting disease) Dessa prover visade sig vara negativa”

Exakt vad som har hänt med älgen och hur han kunde få dessa ögonsår kan vi alltså inte veta, men att det var rätt beslut att låta honom sluta sina dagar råder det ingen tvekan om.

 

/Susanne Borssén

.

 

 

Frågan om covidpass

Av , december 1, 2021 8:12 f m

I kväll den 1/12 kl 18,30 är det dags för 3e visningen av filmen om ”Bertil Raggarn”. Alla biljetter är redan bokade.

Flera har ringt och frågat om man behöver covispass och det behöver man inte eftersom vi kommer vara färre än 100 personer.

Varmt välkomna.

 

.

Panorama Theme by Themocracy