Årbols handelsbod

Av , april 30, 2019 1:03 e m

Kören under ledning av Björn Fredriksson

Det var verkligen fullt drag församlingshemmet när den årliga vårfesten gick av stapeln. Våren sjöngs in ute på trappan, det var en aning blåsigt, men vad gör det när vår fantastiska kör sprider en sån varm och härlig stämning. Sedan en rad välkända och omtyckta sånger klingat ut bjöds vi in till kaffe, smörgås och kaka. I vanlig ordning såldes det åror som man kunde vinna gotte-hinkar eller kaffe på.

Årets vårtalare Christina Milén Jacobsson talade om den efterlängtade våren, hur fantastiskt det är att naturen vet vad den ska göra och att det fungerar varje år! Det fina talet handlade också om bygdeutveckling och vikten av att skapa mötesplatser, ett ämne som verkligen träffade mitt i prick eftersom årets vårspex handlade om ”Årbols handelsbod”, en plats där man kunde träffas. Hon läste till sist den tänkvärda dikten av Tage Danielsson ”En droppe droppad i livets älv, har ingen kraft till att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!”

Så bjöds vi in till Årbols lanthandel där Chefen Jenny och den anställda Sally hade fullt upp med att packa upp varor och ta emot kunder. Sally, alias Björn Karlsson, som i år var blond, men med lika opraktiskt höga klackar som vanligt, har jobbat i affären i 15 år och ska snart kanske få börja lära sig göra tidningsreturer…   I ett högt och medryckande tempo fick vi serverat en mängd gamla goa låtar. Ett litet rött paket, Kaffe utan grädde, Money money money, Banankontakt och många fler.

Man gör en finsk dansbandslåt, komplett med kör och ståbas och extra allt, av baksidestexten på ett paket Oboy !

En försäljare kommer och försöker sälja ”Den berömde Dr Sloan´s liniment, ett bra patent som gör dig ”hot”, det travas endast en liten skvätt, ut sköna bruna flaskan med Sloan´s porträtt…”.

 

 

”Angelica” som varit i lagårn sen 5 på möra gör en underbar tolkning av en ensam nödställd dräng som sjunger sin refräng  ”Mjölkbil ta mig med, till en plats där människor bor, här är öde alltför öde, mjölkbil ta mig med…” Men jag vågar lova att alla var mycket nöjda över att vara just där man var denna eftermiddag i Sundals ryr. Det hördes inte minst på applåderna som aldrig ville ta slut efter föreställningen.

 

/Susanne Borssén

 

 

.

Kosläpp

Av , april 29, 2019 8:04 f m

Även i år är det kosläpp och mängd andra aktiviteter på Evenstorps gård den 1 maj. Gårdsbutik, café, ponnyridning, tipspromenad, grillning av evensburgare mm. Det är öppet mellan 14-17 och korna släpps ut kl 15.

 

.

1 maj smäller det igen!

Av , april 27, 2019 7:58 e m

 

Kl 11.00 går startskottet för den årliga lerduveskyttetävlingen på skjutbanan i Västra bleken. Både publik och tävlande hälsas välkomna och som vanligt utlovas fina priser.

Vid frågor ring Nicklas Hansson tele: 35060

 

 

.

Vårfest !

Av , april 25, 2019 7:18 f m

Kanoterna är på plats

Av , april 22, 2019 5:13 e m

Nu ligger byalagets kanoter vid Bollungen.
Vill du hyra kanoterna?
Kontakta Maria Carlring för bokning,  0702-743978, maria.carlring@hotmail.com eller via Messenger.
Privatperson: 40 kr/kanot/dag
Företag/förening: 100 kr/kanot/dag

 

.

Påsklunch

Av , april 19, 2019 7:08 e m

Det blev en solig skärtorsdag i dubbel bemärkelse när byalaget bjöd till påsklunch. Många kom och maten var mycket uppskattad. Ungefär 40 betalande, ett 10-tal barn (som åt gratis) och 5 kökspersonal lät sig väl smaka av buffén. Eftersom vi inte fick hyra församlingshemmet, var vi i SK Granans skidstuga. Den är mycket trevlig och det blir en familjär stämning, dock är köket inte helt optimalt för mat till så många. Men disken klarades av med humöret på topp efter många lovord och uppskattande beröm. Det värmer ska ni veta!

Vi fick flera frågor om ”den gröna sillen”, den är jättelätt att göra, här kommer receptet:

Örtagårdssill

2 förpackningar 5-minuters inläggningssill

1 kruka basilika

1 liten knippa dill

1 vitlöksklyfta

1 ägg

3 msk senap

1 msk vinäger

½ tsk salt

1 krm peppar

1 dl olja

2 dl créme fraiche

 

Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Repa bladen från basilikan och dillen, skala vitlöksklyftan. Lägg örterna och vitlök i en hög skål. Tillsätt ägg, senap, vinäger, kryddor och olja. Mixa med stavmixer  till en grön sås. Rör i Créme fraichen. Varva med sillen i en burk, ställ kallt i ca ett dygn.

 

/Susanne Borssén

 

.

Torsdagslunch

Av , april 14, 2019 3:49 e m

På skärtorsdagen blir det torsdagslunch igen.

Mellan kl 12-13 serveras det påskbuffé i Granans skidstuga.

Pris 100 kr

Alla är varmt välkomna !

 

 

.

Svar på insändaren

Av , april 4, 2019 5:23 e m

Det tog inte lång tid förrän vi fick ett mail som svar på insändaren.

Hej

Enligt vår publisher, Cecilia Frisk, så är den senaste rapporten från posten att de faktiskt delar ut tidningen samma dag med posten – utom lördagstidningen som kommer med posten på måndag.

//mvh insändarredaktör Susanne E Jensen, TTELA

 

.

Insändaren

Av , april 3, 2019 12:30 e m

Vid årsmötet fick byalaget i uppdrag att skriva en insändare om den orättvisa förändringen av tidningsutdelningen på landsbygden. Nu är den klar och inskickad till ttela och Melleruds nyheter. Brålanda väntjänst och ”aktiva gubbar” ställer sig också bakom, därför står även de med som avsändare. Nu återstår att se om den kommer med i tidningen….

 

 

Vi har fått beskedet att från mitten av april kommer morgontidningarna på landsbygden delas ut dagen efter utgivningsdag. Fredags och lördagstidningen kommer dröja ända till måndagen. Denna orättvisa kan vi landsbygdsbor inte finna oss i.

Att man upphör med att köra dubbla turer, posten och VTD, av miljöhänsyn och ekonomiska orsaker kan vi förstå. Men posten har delat ut tidningen på utgivningsdagen i många år innan VTD kom in i bilden och det borde inte finnas något som hindrar att de gör det igen.

En tidnings uppgift är att opartiskt förmedla nyheter och belysa orättvisor. Man går nu stick i stäv mot sitt eget uppdrag när man gör skillnad på landsbygd och stad. Landsbygdsbor är inga andra klassens medborgare som tolererar att läsa gamla nyheter, en utgången tv-tablå eller väderprognosen i efterhand.

Att fler och fler väljer att läsa tidningen på nätet ligger i tiden, men det är fortfarande mångdubbelt mer som läser papperstidningen. Framför allt är det en diskriminering av äldre, en grupp som är tillräckligt orättvist behandlande i dagens tekniköverskattade samhälle, utan att man behöver ta ifrån dem deras dagstidning. Och ingen, oavsett ålder, vill väl betala för en gammal tidning.

Hela Sverige ska leva får inte bara vara en tom slogan. Städerna är och kommer alltid vara beroende av en väl fungerande landsbygd. Om inte alla hjälps åt att aktivt jämna ut villkoren och utplåna orättvisorna, kommer alla bli förlorare i framtiden. Människovärdet får aldrig avgöras av var man bor och prenumeranter på landet vill ha sin tidning på utgivningsdagen precis som alla andra.

 

Sundals ryrs byalag

Brålanda väntjänst

Sammanslutningen 85 aktiva gubbar

 

 

.

Panorama Theme by Themocracy