Aktiv vecka

Av , februari 27, 2015 6:31 e m

I onsdags kom det inte mindre än 55 personer för att titta på filmerna om Rune. Det är verkligen kul att byalagets aktiviteter är så uppskattade. Till hösten blir det troligtvis en visning av de två nästa filmerna om Rune (jag skriver inte de två sista, för vem vet det kanske kommer fler) Även filmen om Torsten Frendberg ska vi visa om det finns möjlighet.

På torsdagslunchen serverades kålpudding, potatis, grönsaker, sås och lingonsylt. Det kom  34 personer som åt, både barn och vuxna. Många kanske tog det som en uppladdning innan tv-sändningen från skid-VM i Falun började. En perfekt uppladdning skulle det visa sig då våra skidtjejer på eftermiddagen körde hem ett stafett-silver.

Vårens motorsågskurs blev fulltecknad direkt och har redan haft sitt första kurstillfälle, så denna vecka har verkligen varit en aktiv vecka!

Norrmännen är bra på skidor men det där med motorsåg undrar jag om de kan?

Vecka 9

Av , februari 22, 2015 12:18 e m

onsdag (25/2)  är det filmkväll i församlingshemmet igen.

Ytterligare 2 filmer om Rune på Stigstorp visas.

Det börjar kl 19 och kostar 80 kr. Kaffe och smörgås ingår.

torsdag (26/2) serveras det torsdagslunch i församlingshemmet.

Mellan kl 12-13 står maten framdukad. Denna gång blir det kålpudding,

potatis, sås, grönsaker och lingon. Efteråt är det kaffe och kaka

som vanligt. Pris 70 kr.

Alla är varmt välkomna!

Det var en gång…Sommaren med Sjunde

Av , februari 15, 2015 8:32 e m

Här på hemsidan finns en flik som heter ”sundals ryr”, därunder finns det till exempel tips på sevärdheter och litteratur om bygden. En bok som det tipsas om är Sommaren med sjunde. Här kommer en kort återberättelse av boken.

Året är 1940, det är krig och orostider i Europa. Tyskland har föresatt sig att ta revansch för förlusten i 1:a världskriget och inrätta ett stort imperium. De har ett drygt halvår tidigare gått in i Polen. Den 9 april är en mulen och kall dag i dubbel bemärkelse, då det meddelas på radion att både Danmark och Norge invaderats av tyskarna. Från den dagen sändes det ut hundratusentals inkallelseorder till män över hela landet. Så även till mannarna i sjunde kompaniet vid I9 i Skövde. Trots att vårbruket snart stod för dörren fanns det inget annat att göra än att inställa sig för tjänst. Redan den 12 april anlände de första mannarna till deras utrustningsplats i Axvall och efter ett par dagar var de marschfärdiga.

Den 17 april transporterades de med tåg, i boskapsvagnar.  Slutdestinationen var okänd för de flesta. Så småningom skymtade man Göteborg och där växlades tåget norrut. Mitt i natten kom man fram. Trötta och hungriga mannar lastade av hästar, kärror, pjäser, tält och förråd. Man sökte efter namnet på stationen men var skylten övermålad. Inne i stationshuset väntade lottor med ett rejält mål mat och de kunde berätta att man kommit till Mellerud.

Nu var det en mil att gå söderut till förläggningen som förtrupperna ordnat. Natten var svart, men efter flera vedermödor kom de vid halv tre, till slut fram till Eriksbyn i Ör som var slutdestination. De somnade omgående och först långt fram på dagen den 18e ställdes kompaniet upp och mönstrades. Ett kallt snöglopp klädde denna dag de dalsländska ängderna i vitt.

Bollungens skola

Den 9 maj tågade sjunde kompaniet vidare. Regementet I9 hade fått på sin lott att försvara linjen Vänersborg-Uddevalla, med undantag för just sjunde kompaniet som skulle ha förpostering ett par mil norrut, för att hindra en fiende att från norska sidan tränga fram mot södra dal. ”vi gick den slingrande vackra leden i kanten av fjället längs västra stranden av Örsjön, förbi den höga Borekulle och de idylliska stugorna vi kvarnplatsen Åsmule. Men marschtränade var vi inte, när vi kom ner på slätten kring den stora kyrkan i Sundals ryr var vi trötta. Där vid Årbol lämnade andraplutonen och kulspruteplutonen vår kolonn och vek av västerut mot Bollungen. Några kilometer söderut vid Häljebyn övergavs vi av tre grupper ur tredjeplutonen, som nu hade en dryg halvmil kvar till Bollungsnäs skola. Huvudstyrkan fortsatte, men vid Hakerud tog vi också höger. De åtta återstående kilometrarna till Rådanefors blev en hård prövning med både skoskav och remskav”

Gården Kasa

För oviss framtid hamnade alltså Sjunde i trakterna kring Rådanesjön och Bollungssjön. Nu var det mycket att sköta om. Kokvagnen skulle igång, sjukvårdaren plåstrade om skavsår, stallplatser till hästarna ordnades och telefonförbindelse med resten av armén upprättades. Strategiskt hade de en utsatt position som förpost framför huvudförsvarslinjen, med uppgift att främst spärra de sjöpass vid södra Kroppefjäll som blev aktuella om fienden fick för sig att gå fram via Ed, Bäckefors, Högsäter och Stigen mot Frändefors och Vänersborg.

Bunkern vid Högetakan som den ser ut i dag. Foto Sigvard Lindhe

Vägspärrar, tankhinder, bunkrar, skyddsrum och kulsprutenästen skulle möjliggöra ett försvar räknade strategerna ut. Och med det sattes mannarna i arbete när våren övergick i sommar. Ännu kan man se spår efter några av dessa anordningar. Bunkrarna vid Bollungen och Högetakan finns fortfarande kvar och på flera ställen kan man se spår efter skyttegravarna som de grävde.

När lärarinnan Ellen Andersson i Bollungsnäs skola fick höra att hennes skola skulle bli militärförläggning blev hon först helt stum. Men hon fann sig snabbt och hjälpte sedan till att bära upp bänkar och böcker på vinden. I skolsalen bars det sedan in halm så att de 36 mannarna kunde sova på golvet. När Ellen efter ett tag lärt känna skaraborgspojkarna bjöd hon dem på både kaffe och tårta.

I Stuta-Lars stuga i Bollungen bodde befälen

På gården Kasa mellan Bollungesjöns nordända och Årbol fick 76 man sin förläggning. Det berättas att till midsommarfesten i Bollungen kom folk i rader med kakor till kaffet, stämningen ska till och med ha förstärkts med hembränt från Brålanda. Säcklöpningen mellan rekryterna lär ha blivit en mycket glad tillställning.

Bunkern vid Bollungen. Foto Sigvard Lindhe

Under fem månader sommaren 1940 levde ”Sjunde” här i trakten och berättar själva att de blev mottagna med stor gästfrihet. Med arbetet tog man det ganska lugnt, i efterhand frågar de sig hur så många kunde åstadkomma så lite. Fiske, bad, danser, kaffedrickning  och att hjälpa till med skörden på någon gård verkar ha upptagit stor del av tiden. Eller så är det helt enkelt så man i efterhand vill minnas orostider, för så särskilt glamoröst var det nog inte och gång på gång kom larm om höjd beredskap när man fått indikationer om att fienden var i antågande.

Läs gärna vidare om hur de hade det och om det allvarliga läget som rådde vid den tiden. Boken Sommaren med sjunde av Folke Tengeland finns på biblioteket i Brålanda.

/Susanne Borssén

Bokcirkel

Av , februari 8, 2015 11:04 f m

Tycker du om att läsa böcker eller vill du börja läsa? Jag vill kolla om det finns intresse att starta en bokcirkel här i Sundals Ryr, där vi träffas en gång per månad och tipsar varandra om bra och läsvärda böcker?
Under första träffen lägger vi upp planen för hur vi vill att vår bokcirkel ska vara utformad. Vad vi vill ha ut av den d.v.s. vad vi har som mål. På våra träffar kanske någon vill berätta något om en bok den läst, varför denne tycker den var bra o.s.v. Några kanske har läst samma bok och vill diskutera innehållet. Det behöver inte vara ett krav att berätta om en bok. Man kanske också ska kunna komma till cirkeln och få tips.

Bokcirkelträff 1 ggr/månad med start söndag 2015-03-01 klockan 15:00.

Första träffen sker hos Marjukka Sagesjö Östra Bleken 120 (Bolleruds gamla skola)
Anmälan sker till Marjukka på telefon 0521-35123 eller 0767-914526
Huset bjuder på fika.
/Marjukka Sagesjö

Filmkvällen

Av , februari 5, 2015 9:00 e m

Nästan 40 personer kom på filmkvällen för att få se ännu ett par avsnitt av filmerna om Rune. Vi fick fortsätta följa hans liv på gården Stigstorp, söder om Brålanda, där han bedriver mjölkproduktion med sina 10 kor. Klövverkning, urinkörning, plöjning, förberedelser inför vintern, veterinärbesök, skogsarbete och Arlas gårdskontroll är lite av det som bjuds i film nr 3. I film 4 fick vi följa med till Stockholm när Rune tar emot guldmedalj av kungen, för många års leverans av prickfri mjölk.

Vi fick också ta del av Runes tankar och funderingar om smått och stort. Hans uppfinningsrikedom när han bygger om en grisbur till en busskur och hur han modifierar sin nya skottkärra så den bättre passar hans behov. Flera gånger hörs skratt i publiken som tex när Rune på sin härliga dialekt berättar om den manuella utgödslingen i ladugården ”den krånglar i regel inte och klarar strömavbrott”…  eller hans tankar under Stockholmsbesöket när han ser alla människor resa kors och tvärs ”trivs dom inte hemma” undrar Rune kort och gott.

Jan och Rune redigerar film

I filmerna finns också fina naturblider och vardagsnära saker som en räv i skogsbrynet, vårens första fågelsång, när ångan stiger från en nyplöjd åker och när en ekorre hopar fram över gårdsplanen. Det är riktiga må-bra filmer som visar en kontrast till stress och storskalighet. Missa inte nästa filmkväll den 25/2.

Panorama Theme by Themocracy