
Det blev en härlig kväll fylld av goda smaker. Vi inledde med hallonglögg i eldarnas sken. Vädret var på vår sida och inte en regndroppe föll, vilket nästan måste betraktas som ett mirakel denna november. Inne i stugan möttes vi av bord dukade med vin och choklad.

Benny Eriksson, av många känd som tidigare ägaren av Gillbergs tobak i Vänersborg, var vår chokladguide denna kväll. Han berättade om skillnaden mellan choklad och choklad, vad man ska tänka på om man vill köpa kvalitetsvaror som är både nyttigare och mer smakrika än de stora affärernas hårt prispressade ”tre för en tia”.

Många trodde att kvalitetschoklad alltid var mörk och bitter, men ack vad fel… Vi bjöds på ljus, mörk, vit ja, till och med grön choklad. Choklad med en liten underton av lakrits eller ingefära eller kardemumma eller frukt. Choklad som var mjuk, sträv eller med små kristaller av salt eller socker, Choklad som smakade nöt, utan att innehålla det minsta spår av nötter, variationerna tycks oändliga. Under kvällen kunde man höra små utrop och suckar, -Ååå så goood. -Hmmm, prova med detta vinet. –Denna var godast. –Nej, nu ändrar jag mig, denna var godast!

Efter provningen fanns det möjlighet att köpa choklad av Benny. Vill man veta mer kan man titta på hans hemsida www.beriksson.net

När alla var nöjda på chokladupplevelser, stod det en Italiensk buffé framdukad. Vi åt skrattade och pratade. Även en lagtävling där det gällde att känna igen låttexter genomfördes, innan kaffe och efterrätt dukades fram. Kort sagt en mycket lyckad kväll…