Badplatsstädning

Av , maj 29, 2014 12:42 f m

Tisdag den 3 juni kl 18.00

Vi hoppas att alla som använder den fina lilla badplatsen

också vill komma och hjälpa till att hålla den i ordning.

Ta med kratta eller ev andra redskap.

Vi jobbar någon timma och avslutar sedan med att

byalaget bjuder på korv och bröd.


Konstvandring i Dalsland

Av , maj 26, 2014 8:37 e m

Den 29 maj – 1 juni är det konstvandring i Dalsland. 50 Konstnärer och konsthantverkare öppnar sina ateljéer     och bjuder in allmänheten. Glädjande kan vi kostatera att en av dessa finns i Sundals ryr.

Smyckeskonstnär Helle Rasmussen-Theliander i Årbol visar sin fullt utrustade silversmides och      gjuteriverkstad, där hon tillverkar naturinspirerade smycken. Kolla gärna in hemsidan www.wurma.nu

Öppettider Torsdag 12-18,  fredag –söndag  11-18.

Under konstvandringsdagarna har också ett flertal mathantverkare/caféer runt om i landskapet öppet, där ibland Evenstorps gård som har öppet 11-18 torsdag-söndag.

/Susanne Borssén

Dragspelsmästare

Av , maj 24, 2014 7:34 e m

Med stolthet kan vi notera att vi fått en Svensk ungdomsmästare i Sundal ryr.

I början av april vann Gustav Hauri från Häljebyn SM i dragspel. Gustav är 17 år och har spelat dragpel sedan han var 9. Hans lärare på musikskolan, Stefan Wenerklang, beskriver tävlingen såhär ”Gustav spelade med ett härligt musikaliskt uttryck och med stor säkerhet. Programmet var varierat och innehöll allt ifrån ett lyriskt, vackert stycke till ett riktigt bravurnummer. Gustav spelade också ett eget komponerat stycke. En härlig melodi med glimten i ögat och full av musikalisk vitalitet.”

Gustavs närmaste planer är att studera vidare på Chalmers tekniska högskola, men dragspelet kommer alltid att finnas med. Även komposition kommer han med all säkerhet att fortsätta med. Något han har i sina planer är även att skriva större arrangemang för flera instrument. Men det största suget han känner just nu är att kunna börja spela dragspel med melodibas.

Vi i byalaget säger grattis, och önskar Gustav all lycka i framtiden!

Upphittat

Av , maj 23, 2014 8:35 e m

Bilnyckel till Volvo. Upphittad på vägen mellan Sallebyn och Årbol.

Finns hos Borssén.

På gång…

Av , maj 20, 2014 12:10 f m

Onsdag 21 maj är det träning på skjutbanan kl 18

Torsdag 22 maj är det tjejpromenad vid skidstugan kl 18

Företagare i Sundals ryr

Av , maj 16, 2014 8:02 e m

Så var det dags att presentera den 7e företagaren i vår serie om företagare i Sundals ryr.

Klövvårdare Tomas Berg, boende i Bön, sköter om fötterna på kor i hela västra Sverige. I ett område ända från Hallandsåsen till Karlstad åker han med sin verkstol och hjälper lantbrukare att göra kossornas klövar fina. Jag fick komma och hälsa på och se honom ”in action” på gården Slobacka öster om Brålanda.

Nyfiken liten kossa kollar in vad som händer

Lugnt, sansat och utan stress passerar ko efter ko verkstolen. När hon gått in får hon ett par breda band under magen och hissas upp en liten bit från golvet, dessutom hissas hela verkstolen upp för att komma i rätt arbetshöjd. Ben efter ben dras upp och klöv efter klöv får sin pedikyr. Vänster fram, höger bak, höger fram, vänster bak, lugnt och metodiskt. Alla lyft sker helt hydrauliskt i den moderna verkstolen och en medhjälpare hjälper till att fixera klövarna i rätt läge.

En bakklöv verkas

Men en klövfräs, som liknar en rondell, fräser Tomas av lagom mycket på klöven och formar till den så den blir jämn och fin. Stora spån av hornmaterial flyger genom luften, många års erfarenhet gör att det ser lätt ut. Han vet exakt hur mycket han ska ta och hur han ska vinkla fräsen för att få till den rätta formen. Några drag på undersidan av klöven, runda av utsidan, jämna till mellan klövarna och runda till tån, klart. Ungefär 20 kor/ timme hinns med om allt flyter på bra.

Assistent för dagen Sven-Erik Nyman, hjälper till att fösa in nästa ko

I 11 år har Tomas verkat kor, de flesta mjölkko-besättningar vill att han kommer två-tre gånger om året. Köttraskor verkar man oftast inte lika ofta, men behövs det sköter han även om dem.

Klövvårdare är kanske inte världens vanligaste yrke, men ack så viktigt för husdjurens välbefinnande och visst är det trevligt med en företagare i bygden som till fullo behärskar denna konst.

/Susanne Borssén

Nygammal i bygden

Av , maj 14, 2014 6:10 e m

Vid olika tillfällen har ”hemsidan” sökt efter fler skribenter, och äntligen har vi fått napp! Marjukka Sagesjö, Bollerud, har erbjudit sig att hjälpa till att skriva. Finns det någon därute som har någon historia, en anekdot eller något trevligt som hänt så hör gärna av er till Marjukka (jag kan förmedla kontakten) så skriver hon gärna en kort berättelse om det.

Om det finns någon som vill skriva själv, så går det naturligtvis också bra. Vi har några enkla regler som följer byalgets stadgar, inget politiskt eller religiöst och inget skvaller eller något som kan uppfattas som stötande. För övrigt är det fritt fram att dela med sig av sina berättelser.

Här kommer en berättelse från Marjukka om att vara nygammal i bygden. Tveka inte att höra av er om ni har något ni vill att hon ska skriva om.

/Susanne Borssén

Nygammal i bygden

Nu är jag tillbaka i Soldalens ro. Att bo här gav mersmak, kan man säga. Jag måste ju instämma i vad de ristade in i hällarna – Soldalens ro. För det är det verkligen. Här kan man ladda batterierna efter en heldag på jobbet. Jag känner att jag faller in i rytmen när jag kliver av tåget på Göteborgs central och tar mig genom Femman huset till Lilla Bommen för att ta spårvagnen vidare till jobbet. Stegen ökar takten och troligen andra saker i kroppen också. När jag sedan kliver ur bilen här hemma i Sundals Ryr igen kan jag finna mig själv sittandes så en stund och njuta av tystnaden. Det är ljuvligt! Inget trafikbrus, ett sådant där ljud som finns där hela tiden och får stresshormonerna att gå på högvarv. Möjligen kan man höra fågelkvitter och det ökar åtminstone inte mina stresshormoner, snarare tvärtom.

Fortsätt läs 'Nygammal i bygden'»

Vandring i Fålbo

Av , maj 12, 2014 4:25 e m

Lite regn hindrar inte vandrare

Trots det något ostadiga vädret mötte ett 15-tal vandrare upp för att gå med på den guidade vandringen i Fålbo och längs kanten på Skee mosse. Vår vägvisare Gunnar i Ryr berättade i vanlig ordning mycket intressanta berättelser om torp, gårdar och människor. Ivrigt påhejad av gök och andra fåglar som höll vårkonsert, trots gråvädret.

Av husen fanns inte mycket kvar, men man kan lätt förstå att det varit en fin plats att bo på. På de flesta ställena fanns bara stenfoten kvar, men syrener och andra trädgårdsväxter vittnade om att det en gång funnits bosättningar här.

Även om husen är borta lever historier och levnadsöden kvar tack vare hembygdsforskare som Gunnar. Vi fick bland annat höra om en av döttrarna från torpet Fålbo som startade hotellverksamhet i Ed, om en av sönerna från torpet ”Rabben” som utvandrade till Amerika och blev spårvagnschaufför i San Fransisko och om den olycksdrabbade  gården ”Uddarne” där ett barn dog år 1867 och inte mindre än tre barn dog år 1869, förmodligen av TBCM.

Det som finns kvar av torpet Uddarne

Men utsikt över Skee mosse drack vi vårt medhavda kaffe. Skee kommer troligen från ordet ski, med betydelsen skilje eller gräns. Den ca 700 ha stora mossen utgör gräns mellan Brålanda, Frändefors och Sundals ryr. Under 1980-talet pågick här ett projekt där man försökte utvinna gas ur torvmossen. Planerna var stora. Kanske skulle gasen kunna värma alla hus i Brålanda, ja kanske till och med i hela Vänersborg. Men inte ens det första huset klarade man att värma och hela projektet gick i graven.

Utsikt över Skee mosse

Trots att vandringen avslutades i regn var alla nöjda och glada. Ett stort tack till dagens guide, som berättar så fängslande och visar oss platser som vi annars troligen aldrig upptäckt.

Guidad vandring

Av , maj 7, 2014 4:00 e m

Söndag den 11 maj är det dags för årets första vandring.

Vi träffas kl 14 vid gamla kyrkan, för att gemensamt åka den korta biten till Fålbo (så att alla hittar dit). Därifrån guidar Gunnar Karlsson oss längs med Skee mosse.

Dessa vandringar brukar vara mycket trevliga och intressanta. Missa därför inte chansen att gå med du också.

Ta med fika, kläder efter väder och ett gott humör så blir det säkert lika trivsamt denna gång.

Vi ses!

Promenad och fika igen..

Av , maj 5, 2014 12:30 f m

För ett par veckor sedan ordnade byalaget tjejpromenad med trivselfika vid Granan. Eftersom det var både trevligt och lyckat beslutade vi att göra det igen. Därför blir det en kväll med samma innehåll nu på Torsdag den 8 maj. Kl 18 promenad vid skidstugan och fika vid kaffestugan ca kl 19.

Välkomna!

Panorama Theme by Themocracy