Äventyrs föreläsningen

Av , oktober 28, 2021 6:20 e m

Det blev en riktigt lyckad kväll när äventyraren Linda Åkerblad gästade oss och berättade om sina vandringar och sitt liv. Hon kommer ursprungligen från Karlstad, men bor numera i Stockholm, när hon inte är ute och vandrar, bestiger berg eller kör hundspann.

Linda berättade att hon från början ville bli fotograf och hennes högsta önskan var att bli musikfotograf. Hon jobbade hårt, kämpade och strävade tills hon nådde sitt mål och faktiskt levde sin dröm och försörjde sig på att fotografera stora rockkonserter och berömda artister. Trots det var hon inte lycklig och diagnostiserades med återkommande depressioner.

En dag satt hon trött och nedstämd i sin lilla lägenhet och scrollade flödet på facebook. Ointresserat bläddrade hon förbi bild efter bild, tills hon plötsligt fick se något som kom att förändra hennes liv.  En reklamtrailer för filmen ”Wild”. Hon såg den gång på gång och blev helt fascinerad av den. Filmen är en självbiografi och handlar om en tjej som lever ett destruktivt liv, men som ensam ger sig ut på en flera veckor lång vandring på den 428 mil långa leden Pacific Crest Trail.

Linda som vid den här tiden jämställde uteliv med krogliv och tyckte att skogen var alldeles för mossig för en rockfotograf, bestämde sig ändå för att utmana sig själv och prova. Första turen hon gjorde var en kort vandring över midsommarhelgen tillsammans med sin mamma. Hon märkte att det passade hennes rastlösa själ och sedan dess har det blivit många och långa vandringar. Hon har bestigit Kilimanjaro, Afrikas högsta berg fyra gånger. Vandrat i Nepal, gjort den långa vandringen i USA från Mexico till Canada mm. 2019 tog hon sig från Smygehuk till Treriksröset, genom Sveriges alla 25 landskap genom att cykla, vandra och paddla. En stor utmaning på denna resa var att paddla kajak till Gotland, 14 timmar tog det och då var vädret ändå det bästa tänkbara.

Linda menar att det första steget är det jobbigaste, när man väl tagit det och bestämt sig så är det inte så farligt om man inte lyckas, att misslyckas är ett sätt att utvecklas och att utvecklas är ett steg framåt.

Just nu utbildar hon sig till fjälledare. Hon är lycklig och lever det liv hon vill genom sina äventyr, föreläsningar och genom att guida grupper genom olika utmaningar. Man kan läsa mer om Linda och hennes äventyr på https://wilderness-stories.com/ Där får man också mycket inspiration till att själv ge sig ut på små eller stora äventyr.

Kvällen var ett samarbete mellan byalaget och SK Granan, en okänd sponsor valde att sponsra föreläsningen med hela 5000 kr och dessutom bidrog SISU (idrottsrörelsens utbildningsförbund) med pengar för att vi skulle kunna genomföra den. Vi vill rikta ett innerligt varmt tack för dessa gåvor !

 

/Susanne Borssén

 

.

Lunch med älggryta !

Av , oktober 24, 2021 5:43 e m

På torsdag den 28 oktober är det dags för lunch igen. Denna gång serveras älggryta med potatis och grönsaker. Det är de nya ägarna till församlingshemmet som skänkt älgköttet, för att vi ska kunna servera en riktig festlig höstmåltid.

Som vanligt står maten framdukad mellan kl 12-13. Men för den som vill är det ”tid för eftertanke” kl 11,30.

 

.

Nya ägare till församlingshemmet

Av , oktober 17, 2021 3:13 e m

Brålanda pastorat har under en längre tid dragits med problemet att de har för många byggnader och därmed för höga kostnader. I vintras bestämde man därför att sälja två av församlingshemmen. Det i Gestad och det här i Sundals ryr. Byalaget och boende i Sundals ryr fick frågan om någon var intresserad av att köpa, innan man annonserade på öppna marknaden.

Att det även framöver behövdes en samlingslokal i bygden var det ingen tvekan om.  Men byalaget konstaterade ganska snabbt att man inte hade det ideella engagemang och de ekonomiska möjligheterna som krävdes för ett så stort projekt. Även om alla var eniga om att vi verkligen ville ha möjligheten att nyttja  vårt fina församlingshem även i framtiden.

En sån tur vi har då det visade sig att det finns driftiga människor i bygden som är villiga att köpa, ta ansvar och driva församlingshemmet.  På så sätt kan alla vi som bor här även i fortsättningen hyra lokalen för dop, bröllop, begravning, kalas, fester och andra arrangemang.

Den 15 oktober tillträdde de nya ägarna : Kenneth Manvik, Louise Karlsson, Rikard Pettersson och Marie Karlsson.

Alla i Sundals ryr och framförallt vi i byalaget är så innerligt tacksamma för denna lösning. Utan församlingshemmet hade det varit mycket svårt för oss att ha några inomhusaktiviteter i vårt program.

Vill du hyra lokalen är det bara att ta kontakt med Rikard Pettersson 073-835 47 23 eller mail rickard.pettersson86@hotmail.com

Vi önskar de nya ägarna ett stort lycka till !

 

/Susanne Borssén

.

Höstens inspirationsföreläsning

Av , oktober 12, 2021 4:54 e m

Torsdagen den 21/10 kl 19 är det föreläsning med äventyraren och fotografen Linda Åkerberg, i Sundals Ryrs församlingshem.

Linda är främst känd för sina långa äventyr genom vildmarkerna. 2016 vandrade hon långdistansleden Pacific Crest Trail, 428 mil mellan Mexiko och Kanada.

2019 tog hon sig 485 mil genom att vandra, cykla och paddla genom Sveriges alla 25 landskap, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr. För detta äventyr belönades hon med den prestigefyllda utmärkelsen Årets Kvinnliga Äventyrare.

Vill ni läsa mer så kolla gärna hennes hemsida https://wilderness-stories.com/category/lindas-blogg/

Föreläsningen är ett samarbete med SK Granan och kostar 50 kr för barn/ungdomar och 100 kr för vuxna. Fika finns att köpa till självkostnadspris. Ingen anmälan krävs.

 

SK Granan och Sundals ryrs byalag

Den 13 november har vi bygdefest!

Av , oktober 6, 2021 7:48 e m

 

Vi ska fira att Sundals ryrs församlingshem blir kvar som bygdens mötesplats, fast nu med nya ägare.

Mellan kl 11-13 är det ”drop-in” kaffekalas med underhållning av Stefan & Triolerna. Alla är varmt välkomna.  Om du skulle kunna tänka dig att baka något till kaffekalaset så blir vi jätteglada. En småkaka, en sockerkaka eller några bullar, du bestämmer själv. Ta med det till församlingshemmet strax före 11 eller hör av dig till Susanne på tele 076-8533576 så kan vi ta emot det på annan tid.

Kl 18.00 är det pubkväll. Det bli underhållning av trubadurerna Filip & Martin och Dalslands Foodtruck, som är känd för sin goda mat, står för maten. Inträde, mat och underhållning kostar 300 kr. Dryck tar man med själv.

Till pubkvällen måste man anmäla sig till Thomas Darberg tele 073-4244493 eller mail thda75@hotmail.com.

Missa inte denna jättefest i sann Sunddals ryrs-anda, många har redan anmält sig, men det finns platser kvar.

Välkomna!

 

.

Panorama Theme by Themocracy