Kyrkogårdsvandring

Av , juli 26, 2016 8:31 f m

IMG_3706

Det kom många till den populära kyrkogårdsvandringen vid gamla kyrkan. Gunnar i Ryr delade med sig av sitt stora kunnande om livsöden, släkter och gamla tider. Här kommer ett litet axplock av vad som berättades vid den intressanta rundvandringen.

Denna del av kyrkogården var tänk att bli kolera kyrkogård

Denna del av kyrkogården var tänk att bli kolera kyrkogård

Under 600-700 år var detta socknens begravningsplats, men i dag sker inte längre några jordbegravningar här. En och annan urn-begravning i de befintliga familjegravarna förekommer dock fortfarande. Från allra första början har kyrkogården troligen haft samma höjd som parkeringen, men med tiden har den blivit högre. Muren runt om gjordes i början av 1800-talet. Bakom kyrkan finns det en plats där det inte finns några ”nutida” gravar alls. Den delen är avsatt till kolera kyrkogård. Tack och lov blev det nästan inte några Sundals ryrsbor som dog i kolera och därför är ingen begravd där, men förmodligen finns det gamla gravar under den nuvarande nivån.

IMG_3712

 

 

 

Gunnar visar den gravsten som nu är äldst

Gunnar visar den gravsten som nu är äldst

Den äldsta gravstenen är ganska liten och står bakom kyrkan från grinden sett. Den har inskription på båda sidor och Gunnar har lyckats tyda årtalet 1733 samt några bokstäver. Troligtvis är ett föräldrapar begravt på ena sidan av stenen och deras son på den andra. Speciellt för gamla kyrkan är att det finns flera fina järnkors, ett av dem är till minne av Anders Hansson i Sallebyn. Han hade inte mindre är 44 barnbarn när han dog!

 

 

 

 

I USA kallades han ”Buss Andy” och var en av grundarna till greyhoundbussarna

En av de mer kända Sundals ryrs borna är ”busskungen” Anders Andresson, Rådane, som emigrerade till USA och var en av dem som startade Greyhound bussarna . Han har bidragit till den nuvarande klockan som hänger i klockstapeln. Det sägs att man inte hade gjort något förtydligande kring detta, så en gång när han skulle komma och hälsa på fick man i alla hast låta gravera in hans namn på klockan, därför är det lite slarvigt gjort.

 

IMG_3698

Janne Jonassons från gården högen har en sten som är huggen av hans familj och för att få rätt form på den fina rundeln använde man en serveringsbricka!

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3693

Kyrkvaktmästare Axel Forsberg skötte med stor omsorg gamla kyrkan under många år, han är den siste som jordbegravits på kyrkogården.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

IMG_3736

Flera år efter sin död fick läraren Erik Gustavsson en minnessten. Han var lärare i Sallebyns skola och ryktet säger att han inte var av den vänliga, toleranta sorten utan istället en som provade hållfastheten i elevernas öron.

 

 

Efteråt bjöds det på fika i det fina, varma, sommarvädret. Kyrkan var öppen och många passade på att titta i den eller bara gå in i den en stund för att svalka sig. Klockan 18 började musik i helgsmål och andakt med Anette Jarsved Carlsson. Det blev en trevlig kväll i den populära gamla kyrkan som varit bygdens samlingspunkt under många, många år och omgärdas av så mycket spännande historia.

Kvällsvandring

Av , juli 24, 2016 10:07 f m

vandrare

Kroppefjälls vandrarförening ordnar en vandring varje torsdagkväll hela sommarsäsongen. Man samlas på olika platser varje vecka och går en sträcka på eller omkring Kroppefjäll. Nu på torsdag träffas man kl 19, vid Evenstorps gård och går till Bollungen. Denna gång är det en lätt vandring, totalt 3-4 km lång. Vid sjön tar man en paus, var och en tar med fika till sig.

Alla är Välkomna !

Hösten 2016

Av , juli 21, 2016 1:27 e m

Nu är höstens program klart och kommer till din brevlåda någon av de närmaste dagarna. Om vi missar att dela ut till någon är det bara att höra av sig, så fixar vi ett byablad så fort vi kan. Det finns också här på hemsidan under fliken ”på gång i bygden”.

grill3

Den första aktiviteten är en kväll med cykeltipspromenad och grillning den 5/8, missa inte den!

Kvällspromenad i Sundals Ryr 1/7-2016 – ett bildkollage 

Av , juli 18, 2016 2:15 e m

 

Då var det dags igen. Det finns ingen hejd på promenaderna. Men det kan inte hjälpas för som jag tidigare nämnt har det blivit ett beroende. Angenämt sådant dessutom. Eller det kanske är väl magstarkt sagt, åtminstone innan jag tagit mig ut. Nog händer det att det tar emot. Nog händer det att jag tänker att jag inte orkar men då tänker jag på hur jag mådde för drygt nio år sedan. Ingen rolig tanke så på med paltorna och på’t igen. Av någon anledning blir jag ju dessutom bara äldre med åren och även om man faktiskt kan återhämta sig så blir det ju svårare och svårare ju äldre man blir. Jag fick dessutom bekräftelse på att jag gör rätt härom dagen då jag var på hälsokontroll på jobbet. Jag kan lova er att så här bra värden som jag har nu, se bild nedan, hade jag verkligen inte innan jag började med mina promenader.

Läs hela texten genom att klicka på länken nedan.

Kvällspromenad i Sundals Ryr

/Marjukka Sagesjö

 

 

 

Sommarvecka

Av , juli 15, 2016 5:36 e m

Vecka 29 är det sommarvecka i kyrkorna i Sundals ryr

 

Onsdag 20 juli mellan kl :16-18 är det öppen kyrka (Nya kyrkan) med fika och visning av kyrkan. Kl 18 är det andakt.

nya kyrkan

Torsdag 21 juli mellan  kl: 16-18 är nya kyrkan återigen öppen, även denna kväll bjuds på fika och visning av kyrkan. Kl 18 är det veckomässa.

 

 

 

 

gamla kyrkan

Lördag 23 juli mellan kl 16-18 är gamla kyrkan öppen och det blir en kyrkogårdsvandring som leds av Gunnar Karlsson i Ryr.  Kl 18 är det musik vid helgsmål.

 

/Susanne Borssén

 

Styrelsens arbete

Av , juli 8, 2016 7:00 e m
Höstens byablad blir blått

Höstens byablad blir blått

Ungefär varannan månad träffas byalagets styrelse. Vi pratar om olika aktiviteter, vad vi gjort, vad som gått bra och vad vi kunde gjort på annat sätt. Vi planerar kommande arrangemang och spånar om högt och lågt inför framtiden. Ibland är planerna högtflygande och ibland känner vi att krafterna bara räcker till välbeprövade återkommande aktiviteter.

Robert, Andreas och Pär

Robert, Andreas och Pär

Anders och Ingrid jobbar alla möjliga tider och får ofta kolla sina almanackor...

Anders och Ingrid jobbar alla möjliga tider och får ofta kolla sina almanackor…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ofta kommer frågan -hur ska vi få fler att vilja engagera sig? och stundtals diskuterar vi stora frågor som -hur ska vi få fler att vilja flytta hit?,  -kan vi locka hit fler turister?, -kan vi bidra till att skapa arbetsplatser här ? och  -kan vi göra något riktigt stort som sätter Sundals ryr på kartan?. Det är sällan vi hittar alla svar. Men lever diskussionerna så finns det i alla fall hopp.

Sist men inte minst har vi väldigt trevligt tillsammans. Det blir mycket skratt och mycket fika. Om du vill vara med får du gärna tala om det för någon i styrelsen eller i valberedningen. Alla ideella krafter är bra för bygden.

Just nu lägger vi sista handen vi höstens byablad. Första aktiviteten går av stapeln redan 5 augusti och vi hoppas att vi får ut bladet v 28 eller början av  v 29.

/Susanne Borssén

Byalagets ordförande

Onsdagsträning

Av , juli 3, 2016 9:00 e m

IMG_3613

På onsdagar kl 19 träffas en grupp löpare vid skidstugan på Granan och springer tillsammans. Man planerar att hålla igång hela sommaren. Har du lust att vara med är det bara att komma dit, oavsett om man är snabb eller långsam, van eller nybörjare kan man vara med.   IMG_3622

Alla är välkomna!

Panorama Theme by Themocracy