I går onsdag var det dags för den andra träffen på årets tema – matkvalité. Cecilia ”Sassa” Corin från hushållningssällskapet gästade oss och pratade om bla matsvinn. Mindre matsvinn.nu är ett nationellt projekt som vänder sig både till offentliga storkök och vanliga konsumenter. Mellan 1/3 och 1/2 av all mat som produceras når aldrig någons mage! Alla är väl överens om att det är på tok för mycket.
Först fick vi lära oss skillnaden mellan matavfall och svinn. Skillnaden är inte alltid helt solklar men till gruppen matavfall hör tex kaffesump, bananskal och ben. Medan svinn definieras som mat och dryck som slängts men som skulle kunnat konsumerats om det hanterats annorlunda. I våra hem beror svinnet ofta på fel förvaring, att vi lagat mer mat än vad som går åt, att vi ansat bort för mycket av tex purjolöken eller broccolin eller att maten helt enkelt är svår att få ur förpackningen. I ett vanligt yoghurtpaket kan drygt 10% vara kvar när vi ”tömt” det.
Det vi slänger mest av är frukt och grönt, sedan kommer bröd, mejerivaror, potatis, ris, pasta. Kött, fisk, ägg och pålägg är vi mest rädda om. År 1900 producerade varje svensk ca 25 kg sopor / år, nu är den siffran ca 500kg! Vi fick också ett litet räkneexempel: Hur mycket blir det i slutändan om alla skolbarn i landet (ca 1.4 miljoner st från förskolan till gymnasiet), lämnar var sin köttbulle á 14 g kvar på tallriken. Jo, det blir nästan 20 ton svinn. Om hela köttbullen bestod av fläskkött skulle detta innebära att 300 grisar slaktats i onödan.
Svinn är outnyttjade resurser, ett normalhushåll kan spara 8000 kr/ år genom att minska på svinnet, men det bidrar också till onödig klimatpåverkan och slöseri med energi, extra transporter, utfiskning, extra vattenanvändning mm. Cecilia öppnade ögonen på oss och delade med sig av bra tips hur vi kan göra för att minska det onödiga svinnet. Vi kan tex ha kallare i kylet så att maten håller sig bättre, titta lukta och smaka istället för att slänga bara för att bäst-före-datumet gått ut, ta vara på rester, handla hellre en gång extra än att veckohandla mat som sedan inte går åt, frys in slattar av mejeriprodukter för senare användning och ansa inte bort så mycket på grönsakerna. Under kaffepausen diskuterade vi skillnader mellan stora och små hushåll, gamla och unga, landet och stan. Det var en mycket givande kväll, en bra och duktig talare och ett högaktuellt ämne. Alla som var med kan säkert skriva under på slutorden. Känn respekt för råvaran!
Nästa träff på årets tema är den 27 februari, då handlar det om självhushåll.
VI lärde oss mycket!