Vad vore julbordet utan senap?
Nej, det vill man helst inte tänka på. Skinka och korv kräver detta tillbehör. Per-Erik Öst på gården Dalinerud vid Snappan tillverkar senap som är stark och mycket god. Receptet är 100 år gammalt och kommer från apotekare Fröberg i Vänersborg. Per-Erik jobbar på apotek och har i alla år gjort senap på sin arbetsplats, men när reglerna förändrades och apotekens tillverkning skulle ske centralt började han istället göra senap hemma.
Malet brunt och gult senapsfrö från östgötaslätten, socker, vinättika, salt och kryddor, vägs upp med stor noggrannhet. Av en sats blir det 17 kg senap, så det krävs muskelstyrka för att orka röra. Efter tre dagar är senapen klar att ösas upp på burkar. Den finns i två varianter, en efter gamla originalreceptet och en nyare variant med vitlök.
Dalineruds senap finns att köpa i källaren under Tempo i Brålanda, på halloncafét i Evenstorp och på Brålanda julmarknad. Den kan verkligen rekommenderas! Extra gott blir det förstås om man äter den på julskinka från en svensk gris som haft knorr på svansen 😉