Hoppa till innehåll
Sundals Ryrs Byalag

Sundals Ryrs Byalag

Meny
  • På gång i bygden
    • Byabladet våren 2025
    • Mulle
  • Att bli medlem
  • Byalaget
    • Styrelsen
    • Medlem
  • Vatten o Fiber
    • Styrelsen
      • Senaste protokollen
      • Kontakt
    • Ägarbyte
    • Intresseanmälan
      • Fiber
      • Vatten
    • Felsökning
      • Felsökning fiber, TV och telefoni
      • Felsökning vatten
    • Frågor och svar
  • Aktivitetsleden
    • Karta över aktivitetsleden
    • För vandraren
    • För hästälskaren
    • För den kulturelle
    • För cyklisten
  • Sundals Ryr
    • Flytta hit…..
    • Badplatsen
    • Fakta
    • Sevärdheter
      • Hällristningar
      • Lingrop
      • Nya kyrkan
      • Gamla kyrkan
    • Litteratur om vår bygd
      • Sundals Ryr en socken på dal 2005
      • Brålandaboken del 1
      • Brålandaboken del 2
      • Beskrivning av Grevskapet på Dal
      • Det gamla Dal
      • Från Far och Farfars tid
      • Sommaren med Sjunde
      • Farfar berättar
      • Ortnamn i Älvsborgs län
      • Emigrationen från Sundals Härad 1860-1895
      • Johannes Fundberg
      • Sveriges kyrkor
      • Dalslänskt leverne under 300 år
  • Boende
Meny

Temakväll om matsvinn

Publicerat januari 31, 2013 av Borssén

I går onsdag var det dags för den andra träffen på årets tema – matkvalité. Cecilia ”Sassa” Corin från hushållningssällskapet gästade oss och pratade om bla matsvinn. Mindre matsvinn.nu är ett nationellt projekt som vänder sig både till offentliga storkök och vanliga konsumenter. Mellan 1/3 och 1/2 av all mat som produceras når aldrig någons mage! Alla är väl överens om att det är på tok för mycket.

Först fick vi lära oss skillnaden mellan matavfall och svinn. Skillnaden är inte alltid helt solklar men till gruppen matavfall hör tex kaffesump, bananskal och ben. Medan svinn definieras som mat och dryck som slängts men som skulle kunnat konsumerats om det hanterats annorlunda.  I våra hem beror svinnet ofta på fel förvaring, att vi lagat mer mat än vad som går åt, att vi ansat bort för mycket av tex purjolöken eller broccolin eller att maten helt enkelt är svår att få ur förpackningen. I ett vanligt yoghurtpaket kan drygt 10% vara kvar när vi ”tömt” det.

Det vi slänger mest av är frukt och grönt, sedan kommer bröd, mejerivaror, potatis, ris, pasta. Kött, fisk, ägg och pålägg är vi mest rädda om. År 1900 producerade varje svensk ca 25 kg sopor / år, nu är den siffran ca 500kg! Vi fick också ett litet räkneexempel: Hur mycket blir det i slutändan om alla skolbarn i landet (ca 1.4 miljoner st från förskolan till gymnasiet), lämnar var sin köttbulle á 14 g kvar på tallriken. Jo, det blir nästan 20 ton svinn. Om hela köttbullen bestod av fläskkött skulle detta innebära att 300 grisar slaktats i onödan.

Svinn är outnyttjade resurser, ett normalhushåll kan spara 8000 kr/ år genom att minska på svinnet, men det bidrar också till onödig klimatpåverkan och slöseri med energi, extra transporter, utfiskning, extra vattenanvändning mm. Cecilia öppnade ögonen på oss och delade med sig av bra tips hur vi kan göra för att minska det onödiga svinnet. Vi kan tex ha kallare i kylet så att maten håller sig bättre, titta lukta och smaka istället för att slänga bara för att bäst-före-datumet gått ut, ta vara på rester, handla hellre en gång extra än att veckohandla mat som sedan inte går åt, frys in slattar av mejeriprodukter för senare användning och ansa inte bort så mycket på grönsakerna. Under kaffepausen diskuterade vi skillnader mellan stora och små hushåll, gamla och unga, landet och stan. Det var en mycket givande kväll, en bra och duktig talare och ett högaktuellt ämne. Alla som var med kan säkert skriva under på slutorden. Känn respekt för råvaran!

Nästa träff på årets tema är den 27 februari, då handlar det om självhushåll.

1 reaktion på “Temakväll om matsvinn”

  1. Susanne skriver:
    februari 6, 2013 kl. 7:36 e m

    VI lärde oss mycket!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra föreningar

  • Biodlarna
  • Brålanda IF
  • Brålanda Väntjänst
  • Friluftsfrämjandet Vänersborgs lokalavdelning
  • SK Granan
  • Södra Dals Pistolskytteförening

Annat spännande

  • Brålanda badet/camping
  • Brålanda/Sundals Ryrs Hembygdsförening
  • Kolla vädret
  • Kyrkan

Boende

  • Paradiset

Kategorier

  • Aktuellt
  • Årsmöten
  • Det var en gång……
  • Företag i Sundals Ryr
  • Jakt och skytte
  • Leaderprojektet
  • Rapporter från leden
  • Sundalsgården
  • Vandringar
  • Vårfester
  • Vatten och Fiber

Arkiv

  • maj 2025 (1)
  • mars 2025 (2)
  • januari 2025 (1)
  • november 2024 (1)
  • oktober 2024 (4)
  • september 2024 (2)
  • juni 2024 (1)
  • maj 2024 (5)
  • april 2024 (6)
  • mars 2024 (1)
  • februari 2024 (1)
  • januari 2024 (2)
  • december 2023 (2)
  • november 2023 (6)
  • oktober 2023 (3)
  • september 2023 (3)
  • augusti 2023 (1)
  • juli 2023 (2)
  • juni 2023 (3)
  • maj 2023 (3)
  • april 2023 (5)
  • mars 2023 (5)
  • februari 2023 (2)
  • januari 2023 (3)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (6)
  • oktober 2022 (6)
  • september 2022 (2)
  • augusti 2022 (3)
  • juli 2022 (4)
  • juni 2022 (2)
  • maj 2022 (6)
  • april 2022 (7)
  • mars 2022 (6)
  • februari 2022 (4)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (4)
  • november 2021 (6)
  • oktober 2021 (5)
  • september 2021 (10)
  • augusti 2021 (2)
  • juli 2021 (5)
  • juni 2021 (2)
  • maj 2021 (5)
  • april 2021 (6)
  • mars 2021 (1)
  • januari 2021 (2)
  • december 2020 (3)
  • november 2020 (3)
  • september 2020 (3)
  • augusti 2020 (4)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • maj 2020 (3)
  • april 2020 (6)
  • mars 2020 (11)
  • februari 2020 (4)
  • januari 2020 (4)
  • december 2019 (2)
  • november 2019 (7)
  • oktober 2019 (4)
  • september 2019 (4)
  • augusti 2019 (2)
  • juli 2019 (2)
  • juni 2019 (5)
  • maj 2019 (6)
  • april 2019 (9)
  • mars 2019 (6)
  • februari 2019 (2)
  • januari 2019 (1)
  • december 2018 (2)
  • november 2018 (1)
  • oktober 2018 (2)
  • september 2018 (3)
  • augusti 2018 (7)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (8)
  • mars 2018 (4)
  • februari 2018 (3)
  • januari 2018 (2)
  • december 2017 (3)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (5)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (7)
  • juli 2017 (3)
  • juni 2017 (2)
  • maj 2017 (6)
  • april 2017 (7)
  • mars 2017 (6)
  • februari 2017 (3)
  • januari 2017 (1)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (5)
  • oktober 2016 (6)
  • september 2016 (3)
  • augusti 2016 (8)
  • juli 2016 (7)
  • juni 2016 (7)
  • maj 2016 (4)
  • april 2016 (10)
  • mars 2016 (5)
  • februari 2016 (6)
  • januari 2016 (3)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (7)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (9)
  • augusti 2015 (8)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (8)
  • april 2015 (11)
  • mars 2015 (8)
  • februari 2015 (5)
  • januari 2015 (6)
  • december 2014 (5)
  • november 2014 (9)
  • oktober 2014 (6)
  • september 2014 (12)
  • augusti 2014 (5)
  • juli 2014 (5)
  • juni 2014 (4)
  • maj 2014 (12)
  • april 2014 (8)
  • mars 2014 (9)
  • februari 2014 (7)
  • januari 2014 (7)
  • december 2013 (33)
  • november 2013 (6)
  • oktober 2013 (5)
  • september 2013 (5)
  • augusti 2013 (7)
  • juli 2013 (3)
  • juni 2013 (3)
  • maj 2013 (7)
  • april 2013 (4)
  • mars 2013 (7)
  • februari 2013 (4)
  • januari 2013 (10)
  • december 2012 (26)
  • november 2012 (11)
  • oktober 2012 (6)
  • september 2012 (10)
  • augusti 2012 (8)
  • juli 2012 (7)
  • juni 2012 (5)
  • maj 2012 (5)
  • april 2012 (4)
  • mars 2012 (3)
  • februari 2012 (5)
  • januari 2012 (2)
  • december 2011 (27)
  • november 2011 (6)
  • oktober 2011 (5)
  • september 2011 (3)
  • augusti 2011 (4)
  • juli 2011 (4)
  • juni 2011 (2)
  • maj 2011 (6)
  • april 2011 (4)
  • mars 2011 (10)
  • februari 2011 (6)
  • januari 2011 (2)
  • december 2010 (27)
  • november 2010 (8)
  • oktober 2010 (9)
  • september 2010 (5)
  • augusti 2010 (4)
  • juli 2010 (6)
  • juni 2010 (5)
  • maj 2010 (1)
  • mars 2010 (1)
©2025 Sundals Ryrs Byalag | Byggt med WordPress och Responsive Blogily tema av Superb