Kändisar för en dag…

Av , november 28, 2014 5:13 e m

Eftersom det är 1 advent och en stor kyrkohögtid nu på söndag, kom utsmyckningen på plats redan i dag, så den kan glädja kyrkobesökare hela December.

År 2011 var det Jönköping,  2012 Örebro, 2013 Umeå och i år blir det SUNDALS RYR!

Varje söndag eller annan kyrkodag sänder Sveriges radio P1 gudstjänst från någon kyrka i Sverige. I år ska julottegudstjänsten sändas från nya kyrkan i Sundals ryr. Byalaget är som ni vet politiskt och religiöst obundet, men vi vill naturligtvis ändå medverka på vårt lilla sätt, när en så stor sak kommer till vår bygd. Vi bidrar därför med granar och granris vid kyrkporten.

Man kan höra julottan på radio den 25:e december kl : 7 eller så kan man vara med i kyrkan, men då får man vara ute i god tid, det kan bli trångt både på parkeringen och i bänkarna. Men finns det hjärterum så finns det stjärterum…

Tack för i år

Av , november 27, 2014 8:28 e m

Tack alla ni som kommit och gjort byalagets torsdagsluncher så lyckade!

I dag slog vi deltagarrekord, 48 st barn och vuxna kom och åt av den lilla julbuffén. Nu gör vi ett juluppehåll, men vi hoppas kunna bjuda in till nya luncher i nästa byablad, som kommer i januari.

Samma tid, samma plats.

Av , november 24, 2014 8:34 e m

På torsdag är det dags för årets sista torsdagslunch. Denna gång blir det jultema. Sill, Jansons frestelse, skinka, rödbetssallad mm. Plats: Evenstorps gård och maten är som vanligt framdukad från kl 12.  Pris 70 kr.

Alla är hjärtligt välkomna!

CHOKLAD !

Av , november 23, 2014 9:39 e m

Hög mysfaktor i eldarnas sken

Det blev en härlig kväll fylld av goda smaker. Vi inledde med hallonglögg i eldarnas sken. Vädret var på vår sida och inte en regndroppe föll, vilket nästan måste betraktas som ett mirakel denna november. Inne i stugan möttes vi av bord dukade med vin och choklad.

Vi smakade oss runt tallriken

Benny Eriksson, av många känd som tidigare ägaren av Gillbergs tobak i Vänersborg, var vår chokladguide denna kväll. Han berättade om skillnaden mellan choklad och choklad, vad man ska tänka på om man vill köpa kvalitetsvaror som är både nyttigare och mer smakrika än de stora affärernas hårt prispressade ”tre för en tia”.

Många trodde att kvalitetschoklad alltid var mörk och bitter, men ack vad fel… Vi bjöds på ljus, mörk, vit ja, till och med grön choklad. Choklad med en liten underton av lakrits eller ingefära eller kardemumma eller frukt. Choklad som var mjuk, sträv eller med små kristaller av salt eller socker, Choklad som smakade nöt, utan att innehålla det minsta spår av nötter, variationerna tycks oändliga.  Under kvällen kunde man höra små utrop och suckar, -Ååå så goood. -Hmmm, prova med detta vinet. –Denna var godast. –Nej, nu ändrar jag mig, denna var godast!

Gott innehåll i en mängd fina askar och förpackningar

Efter provningen fanns det möjlighet att köpa choklad av Benny. Vill man veta mer kan man titta på hans hemsida www.beriksson.net

Kvällens två viner

När alla var nöjda på chokladupplevelser, stod det en Italiensk buffé framdukad. Vi åt skrattade och pratade. Även en lagtävling där det gällde att känna igen låttexter genomfördes, innan kaffe och efterrätt dukades fram. Kort sagt en mycket lyckad kväll…

Nu laddar vi inför lördagskvällens chokladprovning!

Av , november 21, 2014 8:03 e m

Dukningen är så gott som klar, glöggen är snart på värmning, maten är förberedd och vinet står framme för att få rätt temperatur.

Om du under kvällen hittar din favoritchoklad eller om du vill köpa och ge bort i julklapp, så hälsar Benny Gillberg att det kommer  finnas choklad till försäljning.  Om mobil motagningen är dålig fungerar inte betalning med kort, kontanter är därför att rekommendera.

Välkomna!

November är här

Av , november 16, 2014 3:28 e m

November är här. Mörkt, fuktigt och kallt. Vinterdäcken är lyckligtvis på och snart är det dags att ta fram dubben under fötterna också. Annars

Dubb till fötterna

är det risk för halka. I mitten på januari detta året var det halt. Jag hade införskaffat mig dubb till skorna och nu skulle de få genomgå det ultimata testet. Dagen innan hade jag halkat omkring som en smörklick i en stekpanna. Detta återgav jag i följande text;

18/1-2014

Dagens powerwalk blev mer av en ”funny walk”. Först pulsade vi sedan blev det isgata under snön och då bildade vi en käck sekvens. Om någon hade tittat ut vid rätt tillfälle i Östra Bleken denna dag hade denne någon sett;
Först en knäande golden och en svans som plötsligt vispat till. Därefter mig plötsligt göra ”vågen” samt, om personen befunnit sig inom hörhåll, hört mig utbrista -HOU!. Därefter gick jag som om jag haft ”a-stick-up-my-arse” (sv. en-pinne-i-röva). Detta upprepades med jämna mellanrum.
Det, mina vänner, hade varit en stilstudie i ”spattig gång”.
Nu ska jag ut och skotta. Arbetsfördelningen i denna familj blir; hunden ligger i fåtöljen nära elementet (och reser sig för att kolla genom fönstret då och då). Katten kommer att ligga ovanför elementet. Jag skottar.

Promenad 18/1-2014

Under mina promenader ser jag inte så många djur längre, så här i mitten på november. De flesta har gått i ide. Sensommar och tidig höst är en ganska aktiv tid i djurriket liksom vår och försommar. Att gå i naturen dessa tider är spännande. Lägger in ett par ”dagboksanteckningar” från september detta år;

17/9-2014

Imorse krockade jag med en grävling men inte med bilen utan till fots! Detta skedde under den dunkla morgonpromenaden. Den sedvanliga pannlampan på skallen var släckt. Jag hörde ett prasslande i diket och i nästa stund rammades insidan av höger ankel av något hårt och kantigt. ??-!!-förlåt, sa jag i nu nämnd ordning. @#!! sa grävlingen och Kollie sa -vad? Ska vi leka? Sedan skiljdes våra vägar. Jag vet inte om grävlingen fick någon fläskläpp eller bula i pannan, hoppas inte. Själv fick jag mig en upplevelse. Härligt!

28/9-2014

Under kvällens promenad hör jag plötsligt att det brakar inne i skogen. Perifert ser jag en älgko komma springande jämsides med mig och Kollie. Jag stannade och hoppades att den inte skulle tycka att jag var för nära och i vägen så jag tror att jag till och med höll andan. Den verkade tycka att det var bra att jag stannade för tydligen var det till andra sidan vägen den ville för den korsade vägen alldeles framför mig.

Men det mest fantastiska kommer nu. Den hade en årskalv med sig! Så liten, så vacker och så nära. När de var där mitt framför oss på vägen hann jag känna en viss oro för att mamman skulle vilja skrämma bort mig men hon tittade bara på mig och sprang vidare med kalven efter. Jag kunde till och med höra hur liten älgkalven var. Klopp, klopp, klopp lät det när mamman sprang över vägen och sedan kom den lille med klick, klick, klick, klick, klick.Underbart

De djur man ser nu är främst rådjur och några enstaka älgar som nyfiket står och tittar på behörigt avstånd men de flesta ser jag inte eftersom det är så mörkt. Vissa gånger kan jag erinra mig en känsla av att vara bevakad och troligen stämmer det då om man betänker vad som hände 11/9, vilket kan ses nedan;

11/9-2014

Kvällens promenad var kantad av en full måne, ugglor som hoade, tofsvipor som tjoade och en älg som jag inte hade en aning om att den stod där men just som vi skulle passera den fick den för sig att bättre fly än illa fäkta. Jag lättade en halvmeter och hjärtat kraschlandade vid framtänderna. De smälter in rätt bra till bakgrunden när det är dunkelt ute. Hade den stått still hade jag troligen aldrig sett den. Tänk sådana överraskningar man kan stöta på på kvällskvisten.

Nu, då mörkret redan så smått sänker sig vid eftermiddagskaffet hinner jag inte gå kvällspromenaden medan det är ljust. Således får pannlampan sitta på. Dock tänder jag den bara ibland eftersom det blir rykande åtgång på batterier annars. Härom morgonen tände jag den för att se vad det var för mörkt som låg på grusvägen över Västra Bleken, lite längre fram. Det mörka visade sig vara efterlämningarna av en häst som uppenbarligen hade behövt lätta på trycket just där. Jag blev lite full i skratt för i mörkret såg det ut som ett klädesplagg eller något liknande. Jag kom då att tänka på de två åren vi bodde i Göteborg. Jag och Kollie gick ju våra promenader där också. Jag lovar att jag mycket hellre föredrar hästskit på vägen än glassplitter. Varje dag fick man ”kryssa” runt glassplitter så att hunden inte skulle få det i tassarna.

Jag tillhör en av de där tokarna som älskar alla årstider. Framför allt älskar jag att uppleva dem, att vara mitt i dem. Som nu, i november. Mörkret, fukten, blåsten, kylan. Galet, tänker ni, men i detta besvärliga finns en erinran om det njutbara. Speciellt här i våra vackra rofyllda nejder. Jag upplevde det, som under många promenader förr, denna novembermorgon. Under början av min promenad var det bara mulet, blåsigt och lite ”flir” (tunt duggregn). Efter en halvtimme tilltog regnet men då hade både jag och Kollie fått vittring på frukostbordet och vi kände oss stärkta av den halvan av promenaden vi redan genomfört. Lägg därtill de vackra vyer som omger oss under promenaderna. För att inte tala om alla de härliga dofterna som naturen bär under alla årstider. Imorse som så många gånger förr, föll min blick mot Västra Bleken över åkrarna mot Granan (beklagligtvis är inte jag någon bra fotograf men ni ser ändå hur vackert det är trots bildkvaliten). Under helgerna försöker jag, i största möjliga mån, gå under den ljusa delen av dygnet. Fantastiskt vackert! Diset fick Grananhöjderna att se trolska ut. Här och där såg man rök ringla ur någon skorsten och det jag såg erinrar mig om vykort. Det är då jag slås av tanken som värmer hela min kropp. Jag tittar inte bara på vykort. Jag lever mitt i det!

Vy mot Västra Bleken 16/11-2014

/ Marjukka Sagesjö

Påminnelse

Av , november 13, 2014 7:40 e m

Kom igen nu och anmäl er till chokladprovningen nästa helg! Det finns fortfarande gott om platser kvar och ju fler vi blir desto roligare kommer det vara. Skicka iväg ett sms eller ring till Susanne 0768533576 eller maila susanne.borssen@gmail.com

Som fördrink blir det glögg i eldarnas sken, därefter kommer ni få smaka på supergod choklad, dricka gott vin (det finns även annat att dricka för den som så vill) och äta en fantastisk buffé. Lite senare blir det kaffe och en syrlig efterrätt. Lägg till sång, musik och massor med trevliga människor, bättre kan det inte bli. Så tveka inte, anmäl er nu!

Viktminskningsgruppen

Av , november 4, 2014 8:29 e m

Vårt sätt att leva gör att fler och fler måste föra en kamp mot kilona. Under 70-talet gick medelsvensson i snitt 4 mil längre varje vecka, än vad vi gör i dag. Samtidigt finns det många fler frestelser, portionerna har blivit större, godispåsarna rymligare, snabbmaten snabbare, glassarna glassigare och den tid då hela syskonskaran fick dela på en sockerdricka vid något enstaka högtidligt tillfälle, är sedan länge förbi.

I Sundals ryr finns en grupp som är lite mystisk. Ibland undrar vi om de verkligen finns eller om det bara är något som står i byabladet varje säsong. Viktminskningsgruppen!

Det har hörts synpunkter om att byalagets revisor borde göra en grundlig granskning av hela gruppen och ibland har det sagts lustiga kommentarer om att de minskat så mycket att de helt enkelt försvunnit. Jag beslutade därför att kolla om de verkligen finns och hur det går för dem, för i år firar de faktiskt 10-års jubileum.

Jo, de finns faktiskt och är vid mycket god hälsa. För närvarande är det 10 personer som träffas varannan vecka och uppmuntrar varandra i att gå ner i vikt. Ledare för gruppen är Lena Hansson. För tio år sedan, när man var man fler i gruppen träffades man i församlingshemmet, men numera är det färre deltagare och man träffas hemma hos Lena. För att sporra till viktnedgång eller till att i alla fall inte öka i vikt, har man ett bötessystem. Den som gått upp får böta 50 kr. Pengarna används inom gruppen, tex till inspirerande föreläsare, en proffsig våg, till träningar och träningsredskap.

Var och en sätter upp sin egen målvikt och var och en kämpar på sitt sätt, för i sista ändan är det ju faktiskt man själv som måste göra jobbet med att ändra sina vanor till ett sundare levene. Det sätt som passar en, passar inte alla. Men man är överens om att några kortsiktiga snabbfix-metoder inte är lösnigen. När man träffas delar man med sig av tips och uppmuntrar varandra till att kämpa vidare. De tio personer som nu är med i gruppen har tillsammans gått ner 23,4 kg från det datum då de kom med. Någon har nått sin målvikt, medan andra har en bit kvar. Men alla betonar betydelsen av att vara med, hade man inte varit det kanske det varit fler pluskilon.

Trots att det vilar något hemlighetsfullt runt gruppen och att medlemmarna inte så gärna skyltar med att de är med, kan jag intyga att de ser både sunda och välmående ut och någon tårta för att fira 10-års jubiléet kommer de inte äta.

Vill du också vara med ? Ta kontakt med Lena tele: 0521-35116

/Susanne Borssén

Choklad och vin-provning

Av , november 2, 2014 6:07 e m

När månaderna fick sin färg, fick november den grå. Det är nu vi får betala tillbaka för de långa, ljusa sommarkvällarna…

Men visst är det bättre att tända ett ljus och försöka hitta något att glädjas åt, än att förbanna mörkret. Den 22 november ordnar vi därför en festkväll med choklad och vin-provning. Benny Gillberg vägleder oss i provningen. Efteråt äter vi en Italiensk buffé med vin till för den som önskar. Plats : Skidans hus, Granan. Tid kl: 19:00. Kostnad 450 kr/person.

Vi kan ta emot max 50 personer, anmälan därför på telefon eller mail till Anna-Lena Hoffmann 0521-30230 mail: lars-anna@telia.com eller till Susanne Borssén 0521-35031 mail: susanne.borssen@gmail.com Anmälan är bindande och pengarna betalas in i förväg på bg 5665-7125. Glöm inte skriva namn på inbetalningen.

Hjärtligt välkomna!

Panorama Theme by Themocracy