Stöldräder igen…

Av , augusti 23, 2016 5:41 e m

 

IMG_3853

Sommaren går mot sitt slut. Kvällarna blir längre nätterna mörkare. Tyvärr betyder det också att människor med låg moral och utan känsla för mitt och ditt får fler timmar att arbeta ostört på. I Sallebyn har det den senaste veckan funnits tecken på att dessa ”nattarbetare” varit aktiva. Diesel har försvunnit, dörrar som borde varit stängda har stått öppna på morgonen, spår på gårdsplaner efter obehöriga bilar och i morse hittades en säck-kärra, med okänd ägare, slängd i diket…

IMG_3850

För två och ett halvt år sedan ordnade byalaget en informationsträff med polisen efter att en serie inbrott skett i bygden. Vi fick då en del tips på vad man kan göra för att försvåra för tjuvarna. Här kommer en liten uppdatering.

  • Belysning som släcks och tänd på olika tider är bra. Liksom sensorer som tänder utebelysning vid rörelse.
  • Starkt ljus utomhus, gärna strålkastare som sitter högt upp, kan hålla ljusskygga individer på avstånd.
  • Försvåra för tjuvarna att ta sig in. Riktiga lås, fönster ska vara reglade och helst igenskruvade. Tjuvar drar sig för att krypa igenom sönderslagna fönster.
  • Var uppmärksam på okända bilar som kör runt eller parkerar. Skriv gärna upp registreringsnummer, färg och fabrikat. Notera datum och klockslag.
  • Det är aldrig fel att ta ett foto med mobiltelefonen, men gör det diskret.
  • Titta upp och sök ögonkontakt med bilar som kör förbi eller människor som går. Tjuven vet då att någon har sett och kan identifiera honom.
  • Okända försäljare ska man vara misstänksam mot. Be om visitkort och be att få återkomma om du är intresserad av hans vara.
  • Samarbeta med grannar. Prata med varandra om vad ni sett/hört. Titta till varandras hus när ni är borta, flytta soptunnan, töm brevlådan mm.
  • Ring 112 om du tror att ett brott begås.
  • Ring 114 14 om du vill lämna tips om en iakttagelse. Det är bättre att ringa en gång för mycket om man ser något misstänkt. Det kan vara just din information som polisen behöver för att lyckas.

Med skärpt uppmärksamhet kan vi tillsammans göra det svårt för tjuvarna !

/Susanne Borssén

Pyrschjakt på rådjur

Av , augusti 20, 2016 6:47 e m

IMG_3835

16 augusti är en helig dag för många jägare, det är då som årets jaktsäsong inleds. Förvisso har man fått jaga både grävling och kråka ett tag, men det stora flertalet anser nog ändå att jaktsäsongen börjar med jakt på råbock. Den drar inte alls igång med buller och bång och folkvandring till skogs, som älgjakten. Man får inte heller använda hund utan måste helt enkelt smyga, sitta och vänta eller locka till sig en råbock.

En kväll den första jaktveckan följde jag med några Sundals ryrsjägare för att se med egna ögon vad det är som lockar med denna jaktform. Jag förhör mig om vad man ska ha med sig och på sig. Tysta kläder som inte prasslar och gärna en kikare. Fika då? undrar jag, men får till svar att det låter för mycket. Jag försäkrar att jag kan tugga tyst och inte tänker välja knäckebröd och på älgjakten var det ju helt okej att ha med en rejäl matsäck, men de tror ändå jag kommer väsnas för mycket med mitt fika så jag struntar i att ta med något.

Vi sätter oss på ett litet berg i åkerkanten, framför oss har vi flera hektar havre, bakom oss finns skog. Nu börjar väntan. I början känner jag mig rastlös. Jaha tänker jag, ska vi bara sitta här. Vad ska vi göra medan vi väntar? Ingenting, absolut ingenting och det kan vara nog så svårt. Men efter en stund går det bättre. Solen står fortfarande ganska högt på himlen, den värmer skönt. Det är en fin kväll. Jag hör en hackspett hacka efter insekter, en duva kuttrar och aspens löv prasslar. Väntan.IMG_3839

Det hörs något i skogen till höger om oss, det låter som ett par katter. Mycket riktigt, de tystnar och efter en stund kommer en katt gående längs diket. Ett par harar ser vi också, men inget rådjur. Solen har börjat dala. Så hör vi ett skott och efter en stund kommer ett sms från grannen på passet bredvid ”en räv” står det.

Men väntan fortsätter, kanske blir grannskapets hönor glada över att det nu finns en räv mindre, men det är ju en råbock vi vill ha. Ett par harar skuttar helt ljudlöst förbi, de stannar till, hoppar runt en stund och fortsätter sedan. Nu har solen börjar närma sig horisonten, den tidigare så varma kvällen börjar bli kylig. Så hör vi något bakom oss, det låter som ett hundskall och en råbock kommer i full fart ut från skogen en bit vänster om oss. Det går jättesnabbt och strax efteråt är allt lugnt igen. En lång väntan följt av en sekundsnabb chans. Bössan ligger kvar över jägarens ben. Den smidiga bocken hoppar med graciösa språng vidare över havreåkern.

IMG_3841

Så går solen ner i en fantastiskt sprakande solnedgång för att skapa en efterlängtad morgon någon annanstans på jorden. Jag reser mig upp och försöker skaka liv i mina stela ben, som suttit stilla så länge. I kväll blev det ingen jaktlycka, men det gör absolut ingenting. Alla jägare är medvetna om att det går många jakttimmar på varje fällt byte, nuförtiden behöver ingen gå hungrig för det. Lugn och ro, frisk luft och en fin naturupplevelse gör att kvällen ändå känns lyckad. När jag går hemåt stiger en rund, gul fullmåne upp över skogskanten och skickar sitt milda sken över den vackraste platsen på jorden.

/Susanne Borssén

En tradition lever vidare

Av , augusti 15, 2016 7:58 e m

IMG_3827

Tidigare i veckan hade vädret varit minst sagt nyckfullt med både kyla, blåst och regn, men i vanlig ordning sken solen när det i söndags var dags för friluftsgudstjänsten på Granan. Mot slutet av gudstjänsten kändes det nästan lite för varmt där i solgasset, en ganska ovanlig känsla denna sommar.

IMG_3828

Katarina Kjörling hade ett mycket passande sommartema i de sånger hon valt att sjunga. Kantor Dan Rosengren spelade och Anette Jarsved Carlsson predikade. Dagens kollekt gick till barnverksamheten i Sundals ryr.

I många år har det varit en tradition att LRF och byalaget medverkar och detta år var inget undantag. Jörgen Osvaldsson och Bengt Josefsson från LRF bjöd på grillad korv med bröd. Byalaget hade kaffeservering med flera sorters hembakade kakor och ett lotteri med skänkta priser. I köket fanns Sandra Olsson, Emma Karlsson, Marianne Gustavsson och Susanne Borssén. Ungefär 55 personer kom, något färre än tidigare år. Men alla verkade trivas, och den trevliga traditionen med en solig friluftsgudstjänsten lever vidare.

Älgbanan

Av , augusti 11, 2016 4:46 e m

IMGP4296

 

I flera år har byalaget ordnat en träningsresa inför jakten. I lördags var det elva skyttar som mötte upp och åkte till älgbanan i Bolstad för att träna. Man skjuter fyra skott i varje serie. Först ett när älgen står stilla, sedan ett när den springer åt vänster, ytterligare ett när den står stilla och ett sista skott när den springer åt höger.

IMGP4298

 

IMGP4301

Förutom att det är bra träning inför stundande jaktsäsong, är det ett tillfälle att prata jakt och umgås med likasinnade. Nu hoppas vi att kikarsiktena är rätt inställda och att alla skott sitter där de ska under jakten. IMGP4305

 

 

 

 

Ett tack till Lasse Hoffmann for de fina korten

 

 

IMGP4299

 

 

 

 

 

 

 

/Susanne Borssén

 

Grillkvällen

Av , augusti 9, 2016 6:22 e m

 

IMG_3655

Många kom till cykeltipset och den avslutande grillkvällen.

Alla verkade trivas, både barn och vuxna.

IMG_3658

IMG_3660

Friluftsgudstjänst

Av , augusti 6, 2016 1:23 e m

sol

Söndag den 14 augusti  är det den årliga friluftsgudstjänsten på Granan. Det börjar kl 15 ! Den felaktiga tiden som smugit sig in i byabladet kan ni helt bortse ifrån, sprid gärna den riktiga tiden vidare.

Anette Jarsved Carlson håller i gudstjänsten, Katarina Kjörling sjunger, LRF bjuder på korv och bröd, byalaget har kaffeservering och lotteri med fina priser.

noter

Har du möjligen något du kan tänka dig att skänka som pris? Kanske något hembakt, några egenodlade tomater eller något annat du odlat själv. De hemgjorda priserna brukar vara mycket uppskattade.  Ta i så fall med dem på söndag eller hör av dig till Susanne Borssén 076-8533576 om du vill lämna dem tidigare.

Vi har självklart beställt fint väder, men skulle det mot förmodan bli regn hålls gudstjänsten inne i skidstugan.

Alla Varmt välkomna !

Träna inför jakten

Av , augusti 2, 2016 8:00 e m

Förra årets resa till älgskyttebanan i Bolstad blev en succé, även om det var lite si och så med att träffa älgarna så hade alla mycket trevligt. Nu på lördag (6/8) är det dags för årets upplaga. Vi träffas vid parkeringen i Västra Bleken kl 14.30. Ingen anmälan behövs.  Frågor Jan Borssén tele 35031.

 

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Det kostar inte mycket att träna på banan i Bolstad. Var och en får dock ta med vapen och ammunition till sig själv.

Nej, ni behöver inte vara oroliga. Det kostar inte mycket att träna på banan i Bolstad. Var och en får dock ta med vapen och ammunition till sig själv…

 

Cykeltips och trivselkväll

Av , augusti 1, 2016 10:02 f m

cykeltur

På fredag (5/8) drar vi igång byalagets hösttermin. Då blir det en cykeltipsrunda, ca 9 km,  med frågor för både barn och vuxna. Från kl 18 kan man starta vid skolan. Efter tipsrundan är det grillning och ”trivselkväll” vid skolan. Vi fixar så att grillarna är varma, men mat och dryck tar var och en med till sig. Vill du inte cykla kan du självklart komma och vara med ändå.

Alla är hjärtligt välkomna!

Panorama Theme by Themocracy