Det var en gång….

Av , augusti 24, 2014 5:12 e m

Taggtråd befrämjar skolgången!

Det blev ingen ordning på skolan förrän taggtråden kom! Det var väl det jag hade på känn. Den moderna varianten bör väl vara elstängsel då. Ja, det kan ju kanske hålla skolkarna inne? Fast nu var det ju inte det det handlade om utan att få landsbygdsbarnen att komma till skolan över huvudtaget. I slutet på 1800-talet (1896)  beslutades det att, och håll i hatten för nu kommer det krångliga, alla barn skulle gå i skola varannan dag mellan 15 januari till 15 maj. 15 maj till 15 oktober skulle de barn som behövdes till vallgång, dvs. vakta djuren, befrias från skolgång. Alla andra barn skulle gå i skolan alla dagar utom en varje vecka och den dagen som dessa barn var lediga skulle de barnen som befriats från skolan komma in för läxförhör. Så taggtråden var till för djuren, inte barnen. Då djuren inhägnades med taggtråd kunde även dessa barn gå i skola eftersom de inte behövde vakta djuren längre.

Alla har vi väl våra historier från vår skoltid, lärare som vi älskade, hatade och rent av fruktade. Jag bor nu själv i en gammal skola, nämligen Bolleruds skola. Jag har hört några historier från några som gått här om hur lärarna här var. På den tiden var pennalism vanligt och så även här. Pekpinnen ven i luften och fingrarna var väl de som det oftast siktades på. Eisenbahn som tysken säger (uttalas ajsomfan, men det kan jag ju inte skriva). Själv var jag en fruktansvärt präktig elev så mina fingrar klarade sig fint men det fanns andra som utsattes för denna typ av tillrättavisning även då jag gick i grundskolan (1967-1973). Detta, i sig, är mycket anmärkningsvärt eftersom skolagan förbjöds redan 1 januari 1958. Rätten för föräldrar att aga sina barn togs bort 1966 men än idag försiggår det ju i en hel del hem vilket är oacceptabelt.

Jag minns när en klasskamrat ombads av en lärare vi hade för första gången, gå fram till tavlan och skriva förlåt hundra gånger för att han pratat och stört på lektionen. Han gick fram och började skriva och hann väl skriva 4-5 stycken förlåt innan läraren sa åt honom att gå och sätta sig igen. Nästa lektion vi hade med samma lärare kastade han plötsigt sin nyckelknippa rätt igenom salen över allas huvuden med den effekten att det blev knäpptyst i salen. –Sådärja, sa han, nu när jag har allas uppmärksamhet kanske vi kan gå in på viktiga saker. Hans lektioner blev roliga, effektiva och alla engagerade sig. Den läraren behövde inte, vare sig höja rösten eller ta till några andra åtgärder mer med vår klass efter nyckelkastningen. Han blev dessutom väldigt omtyckt.

Jag tänker mig att dessa väggar (väggarna på mitt hus) både sett och hört en hel del då detta fortfarande var en skola (och även efter det men det ska vi lämna därhän). Folkskolan byggdes 1875 och huset jag bor i blev lärarbostad och sedemera småskola enligt en säker källa.

Då vi flyttade hit (1999) trodde jag inte, då jag såg att det fanns en skola i Årbol, att den längre var i bruk. Jag var helt inställd på att min dotter skulle gå i Brålanda. Jag själv gick i en liten byskola och minns närheten och tryggheten samt öppenheten i den skolan jämfört med skolorna jag gick i från mellanstadiet och uppåt då det var 300 elever i skolan samtidigt. Döm om min förvåning då jag insåg att den faktiskt var i bruk. Min dotter fick privilegiet att gå sina första 6 år i skolan i Sundals Ryr. Det kändes extra bra då jag hörde mina kollegor berätta om deras barns skolor i Göteborg. De hade inte lärare, lärarvikarier (en kollegas barn fick vid ett tillfälle vara utan lärare i 2 veckor i sträck för att det inte fanns vikarier) och ofta inte tillgång till det material de behövde. För mig var det en stor trygghet att allt detta fanns för min dotter under de första 6 viktiga åren. Beklagligtvis har skolan nu fått stänga men jag hoppas innerligt att alla barn får samma stabila grund under småskoletiden eftersom det är så viktigt. Barnen är framtiden.

/Marjukka Sagesjö

Höst programmet

Av , augusti 18, 2014 12:22 e m

Vid det här laget borde byabladet ha kommit i alla brevlådor i Sundals ryr.

Om du bor längre bort än vad vår lokala utdelning sträcker sig,

så finns det att läsa eller ladda ner under rubriken ”på gång i bygden” överst här på hemsidan.

Augusti

Av , augusti 15, 2014 6:40 e m

Vardag . Nystart. Skolstart. Dåliga sommarvanor ska bytas mot präktiga höstvanor. Fikastunder, grillkvällar, vin till maten och ledighet ska ersättas med scheman, matlådor och tider att passa.  Ingen värmebölja finns längre att skylla på. Almanackor fylls och mål sätts upp.

Luften blir klarare, kvällarna lite längre, kräftornas tid står för dörren. Kornet nickar moget mot marken. I trädgården skördas grönsaker och rotfrukter. I skogens skafferi finns bär och svamp. Jaktsäsongen börjar för många. En hektisk tid, mycket ska hinnas med. Målet är måhända högre än kraften att nå dit. Kanske måste vi prioritera, tänka på vad som är viktigt. Viktigt på riktigt.

Om orken och tiden inte räcker till är ändå ett litet steg, ett steg mot målet. Och alla stora projekt börjar med ett litet steg….

/Susanne Borssén

Söndag på Granan

Av , augusti 11, 2014 7:29 e m
Karin och Christer Wirenborg sjöng under gudstjänsten

Karin och Christer Wirenborg sjöng under gudstjänsten

På söndagen var det åter igen dags för den årliga friluftsgudstjänsten vid skidans hus på Granan. Ett sammarbete mellan kyrkan, byalaget och LRF som pågått under många år. Vädret visade sig från sin bästa sida och vi kunde vara ute, precis som det ska vara på en friluftsgudstjänst.

Ett 80-tal hade mött upp för att vara med. Både gamla och unga verkade trivas. Komminister Anette Jarsved Carlsson predikade om klarsyn och att välja den rätta vägen. I bönen bad hon för alla som drabbats av hemskheter, både nära och långt borta. Karin och Christer Wirenborg, från Färgelanda,  sjöng och spelade.

Gustav och Bina, två riktigt duktiga ungdomar

Därefter bjöd LRF på korv och bröd. I vanlig ordning var det LRF´s ordförande Jörgen Oswaldsson, som var grillmästare. Byalaget stod för kaffe med dopp. Till kaffet serverades också storslagen underhållning av Gustav Hauri (Hägnan) och Bina Kittelman-Flensner (Vänersborg).

Som avslutning var det dragning i byalagets lotteri.  Priserna var skänkta och hela behållningen, 2000 kr, gick till kyrkans barnverksamhet i Sundals ryr. Ett stort tack till alla som medverkade och gjorde denna söndagseftermiddag så trevlig.

/Susanne Borssén

Friluftsgudstjänst

Av , augusti 5, 2014 7:49 e m

Söndag den 10 augusti kl 15.00 är det friluftsgudstjänst vid skidans hus på Granan. Byalaget och LRF medverkar.

Karin Wirenborg sjunger, byalaget har ett lotteri och bjuder på kaffe med dopp. LRF bjuder på korv och bröd. Till kaffet underhåller bygdens egen dragspelsmästare Gustav Hauri.

Vi tar tacksamt emot, om någon vill skänka pris till lotteriet. Hör i så fall av er till Susanne Borssén 0521-35031 eller ta med det till Granan på söndag.

Alla är hjärtligt välkomna !

Panorama Theme by Themocracy