Temakväll om matsvinn

Av , januari 31, 2013 2:09 e m

I går onsdag var det dags för den andra träffen på årets tema – matkvalité. Cecilia ”Sassa” Corin från hushållningssällskapet gästade oss och pratade om bla matsvinn. Mindre matsvinn.nu är ett nationellt projekt som vänder sig både till offentliga storkök och vanliga konsumenter. Mellan 1/3 och 1/2 av all mat som produceras når aldrig någons mage! Alla är väl överens om att det är på tok för mycket.

Först fick vi lära oss skillnaden mellan matavfall och svinn. Skillnaden är inte alltid helt solklar men till gruppen matavfall hör tex kaffesump, bananskal och ben. Medan svinn definieras som mat och dryck som slängts men som skulle kunnat konsumerats om det hanterats annorlunda.  I våra hem beror svinnet ofta på fel förvaring, att vi lagat mer mat än vad som går åt, att vi ansat bort för mycket av tex purjolöken eller broccolin eller att maten helt enkelt är svår att få ur förpackningen. I ett vanligt yoghurtpaket kan drygt 10% vara kvar när vi ”tömt” det.

Det vi slänger mest av är frukt och grönt, sedan kommer bröd, mejerivaror, potatis, ris, pasta. Kött, fisk, ägg och pålägg är vi mest rädda om. År 1900 producerade varje svensk ca 25 kg sopor / år, nu är den siffran ca 500kg! Vi fick också ett litet räkneexempel: Hur mycket blir det i slutändan om alla skolbarn i landet (ca 1.4 miljoner st från förskolan till gymnasiet), lämnar var sin köttbulle á 14 g kvar på tallriken. Jo, det blir nästan 20 ton svinn. Om hela köttbullen bestod av fläskkött skulle detta innebära att 300 grisar slaktats i onödan.

Svinn är outnyttjade resurser, ett normalhushåll kan spara 8000 kr/ år genom att minska på svinnet, men det bidrar också till onödig klimatpåverkan och slöseri med energi, extra transporter, utfiskning, extra vattenanvändning mm. Cecilia öppnade ögonen på oss och delade med sig av bra tips hur vi kan göra för att minska det onödiga svinnet. Vi kan tex ha kallare i kylet så att maten håller sig bättre, titta lukta och smaka istället för att slänga bara för att bäst-före-datumet gått ut, ta vara på rester, handla hellre en gång extra än att veckohandla mat som sedan inte går åt, frys in slattar av mejeriprodukter för senare användning och ansa inte bort så mycket på grönsakerna. Under kaffepausen diskuterade vi skillnader mellan stora och små hushåll, gamla och unga, landet och stan. Det var en mycket givande kväll, en bra och duktig talare och ett högaktuellt ämne. Alla som var med kan säkert skriva under på slutorden. Känn respekt för råvaran!

Nästa träff på årets tema är den 27 februari, då handlar det om självhushåll.

Januarilunchen

Av , januari 26, 2013 7:23 e m

Trots att det var en kall dag kom 27 personer till församlingshemmet och åt januari månads torsdagslunch.

Självhushållning

Av , januari 25, 2013 9:40 e m

Onsdagen den 27 februari kl 19:00 i församlingshemmet i Sundals Ryr kan du höra Ann-Charlott Hajdu-Rafis från Länsstyrelsen som berättar om jordkällare som förvaringsbyggnad och dess skötsel och användning. Hon kommer också att berätta om stödet som finns för att restaurera överloppsbyggnader.

Ann-Charlotts arbetskollega Anders Ryberg är hortonom och kan allt om förvaring och kvalité i frukt och grönsaker vad gäller den praktiska förvaringen.

Vår egen Roger Johansson (alias sprängare) visar bilder från sin tid före sprängare dom grönsaksodlare.

Söndagsaktiviteter på Bollungen

Av , januari 21, 2013 7:09 e m

Under söndagen var det full aktivitet på Bollungens is. Solen lyste med sin frånvaro, ändå måste vädret betraktas som näst intill perfekt för vinteraktiviteter. Skidåkarna hade  lite motvind sista halvan av banan, men å andra sidan var det medvind under första halvan. Att åka på is innebär ju dessutom att det inte finns några backar! Under förmiddagen startade 60 åkare i de olika klasserna, de som åkte längst körde 4 varv på den 7.3 km långa banan. De yngstas bana var 800m.

Det fanns grillad korv att köpa och många, både publik och tävlande lät sig väl smaka.

På eftermiddagen slöt ett 15-tal upp för att åka skridskor. Det fanns en plogad hockeyplan , men man kunde även åka på den plogade ytan vid sidan av skidspåret. Några valde att gå en promenad på isen eller bara umgås, prata och ta en kopp kaffe.

En mycket lyckad söndag på Bollungen.

Skidåkning

Av , januari 18, 2013 1:07 e m

Söndag den 20 januari går DM i längdskidor klassisk stil på Bollungesjön.

Första start går kl 11:00, samling vid badplatsen.

Vill du åka finns det mer information på SK Granans hemsida.

Annars kan man självklart komma och vara publik.

Torsdagslunch

Av , januari 16, 2013 5:22 e m

Torsdagslunchen i januari blir den 24:e, inte den 31 som vi tidigare meddelat. Vi hoppas ni ursäktar att vi varit lite virriga i vår information. Den 31/1 är församlingshemmet upptaget av 2 andra aktiviteter.

Alltså Torsdag 24/1 mellan kl 12 och 13 är alla välkomna att äta lunch. Det kommer att bjudas på ost/ skinkpaj och sallad. Till kaffet blir det hallonkaka. Kostnad 60 kr.

Hoppas ni kan komma trots att vi dribblat lite fram och tillbaka med datumen….

Matkvalité

Av , januari 15, 2013 9:35 e m

Onsdagen den 30 januari kl 19.00 fortsätter vårt tema matkvalité i församlingshemmet i Sundals Ryr. Den här gången är det just matkvalité som är temat för kvällen. Det är rådgivare från hushållningssällskapet som kommer och pratar om kvalité, svinn och hur man ska tänka för att hitta rätt i den snåriga djungel som det kan innebära att vara konsument. Varmt välkomna!

Skridsko-åkning på Bollungen

Av , januari 14, 2013 9:29 e m

På söndag 20 januari samlas vi kl 14.00 och njuter av isen på Bollungen vid badplatsen. Det finns möjlighet för långturer, hockeymatch och korvgrillning då vi håller elden vid liv.

Januariaktiviteter

Av , januari 9, 2013 8:33 e m

Nytt år, ny månad, nytt liv, nya löften. I nästan varje vrå funderas det nu på hur man ska kunna leva upp till de lovade nyårslöftena. Hur vikten ska skäras ner och träningskurvan ska skruvas upp, hur grönsakerna ska bli grönare och surdegen surare, hur sopsorteringen ska kunna sorteras ännu mer och hur den fantastiska människa vi innerst inne är ska kunna bli ännu mer fantastisk.

Det är inte för inte som veckorna mellan trettonhelgen och fetisdagen kallas oxveckorna i den gamla bondepraktikan. Korta mörka dagar, långt till nästa längre ledighet och vårljuset känns väldigt avlägset.

Men misströsta inte, snart är det dags för årets första byalagsaktiviteter!

Den andra träffen på årets tema ”matkvalité” blir Onsdag 30 Januari kl 19:00. Då kommer Cecilia Corin från hushållningssällskapet och pratar om svinn, miljö och ekonomi. Alla behöver vi äta, därför är detta ämnen som berör oss alla. Platsen är som vanligt församlingshemmet och vi bjuder på fika.

En torsdag i slutet av månaderna  januari, februari och mars serveras det lunch. 24/1,  28/2 och skärtorsdagen den 28/3. Mellan 12-13 står maten framdukad i församlingshemmet, 60 kr kostar det och alla är varmt välkomna!

Ta chansen och gör oxveckorna lite ljusare. Kom och var med !

Rätta svaren

Av , januari 2, 2013 5:56 e m

Här kommer de rätta svaren på adventskrysset.

  1. 1           34 barn slutade Sundals ryrs skola år 2009.
  2. X          Sundals ryr är 9335 ha
  3. X          Telemasten i Sallebyn är ca 90 m
  4. 2           Det finns 50 hemman i Sundals ryr
  5. 2           1965 tog tre flickor ett sm-guld i bordtennis
  6. X          1950 bodde 1015 personer i sundals ryr
  7. 1           Det finns drygt 3 mil asfalterad väg
  8. 1           Takmålningarna i gamla kyrkan föreställer de sex skapelsedagarna
  9. X          I år bor det 534 personer i Sundals ryr
  10. 2           ”Into the white” heter filmen som spelades in i Lersäters skola
  11. X          Mannen på hällristningarna kallas adorant
  12. 2           Stigen 13, står det på skylten i Årbolskorsningen
  13. 1           1893 fanns det 230 gårdar här
  14. X          Vid nya kyrkans återvinningsstation finns det 6 containrar/behållare
  15. X          Hakerudsälven grävdes på 60-talet
  16. 2           Utsiktspunkten på paradisleden heter Gullstenen
  17. X          Kyrkans 100års-jubileum firades år 2006
  18. 1           Dalslands landskapsfisk är hornsimpa
  19. 1           I filmen ”hans och hennes” kan man se seminör Inger Nilssons armar
  20. 2           Det finns 3 gårdar med mjölkkor
  21. 2           Högsta punkten på fjället är 238 m (Skurtusberget i Järbo)
  22. X          Medleålder på de döda i slutet av 1800-talet var 58 år
  23. 1           I reservatet vid Sjöbotten växer en mängd idegranar
  24. 2           Friluftsfrämjandets barngrupper heter förutom mulle, knytte strövare och lufsare

Tack alla ni som hört av er med svar, många har många rätt, trots att några frågor var riktigt kluriga, ni är jätteduktiga!  På årsmötet i Mars blir det prisutdelning. Tack också alla ni som mailat nyårshälsningar och skickat berömmande ord om innehållet på hemsidan, det värmer och ger en fingervisning om vad ni vill att sidan ska innehålla. Som vanligt tar vi gärna emot tips och idéer om vad vi ska skriva om.

Nu spottar vi i nävarna och tar oss an 2013. Tillsammans kan vi göra det till det bästa året någonsin!

Panorama Theme by Themocracy