Vid foten av Kroppefjäll

Av , juli 31, 2012 8:40 e m

Familjen Broberg har alltid njutit av utsikten i Södra Bleken upp mot fjället. Efter resan till Klippiga bergen i Fernie, Canada känns plötsligt vårt vackra och höga fjäll med fina utsiktsplatser så litet. Vi var uppe ca 2000 m ö h och njöt av underbara vyer, lite läskigt måste erkännas! Men men, snart är vi tillbaks i vardagen och njuter åter av vårt vackra fjäll med möjligheter till cykling, vandring, svamplockning, Mulle m.m. Men de vackra bilderna som vi har tagit kommer alltid att vara, om än ytterst lite, oslagbara i förhållande till Kroppefjäll…..

Badtemperatur

Av , juli 26, 2012 8:34 e m

I dag den 26/7 var det 18 grader i vattnet, 25 meter ut från stranden, vid badplatsen i Bollungen.

Ingen skjutning onsdag 25/7

Av , juli 24, 2012 5:27 e m

Skyttegänget meddelar att många av skyttarna är på semester, därför

är det ingen skjutning denna veckan (25/7).

Men håll krutet torrt ! Om två veckor, onsdag den 8/8, är det dags igen!

Öppen trädgård

Av , juli 22, 2012 7:15 e m

För 6e året i rad visade i dag Ingemar och Marianne Karlsson i Aspebohl sin fantastiska trädgård på ”Lands öppen trädgård”. Aspebohl ligger bara en liten, liten bit från Sundals Ryr och det var många kända ansikten som syntes i vimlet. Förutom att njuta av den fina trädgården kunde man dricka kaffe med nybakt bröd eller våfflor, konstnären Bengt Karlssons från Vänersborg hade utställning av tavlor, det fanns försäljning av aloe vera produkter och Biodlarna var också på plats.

Den 12 augusti finns det åter möjlighet att besöka Aspebohl. Då är det projektet ”tusen trädgårdar” som har öppna trädgårdar över hela landet.

Man blir verkligen imponerad av den stora och välskötta trädgården, de gamla jordbruksföremålen, den underbara gamla ladugården, växthuset, dammen, växterna…  Allt bidrar till en harmonisk rofylld helhet.

Rapport från leden del 2

Av , juli 14, 2012 8:41 e m

Vet egentligen inte om jag kan kalla det rapport från leden denna gång, eftersom jag inte är säker på att det var någon led vi sprang på. Tanken var att dagens etapp skulle gå från Nuntorp via Ryr, gamla kyrkan, myregatan och hem till Sallebyn. Ett så kallat hemlängtans-pass, där man inte springer någon runda utan bara hemåt.

Kartan memorerades och beskrivningen lästes i vanlig ordning hemma vid köksbordet. Jag brukar inte ta med den, det känns ändå som att det mesta av stigarna och vägarna är hemmaplan och helt vilse borde man ju inte kunna komma så nära ”hemma”. Men så fel man kan ha…

Janne körde Lisa, mig och en hund till Nuntorp. Nu har vi återigen två hundar men den lilla har än så länge fullt upp med att bita sönder tidningar och äggkartonger och kan inte följa med på några längre sträckor än på ett tag.

Det var inte helt enkelt att hitta rätt bland alla byggnader på skolan, eleverna blir visst färre och färre, men husen blir fler och fler. Vi hittar inga markeringar men enas till slut om att ta en grusväg som går åt vårt håll. Skönt lättsprungen med gräs i mitten. Det känns bra att komma igång. Förbi en hage med kvigor, sedan blir vägen mer och mer igenväxt. Ännu har vi inte sett till en enda röd markering.  Vägen delar sig, höger eller vänster, vi utnyttjar vår första livlina 50/50 och väljer höger. Vägen blir en stig och stigen blir mindre och mindre. Nu har vi tistlar och nässlor upp till midjan. Höger kanske inte var det bästa val vi gjort, inte att välja kortbyxor heller.

Den nästan obefintliga stigen går nu genom ett aspsnår som är högre än oss. Men känslan säger att vi är på väg mot Sundals Ryr, till slut öppnar det sig och vi kommer fram till en havreåker, stigen är nu helt borta och vi också ? Vi konstaterar att vi är någonstans mellan Frändefors, Brålanda och Sundals Ryr,  men hur vi ska ta oss hemåt?  Dags att utnyttja livlina två. Ringa en vän. Hallå, vet du var vi är? Vi ser röda kor, en Fergussontraktor  och en gödseltunna av märket Olby? Svaret blev lite svävande och gav inte så mycket till ledtråd. Vi tog en klunk vatten ur flaskan, slog våra kloka huvuden ihop, odal-tornet är till höger och kroppefjäll är till vänster, vi följer diket utmed havreåkern fram till en skogsdunge. Efter dungen får vi syn på en grusväg som av allt att döma går hemåt. Äntligen får vi lite fart och kan springa igen. Nu känner vi ingen fler och fler riktmärken. Sista livlinan, att fråga publiken, i detta fallet en ko, behöver vi inte utnyttja för nu ser vi gamla kyrkan.

Vid kyrkan visar klockan att vi sprungit 4.2 km, exakt så långt som beskrivningen säger att Nuntorpsleden är, men någon led har vi som sagt inte sett till. Nu är det asfalt men i vägkanten växer massor med mogna smultron så det blir inte mycket sprunget ändå. Detta är belöningen för de tidigare strapatserna. Vid infarten till Sallebyns snickeri ser vi den första röda markeringen. Nu är det bara den mysiga Myregatan kvar så är vi hemma.

Hemma konstaterar vi att vi tagit oss 7.4 km. Så vitt vi kan se har vi följt de röda prickarna på kartan ganska exakt, trots att vi inte såg till någon led. Vi har sett 15  röda markeringar som alla satt på den sista kilometern. Men vi hade tur med vädret och smultronen var underbara!

Gallerian i Brålanda

Av , juli 6, 2012 7:00 f m

Lördagen den 14 juli mellan 10-13 kommer vi att stå i Gallerian i Brålanda och sälja kartor till aktivitetsleden. Det finns också möjlighet att ställa frågor, få tips om sevärdheter i vår bygd, övernattnings stugor/rum m.m.

Det har blivit några Byablad genom åren…

Av , juli 4, 2012 2:45 e m

I alla Sundals ryrs postlådor har det landat ett nytt program varje Januari och Augusti (hoppas vi inte missat någon låda). Innan bladet kommer så långt som till er låda har vi i styrelsen diskuterat, planerat, ringt,  bokat och planerat igen osv. Till sist har det lämnats på tryckning, ofta i sista minuten innan säsongens första aktivitet ska gå av stapeln.

När det sedan är tryckt ska vi i styrelsen hämta ”vår” bunt hos den samordnande och därefter köra ut till alla ”vårt” område.

Men, nu är det lite förändringar på gång… Nästa Byablad kommer nämligen innehålla ett helt år med aktiviteter!

I flera år har vi haft ett gemensamt tema för några av årets aktiviteter. Ett år hade vi ”energi” som tema. Ett annat var det ”ekonomi”. I år kommer temat vara ”matkvalité”. Ett aktuellt ämne som kan belysas från flera olika håll och som vi hoppas ska locka många.

Vi i styrelsen tycker det är extra roligt när vi får förslag från övriga Sundals ryrs-bor på olika aktiviteter. Ett förslag som kommit upp flera gånger genom åren, har varit att anordna en svampdag i höstprogrammet. Det har varit lättare sagt än gjort att få tag i en svampexpert. Men nu äntligen kommer det bli av. I höstens program finns en dag för oss som behöver hjälp i sopparna, riskornas och kremlornas värld.

Om några veckor kommer byabladet för hösten 2012 och våren 2013 hem till dig. Naturligtvis kommer gamla favoriter som vandringar, lerduveskytte och torsdagsluncher att finnas med och i vanlig ordning kommer vi påminna om programmet här på hemsidan också.

Med förhoppning om lite mindre regn framöver, önskas alla en fortsatt bra sommar.

Panorama Theme by Themocracy