Lunch på torsdag

Av , mars 27, 2022 6:58 e m

 

På torsdag den 31/3 är det dags igen. Mellan 12-13 i Sundalsgården.

Denna gång serveras lax, potatis, kall sås och goda tillbehör.

Som vanligt blir det kaffe och kaka efteråt.

Pris 100 kr.

11.30 håller prästen Manne i ”tid för eftertanke”

 

.

Tänk att byalaget har funnits i hela 20 år!

Av , mars 19, 2022 2:10 e m

 

Till det 21a årsmötet kom det betydligt fler besökare än vanligt. Kanske berodde det på att förra årsmötet var ett digitalt möte, då inte särskilt många var med. Men nu när pandemin är över så finns det ett behov av att återigen träffas och ha trevligt ihop.

Valberedningen hade gjort ett mycket gott arbete och hittat tre nya styrelsemedlemmar. Nicklas Hansson Västra Bleken, Conny Karlsson Sallebyn och Christel Thuresson Katteberg. Kvar sedan tidigare är Ulrika Hjälm, Klara Sporrung, Thomas Darberg och Susanne Borssén. Övriga såsom revisorer, styrgrupp för aktivitetsleden och valberedningen är oförändrade.

Sommarbild från leden

Verksamhetsberättelsen för 2021 var lite ojämn, under det 1a halvåret härjade pandemin och nästan allt blev inställt. Årsmötet blev digitalt och svampföreläsningen likaså. Men 1a-maj skjutningen genomfördes och en rastkåta uppfördes utmed leden i Paradiset. I juli gjorde vi ett studiebesök på Klypans humleodling och ett par veckor senare erbjöds än en gång rundtur med helikopter.

Hösten 2021 blev mycket lyckad eftersom vi återigen kunde träffas. Premiären av filmen om Bertil ”raggarn” och de två följande visningarna sålde slut jättefort. Till vandringen i Kornhagen kom ett 30-tal och de tre luncherna under hösten vad mycket välbesökta. Föreläsningen med äventyrerskan Linda Åkerblad uppskattades av många. Församlingshemmet bytte ägare och namn, och för att fira detta hade vi i november en bygdefest som blev en stor succé. Även adventspysslet i bollungsnäs skola och glöggkvällen lockade många.

Byalagets ekonomi är god, vi har ungefär 90tusen i kassan. Antalet medlemmar har ökat från drygt 100 till 144. Det beslutades att medlemsavgiften ska vara oförändrad 100 kr/ fam och 50 kr/ enskild.

Mötet beslutade också att vi ska ändra i byalagets stadgar §8 där det står att årsmötet ska annonseras på anslagstavlan, i stället ska det annonseras på hemsidan och i byabladet, detta måste dock beslutas på två årsmöten för att bli gällande.

Förslaget om att vi ska bli medlemmar i ABF gillades och kommer fullföljas av styrelsen. Verksamhetsplanen är den som står i byabladet med luncher, vandring, valdebatt, lerduveskjutning, badplatsstädning och pubkväll nu i vår. Höstens program är ännu ej bestäm, men har du något förslag får du gärna höra av dig till styrelsen.

Som avslutning försökte vi gemensamt komma på vad byalaget har åstadkommit under dessa 20 år. En mängd med vandringar, föreläsningar, luncher och fester har det blivit. Men vandringslederna, badplatsen, boken om sundals ryr, medverkan vid kyrkans 100-års jubileum, den stora auktionen och återvinningsstationen är några av sakerna som sticker ut lite extra.

Men det allra, allra viktigast är att vi skapat en varm gemenskap och samhörighet i bygden.

Efter mötet bjöds det på smörgåstårta för att fira våra 20 år.

 

/Susanne Borssén

Krisberedskap

Av , mars 17, 2022 2:59 e m

Vilken lyckad årsmöteskväll det blev. Kvällen inleddes med att Barbro Ekman från civilförsvarsförbundet pratade om hemberedskap. När vi i styrelsen i december satt och funderade på vårens program kunde vi ju inte tänka oss att detta ämne, nu i mars, skulle vara mer aktuellt än någonsin. Men att ha beredskap för att något oförberett kan hända, borde egentligen alltid vara aktuellt. Att vi som privatpersoner kan ta hand om oss själva vid ett långvarigt strömavbrott, en storm, skogsbrand eller annan kris gör att samhällets resurser kan läggas på att ta hand om dem som inte kan klara sig själva.

Först och främst ska man tänka på vad som är våra grundläggande behov, vatten, värme, mat, sömn och information. Barbro hade med sig sin egen krislåda och visade hur hon hade förberett sig, men framhöll också att behoven kan se olika ut beroende på hur man bor och vem man är. Bor man i lägenhet måste man ha en plan för att kunna värma sig själv och sin mat, bor man på landet kanske man redan har vedspis eller braskamin.

En dunk som man kan hämta vatten i är alltid bra, man kan också ha ett par vattenfyllda pet-flaskor i frysen. När man planerar kris-mat är det bra med konserver och torrvaror, som håller sig länge och är lättlagade. Glöm inte kaffe och snus, även om det inte är livsnödvändigt så kan det bli väldigt jobbigt om det inte finns. För att hålla värmen kan man ha på sig ytterkläder inne och samlas alla i ett rum.

Man har också en skyldighet att hålla sig informerad om vad som händer. En batteriradio bör alla ha. Kanalen P4 är den kanal där man får samhällsinformation, har man möjlighet kan man även ringa 113 13 som är Sveriges nationella informationsnummer. Ett annat grundläggande behov är sömn, får man inte sova fungerar man sämre och får dåligt omdöme. Så även om en kris är stressande bör man försöka sova några timmar varje dygn.

För att klara av hygienen kan man använda våtservetter, det sparar vatten. En kraftig plastpåse i toalettstolen kan användas som torrdass. Ljus, ficklampa, batterier, tändstickor, förbandsmaterial, mediciner och lite kontanter bör man också tänka på när man planerar för en kris.

I broschyren ”om krisen eller kriget kommer” kan man läsa mer om krisberedskap.

Självklart hoppas vi alla att vi aldrig ska behöva uppleva någon kris. Men om det skulle hända, se till att du är den som kan hjälpa och inte den som behöver bli hjälpt.

 

/Susanne Borssén

Årsmöte i Sundalsgården

Av , mars 8, 2022 6:08 e m

På onsdag den 16 mars kl 18,30 är alla välkomna till byalagets årsmöte.

Vi inleder kvällen med ett föredrag av Barbro Ekman från civilförsvarsförbundet. Hon kommer prata om ett mycket aktuellt ämne, nämligen hur vi ska förbereda oss inför en ev kris. Oavsett om det gäller snöoväder, elavbrott, ett virusutbrott eller någon annan kris så är det alltid bra att vara förberedd. 

Därefter har vi sedvanliga årsmötesförhandlingar. Valberedningen är färdiga med  sitt arbete och ingen behöver oroa sig för påtryckningar att bli invald i något man inte vill vara med i.

 

Till sist firar vi att byalaget fyller 20-år och bjuder därför alla på smörgåstårta. För att vi ska veta på ett ungefär hur mycket det kommer gå åt, vill vi gärna att ni anmäler er till Thomas Darberg 073-4244493, thda75@hotmail.com eller till någon annan i styrelsen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoppas vi ses !

 

.

Söndagseftermiddag i välmåendets tecken

Av , mars 5, 2022 2:27 e m

Ni missar väl inte att anmäla er till Afternoon boost.

Den 20/3 mellan kl 15-18 välkomnar ägarna till Sundals gården till en eftermiddag på temat att stärka sig själv. Först ut är Linn Widenberg som håller en yogaklass där du utgår från din egen förmåga och dagsform, alla kan vara med! Därefter bjuds det nybakat bröd, Te och kaffe.

Sedan  kommer Therese som driver instagramkontot @hobbykreatören och guidar i hur man kan ta hjälp av inredning och feng shui för ökat välmående och balans i livet.

Det kostar 400 kr/ pers. Ta gärna med yogamatta och filt. Anmäl senast 17/3 till Louise 073-0249806 eller sundalsgarden@gmail.com

Alla varmt välkomna.

Det kommer bli en härlig eftermiddag !

 

.

Lyckad fotokväll

Av , mars 4, 2022 10:16 f m

Kvällen då fotograf Tore Hagman kom och berättade och visade sina fantastiska bilder om det svunna bondesamhället blev mycket lyckad. För ett 10-tal år sedan var Tore här, då visade han sin fotoserie om ”Mulens marker”. Med sina vackra bilder och härliga berättelser blev det en kväll som gjorde starkt avtryck. Sedan dess har han givit ut ett flertal fotoböcker tex Västkust från Nidingen till Koster, Solvarv och Vänerhavet, men inte förrän nu har vi fått äran att ta del av ännu ett av hans föredrag.

I den nyutkomna boken ”Vår tid med jorden” skildrar Tore Hagman de sista småbrukarna. Fältarbete med kamera och bandspelare gjorde han under 1900-talets två sista decennier. I första hand handlar boken om människor, men också om odlingsbilder som växt fram genom sekler. Att den tiden är förbi är på många sätt sorgligt, men samtidigt är bilderna magiskt varma och levande.

Ungefär 20 personer kom och lyssnade på detta enastående föredrag.  De som inte kom får skylla sig själva att de missade detta tillfälle.

 

.

Panorama Theme by Themocracy