Category: Aktuellt

Årets årsmöte

Av , mars 19, 2023 8:45 e m

Årsmötet inleddes med att Anna Johansson berättade om Nuntorp gård, som hon äger tillsammans med sin man Rickard. Framför allt presenterade hon projekten kring lokal mat, bistron och skafferiet. Det händer mycket spännande i provköket och de har nya spännande samarbeten på gång. Man besöker tex storkök för att visa hur man tillagar och inspirera till att använda nya råvaror när man lagar mat. Bönor och linser vet ju de flesta vad det är, men hur får man det att smaka så gott så att både unga och gamla tycker om dem. En för många ny råvara som Anna tror på inför framtiden är sjöpung, en animalisk vara från havet med djup umamismak som rätt tillagad kan användas som exempelvis färs.

En stor fördel med skafferiet på Nuntorp är att det finns möjlighet att handla lokalt och närproducerat utan att behöva åka runt till flera olika gårdsbutiker. Just nu håller man på att samla information om de olika leverantörerna, för att vara påläst när kunderna vill veta var och hur något är odlat eller uppfött.

Som sig bör bjöds det sedan på fika och därefter blev det årsmötesförhandlingar.

Susanne Broberg valdes till ordförande för mötet. Thomas, Nicklas, Christel och Conny har ett år kvar. Klara, Ulrika och Susanne valdes om på två nya år. Styrelsen är alltså det kommande året oförändrad. Revisorerna Kent Nilsson och Susanne Broberg valdes om. Valberedningen med Roger Johansson, Anders Broberg och Jan Borssén sitter kvar. I styrgruppen för aktivitetslederna finns sedan tidigare Roger Johansson, Bo Elofsson, Kristina Johansson och Susanne Broberg, de fick nu förstärkning av Joachim Vätterhanmn och David Geets.

Under 2022 har byalaget haft en mängd aktiviteter som luncher, pubkvällar, vinprovning, fotovisning, berättarkväll, ljusstöpning, adventpyssel, lerduveskjutning, vandringar, valdebatt mm. 144 hushåll var medlemmar, byalaget har satt upp ett bokskåp och blev medlem i ABF.

Det beslutades att medlemsavgiften ska vara oförändrad, samt att §8 i stadgarna ska ändras. Där har det tidigare stått att årsmötet ska annonseras på anslagstavlorna, nu är det ändrat till byabladet, hemsidan och sociala medier.

Byalagets kassa har under året minskat med ca 13 000 kr. Under pandemin betalade medlemmarna troget sin avgift trots att vi inte kunde ha några aktiviteter, detta har gjort att tillgångarna närmade sig nästan 100 000 kr. Ingen blir lycklig av att byalaget har en massa pengar på ett konto och vi har därför valt att hålla nere kostnaderna på våra aktiviteter så mycket som möjligt. Vi hoppas på så sätt att ekonomin inte ska vara ett hinder att vara med på det man önskar.

I slutet av mötet efterlyste vi återigen medlemmarnas önskemål om vad ni vill att byalaget ska ordna. Har ni något förslag är ni varmt välkomna att kontakta någon i styrelsen.

.

Årsmöte 2023

Av , mars 13, 2023 10:13 f m

På onsdag den 15 mars är det dags för byalagets årsmöte. Det börjar kl 18,30 i Sundalsgården.

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer Anna Johansson från Nuntorp gård och berättar om ”lokalproducerat på bordet” och om skafferiet på Nuntorp.

Vi bjuder på kaffe och smörgås.

Har du en idé om vad byalagets styrelse kan göra för bygden? Kanske ett förslag på någon aktivitet, någon fråga vi behöver driva för bygdens bästa eller något helt annat. Kom i så fall till årsmötet och berätta det för oss eller ta kontakt med någon i styrelsen när som helst, vi är öppna för alla förslag.

Välkomna !

.

Vill du vara med i bokcirkeln?

Av , mars 7, 2023 7:08 e m

Nu är vi på väg, första ”anhalt” är Malma station med beräknad ”ankomst” 16 mars kl.15.00.

Vår vidare färd skymtar fram…
Än finns möjlighet att hoppa på tåget.
Vill du också vara med i bokcirkeln, hör av dig till Eva 076-1614194
.

Vårens första lunch

Av , februari 18, 2023 6:16 e m

På torsdag den 23 februari är det dags för vårens första torsdagslunch. Mellan kl 12-13 står maten framdukad i Sundalsgården. Denna gång serverar vi marinerad fläskytterfilé med potatisgratäng. Som vanligt är det kaffe och kaka efter. Det kostar 120 kr.

Halv 12 har kyrkan tid för eftertanke som man kan vara med på om man vill.

Hoppas vi ses !

 

.

Quiss-kvällen

Av , februari 7, 2023 2:21 e m

Oj, vilken kväll det blev!

65 personer kom och åt, drack och löste quiss, pratade, dansade och hade supertrevligt. Det är verkligen kul att så många vill komma till byalagets arrangemang och att vi kan mötas och ha roligt oavsett ålder. Kanske är de detta som är Sundal ryrs andan?

Vi började kvällen med chili con carne och bröd. Alla lät sig väl smaka och det fanns gott om mat så alla blev mätta.

Därefter blev det musikquiss komponerat av Hans-Olof Behrns alias ”Hansa” från Frändefors. Ett jättebra och lagom svårt quiss med omväxlande frågor som passade alla åldrar. Det diskuterades livligt vid borden och ljudnivån var stundtals riktigt hög. Ibland önskade man nästan att man kunde skruva ner pratvolymen litegrann, men den höga nivån tyder väl egentligen bara på ett stort engagemang och många glada människor som vill göra sig hörda. Vinnarna av quisstävlingen vann äran och var sin guldmedalj i choklad.

Efter maten fanns det kaffe för de som ville ha och sedan flyttades borden undan för att göra plats för dans. Det blev en feststämning som vi sent ska glömma. Glada vänner, trevliga samtal och dans som höll på till kvart i 1 då vi drog ur kontakten till musiken. Vid 1 var Sundalsgården släckt och tyst, precis som vi lovat att det ska vara.

När vi städade dagen efter upptäckte vi att någon glömt en beige tröja på en hylla i hallen. Vet ni vems den kan vara? Hör av er till Susanne 076-8533576 i så fall.

 

.

 

Vill du vara med i byalagets bokcirkel?

Av , januari 24, 2023 5:02 e m

Gillar du att läsa och träffa likasinnade, diskutera böcker, tipsa varandra och utbyta tankar om det ni läst? Då ska du absolut vara med i vår bokcirkel. Anmäl dig till Eva Sarge 076-1614194 (telefon eller sms) senast 31 januari. Vi satsar på att ha en första träff under februari.

Alla varmt välkomna!

 

.

 

Vårens byablad

Av , januari 21, 2023 3:52 e m

Nu finns vårens byablad under fliken ”på gång i bygden”

Luncher, pubkväll, bokcirkel, årsmöte, loppisrunda, kväll om släktforskning, lerduveskjutning, vandring mm. Vi hoppas det ska finnas något som passar just dig.

Ett tips – Om du är intresserad av att vara med på pubkvällen, vänta inte för länge med din anmälan, det är redan över 20 anmälda.

 

Vi vill också påminna om att det är nytt år och dags att betala medlemsavgiften 100 kr/familj eller 50 kr/ person. Bankgiro 5665-7125 eller  Swish 123 0988 303. Märk betalningen med ert namn.

 

.

Pubkväll i februari

Av , januari 12, 2023 11:01 f m

Vårens byablad är på gång, men vi vill redan nu puffa för årets första aktivitet.

Lördag den 4 februari är det pubkväll med musikquiz i Sundalsgården. Det börjar kl 19 och kostar 150 kr, då ingår mat, alkoholfri dryck, kaffe och chokladbit. Vin och öl kan köpas separat.

Anmäl till Thomas Darberg 073-4244493 (thda75@hotmail.com) senast 31/1. Det går även bra att anmäla till någon annan i styrelsen.

 

Alla hjärtligt välkomna !

 

.

God Jul

Av , december 22, 2022 6:30 e m

Byalaget önskar alla en riktigt god jul !

 

.

Kransbindning

Av , december 5, 2022 7:10 e m

I helgen var det kransbindning i Bollungsnäs gamla skola. Riktigt mysigt och trevligt.

 

 

 

 

Vilken julstämmning!

Vi tackar Klara och Helen för att de fixar så fint och bjuder in byalaget till pyssel !

 

.

Panorama Theme by Themocracy