Byalaget

Av , februari 17, 2013 4:47 e m

Skolan i Sundals Ryr hade i många år en mycket aktiv föräldraförening där många familjer lärde känna varandra. Flera i föreningen kände att de gärna ville utveckla bygden ytterligare för att stärka skolan, som p.g.a sviktande elevantal flera gånger var hotad av nedläggning ( 2009 flyttades verksamheten till Brålanda skola). Hösten 2000 tyckte styrelsen i föräldraföreningen att det kunde behövas en mer sammanhållande kraft i bygden, te x ett byalag. Styrelsen gick därför ut och kallade alla föreningar i Sundals Ryr till ett möte. Det var bl a LRF, kyrkliga syföreningen, hembygdsföreningen och den avsomnade idrottsföreningen m fl.

Mötet hölls i skolan och det var föräldraföreningen med ordförande Susanne Borssén och vice ordförande Christhel Thuresson som höll i det. Det var ca 50 personer som var med och samtliga var positiva till att bilda ett byalag. Det kom också många förslag på vad byalaget bör syssla med. T ex var det många som efterlyste midsommarfirande och att vi skulle försöka påverka de på många håll dåliga vägarna till det bättre.

Man bildade en interimstyrelse vars uppgift var att hitta personer till en styrelse. Det första årsmötet hölls i januari 2001. Till ordförande valdes då Roger Johansson Klypan, Sofia Karlsson Evenstorp, Anna-Lena Hoffman Spätta, Peder Hansson Västra bleken Inger Olsson Häljebyn och Katarina Olofsson d.o. Styrelseordförandes klubba är tillverkad och skänkt av Göran Larsson, Anebyn,  Brålanda.

Under dessa 10 år har byalaget varit mycket aktiva. En återvinningsstation finns sedan några år tillbaka vid nya kyrkan, vandringar o bygden genomförs ett par gånger per år, föreläsningar med olika teman som energi, ekonomi, ingen mindre än Peter ”Poker” Wallenberg kom och pratade om entreprenörsskap, bygdeauktion med över 300 besökare, boken Sundals Ryr 2006 en nutidsdokumentation har skrivits och sålt slut, skyttebanan är åter igen flitigt använd, ett omfattnade leaderprojekt håller på att avslutas i bygden, bygdedag, tjejfest, logdans, vinprovning, friluftsgudstjänst i samarbete med kyrkan och LRF, viktminskningsgrupp, ett byablad skickas ut två gånger per år m.m m.m.

Roger Johansson suttit som ordförande sedan starten 2001 och bidragit till att styrelsens arbete har drivits framåt.

Numera finns Sundals Ryrs byalag på facebook och har en egen hemsida www.sundalsryr.se

Firandet av 10 år (2011) med byalaget gjordes intensivt under v. 13. Onsdagen var det årsmöte i församlingshemmet där ca 35 personer slöt upp. Det var sedvanligt årsmöte med kaffe och smörgås. Slipsnål med byalagets logga delades ut till Bo Elofsson och Olle Gustavsson för allt det arbete som de har lagt ner på leaderprojektet i form av röjningsarbete respektive fotografering. Därefter bjöds det på tårta med byalagets egna logga på. Ett bildspel med fotografier från aktiviteter mellan 2001-2011 visades med stor förtjusning.

Torsdagen var det vårens sista torsdagslunch i församlingshemmet som har blivit en succ`e. Ingrid Nilsson och Carina Lind stod i köket denna torsdag när det var 44 st som kom och åt. Även där fick gästerna avnjuta den goda tårtan med loggan på.

På lördagskvällen avnjöts en trerätters middag i Skidstugan på Granan. Underhållningen för kvällen stod Lennart Karlsson, Frändefors, för genom att med gitarrens hjälp berätta om olika episoder av sitt 40-åriga liv som lantbrukare och ungkarl. Många goa skratt blev det. Byalaget uppvaktades av SK Granan som tackade för gott samarbete och önskade fortsatt lycka till. Ordförande Roger Johansson fick en slipsnål med byalagets logga på som en uppskattning av engagerat ordförandeskap.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy