Category: Vårfester

Årbols handelsbod

Av , april 30, 2019 1:03 e m

Kören under ledning av Björn Fredriksson

Det var verkligen fullt drag församlingshemmet när den årliga vårfesten gick av stapeln. Våren sjöngs in ute på trappan, det var en aning blåsigt, men vad gör det när vår fantastiska kör sprider en sån varm och härlig stämning. Sedan en rad välkända och omtyckta sånger klingat ut bjöds vi in till kaffe, smörgås och kaka. I vanlig ordning såldes det åror som man kunde vinna gotte-hinkar eller kaffe på.

Årets vårtalare Christina Milén Jacobsson talade om den efterlängtade våren, hur fantastiskt det är att naturen vet vad den ska göra och att det fungerar varje år! Det fina talet handlade också om bygdeutveckling och vikten av att skapa mötesplatser, ett ämne som verkligen träffade mitt i prick eftersom årets vårspex handlade om ”Årbols handelsbod”, en plats där man kunde träffas. Hon läste till sist den tänkvärda dikten av Tage Danielsson ”En droppe droppad i livets älv, har ingen kraft till att flyta själv. Det ställs ett krav på varenda droppe: Hjälp till att hålla de andra oppe!”

Så bjöds vi in till Årbols lanthandel där Chefen Jenny och den anställda Sally hade fullt upp med att packa upp varor och ta emot kunder. Sally, alias Björn Karlsson, som i år var blond, men med lika opraktiskt höga klackar som vanligt, har jobbat i affären i 15 år och ska snart kanske få börja lära sig göra tidningsreturer…   I ett högt och medryckande tempo fick vi serverat en mängd gamla goa låtar. Ett litet rött paket, Kaffe utan grädde, Money money money, Banankontakt och många fler.

Man gör en finsk dansbandslåt, komplett med kör och ståbas och extra allt, av baksidestexten på ett paket Oboy !

En försäljare kommer och försöker sälja ”Den berömde Dr Sloan´s liniment, ett bra patent som gör dig ”hot”, det travas endast en liten skvätt, ut sköna bruna flaskan med Sloan´s porträtt…”.

 

 

”Angelica” som varit i lagårn sen 5 på möra gör en underbar tolkning av en ensam nödställd dräng som sjunger sin refräng  ”Mjölkbil ta mig med, till en plats där människor bor, här är öde alltför öde, mjölkbil ta mig med…” Men jag vågar lova att alla var mycket nöjda över att vara just där man var denna eftermiddag i Sundals ryr. Det hördes inte minst på applåderna som aldrig ville ta slut efter föreställningen.

 

/Susanne Borssén

 

 

.

Vårfest 2018

Av , april 23, 2018 7:43 e m

Så kom då äntligen våren och med den vårfesten i Sundals ryr, eller är det kanske tvärt om? Borde jag istället skriva att ”i helgen var det vårfest och då kom våren…”

Stämningen är hög redan i hallen, detta är en riktig hemvändarhändelse. Gamla och nya bekanta träffas, man ser både kända och okända ansikten.

Kören bjöd i vanlig ordning på traditionella vårsånger under ledning av Barbro Magnusson, som detta år leder sin 10e vårfest. Årets vårtalare var Eva Hjalmarsson. År 2005 var hon den som drog igång väntjänst i Brålanda, nu är hon en ungdomlig 91-åring som i sitt tal bland annat pratade om årstiderna, vårblommor och fåglar.

 

Därefter bjöds vi på kaffe, smörgås och hembakad kaka. Det var dragning i lotterierna och flera lyckliga vinnare fick fina priser. Sedan lutar vi oss tillbaka knäpper på fjärrkontrollen, årets tema är nämligen ”Tv-soffan”. Genom tv´n får vi träffa en rad karaktärer och se intressanta program. Vi har tex barnprogrammet där två småflickorna sjunger en visa. Naturprogram med den närsynte bofinken Knut och ett matlagningsprogram som frestar med pizza och pasta.

 

Naturligtvis blir det också nyheter och väder. Utrikes är det mest elände, men de lokala nyheterna berättar att Sundals ryrs sista ko kommer stoppas upp och ställas i svänga i Ryr, så att ungarna inte ska glömma hur en ko ser ut. Efter en bilorientering på fjället saknas det en deltagare från grannsocknen, sista spåren är två navkapslar som påträffats vid Muggeliden och Stuteröverna, men hemvärnet är ute och letar.  Och vi får reda på att gamla kyrkan sålts till en mjölkbonde från Gestad, detta innebär att kyrkans kor kommer att bytas mot bondens kor.

Sporten meddelar att årets roddtävling på Bollungsjön slutade oavgjort. Hakerudsälvens roddklubb tappade årerna och Dälpans båtförening krockade med kattön.

I dejtingprogrammet får vi träffa ”Flirtige knut” som har en alldeles fantastisk tjusarlock i pannan och fångar ännu en BH till genom sången… Sen går min högra hand, till hennes BH-band! Bandet har resår, Dra ut så långt det går. Så det blir en katapult, När det dragits ut för fullt…

En bra tv-kväll innehåller såklart även ett tävlingsprogram och det hela avslutas med två lag som tävlar i  ”Så ska det låta”. Rätt svar i tävlingen blir ”timmarna går så fort” och det är bara att instämma. Tiden går fort när man har roligt och när den eminenta Sundals ryrskören står för underhållningen.

/Susanne Borssén

 

.

 

Vårfest 2017

Av , april 27, 2017 6:30 e m

Återigen har den fantastiska kören bjudit på vårfest. Det är ett mycket uppskattat arrangemang som fyller församlingshemmet till sista plats hela helgen. Denna gång var temat ”sjukt bra”. Det handlade om vårdcentralen i en Sundals ryr, där doktor Margareta och syster Jenny har fullt upp med alla patienter. I receptionen arbetar Sally, till henne kan man ringa om man vill man boka en tid, första lediga är 23 maj kl 11…..2018 !

Sally (alias Björn Karlsson)

 

 

 

Grabbarna som gick till Årbol för att skipa rätt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alla har säkert hört ”balladen om det stora slagsmålet på tegelbacken”. Där handlar det om grabbarna från Eken. Men i Sundals ryrs versionen blir det såklart  ”Grabbarna från Bleken, som med knogjärn och med påkar och med blodet rött och hett,  gick till Årbol för att skipa rätt..”  Självklart måste de plåstras om på vårdcentralen efteråt. Tyvärr tål inte syster Jenny att se blod och håller på att svimma. Men doktor Margareta är en riktig klippa. Hon fixar allt från slagsmål och förkylningar till syn undersökningar och onda lilltår.

 

Vårtalare Berit Pettersson

 

 

 

 

Årets vårtalare var Berit Pettersson från Ör, i vacker vårhatt påminner hon oss och får oss att längta till allt som har med vår att göra. Vårsol, vårblommor, vårruset, vårstädning och vårkänslor.

 

 

 

 

 

 

Det är inte lätt att återge en vårfest i text. Den måste upplevas! Men vi kan verkligen skatta oss lyckliga över att vi har ett sådant underbart gäng som år efter år underhåller oss på detta sätt. Vi ska också komma ihåg att det inte bara är de som står på scen som gör ett fantastiskt arbete, även de som kokar kaffe, bygger scenen, spelar, fixar med ljudet och alla andra runt omkring som gör ett fantastiskt jobb.

Tack kören!

 

/ Susanne Borssén

 

.

 

 

Vårfesten

Av , april 25, 2016 5:17 e m
Stinsen och en av hans beundrarinnor

Stinsen och en av hans beundrarinnor

I drygt 20 år har de sjungit och showat till vårens ära och som vanligt var det fullsatt i församlingshemmet i år också. På sedvanligt sätt fick besökarna först ta del av skönsång framförd av kören under kantor Barbro Magnussons ledning. Säkert var det många som kände en rysning av välbehag, både över den vackra och mäktiga sången och över det härliga som nu ligger framför oss när våren är i antågande.

Marjukka Sagesjö höll årets vårtal

Marjukka Sagesjö höll årets vårtal

Sedan var det årets vårtalare Marjukka Sagesjös tur. I ett fint tal hyllade hon våren och berättade bland annat om vad som kan hända på en vanlig hundpromenad. Ni som följer inläggen här på hemsidan vet förstås att vi ibland har förmånen att få ta del av Marjukkas målande texter. Därefter var det dags för kaffe med dopp och dragning i lotterierna.

Tre snygga "damer" som kommit med tåget från Ullared

Tre snygga ”damer” som kommit med tåget från Ullared

 

 

 

 

 

Ingen har väl missat att Brålanda i flera år försökt få till att tågen ska stanna på Brålanda station, men i årets vårfest är det istället i Årbol som tågen stannar! Egentligen är det inte konstigt eftersom där jobbar en sååå stilig alltiallo ”konduktör/ biljettförsäljare /stins/kioskförsäljare”. Beundrarinnorna flockas men stinsen fattar inte riktigt vinken…  Samtidigt som tågen kommer och går på den dubbelspåriga järnvägen  och bussarna avgår varje halvtimma får vi ta del av alla sjungande passagerare som passerar.

IMG_3842

Än en gång har kören levererat en mycket underhållande vårfest!

/Susanne Borssén

Alla kort är tagna av Per-Olof Gustavsson

Vårfest i dagarna två!

Av , april 19, 2015 8:37 e m

Sundals ryrs fantastiska kyrkokör har i helgen levererat ännu en underbar vårfest. Denna gång utspelade sig handlingen i frisersalongen ”Vi klipper till”. Frisören och hennes praktikant hade fullt upp i salongen och vi fick träffa många sångglada kunder. Praktikanten får än så länge bara klippa nackar, något som kunderna kanske ska vara tacksamma för…

Sally som blev kvarglömd i torkhuven!

Frisörskan och Brazilianaren Speedy Gonzales

Kören var förstärkt med delar av bandet Stains. Fartiga låtar blandades med finstämda och stämningen i församlingshemmet var på topp. När Brasilianaren Speedy kommer till salongen, får till och med den lite kärva frisörskan som äger salongen, hjärtklappning.

Tre fartiga damer som ska till Ängas loge och bugga

Förutom den härliga showen i frisörsalongen bjöds det på traditionella vårsånger, god fika och vårtal. Jag fick äran att hålla årets vårtal och tackar ödmjukast för alla fina ord jag fick efteråt.

Praktikanten som snart vill börja klippa och färga

Fast vårfesten detta år var en vecka tidigare än den brukar, kom våren och värmen med vårfesten. Nästa år önskar vi därför att festen blir ännu tidigare, varför inte redan i Mars?.. Dels för att vi vill ha en tidig vår, men framför allt för att vi inte vill vänta ett helt år till nästa gång!

/ Susanne Borssén

Panorama Theme by Themocracy