Det blev en försmak av julen när byalaget bjöd in till den sista torsdagslunchen för hösten. Adventsljusstakarna var tända, under tankestunden spelades julmusik och på buffébordet fanns både sill, skinka och Janssons frestelse. Precis som det ska vara.
Det vara många som uppskattade den goda salladen med en massa nyttigheter i och flera som undrade vad det var i den. Eftersom vi under denna mörka årstid behöver alla uppiggande och förkylningsförebyggande åtgärder man kan tänka sig så kommer receptet här.
Rödkålssallad med rostade valnötter och aprikoser
Till 4-6 pers på buffé
- 1 granatäpple
- 1 morot
- 1 stor apelsin
- 200 g grönkål
- 300 g rödkål
- ½ rödlök
- 75 g valnötter
- 10 torkade aprikoser
- 2-3 msk olivolja
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Halvera granatäpplet och ta loss kärnorna under kallt vatten i en skål. Skala och grovriv moroten. Skär bort skalet från apelsinen och skär ut hinnfria klyftor, skär klyftorna i mindre bitar. Repa bladen från grönkålen och finstrimla dem. Finstrimla rödkålen. Skala och finstrimla löken.
Rosta valnötterna i varm panna och finhacka dem. Skär aprikoserna i små bitar.
Blanda alltsammans i en bunke, häll på olja, krydda med salt och peppar, blanda runt. Lägg upp på ett fat eller skål. Låt vila ett par timmar innan servering.
Redan nu kan vi berätta att det blir en fortsättning med luncherna till våren. Så i Januari, Februari och Mars ses vi igen.
Till dess önskar vi alla en fin advent och en riktigt god jul !
/Susanne Borssén
.