Påminnelse

Av , augusti 25, 2013 10:37 f m

Här kommer en liten påminnelse om att det nu är hög tid att anmäla sig till höstens teaterresa.

Den 26 oktober åker vi med Trestad buss till Lorensbergsteatern i Göteborg och ser musicalen Familjen Addams. Den minst sagt udda familjen, med lätt makabra levnadsvanor, som gått som tv-serie, film och som tecknad serie har nu blivit musical med Claes Malmberg, Lasse Kronér, Petra Nielsen, Jessica Zandén, Stefan Ljungqvist, Sofie Lindberg, Mikael Riesebeck m fl. Stor orkester spelar.

Musicalen handlar om Addams första möte med en normal familj. Dottern Wednesday blir kär i pojken Lucas från en respektabel familj och nu ska hans föräldrar komma på besök. Trion bjuds in på middag i familjen Addams spökslott.

Föreställningen börjar kl 15.30 och är 2 h och 45 min lång inkl paus. Efteråt äter vi på teatern. Priset är 1245 kr, då ingår resa (troligen från nya kyrkan, Obs! inte riktigt klart än) teaterbiljett och buffé. Avresetid återkommer vi till senare.

Anmäl senast 27/8, till Anna-Lena Hoffmann tele: 30230, med anmälan vill vi ha namn, antal biljetter, adress, telenr och gärna mailadress. Anmälningarna lämnas sedan över Trestad Buss och de gör ett utskick för betalning av biljetten.

Kom igen nu, tveka inte, anmäl er…..

Byabladet

Av , augusti 21, 2013 7:42 e m

Nu bör alla ha fått höstens byablad i sin låda. Har ni inte det så hör av er till någon i styrelsen. Här kommer det i alla fall i bloggform. Som vanligt hoppas vi att många vill komma på våra aktiviteter, både nya och gamla medverkande hälsas varmt välkomna!

Program för hösten 2013

Under hösten fortsätter några aktiviteter som vanligt. Viktminskningsgruppen kämpar vidare, den som är intresserad av att vara med kontaktar Lena Hansson tele: 35116. Mulle: Vill du följa med ut i skogen på upptäcksfärd  och äventyr med utgångspunkt Granan. Knytte 2-4 år, Mulle 5-6 år Strövare 7-9 år Lufsare 10- år. Kontakta Susanne Broberg 0521-35030 070-3915704 ennasus78@hotmail.com.

Glöm inte heller att kolla in på vår hemsida och vår facebooksida, där meddelas extrainsatta aktiviteter och ev ändringar. www.sundalsryr.se

Augusti

Lerduveskytte sista gången för säsongen den 7/8 kl: 18.00 vid skjutbanan i V Blekan.

Friluftsgudstjänst vid skidans hus, Granan. Söndag den 18/8. Kl: 15.00 Ukulelegruppen spelar och byalaget ordnar bingo till kaffet.

September

Vandring Gunnar i ryr guidar oss i Kärr. Söndag den 15/9. Samling vid nya kyrkan Kl: 15.00

Älgskytteträning på skjutbanan i Skållerud, onsdag den 18/9. Samling vid parkeringen i V blekan kl:16.00. Senare anslutning i Skållerud är möjlig. Anmälan till Robert Lindström senast 11/9, tele 30647.

Oktober

Teaterresa Lördag den 26/10 åker vi med Trestad buss till Lorensbergsteatern i Göteborg för att se Broadwaysuccén ”Familjen Addams”. Den kultförklarade 60-tals serien som nu blivit musical med Claes Malmberg, Lasse Kronér, Petra Nilsen, Jessica Zanden, Stefan Ljungqvist m fl. Buss, teaterbiljett och mat kostar 1245 kr. Föreställningen börjar kl: 15.30 och är ca 2 h 45 min, efter äter vi buffé på Lorens bar. Avresetid och plats meddelas senare. Bindande anmälan senast 27/8 till Anna-Lena Hoffman 0521-30230 eller mail lars-anna@telia.com.  passa på först till kvarn gäller…

November

Föreläsning ”50 år inom motorsporten –från två till fyra hjul” Ferdinand Gustavsson från Hjärtum, började tävla -58 med en hemmabygd motorcykel. Senare gick han över till racing och tävlar nu historisk formel III med Ronny Peterssons racingbil. Onsdag 6/11 kl:19.00 kommer han till församlingshemmet och berättar sin historia för oss. Fika till självkostnad.

December

Glöggkväll traditionsenlig glöggkväll dagen innan Brålanda julmarknad. Fredag 6/12 kl: 18.30 Hos fam Thorsson i Gunnersbyn. Mat och dryck tar var och en med till sig, det finns möjlighet till grillning. Vid frågor kontakta Nettan 0733-143074

Tomteparaden i Brålanda. Lördag 7/12. Alla, både stora och små tomtar får åka eller gå med byalagets vagn. Samling vid Gamla vägförvaltningen i Brålanda kl 15.00

Adventskryss Vi kommer även i år att ha någon form av tävling på hemsidan i advent.

Vi vill redan nu flagga för att vi kommer ha en ny bygdeauktion någon gång under sommaren 2014. Kanske bra att veta redan nu, i fall du har något du vill sälja…

Gudstjänst på Granan

Av , augusti 18, 2013 6:04 e m

Nästan 70 personer kom till den trivsamma friluftsgudstjänsten på Granan, ett sammarbete mellan kyrkan, byalaget och LRF som pågått under många år. Det osäkra vädret gjorde att vi beslutade att hålla till inne i skidans hus. Det visade sig vara rätt beslut, då det kom ett par skurar under gudstjänsten. Tomas Holmström predikade och ukuleleorkestern spelade, under ledning av kantor Barbro Magnusson. Susanne Broberg hade ordnat hörslinga i lokalen så alla hade perfekt ljud.Ukuleleorkestern

Efteråt, när Sundalsryrs LRF bjöd på korv och bröd sken solen igen. Det bjöds även på kaffe och kakor. När alla var mätta och nöjda tog dagens bingoutropare Peder Hansson över. Till hans röstresurser behövs ingen hörslinga. Efter en stund hördes det ”bingo” både här och där i lokalen. En mängd priser hade skänkts av både privatpersoner och företag i bygden. Tack alla som bidragit! Behållningen av bingon kommer gå till kyrkans barnverksamhet i Sundalsryr.

Bingoutropare

Friluftsgudstjänst

Av , augusti 12, 2013 1:48 e m

Nu på Söndag den 18 e Augusti kl: 15.00, medverkar byalaget vid friluftsgudstjänsten på Granan. Ukulelegruppen spelar och till kaffet har byalaget kyrk-bingo.

Kanske har du något du kan skänka som bingo-pris, en hembakad kaka, något du odlat eller slöjdat?  Vi tar tacksamt emot vad som helst!  Lämna det i så fall till Susanne Broberg eller Susanne Borssén någon gång under veckan eller ta med det till Granan på söndag.

Alla är hjärtligt välkomna !  

Ärttröskning

Av , augusti 9, 2013 7:29 e m

Den 8 juli började Topp tröska ärtor i Skaraborg. Exakt en månad senare kom de till Sundals ryr, där de tröskade 18 ha hos Gunnar i Ryr innan de drog vidare mot Brålanda och sedan Erikstad.  Nu har de 200 ha kvar att skörda av årets totalt 800 ha. Tre Sundals ryrs-killar är med i ett av de två arbetslagen, Egon Oswaldsson, Rikard Olsson och Ola Borssén. De hälsar att årets skörd är bra och att ärtorna är gröna och runda, men de vill inte vara med på kort.

Utsikt från hytten

Utsikt från hytten

Lastar över till högtippen

Lastar över till högtippen

Från högtipp till lastbil

Från högtipp till lastbil

Nya skyltar

Av , augusti 7, 2013 6:48 e m

Vi bor i ett unikt land med en unik allemansrätt som gör att vi exempelvis får vandra, bada och plocka svamp nästan var som helst. Vad många inte inser är att med rättigheter följer också skyldigheter. För att påminna om en av dessa skyldigheter har byalaget tagit fram nya skyltar vid badplatsen och på anslagstavlorna vid parkeringarna i Västra Blekan mfl…

Varje år dör nötkreatur i onödan, efter att ha fått i sig skräp som hamnat i ensilaget eller hö´t. Vi har därför valt att visa vad nedskräpning kan få för följder med en liten serie, som kan förstås på alla språk och av dem som inte kan läsa. Serien har tecknats av en tjej som heter Ingrid Jansson i Ed.

Det har kommit förfrågningar om byalaget kan ordna en soptunna vid badplatsen. Men en sådan ska tömmas, skötas och hållas fri från getingbon, något som vi med våra begränsade ideella krafter inte vill åta oss. Vår ståndpunkt är därför att alla ska ta med sig sitt skräp och slänga det hemma

Såhär ser de nya skyltarna ut. Visst är de fina! Om det är det någon som vill sätta upp en på någon annan plats så hör av er, vi kopierar gärna upp en till er.

Rapport från leden del 7

Av , augusti 2, 2013 8:16 e m

Det är tidigt, morgonen är tyst och vacker. Den nordiska sommarnatten är för fin för att sovas bort. Dimmorna ligger som slöjor över åkrarna. Ännu en del av leden ska utforskas till fots. Vi ska springa en kombination av Sundals ryrs leden och en led i naturreservatet på Kroppefjäll. Bilen parkeras på Ringedalsvägen. Kommer man från V Blekan kör man mot Hallsjön, efter några kilometer ser man de röda markeringarna visa åt vänster in på Ringedalsvägen. Efter knappt två kilometer kommer man till parkeringen.

Kroppen känns stel, fast lite trögstartad har  man väl rätt att vara denna tid på dygnet.  Solen som fortfarande bara kommit en liten  bit över horisonten värmer oss i ryggen.  Lungorna fylls av krispig morgonluft. Vi  springer i andäktig tystnad. Bara det rytmiska trampet av våra fötter hörs svagt. Ett två, ett två, i  takt som soldater. Men motståndaren är ingen grönklädd militär som väntar vid fronten. Fienden är den tidiga timman, lättjan och tröttheten. Men sängen övergiven och skorna är på, så mer än halva segern är redan vunnen.

Såsmåningom vaknar kroppen och stegen känns lättare. Grusvägen avslutas med en vändplan och vi följer de röda snitslarna rakt ut i terrängen. Över myr och grenar. Fåglarna har startat sin morgonkonsert. Daggen i det mjuka gräset blöter våra bara ben. Allt är stilla när plötsligt en orrhöna flaxar upp strax jämte oss. Förlåt lilla höna, vi vill inte störa, bara vara gäster i naturen för en kort stund.

Snart är vi ute på en grusväg igen, Trötavägen. Det är här någonstans som Tröta-tomten bor, men i dag syns han inte till. Efter bara en liten bit svänger vi in på en smal stig åt höger. Från Sundals ryrs ledens röda snitslar och in i reservatet. Här är det orange markeringar som gäller. Stigen är smal och inte särskilt vältrampad. Några omogna hjortron glimmar rött. I kanten av en myr klafsar vattnet i våra skor tjipp, tjipp, tjipp , men det är sommar och varmt så det bekymrar oss inte ett dugg.

Över norra änden av sjön Ålevattnet går en spång som sett sina bästa dagar. En del av den ligger helt under vattnet. Med små försiktiga hasande steg tar vi oss över. Ramlar man i här är det inte bara fötterna som bli blöta. Men det går bra och vi kan färdas vidare. När vi kommer till Ålestugan stannar vi, dricker ett par klunkar av vårt vatten och skriver i gästboken.  Det var ett par månader sedan någon skrev i den sist. Synd, dessa stigar förtjänar ett bättre öde än att växa igen och glömmas bort.

Vi sätter fart på nytt. Detta är vildmark när den är som bäst. Varje steg är en njutning, varje andetag en gåva, varje hjärtslag en skänk från livet. Upp och ner, rötter och kvistar, hala berg och blöta myrar. Vackert men tidskrävande.  På några ställen springer vi förbi ”stenkärringar”. Stenpyramider från gamla tider som man byggde för att lättare kunna hitta på fjället. På den tiden var det glest med skog och kikade man i ”hålet” som fanns längst upp på pyramiden såg man antingen till en annan stenkärring eller till ett kyrktorn. Men det finns inte längre några hål att kika igenom och hade det funnits, så skulle skogen ändå hindrat oss från att se till nästa. Den största har fått ett eget namn, hon heter ”Gammel-johanna” och finns ett stenkast från stigen efter den lilla sjön Oxögat.

Vi kommer till ”Dalen” här ser vi spår från de som levde på fjället för länge sedan. Halvt  igenvuxna åkrar, stenmurar och äppleträd vittnar om att det bott människor här. Vi springer  höger mot Vännestången medan tankarna färdas bakåt i tiden. Tänk att bo här och leva på dessa små åkerlappar. Så  många stenar man brutit. Då arbetade och svettades man för att få något att äta, nu kämpar och  svettas vi för att bli av med det vi ätit. Tiderna förändras.  

En skog är mer än bara träd, den är dofter, silat solljus, grönska och fuktig mossa.  Jag ser mig  omkring och memorerar så mycket jag kan av den underbara morgonen, till vintern ska jag  värma mig vid minnet. Sänder en tanke till stackarna som springer på löpband med musik i  öronen, inneslutna i sin egen bubbla, som en flykt från verkligheten. Tänk att aldrig få känna  vassa snöflingor eller bländande solljus mot kinder som tårats av fartvinden. Aldrig få se den  blanka ytan på ett skogstjärns mörka vatten. Aldrig besegra en backe så brant att man måste ta  händerna till hjälp. Att till fots ta sig fram i vår vackra natur är en möjlighet ingen borde försumma.

Alltför snart ser vi bilen skymta mellan träden. 7.5 km äventyr är slut. Det kommer bli en varm dag, vi dricker upp resten av vattnet. Morgonen är förbi, världen kallar oss tillbaka. Denna del av leden och turen in i reservatet är vild och vacker. Kanske lämpar den sig bättre för vandring än löpning. Tänker man göra en bra kilometertid bör man tänka om, men den är absolut värd varenda minut det tar. Efter den korta bilturen hem väntar en efterlängtad frukost. Det har varit en underbar start på dagen.

Panorama Theme by Themocracy