Cykeltipspromenad och grillning för hela famljen

Av , maj 19, 2019 7:55 e m

När? Fredag 24 maj, med drop in från kl. 18. Start och mål vid Olssons i Häljebyn. Vi utgår från grillplatsen (Robert skyltar från asfaltsvägen) och tipspromenaden är sedan runt Näset, ca 5 km. Efteråt grillar vi och umgås samt utser vinnaren av tipspromenaden. Var och en tar med sig mat och dryck. Vid dåligt väder sitter vi inomhus.
Vid frågor, kontakta Robert Olsson, 0706-298644

/Maria Carlring

 

.

Organiserad grannsamverkan

Av , maj 17, 2019 7:27 f m

På senaste styrelsemötet diskuterade vi i styrelsen om det skulle vara aktuellt med organiserad grannsamverkan i Sundals-Ryr. (Gäller enbart Sundals-Ryr initialt, om någon vill starta inne i Brålanda blir det ett annat projekt)
Första steget är att två personer deltar på ett möte via kommunen, där får man information om hur grannsamverkan går till. Man får även med sig skyltar att sätta upp. Mötet tar ca 1,5 timma.
Anders i styrelsen kommer att vara en av de två personer som deltar på mötet. Vi undrar nu om det finns intresse från ytterligare en person som vill delta på mötet?

Om du vill delta kan du kontakta Anders Fryklund admin via Messenger.

/Maria Carlring

 

.

 

Vatten och fiber protokoll

Av , maj 12, 2019 6:49 e m

Den 16 april var den årsmöte i samfällighetsföreningen Sundals ryrs vatten och bredband.

Här finns protokollet från mötet: årsmöte protokoll .  

Vårvandring

Av , maj 6, 2019 7:38 e m

I vanlig ordning sken solen när byalaget hade vandring vid bokskogen på Kroppefjäll. Kan faktiskt bara minnas en enda vandring under alla år då det regnat. Vi samlades vid lövskogen ungefär en kilometer norr om Granan. När ryggsäckarna var på plats och kängorna knutna tog vi rygg på vår guide för dagen, Sigvard Lindhe. 

 

Efter bara en liten bit söderut tog vi av mot väster och kom ganska snart till torpet Lunnekullen. Här bodde i mitten och slutet av 1800-talet en Jacob Andersson med sin familj, men det är främst en av sönerna vi fascineras av, den blinde Kalle. Han skickades till Manillaskolan i Stockholm som på den tiden var skola för blinda och döva. Där fick han lära sig spela och bygga fioler. Det berättas att när han senare kom tillbaka till hemmet, fick han hjälp av vänliga grannar med att tex ta upp potatis då  satt han under tiden på gärdsgården och spelade för dem.

 

Så vänder vi helt om och går österut, ner från fjället. Här är stigen slingrande, besvärlig och stenig. Vi sänder en tanke till ”blinne Kalle” som måste gått denna stig många gånger utan att se något. Lunneklev heter just den bergsskreva, men det finns många fler. Sigvard berättar att här finns en fastighetsgräns på kartan som är taggig som ett sågblad, med 77 linjer! Förmodligen för att man även tog hänsyn till höjden när man drog gränsen.

Sandbäcken

Sandbäcken är vårt nästa hållpunkt, torkan har gjort att det bara rinner lite, lite vatten i den. Vi beklagar oss en stund över bristen på regn och hoppas att det inte ska bli som förra sommaren.

Så kommer vi till Trötatorpet. Där bodde Soffi, hon dog år 1943, 92 år gammal. Såvitt man vet bodde hon på torpet ända till slutet. Det finns en liten slät plätt framför ruinen, annars är det bara stenblock runtom. Soffi var en riktig kraftkvinna som gjorde dagsverk runt om i bygden. Här plockar vi fram våra termosar och tar en liten paus.

TrötaSoffi

12 personer var med på vandringen denna gång

På väg tillbaka till bilarna går vi förbi platsen som kallas ”tullporten” här höll det till en skogvaktare som hade uppsikt över vägen så att ingen obehörig kunde stjäla virke på fjället. Under hela vår vandring har vi njutit av fin natur, bokskogen är underbar på våren, och som vanligt har vi pratat om allt mellan himmel och jord under vår promenad. Ett härligt sätt att umgås. Socialt samtidigt som man får motion. Tillbaka vi bilarna tackar vi vår guide och hoppas att byalaget ordnar fler vandringar.

 

/Susanne Borssén

 

.

Vandring i bokskogen, 5 maj

Av , maj 1, 2019 6:35 e m

På söndag håller Sigvard Lindhe i vandringen i bokskogen.

Den börjar kl 10 och tar ca 3-4 timmar, med fikapaus.

Fikakorg medtages.

Parkering finns vid bokskogen, ca 1 km norr om Granan.

Varmt välkomna!

 

/Maria Carlring

 

.

Lerduveskyttet

Av , maj 1, 2019 6:30 e m

Hela 23 skyttar kom och gjorde upp i 1 Maj skjutningen. Vann gjorde Ingvar Andersson ,  Sundals ryrs mästerskapet gick till Nicklas Hansson.

Vi tackar följande företag som sponsrat med fina priser : Bidab. Jonny Lundgrens bygg. Brålanda trä. Söderberg och haak, Frändefors trä, Frändefors oljehall, Q star, Vildmarkspartner samt  Jakt o uteliv Trollhättan.

 

 

Foto: Line Bang Blomberg

 

Panorama Theme by Themocracy