Sundals ryr från ovan

Av , juli 28, 2021 12:13 e m

På eftermiddagen hopade sig mörka moln över Sundals ryr, ,men strax efter klockan 4 ljusnade det och regnet upphörde, så det blev en mycket lyckad eftermiddag för helikopterflygning.

Helikoptern från Helinord tog som mest 6 personer åt gången på sin rundtur över Sundals ryr. Piloten hade 2 medhjälpare på marken som på ett proffsigt sätt förklarade för oss hur vi skulle göra. Ta på hörselskydd och gå sedan rakt mot helikopern säger han, alla stiger på på vänster sida och man får absolut inte gå bakom helikoptern. Medhjälparna kollade så att alla spänt fast säkerhetsbältena ordentligt och gav sedan klartecken till piloten.

Upp i luften bar det,  och tro det eller ej, men vår fina bygd är ännu finare från ovan.  Åkrarna skiftar i gula och gröna nyanser och skogen bildar öar i det vidsträckta åkerlandskapet. Vägarna som på marken är så framträdande försvinner nästan och man får riktigt tänka till när man ser en klunga hus, för att komma på var det är någonstans.  Bollungen med sitt blå vatten, Kroppefjäll med sin mörka skog och Kärrs bergtäckt kan man dock inte missta sig på.

Tyvärr gick de få minutrarna uppe i luften alldeles för fort, det pirrar i magen när piloten gör en skarp sväng för att åter gå ner i Fryklunds hästhage släppa av oss och genast ta ombord nästa gäng med flygsugna passagerare. Flera sällskap hade förbokat att de ville betala lite extra för att få åka en hel kvart, såhär i efterhand kan man tycka att det var ett smart val. Man hinner inte se så mycket på bara 5 minuter och att få till några bra bilder med bara mobilkamera var omöjligt. Men det var väldigt trevlig att prova på en helikoptertur.

/Susanne Borssén

 

.

Vandring

Av , juli 21, 2021 7:40 e m

 

Kroppefjälls vandrarförening har olika guidade vandringar varje Torsdag hela sommaren. Den 29/7 ska man gå i trakterna runt Torgärderud här i Sundals ryr. Det är samling vid möbelhörnan i Brålanda kl 18.20. Guide är Sven-Erik Nyman och man går ca 5 km.

 

Alla är Välkomna !

 

.

Rundflygning med helikopter

Av , juli 18, 2021 3:23 e m

Landningsplats: Torgärderud 300

Tid: Tisdag 27 juli Kl 16:30
Parkering: Sundals Ryrs nya kyrka.
Följ uppmärkt väg till landningsplats

Ingen platsbokning, 4-5 minuter, 300kr pp, Swish/kontant

(Hyr hela helikoptern och ta med max 5 st pers i 15 minuter för 4.500:- eller i 30 min för 8.000:- . Skicka önskemål till helikopter.rundflyg@outlook.com)

Vi har säkerställt så att passagerarna har social distansering i helikoptern

Medtag om möjligt gärna egna hörselskydd

Välkomna! Helinord AB genom Sundals Ryrs Byalag.

 

.

Bland humle och blåbär

Av , juli 11, 2021 4:40 f m

Vädret var strålande och det blev en fantastiskt trevlig kväll på Klypens humleodling.  Vi var drygt 20 personer som kom för att höra Glenn och Angelika berätta om humlen och satsningen på den i ”svenska mått mätt” stora odlingen. Efter flera studieresor till Tyskland satte man 2016 de första plantorna. De höga stockarna som utgör stommen i odlingen och håller alla vajrar på plats är ca 7 m höga. Trots att våren i år var kall och blöt har många plantor redan vuxit ända upp till stolparnas höjd. Vi kan se en massa sidoskott där små, små blommor börjar utvecklas. Om några veckor kommer humlekottarna bildas och sedan är det inte långt kvar tills alla de långa rankorna ska klippas ner och köras till tröskverket på Näset. Efter tröskning och torkning säljs de till någon öltillverkare i Sverige.

Vi fick också se blåbärsodlingen där 600 plantor med amerikanska blåbär växer. När de vuxit sig stora räknar man med att kunna skörda ca 10 kg /planta. Men det är många som vill åt de godsakerna, runt om har man ett högt staket för att hålla älgarna borta, ljudvågor skrämmer sorkar och i luften svävar en konstgjord rovfågel.

Efter rundvandringen bland humle och blåbär fikade vi utanför den gamla smedjan. Det är så härligt att åter kunna träffas, efter den tråkiga tiden med alla coronarestriktioner. Det blev en mycket lyckad kväll och vi tackar Glenn och hans familj för att vi fick komma.

/Susanne Borssén

Studiebesök i humleodlingen

Av , juli 4, 2021 11:23 f m

På torsdag den 8/7 klockan 18 är det

studiebesök hos Klypans humleodling.

Ta med egen fika.

Alla är varmt välkomna.

 

.

 

Panorama Theme by Themocracy