Tomteröd trotjänare

Av , november 30, 2015 7:52 e m

I många har byalaget haft en vagn med i tomtetåget och hela tiden har vi haft hjälp av samma trotjänare. Veterantraktorn som i alla väder troget har ställt upp och dragit vagnen med Sundals ryrs tomtenissar på Brålandas gator är en vackert röd Mc cormick International, av årsmodell 64, med drygt 40 hästkrafter som Bror Olsson i Häljebyn köpte ny år 1964.

Den köptes på Andrens järnhandel i Brålanda (låg mitt emot cypressen). På den tiden såldes det många av denna modell till lantbrukare runt om i trakten. Traktorerna kom då med tåg till Brålanda. Denna modell heter B 414, B betyder att den är tillverkad i Storbritannien till skillnad mot D modellerna som är tillverkad i Tyskland.

Under åren har det kommit större och starkare traktorer som kan dra större och mer effektkrävande maskiner, men den lilla IH´n finns fortfarande kvar på gården i Häljebyn.  Numera har den i stort sett bara två uppdrag om året, veteranplöjningen i Gestad och tomtetåget i Brålanda. Den ägs av Peter Olsson, men på tomtetåget körs den som vanligt av Gunnar. Precis som tidigare är alla småtomtar välkomna att åka med i vagnen som vi kallar ”badkaret” och vi vill gärna att så många vuxna tomtar som möjligt går jämte. Samling kl 15 vid vägförvaltningen i Brålanda, (lördag den 5 dec).

Men innan dess är det uppladdning och pyntning av vagnen. På fredag kväll kl 18 träffas vi för den sedvanliga glöggkvällen hos fam Thorsson i Gunnersbyn. Var och en tar med mat och dryck till sig. Det finns möjlighet till grillning. Tag också gärna med granris för att pynta vagnen.

Välkomna!

Lunch med jultema

Av , november 26, 2015 7:26 e m

För drygt fyra år sedan hade vi den första torsdagslunchen, det har under dessa år varit en av byalagets mest uppskattade aktiviteter och hela tiden har intresset ökat. Första gången var vi 28, denna gång var vi drygt 50 som samlades och åt tillsammans. Det har blivit en tradition att ha jultema den sista lunchen under hösten och denna gång var inget undantag. Sill, ägg, Jansons frestelse, köttbullar, prinskorv, rödbetssallad mm stod på bordet och alla lät sig väl smaka.

Jag vill passa på att tacka alla gäster som besökt luncherna, det är så roligt att ni kommit och att ni visat er uppskattning. Syftet har inte varit att byalaget ska gå med vinst och all matlagning och bakning har skett med helt ideella krafter, i stället har målet varit att skapa trivsel och gemenskap. När man hör alla prata, skratta och ha trevligt och dricka både påtår och tretår kan man inte tycka annat än att vi lyckats.

Ett stort tack även till alla som hjälpt till med matlagning och bakning, utan er hade det inte blivit några luncher. Stort tack till Sandra Olsson och Katarina Appelgren som dukat, lagat mat och diskat, men även till Emma Karlsson, Ingrid Nilsson och Marianne Gustavsson som funnits med på ett hörn och hjälpt till med förberedelserna.

Nu tar vi en paus från luncherna på obestämd tid. Kanske samlar vi kraft och kommer igen någon gång i framtiden, men under våren finns det inga torsdagsluncher med i programmet.

/Susanne Borssén

Sista lunchen

Av , november 24, 2015 7:53 e m

Ni har väl inte missat att det är den sista torsdagslunchen nu på torsdag den 26 nov.

Mellan kl 12-13 i församlingshemmet, denna gång blir det en liten julbuffé.

Varmt välkomna

.

Julpyssel

Av , november 15, 2015 5:13 e m

Timmarna bara svischade förbi vid dagens julkorts-skapande. Agnetha som var vår mentor under dagen visade först en mängd tekniker och inspirerande förslag, sedan var det bara att släppa loss

kreativiteten. Vi hade förmånen att få tillgång till Agnethas stora förråd av papper, färger, mallar, stämplar, spetsar och glitter mm, vilket gjorde att även vi som inte hade så mycket eget material kunde få till några trevliga julkort. Självklart fanns det också, som så ofta vid byalagets aktiviteter, plats för trevlig samvaro, fika och prat. Ett lunchavbrott för att äta en god sopplunch på fjällgården Granan hann vi också med.

Av , november 7, 2015 5:08 e m

Ett liv med ardenner

med och om Gun och Torsten Frendberg Brålanda

1926 köpte Torstens far första ardennern som Torsten fick köra.

Därefter fanns det ardenner i Fagerhult tills Torsten gick bort.

Vi följer Gun och Torsten i deras vardag.

Filmen är inspelad mellan åren 2011- 2013

av Jan Andersson Troneberg Brålanda

Välkomna till

till  SUNDALS RYRS FÖRSAMLINGSHEM

Tisdagen den 10 oktober kl.19oo

Filmen är 2 timmar lång, med servering i paus.

Entré 80 kr barn under 15år gratis.

Arrangör: Sundals Ryrs byalag och LRF

Solkvällen

Av , november 4, 2015 9:53 e m

Ett femtontal personer mötte upp till den intressanta kvällen om solenergi. Bertil Hjalmarsson, med flerårig erfarenhet av förnyelsebar energi, berättade för oss om solpaneler. Skillnaden mellan dessa och det vi kallar solfångare, är att av solfångare får man varmt vatten och av solpaneler får man el.

Det finns två olika typer av paneler, tunnfilmspaneler och kristallina paneler. Tunnfilmspaneler är lite billigare men ger i också färre watt/ m2 .  Kristallina paneler mer känsliga för skugga, något som man bör tänka på om man har tex skorstenar eller ventilationshuvar på taket.

Självklart är ett tak som ligger rakt mot söder bäst, men det är inte nödvändigt. Tak som ligger mot väst och öst funkar också. Solpaneler klarar tyngder på 500 kg/m2 men det kan bli problem om man får mycket snö på taket och måste skotta.

Den el man producerar går i första hand till den egna förbrukningen, därefter kan man sälja ev överskott ut på nätet. Bäst ekonomi får man om man säljer strax under den mängd som man själv förbrukar. Det går att söka investeringsstöd som är lite olika stort beroende på om man är privatperson eller företag, i nuläget är det 20-30%. Bertil Hjalmarssons företag ”solenergigruppen” kan hjälpa till med allt från planering till att hitta bästa elavtal när man vill sälja sitt överskott.

För närvarande får man en skatterabatt på 60 öre/kWh, politiska beslut kan ändra på detta, men man ska veta att politikerna satt som mål att år 2050 ska 100% av vår energi komma från förnybara källor och förhoppningsvis kommer de underlätta med  beslut som kan hjälpa till att uppnå målet.

Solenergi är lönsamt, har man en villa är återbetalningstiden i nuläget 9-10 år, för ett lantbruk ca 5-6 år. Dessutom är det en skön tanke för den miljömedvetne att man bidrar till en grönare värld.

/Susanne Borssén

Pysseldags…

Av , november 1, 2015 2:04 e m

Barnens pysseldag under höstlovet blev en välbesökt succé. Nu är det de vuxnas tur….

Den 15 nov låter vi kreativiteten flöda. Då är det nämligen pyssel för vuxna (scrapbooking), mellan kl 11-15 i Skidans hus, Granan.

Vi kommer tex skapa egna personliga julkort. Material finns att köpa men vi rekommenderar också att du tar med eget om du har. Efter ett par timmars pysslande gör vi ett avbrott och går den korta promenaden till kaffestugan där det kommer finnas sopp-lunch.

För att vi ska kunna planera dagen och tex ordna ett ”start kit” till alla, vill vi ha din anmälan snarast.

Frågor och anmälan katarina.appelgren@outlook.com telefon 35104  eller Agnetha Dahlberg tele 31523

VÄLKOMNA !

Panorama Theme by Themocracy