Årets svampkonsulent

Av , maj 20, 2021 6:22 e m

Hej 😊 mitt namn är Theresia och jag arbetar som svampkonsulent, i år har jag fått äran att bli utsedd till årets Svampkonsulent och det känns så kul. Att plocka svamp betyder så mycket för mig, i skogen vilar jag från vårat annars så hektiska samhälle, jag samlar mat som vi kan njuta av hela året runt, jag upptäcker naturen och dess läckerheter, varje år så lär jag mig ny kunskap genom att vara mycket i våran härliga natur och kunskap är ju aldrig tung att bära.

Vad är då en Svampkonsulent? En svampkonsulent arbetar som folkbildare och lär ut kunskaper inom matsvamp, förväxlingssvampar och giftsvamp. Jag lär ut vilka svampar du kan plocka och vilka du bör undvika. Som svampkonsulent så anser jag mig inte vara svampexpert utan mitt största intresse är matsvamp, hitills så har jag plockat 76 av våra 100 matsvampar som finns i Sverige.

Visste ni att det finns över 10 000 svampar i sverige? Helt galet många men om man vill plocka matsvamp så behöver vi inte ha kunskap om alla dessa svampar. En svamp är inte en växt och inte heller ett djur utan den hamnar lite mittiemellan. Det finns så otroligt mycket spännande inom mykologi om man vill läsa på.

Jag vill bjuda in er till ett zoom möte som verkligen går i svampens tecken.

Vi kommer att titta på bra och säker matsvamp och dess förväxlingar, hur vi tar hand om våran svamp, ni kommer även att få kunskap om hur vi tillagar svamp och vilken svamp som passar till vilken mat.

Vi kommer också prata en del om våra giftigaste svampar då kunskap om dessa gör er svampplockning säkrare och ger er möjlighet att utveckla era kunskaper. Vi kommer att titta på våra olika svampfamiljer så att ni lättare kan identifiera vilken svamp ni hittat. Detta och mycket mer kommer ni att få till er, det kommer finnas tid för frågor och ställer ni en fråga jag inte kan svara på så lovar jag att återkomma.

Då det alltid är en trevlig blandning bland svampplockare så kommer jag att presentera både våra nybörjarsvampar men också svampar som gör att alla kan ta med sig ny kunskap till höstens skogsturer.

Om det finns ett intresse av att följa upp era kunskaper så finns det möjligheter att planera in en fysisk kurs till hösten.

Jag vet att det kan mycket information på en gång men vi kommer att ha gott om möjligheter till paus och mellanprat.

För dig som inte kan vara med på zoom mötet den 27/5 så kommer jag att spela in mötet för att alla skall ha en möjlighet till att se den. (min förhoppning är att zoom funkar som det skall så att inspelningen blir bra 😉)

Jag kommer att dela med mig av en del länkar per mail efter zoom mötet, för er som vill så kan ni skicka intresseanmälan till svamptess@gmail.com

Välkomna till en kväll i svampens tecken!

 

.

Svampföreläsning

Av , maj 17, 2021 3:36 e m

Vi vill påminna om svampföreläsningen den 27 maj kl 19.

Theresia Lyckner som är utsedd till årets svampkonsulent håller en 90 min lång digital föreläsning. Om man inte kan se den just när den sänds kommer man kunna se den i efterhand. Kostnad 50 kr.  Swish 123 0988 303.  Bg 5665-7125

Anmäl till maria.bjurback@hotmail.com

Sista anmälningsdag är  torsdag 20/5.

 

.

 

Vårmorgon

Av , maj 11, 2021 7:27 e m

 

Nu har vi hört det upprepas så många gånger,  ”Vi ställer in och vi ställer om”, därför blev jag inte ett dugg förvånad när det länge verkade som att även våren var inställd i år.

Men så en dag känns det helt plötsligt varmt. Jubel, trummor och trumpeter. Vi har klarat det! Vi har klarat en vinter till, trots kyla och restriktioner.

Dagarna har blivit längre, ljuset har erövrat mörkret. Man ser en vippande sädesärla, tussilago i vägkanten, knoppar på träden och man förstår att fröken vår är i antågande. Hjärtat jublar, hon tänker komma i år också och det är dags för vårens fågelmorgon.

 

Att höra tjäder eller orre spela en tidig vårmorgon är något alla borde få uppleva och vi är lyckligt lottade som har nära till detta fantastiska skådespel.

Det är frost i gräset, efter en kort bilfärd och några minuters promenad är jag på plats i älgtornet i kanten på mossen. Solen har precis sträckt sig över horisonten, gryningsdimmorna dansar sakta bort. Fåglarna håller morgonkonsert. Andäktigt väntar jag. Kanske är det för tidigt på året, kanske är våren för kall, kanske är jag på fel plats. Men det spelar ingen roll, morgonen är magiskt vacker. Så tyst jag kan tar jag fram termos och smörgås. Vill inte störa, vill bara sitta stilla och vara åskådare när dagen vaknar.

Efter en liten stund ser jag en svart pil komma ner från en trädtopp, en orre. Strax kommer det en till och en till. Hundra meter framför mig börjar de sin lek, de kurrar, springer runt och fäller ut stjärtarna som solfjädrar. Efter en stund är de fem stycken. I kikaren syns de irra runt som radiostyrda och det bubblande, fräsande ljudet hörs över myren. Solen börjar värma. Det finns hopp om en framtid. Varför skulle annars orrarna lägga kraft på denna lek.

Något piper och jag får se en liten, liten talltita i trädet bakom mig. Så nära den är när man sitter en bit över marken. Den pickar i tallens bark för att hitta något till frukost, så stannar den upp och tycks titta rakt på mig med sina svarta pepparkornsögon. Så fortsätter den leta bland barkflagorna.

 

 

På långt avstånd hör jag en stund ett kluckande ljud. Jag spanar med kikaren men kan inget se, visst var det en tjäder som lät. Men jag kan omöjligt upptäcka den. Orrarna spelar på, kanske har de några väl kamouflerade hönor med sig.

 

Dimmorna har dragit bort, smörgåsen är uppäten och kaffet är slut. Försiktigt smyger jag tillbaka till bilen. Dagen väntar. På vägen hem går det en tjäderhöna i godan ro på vägen. När jag stannar bilen flaxar hon upp i ett träd. Det finns en tupp som väntar på dig borta på myren, bara fortsätt gå så hör du honom.

Hon sitter kvar, jag kör vidare. Det har varit en magiskt fin morgon.

 

/Susanne Borssén

 

.

Välkomna att anmäla er till vårens svampföreläsning

Av , maj 5, 2021 2:59 e m
27 maj kl. 19 kommer Theresia Lückner att hålla en digital föreläsning om svamp. Hon är utsedd till årets svampkonsulent! Det blir bland annat info om matsvampar, förväxlingssvampar, giftiga svampar, tillagning etc. Föreläsningen är 90 min lång och med paus efter halva tiden. Det går bra att ställa frågor under föreläsningen.
Anmälan sker till Maria Bjurbäck, maria.bjurback@hotmail.com senast 20 maj. Efter anmälan skickas en länk som man går in på för att delta i föreläsningen. Föreläsningen spelas in så det går även bra att anmäla sig och sedan titta på föreläsningen i efterhand.
 
Kostnad: 50 kr, Swish 123 0988 303, Bg 5665-7125
.

Lerduveskyttet

Av , maj 2, 2021 11:58 f m

1 maj skjutningen, som blivit en mångårig tradition, lockade som vanligt både skyttar och publik till skjutbanan i västra bleken. Solen sken, i alla fall första halvan av tävlingen, men som så många dagar denna vår så var det ändå ganska kallt.

När alla skjutit sina tre rundor fanns det två 9or i protokollet, P-O Jensen och Peder Hansson. Särskjutningen slutade med en seger till P-O, men eftersom han inte bor i Sundals ryr blev det Peder som i år fick det åtråvärda vandringspriset.

Särskjutningen mellan 8orna slutade :  Nicklas Hansson, Roger Johansson, Jan Borssén och Glenn Johansson. Därefter följde en hel rad skyttar som träffat färre än 8a i grundomgången, men överlag var det många goda skjutinsatser i år. Det bådar gott inför Onsdagsskjutningarna som börjar onsdag den 12/5 kl 18-20.

Som vanligt hade Nicklas på ett föredömligt sätt ordnat ett jättefint prisbord. Alla som varit med fick något med sig hem. Ett stort tack till de som sponsrat. TC måleri, Jonny Lundgren, Q-Star Brålanda, XL Bygg, Frändefors oljehall, Vildmarkspartner och Maskinaffären Linblomman.

Tack också till Nicklas Hansson som år efter år ställer upp och är den drivande kraften bakom denna uppskattade tävling.

 

.

Panorama Theme by Themocracy