
Den 1 maj är det som vanligt lerduveskjutning på skjutbanan i Västra Bleken. Då ska det göras upp om vem som skjuter dagens bästa serie och blir Sundals ryrsmästare. Titelförsvarare är Peder Hansson, men ryktet säger att han troligtvis inte lagat sin trasiga hagelbössa som gick sönder under förra årets tävling, så det finns stora chanser för någon annan att erövra första platsen.
Det är bara boende i Sundals ryr som kan vinna mästerskapstiteln, men alla (även utsocknes) kan vara med och tävla. Som vanligt har Niklas Hansson ordnat ett storslaget prisbord. Klockan 11 går startskottet för denna viktiga tävling.
Både skyttar och publik är varmt välkomna !
.

Återigen har den fantastiska kören bjudit på vårfest. Det är ett mycket uppskattat arrangemang som fyller församlingshemmet till sista plats hela helgen. Denna gång var temat ”sjukt bra”. Det handlade om vårdcentralen i en Sundals ryr, där doktor Margareta och syster Jenny har fullt upp med alla patienter. I receptionen arbetar Sally, till henne kan man ringa om man vill man boka en tid, första lediga är 23 maj kl 11…..2018 !

Sally (alias Björn Karlsson)

Grabbarna som gick till Årbol för att skipa rätt
Alla har säkert hört ”balladen om det stora slagsmålet på tegelbacken”. Där handlar det om grabbarna från Eken. Men i Sundals ryrs versionen blir det såklart ”Grabbarna från Bleken, som med knogjärn och med påkar och med blodet rött och hett, gick till Årbol för att skipa rätt..” Självklart måste de plåstras om på vårdcentralen efteråt. Tyvärr tål inte syster Jenny att se blod och håller på att svimma. Men doktor Margareta är en riktig klippa. Hon fixar allt från slagsmål och förkylningar till syn undersökningar och onda lilltår.

Vårtalare Berit Pettersson
Årets vårtalare var Berit Pettersson från Ör, i vacker vårhatt påminner hon oss och får oss att längta till allt som har med vår att göra. Vårsol, vårblommor, vårruset, vårstädning och vårkänslor.

Det är inte lätt att återge en vårfest i text. Den måste upplevas! Men vi kan verkligen skatta oss lyckliga över att vi har ett sådant underbart gäng som år efter år underhåller oss på detta sätt. Vi ska också komma ihåg att det inte bara är de som står på scen som gör ett fantastiskt arbete, även de som kokar kaffe, bygger scenen, spelar, fixar med ljudet och alla andra runt omkring som gör ett fantastiskt jobb.
Tack kören!
/ Susanne Borssén
.

Vid påsk öppnade Evenstorps hallongård för säsongen. Tillsvidare är cafét / gårdsbutiken öppen Lördagar och söndagar kl 11-15. Där kan man köpa massor med godsaker, bland annat årets nyheter som är en fräsch must med hallon, svarta vinbär och äpple och en barbecue sås av hallon med rökig smak. 
Den 1 maj är det kosläpp och många andra aktiviteter.
Magnus och Sofia hälsar alla Välkomna!
På torsdag 27/4 är det årsstämma för
Samfällighetsföreningen
Sundals ryrs vatten och bredband
19.00 i församlingshemmet
Styrelsen hälsar Varmt Välkomna !

Våren har varit kall och blåsig men som vanligt hade vi tur med vädret när byalaget vandrade Oxeklev. Vår guide för dagen var Lennart Olsson som tidigare jobbar på länsstyrelsen. Oxeklevsreservatet är 48 ha och är bildat efter ett privat initiativ från markägaren.
För 150 år sedan fanns det nästan ingen skog alls på Kroppefjäll, den var nerhuggen för att bli bränsle och marken betades och hölls öppen av getter, får och kor. De flesta av träden är därför yngre än 150 år. Men i Oxeklevsreservatet finns många tallar som är 200-300 år.

Några av dagens vandrare
Vandringsleden i reservatet är ännu inte färdig, vår promenad genom terrängen blev därför ganska jobbig. En sak som dock är klar är stolparna vid ”ingången”, Lennart berättade att sådana finns vid alla länets reservat. I en del av dem sitter räkneverk för att kunna registrera antalet besökare. Det mest besökta reservatet, Delsjöreservatet utanför Göteborg, har fler besökare än Liseberg !

Gammal tall
Tallar som blir riktigt gamla får grov bark, medan gamla granar får vitaktig eller ljusgrå bark, det beror på gammalgranlaven. Man ser den nästan aldrig på planterade granar eftersom de avverkas långt innan gammalgranlaven kommer.

Gran mad gammalgranlav
Dagens enda blomma var den lilla försynta tuvullen, den älskas av tjäderhönor såhär års. Senare kommer den bli som en vit liten bomullstuss.

Tuvull
Får ni en stund över så ta gärna en tur i reservatet, kolla in de gamla träden och den fridfulla naturen.
/Susanne Borssén

Ni har väl inte missat att det är vårfest nu till helgen !
.

Ibland händer det saker som gör att vi måste ändra datum på någon aktivitet, det är alltid bekymmersamt eftersom informationen om ändringen kan vara svår att få ut till alla. Men tyvärr råder vi inte över alla omständigheter. Hoppas ni kan ha överseende med det.
För att den inplanerade vandringen i Oxeklevsreservatet ska kunna bli guidad, som vi lovat, måste den flyttas till lördag den 22 april. Kl 10.00 träffas alla vandringssugna och naturintresserade vid den lilla parkeringen vid Oxeklev. (Från Årbol kör man ca 4 km mot Stigen).
Lennart Olsson från Länsstyrelsen kommer gå med oss och berätta om reservatet och dess natur.
Det kan vara bra att ha stövlar eftersom det är blött på några ställen. Ta också med fika, så stannar vi och rastar på någon fin plats.
Sprid gärna informationen om dag och tid.
Alla är varmt välkomna!
.