Hoppa till innehåll
Sundals Ryrs Byalag

Sundals Ryrs Byalag

Meny
  • På gång i bygden
    • Byabladet våren 2025
    • Mulle
  • Att bli medlem
  • Byalaget
    • Styrelsen
    • Medlem
  • Vatten o Fiber
    • Styrelsen
      • Senaste protokollen
      • Kontakt
    • Ägarbyte
    • Intresseanmälan
      • Fiber
      • Vatten
    • Felsökning
      • Felsökning fiber, TV och telefoni
      • Felsökning vatten
    • Frågor och svar
  • Aktivitetsleden
    • Karta över aktivitetsleden
    • För vandraren
    • För hästälskaren
    • För den kulturelle
    • För cyklisten
  • Sundals Ryr
    • Flytta hit…..
    • Badplatsen
    • Fakta
    • Sevärdheter
      • Hällristningar
      • Lingrop
      • Nya kyrkan
      • Gamla kyrkan
    • Litteratur om vår bygd
      • Sundals Ryr en socken på dal 2005
      • Brålandaboken del 1
      • Brålandaboken del 2
      • Beskrivning av Grevskapet på Dal
      • Det gamla Dal
      • Från Far och Farfars tid
      • Sommaren med Sjunde
      • Farfar berättar
      • Ortnamn i Älvsborgs län
      • Emigrationen från Sundals Härad 1860-1895
      • Johannes Fundberg
      • Sveriges kyrkor
      • Dalslänskt leverne under 300 år
  • Boende
Meny

Grönsaksodlare i Sundals ryr

Publicerat juli 24, 2022juli 25, 2022 av Borssén

Visste ni att vi har en ny företagare i bygden?

David Geets bor i Evenstorp och driver företaget Engsro gård. David är född i en liten by i Borgonge i Frankrike, han är utbildad inom odling och lantbruk. I april 2017 gav han sig iväg på en lång cykeltur norrut mot Sverige. Efter tre månader var han framme i Göteborg. Men efter några år i storstan ville han ut på landet och skrev till flera kommuner runt om i Västsverige och frågade om möjligheter att hyra mark, odla och sälja grönsaker. Så i mars förra året fick han genom gröna klustret på Nuntorp kontakter i bygden och möjlighet att hyra hus i Evenstorp och arrendera mark både i Klypen och i Evenstorp.

David odlar en massa olika saker som tex lök, rädisor, sockerärtor, broccoli, rovor, morötter, zucchini, mangold, potatis och flera olika sorters bönor och sallad och mycket mer. Man kan köpa de läckra grönsakerna antingen hemma hos David på Evenstorp 230 eller i Bistroskafferi på Nuntorp.

Som alla vet har vi för det mesta hård lerjord i våra trakter, men David vet hur han ska få jorden lucker och näringsrik.  Han visar mig bredgrepen han använder och berättar att han aldrig går i bäddarna för att inte packa till jorden. Han har verkligen lyckats för den är mörk, mjuk och mycket lätt att gräva i. Allt sås i pluggbrätten för att kunna planteras ut när jorden är tillräckligt varm. På så sätt förlänger han säsongen.

Jag frågar om skillnaden mellan att odla i Frankrike och Sverige och han berättar att i Frankrike är jorden mer kalkrik och har högre ph, än de sura jordarna i Sverige. Sedan är det förstås varmare i Frankrike och längre odlingssäsong. Men vi har i stället fler soltimmar/dygn. Tex sockerärtor och sallad går inte att odla på friland i Frankrike för att det är för varmt, men här går det alldeles utmärkt. Som bevis får jag smaka på en underbart krispig och söt ärtskida.

I framtiden har han planer på att odla fler örter och kryddor och kanske anlägga en liten botanisk trädgård där han kan provodla fler sorter för att se vad som växer bra och säljer bäst. Han kommer också utöka antalet odlingsbäddar. Som entreprenör gäller det att hela tiden anpassa sig till vad kunderna vill ha och vad man kan få bäst ekonomi på att producera.

David pratar utmärkt svenska och berättar gärna för sina kunder om odlandet. Han brinner för lokalproducerat och det märkas att han kommer från ett land som värnar om sina små lantbruk. Ett land där god mat av lokala råvaror betyder mycket. Ett land där bönderna är kända för att utnyttja sin demokratiska rätt att säga sin mening.

På vägen hem tänker jag att satsningen på lokala grönsaker i en för övrigt orolig värld känns både rätt och riktigt. Värnar vi inte detta i fredstid kommer vi få hungra i ofred. Jag tänker också på grillad zucchin, potatissallad med sockerärtor och dressing med fransk senap, kall sås med crem fraiche vitlök och gurka, sallad med tunt skivade rovor och en skvätt olivolja, samt  vaxbönor med flingsalt och brynt smör. I dag blir det lokalproducerad middag.

Kanske har David fler timmar på sitt dygn än vad vi andra har, för det är mycket arbete med grönsaksodling och han jobbar långa dagar. Vi hoppas att allt arbete ska löna sig och att det går bra med försäljningen. Det är verkligen roligt att vi fått ännu en ung företagare med stark framåtanda i bygden och jag rekommenderar alla att följa honom på instagram och facebook där han uppdaterar ofta och med fina bilder ger information om vad som händer i odlingarna, sök på ”engsrogard” så hittar ni honom.

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Andra föreningar

  • Biodlarna
  • Brålanda IF
  • Brålanda Väntjänst
  • Friluftsfrämjandet Vänersborgs lokalavdelning
  • SK Granan
  • Södra Dals Pistolskytteförening

Annat spännande

  • Brålanda badet/camping
  • Brålanda/Sundals Ryrs Hembygdsförening
  • Kolla vädret
  • Kyrkan

Boende

  • Paradiset

Kategorier

  • Aktuellt
  • Årsmöten
  • Det var en gång……
  • Företag i Sundals Ryr
  • Jakt och skytte
  • Leaderprojektet
  • Rapporter från leden
  • Sundalsgården
  • Vandringar
  • Vårfester
  • Vatten och Fiber

Arkiv

  • maj 2025 (1)
  • mars 2025 (2)
  • januari 2025 (1)
  • november 2024 (1)
  • oktober 2024 (4)
  • september 2024 (2)
  • juni 2024 (1)
  • maj 2024 (5)
  • april 2024 (6)
  • mars 2024 (1)
  • februari 2024 (1)
  • januari 2024 (2)
  • december 2023 (2)
  • november 2023 (6)
  • oktober 2023 (3)
  • september 2023 (3)
  • augusti 2023 (1)
  • juli 2023 (2)
  • juni 2023 (3)
  • maj 2023 (3)
  • april 2023 (5)
  • mars 2023 (5)
  • februari 2023 (2)
  • januari 2023 (3)
  • december 2022 (2)
  • november 2022 (6)
  • oktober 2022 (6)
  • september 2022 (2)
  • augusti 2022 (3)
  • juli 2022 (4)
  • juni 2022 (2)
  • maj 2022 (6)
  • april 2022 (7)
  • mars 2022 (6)
  • februari 2022 (4)
  • januari 2022 (1)
  • december 2021 (4)
  • november 2021 (6)
  • oktober 2021 (5)
  • september 2021 (10)
  • augusti 2021 (2)
  • juli 2021 (5)
  • juni 2021 (2)
  • maj 2021 (5)
  • april 2021 (6)
  • mars 2021 (1)
  • januari 2021 (2)
  • december 2020 (3)
  • november 2020 (3)
  • september 2020 (3)
  • augusti 2020 (4)
  • juli 2020 (2)
  • juni 2020 (1)
  • maj 2020 (3)
  • april 2020 (6)
  • mars 2020 (11)
  • februari 2020 (4)
  • januari 2020 (4)
  • december 2019 (2)
  • november 2019 (7)
  • oktober 2019 (4)
  • september 2019 (4)
  • augusti 2019 (2)
  • juli 2019 (2)
  • juni 2019 (5)
  • maj 2019 (6)
  • april 2019 (9)
  • mars 2019 (6)
  • februari 2019 (2)
  • januari 2019 (1)
  • december 2018 (2)
  • november 2018 (1)
  • oktober 2018 (2)
  • september 2018 (3)
  • augusti 2018 (7)
  • juli 2018 (1)
  • juni 2018 (5)
  • maj 2018 (4)
  • april 2018 (8)
  • mars 2018 (4)
  • februari 2018 (3)
  • januari 2018 (2)
  • december 2017 (3)
  • november 2017 (4)
  • oktober 2017 (5)
  • september 2017 (5)
  • augusti 2017 (7)
  • juli 2017 (3)
  • juni 2017 (2)
  • maj 2017 (6)
  • april 2017 (7)
  • mars 2017 (6)
  • februari 2017 (3)
  • januari 2017 (1)
  • december 2016 (5)
  • november 2016 (5)
  • oktober 2016 (6)
  • september 2016 (3)
  • augusti 2016 (8)
  • juli 2016 (7)
  • juni 2016 (7)
  • maj 2016 (4)
  • april 2016 (10)
  • mars 2016 (5)
  • februari 2016 (6)
  • januari 2016 (3)
  • december 2015 (3)
  • november 2015 (7)
  • oktober 2015 (7)
  • september 2015 (9)
  • augusti 2015 (8)
  • juli 2015 (4)
  • juni 2015 (5)
  • maj 2015 (8)
  • april 2015 (11)
  • mars 2015 (8)
  • februari 2015 (5)
  • januari 2015 (6)
  • december 2014 (5)
  • november 2014 (9)
  • oktober 2014 (6)
  • september 2014 (12)
  • augusti 2014 (5)
  • juli 2014 (5)
  • juni 2014 (4)
  • maj 2014 (12)
  • april 2014 (8)
  • mars 2014 (9)
  • februari 2014 (7)
  • januari 2014 (7)
  • december 2013 (33)
  • november 2013 (6)
  • oktober 2013 (5)
  • september 2013 (5)
  • augusti 2013 (7)
  • juli 2013 (3)
  • juni 2013 (3)
  • maj 2013 (7)
  • april 2013 (4)
  • mars 2013 (7)
  • februari 2013 (4)
  • januari 2013 (10)
  • december 2012 (26)
  • november 2012 (11)
  • oktober 2012 (6)
  • september 2012 (10)
  • augusti 2012 (8)
  • juli 2012 (7)
  • juni 2012 (5)
  • maj 2012 (5)
  • april 2012 (4)
  • mars 2012 (3)
  • februari 2012 (5)
  • januari 2012 (2)
  • december 2011 (27)
  • november 2011 (6)
  • oktober 2011 (5)
  • september 2011 (3)
  • augusti 2011 (4)
  • juli 2011 (4)
  • juni 2011 (2)
  • maj 2011 (6)
  • april 2011 (4)
  • mars 2011 (10)
  • februari 2011 (6)
  • januari 2011 (2)
  • december 2010 (27)
  • november 2010 (8)
  • oktober 2010 (9)
  • september 2010 (5)
  • augusti 2010 (4)
  • juli 2010 (6)
  • juni 2010 (5)
  • maj 2010 (1)
  • mars 2010 (1)
©2025 Sundals Ryrs Byalag | Byggt med WordPress och Responsive Blogily tema av Superb