Årsmöte för Vatten och bredbandsföreningen

Av , mars 31, 2019 1:44 e m

Kallelse till årsstämma med Samfällighetsföreningen Sundals-Ryrs vatten
och
bredband. Tisdag 16 april 2019  Kl. 19.00 i Församlingshemmet Sundals Ryr.

Varmt välkomna

Styrelsen

Här finns dagordningen för mötet Dagordning årsstämman 2019 S Ryrs vatten o bredband

Här finns verksamhetsberättelsen för 2018 S R vatten och bredband SF

Här finns resultaträkningen för 2018

Här finns budgeten för 2019

Årsmötet 2019

Av , mars 26, 2019 7:01 e m

Våfflorna smakade som vanligt jättegott när byalaget hade årsmöte och våffelkväll i Evenstorp på måndagskvällen. Roger Johansson valdes till ordförande för mötet och de första punkterna på dagordningen blev mest formalia då styrelsen valdes om helt oförändrad. Även revisorerna, styrgruppen för lederna och valberedningen är oförändrad.

Kommande år ser det alltså ut som tidigare, ordförande Robert Olsson, Häljebyn, sekreterare Maria Carlring, Katteberg, kassör Marie Karlsson, Årbol, Andreas Karlsson, Bollerud, Louise Karlsson, Sallebyn och Anders Fryklund,  Torgärderud. Revisorer är Kent Nilsson och Anita Aarsrud. I styrgruppen för aktivitetslederna sitter Susanne Broberg, Kristina Johansson och Bo Elofsson.  I valberedningen sitter Roger Johansson och Sandra Olsson.

Under året har man haft en filmvisning där Jan Andersson visade filmen om Tora Alfredsson, 35 personer kom till visningen och det fanns även möjlighet att träffa Tora personligen. Man har också ordnat en mycket välbesökt föreläsning om kafferepets historia med Birgitta Rasmusson, då kom 70 kaffesugna människor. Annat som man arrangerat är en after work med cykeltipspromenad, badplatsstädning, lerduveskytte, medverkan vid kyrkans frilufts gudstjänst, glöggkväll och årets nyhet höhässjning, som blev mycket lyckad tack vare den torra sommaren. Kanoterna som man haft vid Bollungen från april till september har varit uthyrda ett 20-tal gånger.

Föreningens ekonomi är god, nästan 70 000 finns det i tillgångar. Antalet medlemmar är 85 familjer och 13 enskilda, vilket blir totalt 98. Det beslutades att medlemsavgiften ska vara oförändrad.

Under punkten ”aktivitetsleden” diskuterades det hur vi ska göra med kartan när alla exemplar som finns kvar är sålda. Ska man släppa den som en datafil, som man kan ladda ner eller trycka den på nytt?  Sofia berättade att de säljer ganska många på cafét under en säsong och det beslutades därför att trycka fler kartor, men inte fler informationsbroschyrer.

Verksamhetsplanen för resten av våren är en vandring, påsklunch på skärtorsdagen, cykeltipspromenad med grillning, badplatsstädning och höhässjning. Man planerar att lägga kanoterna vid Bollungen i april. Ett extra arrangemang som inte står med i byabladet blir det den 19/7 då det kommer finns möjlighet att åka helikopter över bygden, mer info kommer senare. Det pratades också om vad som är byalaget uppgift, om framtiden och vad som egentligen står i stadgarna. Styrelsen meddelar att de gärna tar emot förslag och tips på aktiviteter.

Därefter följde en livlig diskussion, där alla var eniga, om hur orättvist behandlade vi på landsbygden blir av att TTELA nu kommer att delas ut med posten här och därför kommer komma dagen efter utgivningsdagen! Det beslutades att byalaget ska skriva en insändare för att protestera mot denna kränkande behandling av landsbygden.

På övriga frågor kom det upp förslag på att ge ett välkomst paket till nyinflyttade, exempelvis en karta över lederna och ett byablad. Vi pratade också om i fall det finns någon som är intresserad av att vara med i styrelsen, som nu bara har 6 medlemmar, så är den personen välkommen att vara med.

Så läggs ännu ett år till handlingarna och vi ser fram emot ett nytt, med ett stort engagemang i allas vårt gemensamma byalag!

 

/Susanne Borssén

 

.

 

Konsert

Av , mars 20, 2019 4:28 e m

I Sundalsryrs kyrka är det konsert på söndag den 24/3 kl 18. Pastoratskören framför sånger av Py Bäckman, en av Sveriges mest produktiva låt och framför allt textskrivare. Bland annat kommer man framföra kända sånger som  Gabriellas sång, Vandraren och psalmen Hallelujah.

Alla är varmt Välkomna !

 

 

.

Årsmöte

Av , mars 18, 2019 6:40 e m

Nu är det dags för byalagets årsmöte. Måndag den 25 mars på Evenstorps gård.

Mellan kl 18-19 är det våffelcafé och kl 19 börjar årsmötet.

Alla är hjärtligt välkomna!

Tagga med #sundalsryr

Av , mars 7, 2019 12:47 e m

Det är många som har den populära appen ”Instagram” i sin mobil. Där kan man följa vänner och bekanta, få tips och inspiration genom bilder eller helt enkelt bara se på fina foton.

Många ”taggar” sina bilder så att den som söker på ett visst ord ska få upp just vad den söker. Har någon tagit en bild på vårens första glass och skrivit in #glass i texten, kommer alla som söker på ordet glass, få upp den bilden och troligtvis tio miljoner andra glassbilder.

Om man söker på till exempel  #högsäter  får man upp mer än 1000 foton. Men om man gör detsamma med  #sundalsryr  får man bara drygt 50 träffar och så kan vi ju inte ha det! 

Så nästa gång du lägger ut en bild med någon som helst anknytning till vår vackra bygd, glöm inte att tagga den med  #sundalsryr så att fler får ta del av den och se hur det ser ut och vad som händer här.

Nu satsar vi stort och försöker få fler träffar än #gestad  som just nu har 118. Och vem vet kanske vi av bara farten kan komma förbi #dalskog som har 238.

 

/Susanne Borssén

 

 

 

.

 

Filmvisningen

Av , mars 2, 2019 6:35 e m

Närmare 60 personer kom till torsdagens filmvisning.

Jan G Andersson visade först filmen ”Soffi i Botten”, sedan var det fikapaus och sedan fick vi se en film som handlade om Jans eget intresse för gamla byggnader.

 

Filmen om Soffi började med att vi fick följa med Jan på en rundvisning på gården Botten. Detta var år 2001 då gården skulle säljas. Själva historian om gården började 1828 och härifrån får vi följa olika livsöden i flera generationer. Det är Sofia, ”Soffi”, som vi huvudsakligen får följa. Hon ville egentligen flytta till Amerika men blev kvar på gården då hennes föräldrar var gamla. Soffi blir gravid utom äktenskapet, vilket inte var okej på den tiden. Det rådde en tystnadskultur och Soffi fick flytta till Halden för att föda sitt barn, Helga. Barnet blev sedan kvar där hos en fosterfamilj och Soffi flyttade åter till Botten. Soffi gifte sig aldrig efter detta. På 1950-talet kom Helga till Botten för att hälsa på sin mamma och de sågs ett flertal gånger efter det. 1965 köper Soffi ut sina syskon från gården och blir ensam ägare. När hon dör så ärver dottern Helga gården. 1999 dör Helga och hennes tre döttrar ärver gården. De väljer att sälja gården år 2001 och Botten finns nu inte längre i familjens ägor.

 

Filmen om Jans intresse för gamla hus visar olika projekt som Jan gjort och gör. Han har bland annat ritat upp kyrkor och även sprinklersystem för att hindra gamla kyrkor från att brinna ner. Ritat upp ladugårdsbyggnader och bostadshus. Byggt stenmurar och gjort lyktstolpar till kyrkor. Han har även ritat moderna hus. Jan har verkligen många ”strängar på sin lyra”.

 

Det blev en trevlig kväll och flera besökare uttryckte att de var nöjda med både filmer och fika. Jättekul att så många visar intresse för våra filmvisningar! 🙂

 

/Maria Carlring

 

.

Panorama Theme by Themocracy