Grönsaksodlare i Sundals ryr

Av , juli 24, 2022 5:37 e m

Visste ni att vi har en ny företagare i bygden?

David Geets bor i Evenstorp och driver företaget Engsro gård. David är född i en liten by i Borgonge i Frankrike, han är utbildad inom odling och lantbruk. I april 2017 gav han sig iväg på en lång cykeltur norrut mot Sverige. Efter tre månader var han framme i Göteborg. Men efter några år i storstan ville han ut på landet och skrev till flera kommuner runt om i Västsverige och frågade om möjligheter att hyra mark, odla och sälja grönsaker. Så i mars förra året fick han genom gröna klustret på Nuntorp kontakter i bygden och möjlighet att hyra hus i Evenstorp och arrendera mark både i Klypen och i Evenstorp.

David odlar en massa olika saker som tex lök, rädisor, sockerärtor, broccoli, rovor, morötter, zucchini, mangold, potatis och flera olika sorters bönor och sallad och mycket mer. Man kan köpa de läckra grönsakerna antingen hemma hos David på Evenstorp 230 eller i Bistroskafferi på Nuntorp.

Som alla vet har vi för det mesta hård lerjord i våra trakter, men David vet hur han ska få jorden lucker och näringsrik.  Han visar mig bredgrepen han använder och berättar att han aldrig går i bäddarna för att inte packa till jorden. Han har verkligen lyckats för den är mörk, mjuk och mycket lätt att gräva i. Allt sås i pluggbrätten för att kunna planteras ut när jorden är tillräckligt varm. På så sätt förlänger han säsongen.

Jag frågar om skillnaden mellan att odla i Frankrike och Sverige och han berättar att i Frankrike är jorden mer kalkrik och har högre ph, än de sura jordarna i Sverige. Sedan är det förstås varmare i Frankrike och längre odlingssäsong. Men vi har i stället fler soltimmar/dygn. Tex sockerärtor och sallad går inte att odla på friland i Frankrike för att det är för varmt, men här går det alldeles utmärkt. Som bevis får jag smaka på en underbart krispig och söt ärtskida.

I framtiden har han planer på att odla fler örter och kryddor och kanske anlägga en liten botanisk trädgård där han kan provodla fler sorter för att se vad som växer bra och säljer bäst. Han kommer också utöka antalet odlingsbäddar. Som entreprenör gäller det att hela tiden anpassa sig till vad kunderna vill ha och vad man kan få bäst ekonomi på att producera.

David pratar utmärkt svenska och berättar gärna för sina kunder om odlandet. Han brinner för lokalproducerat och det märkas att han kommer från ett land som värnar om sina små lantbruk. Ett land där god mat av lokala råvaror betyder mycket. Ett land där bönderna är kända för att utnyttja sin demokratiska rätt att säga sin mening.

På vägen hem tänker jag att satsningen på lokala grönsaker i en för övrigt orolig värld känns både rätt och riktigt. Värnar vi inte detta i fredstid kommer vi få hungra i ofred. Jag tänker också på grillad zucchin, potatissallad med sockerärtor och dressing med fransk senap, kall sås med crem fraiche vitlök och gurka, sallad med tunt skivade rovor och en skvätt olivolja, samt  vaxbönor med flingsalt och brynt smör. I dag blir det lokalproducerad middag.

Kanske har David fler timmar på sitt dygn än vad vi andra har, för det är mycket arbete med grönsaksodling och han jobbar långa dagar. Vi hoppas att allt arbete ska löna sig och att det går bra med försäljningen. Det är verkligen roligt att vi fått ännu en ung företagare med stark framåtanda i bygden och jag rekommenderar alla att följa honom på instagram och facebook där han uppdaterar ofta och med fina bilder ger information om vad som händer i odlingarna, sök på ”engsrogard” så hittar ni honom.

/Susanne Borssén

 

.

Helikopterflygning

Av , juli 18, 2022 6:22 e m

Utflyktskyrka

Av , juli 14, 2022 10:03 f m

Söndag den 17 Juli kl 15,00 är det utflyktskyrka vid Bollungens badplats. Om man vill kan man åka med traktor och balvagn dit, i så fall ska man vara vid Sundalsgården kl 14,30.

Byalaget bjuder på kaffe, saft och kaka.

Välkomna !

 

.

Internationella framgångar för Rally-Karlsson

Av , juli 5, 2022 6:21 e m

Att intresset för motorsport är stort i Sundals ryr vet vi sedan länge, här finns flera som tävlar både i rally och folkrace. När Dals MK bildades 1972 var Bengt-Åke Karlsson i Kärrebyn en av de drivande krafterna. Nu när klubben har 50 årsjubileum är det hans son Fredrik som sätter Sundals ryr på rallykartan.

Fredrik tävlar i klassen Volvo original och i juni var han i Tammerfors, Finland och körde en deltävling i Volvo Euro cup och vann sin klass !  Förutom Fredrik består teamet av kartläsare Per Andersson från V Bodane, samt Andreas Aronsson och Bengt-Åke Karlsson.

Jag fick en pratstund och en provtur när jag hälsade på i garaget i Torgärderud. Bilen är en Volvo 940 som i stort sett är helt original, bakaxeln är original, växellådan likaså och motorn är lätt trimmad. Inne i bilen är det trångt, störtbågar och de speciella racingstolarna tar upp all plats. Det finns inga mattor eller annat onödigt, i stället finns det brandsläckare och första hjälpenlåda. Rejäla 6-punktsbälten gör att man sitter helt fast med överkroppen, man kan bara röra armarna och benen. Att sträcka sig för att stänga bildörren när bältet är på är uteslutet. Dessutom har man flamsäker overall och hjälm på tävling. Ljudet inbjuder inte till småprat, motorn vrålar och gruset sprutar. Precis det som är tjusningen med rally. . .

På tävlingen i Finland fick man skriva sina egna noter, vilket betyder att deltagarna kör de olika sträckorna innan tävlingen och antecknar vad kartläsaren ska ge för information under loppet. Trots att det var första gången man skrev egna noter fungerade det riktigt bra.

När man var på väg till servicedepån efter 3e specialsträckan hördes ett missljud från höger framhjul, först trodde man det var en sten som fastnat, men det visade sig vara en bult till ett ok som lossnat. Man ringde till Bengt-Åke och Andreas och sa att de skulle vara beredda med stora bult-lådan. Under de 20 minuter man har på sig i depån, fixade de en ny bult till oket, medan Fredrik och Per slängde i sig en smörgås. De sista två sträckorna kunde sedan genomföras och man kom i mål som vinnare med inga värre skador, än en krossad backspegel.

Cupen består av 7 deltävlingar och man måste vara med på minst tre. Fredrik och hans team planerar att köra i Hässleholm den 20 augusti och i Danmark i november. Troligtvis missar han deltävlingen i Norge den 17 september eftersom han då är med och arrangerar Dals MK´s hemmatävling ”dalslandstjuren”.  Men självklart håller vi tummarna för Fredrik i de tävlingar han ska köra framöver och önskar honom ett stort lycka till.

/Susanne Borssén

 

 

.

Panorama Theme by Themocracy