Loppis

Av , september 28, 2015 6:51 e m

Lördagen den 10 oktober kommer familjen Broberg att delta i Brålandas populära Loppisrunda i Brålanda. Vi kommer att ha Ränneloppis (loppis på rännet) hemma hos oss i Backarna Sundals Ryr. Rännet kommer att ha öppet 10.00-16.00. Det finns möjlighet för dig som har saker över att boka bord, 50 kr och vara med och sälja. Anmälan senast 4 oktober. Vi kommer också att ha kaffeservering

/Susanne Broberg

Grattis!

Av , september 27, 2015 9:07 f m

100 år är en mycket aktningsvärd ålder och just så länge har Sundals ryrs kyrkliga syförening funnits. Den startades år 1915 av lärarinnan Betty Larsson. Genom åren har det ägnats ofattbart många timmar till handarbete, bakning och ideellt engagemang.

Församlingsrådet tackar med rosor

På lördagen firades jubileet med ett riktigt födelsedagskalas i församlingshemmet. Syföreningsdamerna bjöd på ett fantastiskt kaffebord, med många goda bakverk. Det var sång av kören, tal, gratulationer, auktion, lotterier, en tillbakablick med bildvisning och utställning av en mängd fina handarbeten. Föreningen består i dag av ett drygt 10 tal damer och en herre, ordförande är Elisabeth Johansson och hon berättade att syföreningen genom åren samlat in stora summor pengar som man skänkt till bland annat kyrkans mission i utlandet. Bara under de senaste 10 åren har man tillsammans fått in över 156 000 kronor, det mesta från försäljning av handarbeten och hembakat vid syföreningens auktion.

100 ljus fick inte plats, men tårtorna var jättegoda

Under sitt tal ställde Elisabeth frågan vad det är som gör en förening så långlivad? Kan det kanske vara de 5 framgångsfaktorerna som alla börjar på bokstaven K?. Kamratskapen där man tillsammans delar glädje och sorg. Kreativiteten som man får utlopp för i sitt skapande av fina handarbeten. Kaffet som bidrar till trivsel. Kyrkan där man har som gemensamt mål att hjälpa och Kristus som en stark, samlande kraft.

Dagens syföreningsdamer, deras föregångare och de före dem har alla gjort ett fantastiskt arbete genom åren. Nu börjar föreningens medlemmar bli äldre och av förståeliga själ handarbetar man inte längre lika flitigt som förr. Några av medlemmarna har faktiskt varit med i mer än 50 år! Detta plus att bankerna försvårat kontanthantering och gjort det krångligare för små föreningar, gör att man nu väljer att avsluta föreningsdelen. Men samhörigheten och den goda kamratskapen försvinner ju inte så man kommer naturligtvis fortsätta träffas ungefär en gång i månaden som man alltid gjort.

Fina handarbeten fanns till beskådan

Byalaget, som har 86 år kvar innan det kan ha något firande av denna dignitet, vill gratulera och ödmjukt lyfta på hatten för dessa fantastiska damer, för deras samhörighet och för övertygelsen  att om alla gör lite, blir det tillsammans något stort.

Höstens första torsdagslunch

Av , september 22, 2015 7:49 f m

Den 24/9 är det dags för byalagets populära torsdagslunch igen.

Mellan klockan 12 och 13 står maten framdukad i församlingshemmet. Denna gång bjuds det på köttgryta på svenskt nötkött, potatis och grönsaker. Till kaffet blir det något gott med äpple och vaniljsås. Pris 70 kr.

Kom och var med, alla är varmt välkomna!

100-årsjubileum

Av , september 20, 2015 7:44 e m

Lördagen den 26 september kl. 15 i Sundals-Ryrs församlingshem

firar Sundals-Ryrs syförening att de hållit ihop från starten 1915.

På programmet står en blandad sångrepertoar av Sundals-Ryrs kyrkokör.

Andakten leds av Elisabet Johansson.

En historisk resumé presenteras av Sigvard Gustafsson.

Bildspel visas från syföreningens verksamhet.

Vid brödauktionen svingar Erling Oswaldsson klubban.

Syföreningen serverar gott hembakt kaffebröd från gamla recept.

Lotterier säljs till förmån för det internationella arbetet.

En utställning av olika handarbetet mm visas i vestibulen.

Den som vill får gärna klä sig i tidstypiska kläder från äldre generationer.

Bröd till brödbordet tas gärna emot.

Stor och små, alla hälsas hjärtligt välkomna till en minnesrik eftermiddag!
Sundals-Ryrs Kyrkliga Syförening

Sk Granan har klubbmästerskap

Av , september 17, 2015 2:16 e m

Lördag den 19 september har Sk Granan öppet klubbmästerskap vid skidans hus, Granan.

Kl 11 är det gemensam start för barn och ungdomar och 11.30 startar motionsklasserna.

Motion Herr 10 km, 17 år och uppåt

Motion Dam 10 km, 17 år och uppåt

Motion Herr 3 km, 11 år och uppåt

Motion Dam 3 km, 11 år och uppåt

Barn 1 km, födda 2005 och senare

Efteranmälan är öppen till en timma före start. Startavgiften är 50 kr för barn och 100 kr för vuxna, vid efteranmälan är det dubbel avgift. Medlammar i SK Granan startar gratis.

Korv och bröd och fikaförsäljning i klubbstugan.

Vill du veta mer kolla på www.skgranan.com

Fjällrally

Av , september 12, 2015 6:02 e m

En fartig dag på vårt fjäll

Bilar körde med öppna spjäll.

Längs vägkanter hördes ett sorl

I fjärran lät ett motorvrål.

Hamburgerdoften blåste ner över banan

Den kom från kaffestugan Granan.

Och om man inte såg opp

Fick man grus i sin kaffekopp.

Rally på Kroppefjäll

Av , september 7, 2015 6:48 e m

Lördag den 12 september arrangerar Dals MK en rallytävling på fjället. Depån är på Toppfrys i Brålanda och specialsträckan, som körs två

gånger,går mellan Västra Blekan och Bollungen. Första start kl 11.00. Tävlingsvägen är avstängd så bästa vägen upp om man vill titta, är Södra Blekan-Snappan-Granan. Vid Fjällgården kaffestugan Granan finns parkering och servering. Inomhus är det sedvanlig servering av kaffe, smörgås, glass, våfflor mm och utomhus finns hamburgare och korv med bröd.

Passa på och gör en utflykt till ett fartfyllt evenemang !

Solig höstvandring

Av , september 6, 2015 7:04 e m

Höga berget

I ett strålande väder träffades ett 15-tal vandrare för att följa med Gunnar i Ryr på höstens guidade vandring. Vi utgick från Brolins gårdsplan i Lersäter och dagens mål var bland annat att titta på två intressanta gränsmarkeringar med namnen Hattesten och Tjuvakistan.

Hattesten

Första anhalten var ”Höga berget” där vi konstaterade att allt är relativt, för trots sitt namn är berget inte särskilt högt, bara knappt ett tiotal meter högre än omgivningen. Men ändå var det mycket populärt bland barnen i Lersäters skola att åka skidor och pulka här på vintrarna. Vår vandring fortsatte och vi kom fram till Hattestenen, en gränssten mellan Lersäter och Bön, i litteraturen står den beskriven som en mycket stor sten, men precis som med höga berget kan storleken diskuteras. Däremot har den en ganska lustig form, med lite fantasi kan man lätt få den att likna en hatt. På både denna och flera andra gränsstenar finns det en fyrkant inristad.

Gränssten med inristad fyrkant

Solen värmde, men vattnet klafsade både i och utanför våra skodon när vi gick vidare. Gårdagens kraftiga regn och det faktum att vi gick strax jämte Kärrs-mosse undgick ingen. Men när vi kom fram till Tjuvakistan som är en gräns mellan Kärr och Lersäter, kunde vi sitta torrt och bekvämt och njuta av vårt fika. Sällan smakar det så gott som när man kan sitta ute i naturen. Tjuvakistan är en spricka i berget som troligen fått sitt namn för att man någon gång för länge sedan gömt något här. Det fanns inga skatter eller tjuvgods kvarglömde i den, vad vi kunde se, bara vatten och några kantiga stenar.

Tjuvakistan

På hemvägen stannade vi vid flera gamla torp och fick av vår förstklassige guide höra om spännande och märkliga livsöden. En mycket sorglig händelse inträffade år 1903 på torpet Skogen då två små barn 2 och 5 år gamla dog. För att spara på värmen inne i stugan täckte man delvis för rökhålet i skorstenen vilket slutade  med att barnen kvävdes av röken.

Gammal bild på torpet Skogen

Wilhelmere kallades en liten gård på vägen mellan Almerud och Kärrs mosse. Av gården finns inget förutom några stenar kvar. Här föddes år 1857 Johan Wilhelm, gården var fattig så för att försörja sig arbetade och bodde han periodvis i väderkvarnen i Lersäter, där han hjälpte till med att mala grynhavre. Johan förblev ogift och hade inga arvingar. Trots sin torftiga tillvaro donerade han när han dog år 1933, pengar till de fina glasmålningarna på korfönstren i Sundals ryrs nya kyrka. Som tack lät församlingen resa en gravsten på hans grav.

Kafferast vi Tjuvakistan

Efter en mycket trevlig och givande vandring tackade vi Gunnar och trots idel solsken är jag ganska säker på att flera av oss fick åka hem och torka strumporna, eftersom vi inte hörsammat hans rekommendation om stövlar 🙂

Hör upp alla föräldrar och barn!

Av , september 3, 2015 8:43 e m

Alla som bor i och runt Sundals ryr ska ha möjlighet att lära känna varandra och knyta kontakter, vi ordnar därför en träff för alla med små eller stora barn, på Evenstorps gård torsdag den 10 september kl 15.00. Man kan fika och klappa smådjur, prata, umgås och kanske lära känna nya vänner.

Så ta chansen och kom alla mammor, pappor och barn. Vänner kan man aldrig få för många av!

Panorama Theme by Themocracy