Matfest i väst

Av , september 22, 2017 4:41 e m

Söndag den 24/9 ordnar föreningen Lokalproducerat i väst en Matfest med ca 200 intressanta besöksmål, där maten står i centrum. I Sundals ryr håller Evenstorps gård öppet mellan 11-16, men vill du se fler lokala producenter  hittar du dem på hemsidan ”lokalproducerat i Väst”.

Studiebesök

Av , september 16, 2017 11:16 f m

Tio personer var vi som samlades igår kväll för att lyssna när Michaela Perlöv på Tassainn föreläste om ”Förebyggande friskvård för hund”.

Kvällen inleddes med att Michaela visade oss runt i lokalerna samt visade de redskap hon använder sig av i sitt arbete. Vi fick bland annat prova laser samt vibrationsplatta.

Hennes hund Diego visade oss hur vattentrasken fungerar. Det är ett löpband under vatten där hunden skrittar/travar. 10 minuter i vattentrasken motsvarar 45 minuter i skogen!  

Efter den praktiska delen blev det teori. Vi fick bland annat lära oss vikten av uppvärmning samt att varva ner efter träning, att skritt är den jobbigaste gångarten och det är då hunden använder mest energi och mest muskler. Något att tänka på! Vi fick också tips på bra övningar att göra, en genomgång i kloklippning samt mycket mycket mer.

Sammanfattningsvis blev det en intressant kväll med mycket frågor och kunskapsutbyte.

Vi tackar Michaela för en mycket givande kväll!

 

.

 

Rally på fjället

Av , september 7, 2017 7:26 e m

På lördag den 9/9 arrangerar Dals MK rallyt ”Dalslandstjuren” på Kroppefjäll. Sträckan man kör är ca 15 km och går från Västra bleken till Ragneruds camping. Man kör den 2 gånger och samlingsplats/depå är vid Kärrs grusgrop. Första start går kl 11.

Vi har inte mindre än tre rallyförare här i bygden som ska köra denna tävling. Niklas Åkerland, Sallebyn, kör en svart Volvo 940 med startnummer 26. Stefan Grönberg, Västeräng,  kör en blå Opel Ascona, med startnummer 34 och Fredrik Karlsson, Årbol  kör en Volvo 240 original som är röd och grå och har startnummer 59. Niklas och Stefan kör i grupp H och Fredrik i voc.

Vi har fått lite insidertips till hemsidan om var det kan bli intressant att titta på tävlingen. Man kan  tex köra upp till Granan och gå till Svarttjärn, där det kan bli spännande i kurvorna. Kör man istället upp från Bollungen kan man stå vid hårnålskurvan där de kommer från Granan och svänger höger mot Högsäter. En annan intresant plats kan bli kurvan runt Kvarnevadssjön (där 3ans elljusspår går nära vägen). Tänk bara på att själva tävlingsvägen är avstängd mellan kl 7-18.

Packa matsäcken och ge er ut i skogen. Det kommer bli en fartfylld dag med motorer som vrålar och grus som sprutar. Självklart håller vi tummarna för våra hemmaförare och önskar dem ett stort lycka till.

 

Niklas Åkerland med sin Volvo 940 med 300 hk under huven.

 

.

 

Avbrott på fibern

Av , september 6, 2017 12:08 e m

Som flera märkt har det blivit ett avbrott på fibern till flera hushåll i Sundals ryr. När man klippte vägkanter utanför Brålanda har man av misstag kört på en kopplingsbrunn och klippt sönder flera fiberledningar. Man hoppas hinna laga allt i dag (6/9), men kan inte lova något. Men man jobbar så fort man hinner….

Kvällspromenad till grottorna

Av , september 3, 2017 7:05 e m

 

Skolorna har börjat och för de flesta är semestern slut, adjöss med lata dagar och sena grillkvällar.  Dags för omstart, med förhoppning att allt ska bli bättre. En version 2.0 som ska äta nyttigare, stressa mindre, motionera mer och ta tag i alla ”borde göras”. På datorn trycker man ctrl-alt-delete och vips har man gjort en omstart, tänk om livet vore lika enkelt.

Vill man utnyttja kvällarna, som fortfarande är ljusa, till att ta en promenad finns det många trevliga rundor och platser att gå till i Sundals ryr. Lite jobbig, men väl värd besväret, är promenaden till grottan.

Bilen parkeras utmed vägen som går upp till Granan. Första biten är stigen bred och fin, när man tagit av mot vänster vid skylten ”Bustugegrottorna” blir den smalare. Uppför, uppför, knixigt och brant. Ett litet träd får fungera som ledstång. Grottan är ganska stor och har två ingångar. Det är en spännande plats, inte minst med tanke på att det är brant precis utanför. Man undrar vad som hänt här genom historien. Har den varit boplats, gömställe eller kanske hemlig mötesplats?

En titt in i grottan men sedan fortsätter jag uppåt, ända upp på toppen av berget. Det är där utsikten finns. Är vädret klart kan man se långt. Silon i Brålanda, kyrkan, vindkraftverk, ja till och med Hallesnipen i Vargön kan man se. Man förvånas över hur saker ligger i förhållande till varandra. 

Kanske är det här sommarens sista kväll eller är det höstens första? Det mesta är fortfarande grönt men några lönnar har börjat skifta i rött och luften är sval och klar. Tröskor tuggar i sig den mogna spannmålen på åkrarna långt där nere. Här kan man sitta och begrunda världen en stund. Fundera på livet, ekorrhjul och meningen med allt, under tiden som höstlöven gulnar. Allt är så tyst att man kan höra sina andetag.

Man behöver inte gå den branta vägen ner igen, det finns en enklare snitslad väg från höjden. Snart är man tillbaka till stigen och vägen igen. En liten kvällspromenad till en fin plats i Sundals ryr….

 

/Susanne Borssén

 

.

Panorama Theme by Themocracy