Vildsvin….

Av , september 28, 2012 10:58 f m


Det har kommit vildsvin till Sundals ryr. Flera trädgårdar har blivit uppbökade. Erfarenheter från andra platser i landet visar att problemen snabbt kommer bli fler, både för trädgårdsägare och markägare.
Med anledning av detta kallar LRF och byalaget till ett möte där vi diskuterar om vi tilsammans kan göra något åt problemet.

Alla hälsas därför välkomna till församlingshemmet tisdagen den 2 oktober Kl: 19,00
Vi hoppas på god uppslutning även om det är lite kort varsel, men det är viktigt att mötet blir av innan älgjakten börjar.
Det finns kaffe och smörgås till självkostnadspris.

LRF och Sundals ryrs byalag

Grått ute, men varmt och gemytligt inne!

Av , september 27, 2012 7:18 e m

Nej, som Nobelmiddagen är det inte på torsdagsluncherna. Vi är inte riktigt så många och dukningen är inte lika exklusiv.

Men trevligt är det i alla fall. Tjälknöl på älg, potatisgratäng, gräddsås, sallad och äpplekaka med vaniljsås bjöds det på denna gång. Ett 30-tal personer kom och åt. Jag vågar nog påstå att alla blev mätta och nöjda.  I vimlet kunde man höra kommentarer som ”det kan bara vara i Sundal ryr man kan äta så mycket älgstek man vill, mitt i veckan, för endast 60 kr”

Om en månad gör vi om det igen!

Äntligen Torsdagslunch igen !

Av , september 22, 2012 7:09 e m

Nu börjar torsdagsluncherna!

Första gången för hösten är nu på torsdag den 27/9 mellan 12-13 i församlingshemmet. Kostnad 60 kr. Det kommer bjudas på något med älgkött och potatis, till kaffet blir det äpplekaka.

Lunchen i oktober kommer att bli fredag den 26/10 och inte den 25e som det står i byabladet. Församlingshemmet är upptaget för syföreningsauktion på torsdagen.

I november är det åter igen sista torsdagen som gäller. Tryckfelsnisse har varit framme i byabladet och skrivit 19/11 när det ska vara 29/11.

Alla är varmt välkomna!

Inställt

Av , september 18, 2012 3:05 e m

På grund av branden i Frändefors är kvällens hjärt-lung-räddning inställd. Våra brandmän är på branden och det måste naturligtvis gå i första hand. Hoppas ni har överseende med det sena återbudet, men det är inget vi i byalaget kan råda över. Vi meddelar nytt datum senare.

HLR-kurs

Av , september 17, 2012 4:21 e m

Byalagets aktiviteter duggar tätt nu, men vi hoppas ändå att många vill ta sig ut från stugorna och vara med. Tisdag den 18 september kl 18:30 har vi en kurs i hjärt-lung-räddning. Deltidsbrandkåren från Brålanda kommer och instruerar hur man gör. Defibrillatorn kommer också att demonstreras. Plats: församlingshemmet. Vi bjuder på juice och frukt.

Missa inte detta. Om olyckan skulle vara framme kan detta kanske vara vår viktigaste aktivitet någonsin!

Vandring genom Östra, Södra, Västra Bleken

Av , september 16, 2012 7:00 e m

Söndagen den 16 september var det drygt 10 personer som under guidning av Bo Elofsson och Gunnar Karlsson tog sig genom Östra, Södra och Västra Bleken. Bilarna parkerades vid parkeringen i Västra Bleken korsen sedan gick vi mot Östra Bleken och in på leden. När vi kom till Södra Bleken gjorde vi an avstickare till Dyane och tittade på ett gammalt hus.

På väg tillbaka till parkeringen i Västra Bleken via asfaltsvägen stannade vi och fikade på berget i de skarpa kurvorna. När kaffet var urdrucket gick in i skogen och tittade på lingropen. Bo och Gunnar berättade hur den användes förr.

Det var en mycket trevlig vandring där Bo och Gunnar med hjälp av några andra från urbefolkningen i bygden bjöd på historier kring människorna i bygden, om händelser som de både har hört om och själva upplevt. Tex när läraren Bågenholm hittade eleverna på väg hem från skolan som satt i skogen och tjuvrökte, Bolleruds affär där de gjort av med många 50-öringar m.m.

Höstvandring

Av , september 15, 2012 8:15 f m

 

VANDRING,  Söndag 16 september kl 15.00

Fint väder är beställt. Vi träffas på nya parkeringen i västra blekan. Ta med fika!

Välkomna!

Svampdagen

Av , september 9, 2012 8:09 e m

Förmiddagen bjöd på sol och vi fick en mycket lyckad svampdag med det trevliga paret Bohlin. Det de inte kan om svamp är inte värt att veta. Vi gick tillsammans en promenad och hittade många olika sorter. Tillbaka vid Granan fikade vi och gick igenom alla svamparna som vi hittat. Uppdelade på soppar, skivlingar, riskor och kremlor blev det mycket lättare att lära sig skilja dem åt. Totalt finns det ca 5000 olika sorter i sverige, vi hittade drygt 30.

De giftigaste vi fått med oss var vit flugsvamp och toppig  giftspindelskivling, även kallad den vita och den bruna döden. Ni som läst Jan Guillous böcker om Arn, känner igen uttrycket därifrån.

Trots att det fanns både kantareller och Karl Johansvamp på bordet klassade paret Bohlin en sotbrun vaxskivling som den godaste av de vi funnit.

De delade också med sig av en mängd andra tips. Tex  Att man ska dela in sin svampkorg i olika fack för att inte blanda allt ”huller om buller”, att det inte är farligt att ta i en giftig svamp och sedan äta en smörgås utan att tvätta sig, att svamparnas smakämnen är fettlösliga och därför kommer bäst till sin rätt om de tillagas med en klick smör eller grädde.  

Trots att solen försvann framåt dagen hade vi som var med en mycket trevlig dag. Ni som inte var med får skylla er själva att ni missade chansen…

Svampdag

Av , september 5, 2012 10:07 f m

På söndag är det dags för svampdag med byalaget. Karin och Anders Bohlin från Trollhättan kommer och sortbestämmer dina svampar. Ta en tur med svampkorgen och plocka även de svampar du inte vet namnet på. Kom sedan upp till Skidstugan Granan på söndag kl. 10.00. Då får du hjälp med att reda ut vad det kan vara för slags svamp.  Ta med fika, så får vi en trevlig stund tillsammans i det (förhoppningsvis) soliga höstvädret. Även du som inte har plockat några svampar är naturligtvis välkommen!

Sista ”träffen” med gänget.

Av , september 2, 2012 9:25 f m

Sista lerduveskjutningen för säsongen är nu på onsdag 5 september kl 18.00.

Det är också sista dagen för att anmäla till Robert (tele 30647) att man vill följa med till Älgskyttebanan den 12/9.

Kom igen nu, det är klart att ni måste vara med på sista skjutningen,  och öva inför älgjakten i ”goa vänners lag” kan ni inte heller missa!

Panorama Theme by Themocracy