Rapport från leden del 3

Av , augusti 26, 2012 8:14 e m

Måndag, regn och för de allra flesta var semestern slut. Inte årets roligaste dag med andra ord. Tveksamheten var stor. Ska jag, ska jag inte. Men ingenting har någonsin blivit sämre av frisk luft, därför föll valet till slut på ”jag ska”. Det visade sig vara ett mycket lyckat val.

Bilen parkerades på den nya parkeringen vid Bollungen. Skorna knöts med dubbelknut och dottern knäppte på gps-klockan. Ungdomar har ju inte riktigt förstått det där med att låta saker och ting ta den tid det tar, att springa utan att klockan är på går inte an. Dagens tur ska gå till Bollungsåsen, Granan och tillbaka till Bollungen. De ljusblå prickarna på  kartan betyder att den inte får ridas, men till fots eller med cykel går det bra.

Uppför backen och sedan höger, en tydlig pil visar vägen. Det går fortfarande uppför men nu med gräs under skorna. Strax sluter sig skogen och vi befinner oss på den mysigaste lilla skogsväg man kan tänka sig. Över en liten stenbro, där dagens regnande gjort vattnet livligt. Det börjar bli jobbigt fast  stigen är så fin, så jag vill inte att den ska ta slut. Men inget varar för evigt. Skogen övergår till ett hygge. Men vad är det där? Egyptens pyramider? Här?

Nej, såklart att det inte är några pyramider. Bara helt vanliga högar av krossat berg i Kärrs bergtäckt. Vi passerar en grusväg, men väljer att fortsätta leden rakt fram. Stigen blir lite smalare och ringlar sig fram genom skogen igen. Nu ser vi den första svarta pilen under vår strävan att utforska lederna, det måste undresökas.  

Bara ett stenkast bort finns ett litet gulligt timrat vindskydd. En lukt av ny sågat virke och tjära tyder på att det är nybyggt. Utsikten över slätten och över kärrs bergtäckt breder ut sig nedanför. Kommer man hit under arbetstid kan man se krossverk och lastmaskiner arbeta. Men nu är allt tyst, vi beundrar utsikten en stund och springer sedan tillbaka till leden. Nästa gång jag kommer hit ska kaffetermosen vara med.

Den mjuka, fina skogsstigen fortsätter ringla sig genom skogen, nu går det nerför, regnet har upphört och benen känns lätta. Underbart!

Oj, där är en svart pil till. Den pekar mot grottorna, det vet jag sedan tidigare. Väl värda ett besök, men inte i dag. Ett ganska okänt djungelordspråk lyder ”har en gammal tant fått upp farten i nerförsbacken är det bäst att inte försöka stoppa henne” Därför fortsätter vi.

Ett annat välkänt uttryck är ”underbart är kort” och det gäller även här. Allt för fort tar den härliga stigen slut och vi är ute på grusvägen. Här skulle vi kunna fortsätta rakt mot Snappan och västra Bleken men det sparar vi till en annan dag. Vänster och uppför får det bli. Uppför, uppför och uppför. Hjärtat bankar. Benen som nyss känts så lätta fylls med mjölksyra eller är det möjligen sommarens alla fikastunder som gjort dem så tunga.

Äntligen uppe vid Granan. Den jobbigaste delen är över och grusvägen är mjuk och springvänlig av regnandet. Som en återbetalning av all kraft vi fick lägga i uppförsbackarna går det nu lätt nerför. Vi möter en vit skogssnigel, den verkar betydligt fredligare än sina bruna kusiner som invaderat bygden. Kilometer läggs till kilometer, till slut tar grusvägen slut och vi kommer till asfaltsvägen, nu är det bara en lite bit kvar så är vi tillbaka där vi började. Lite tröttare men mycket nöjdare. Gps-klockan visade exakt 7 km. En verkligt trevlig runda som varmt kan rekommenderas.

Byabladet

Av , augusti 26, 2012 5:07 e m

Nu är programmet för kommande år med aktiviteter i bygden färdigt. Årets tema är matkvalité. Har du inte möjlighet att skriva ut det själv kontakta Susanne Broberg 070-3915704 så får du ett hemskickat till dig. Förutom de aktiviteter som finns i byabladet kan det komma atill ytterligare så håll utkik på hemsidan.Byabladet 2012-2013

Friluftsgudstjänst på Granan

Av , augusti 26, 2012 4:59 e m

Söndagen den 19 augusti samlades närmare 100 personer vid Skidstugan på Granan för att delta i den tradionella friluftsgudstjänsten. Det ä ett samarbete mellan svenska kyrkan, LRF och byalaget som nu har pågått i många år. Besökarna fick i år avnjuta gitarrmusik. LRF bjöd på grillad korv.

Cykeltävling 25 augusti

Av , augusti 23, 2012 9:15 e m

Jättegurkan !

Av , augusti 20, 2012 7:32 e m

Sundals ryrs rekord?

Är detta möjligen Sundals ryrs största gurka?

Den är 1,7 kg tung, 60 cm lång och finns hos Mimmi (Britt-Marie) och Erik ”Sallebyns snickeri”. Lika händig som Erik är i snickeriet, lika händig är Mimmi med odlandet. I år har hon skördat 80 gurkor i växthuset.  Här kan vi verkligen prata om gröna fingrar. Även tomater, paprika, lök, squash och en massa andra nyttogrönsaker växer i hennes odlingar.

Vi efterlyser ju ofta nyheter och händelser som vi kan skriva om, för att hemsidan ska hållas levande. Därför blir vi så glada när någon hör av sig med förslag. Hör av dig du också, precis som Mimmi gjorde.

Vi var först.

Av , augusti 20, 2012 1:58 e m

Ni som var med på byalagets jubileumsfest i Mars minns säkert trubaduren ”Lennart på kula” eller Lennart Karlsson som han egentligen heter. Vill ni höra honom igen? I morgon (tisdag 21/8) ska han vara med i förmiddagsprogrammet i radio väst P4.

Kom ihåg var ni hörde honom först !

Nu är det på gång

Av , augusti 14, 2012 7:36 e m

Nu är det dags att börja hålla utkik i brevlådan efter det nya fina Byabladet!

Första aktiviteten är friluftsgudstjänsten på granan nu på söndag den 19e. Ett årligt sammarbetet mellan kyrkan, LRF och byalaget.

Innan dess hoppas vi att alla har fått sitt byablad i brevlådan. Har ni inte fått det, så hör av er till någon i styrelsen, vår ambition är att ALLA  i hela sundals-ryr ska få årets program i sin låda. För de som bor utanför socknen, men ändå vill ha ett ex så  finns det byablad att hämta på halloncafét i Evenstorp och på möbelhörnan i Brålanda.

Vi hoppas på en fin och aktiv höst !

Loppmarknader

Av , augusti 2, 2012 5:49 e m

Att gå på loppis är ett populärt nöje för många. Man kan hitta många trevliga ”bra och ha saker” och saker man inte hade en aaaning om att man behövde.

Loppisar kan man hitta lite varstans. Speciellt sommartid. Här är lite om de två som finns i Sundals  Ryr. Har jag missat någon får ni höra av er.

Om man börjar uppifrån är det  först loppisen vid Granan.  Där är det öppet Lördag och Söndag 12-17. Skyltar som visar vägen finns det lite varstans i bygden. Själv fyndade jag två ljushållare och ett tvättfat.

Sundals Ryrs andra loppis är ”Gammalt och Nytt”  i Västra Blekan. Där är det öppet när skylten vid vägen visar öppet. Ett par handstickade vantar fick följa med hem härifrån.

Dessa två loppisar är inte särskilt stora men vem vet, kanske ni också hittar något om ni gör ett besök…

Panorama Theme by Themocracy