Lerduveskjutning

Av , april 18, 2021 4:50 e m

För er som undrat….

JAAA, det blir 1 maj skjutning i år också.

Klockan 11 vid skjutbanan i Västra Bleken. Fina priser utlovas.

Vid frågor Ring Nicklas Hansson 0521-35016

 

.

Årsmöte

Av , april 12, 2021 3:07 e m

Den 21 april kl 19 är det dags för årsmöte

I år blir det ett lite annorlunda årsmöte än vad vi är vana med. Mötet kommer hållas digitalt via Teams och går till så att man anmäler sig till Thomas Darberg  thomas.darberg@soluno.se eller telefon 0734-244493 senast den 14/4. När man anmält sig får man en länk skickad till sin mail. En stund innan mötet börjar klickar man på länken och kopplas då in i mötet via sin telefon, dator eller surfplatta.

Tycker du det verkar besvärligt, så be någon du känner och brukar träffa (vi vill inte uppmana någon att utsätta sig för smittorisk) att ni kan vara med tillsammans.

 

Alla är varmt välkomna!

 

.

 

Prästsonen som blev chef på SVT

Av , april 10, 2021 1:58 e m

 

Från Bollungen härstammar Gunnar Hagner som under många år var mycket framgångsrik chef över SVT´s Göteborgsredaktion.

Allt började år 1928 då prästen Robert Hagner, född i Frändefors men boende i Rännelanda, gifter sig med Torborg från Bollungen i Sundals ryr. På julafton året efter föds deras första barn, sonen Gunnar. De får ytterligare två barn, sonen Lars och dottern Gerda. Lars dör i tidig ålder, endast 16 år gammal.

Äldste sonen Gunnar utbildar sig till journalist och arbetar som redaktör i Uddevalla. När han är 24 år gifter han sig med den ett år yngre Gudrun. De får tre barn under 50-talet, två döttrar och en son. År 1968 börjar Gunnar arbeta för Sveriges television i Göteborg och de flyttar till Mölnlycke.

Vid den här tiden har de olika lokalredaktionerna mycket större frihet än vad de har i dag. De ansvarar själva för vilka program som ska sändas och under programchef Gunnar Hagners ledning blir SVT Göteborg mycket framgångsrikt. Stockholms tidningar är dock inte sena med att kritisera programmen från Göteborg.

Gunnar väljer att satsa på en mix av dyra dramaproduktioner och förhållandevis ”billiga” program, som ”Godmorron Sverige”, som började sändas 1977 med Lennart Hyland som programledare. ”Tipsextra” och ”Albert och Herbert” är andra kända och omtyckta program som Gunnar drev igenom.

Han tog kontakt med Vilhelm Moberg och övertalade honom att få gör en TV-inspelning av ”Raskens”.  Det blev en enorm succé när den började sändas år 1974 med Sven Wolter i en av huvudrollerna. Året efter kom ”Gäst hos Hagge” som också blev ett populärt program under många år.

En annan långkörare från Göteborgsredaktionen kom till efter att Gunnar frågat dramatikern Bengt Bratt vad han ville göra en tv-serie om. Svaret blev situationen på den svenska landsbygden och så föddes ”Hem till gården” som började sändas 1971, den sista säsongen kom år 2006. 35 år senare!

Gunnar  var blygsam och helt ointresserad av publicitet. Men också känd som en envis, skicklig förhandlare och en duktig chef som stöttade författare och regissörer.

Gunnar Hagner dog i Juni 1994 endast 65 år gammal, han ligger begravd på Sundals ryrs kyrkogård. Det gula huset i backen i Bollungen ägs numer av hans tre barn.

Med stolthet kan vi alltså säga att mannen som lade grunden till några av SVT´s mest kända och populära program härstammar från Sundals ryr.

/Susanne Borssén

Tips från Marianne Gustavsson

 

.

Vårens byablad

Av , april 4, 2021 6:40 e m

Nu finns vårens byablad längst upp under fliken ”på gång i bygden”.

Nytt år innebär också en ny medlemsavgift, vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och stödja byalagets arbete. Det kostar bara 100 kr /familj eller 50 kr /person. Betala till bankgiro 5665-7125 eller swisha till 123 0988 303. Märk betalningen med ert namn.

Vi hoppas att vi snart kan träffas som vanligt igen, men tills dess bjuds vi ett corona-anpassat program. Först ut är ett digitalt årsmöte via Teams, den 21/4. Anmäl senast 14/4. Håll utkik här på hemsidan så kommer det mer information när det närmar sig.

 

.

 

 

Upphittat

Av , mars 6, 2021 4:09 e m

Detta är saker som är upphittade vid Bollungen. Två mössor, en husnyckel och någon form av power bank/batteri. Hör av dig till Susanne Borssén 076-85 33 576 om det är du som tappat något av dem.

 

.

 

Momsintyg

Av , januari 29, 2021 6:00 f m

Nu finns momsintyg för 2020 från Sundals ryrs vatten och fiberförening under fliken ”vatten och fiber” längst upp på sidan. Vill du att vi skickar ett på papper till dig så hör av dig till Susanne 076-8533576.

 

.

 

Det är inne att umgås ute

Av , januari 26, 2021 6:32 e m

Om det är något gott den här pandemin fört med sig så är det att många börjat umgås mer utomhus. Man träffar släkten och grillar korv, man går en promenad med vännerna eller dricker varm choklad  med barnbarnen insvept i filtar ute i trädgården. Vid skidans hus på Granan har det stundtals varit kö till de tre grillplatserna när många gjort en utflykt dit under vintern.  Det är sannerligen härligt att se att våra traditioner och vanor med kalas och firande inte blir inställda, utan bara omställda.

December var grå och mörk, men delar januari har bjudit på vit snö och de dagar solen förärar oss med sin glans är verkligen välkomna.  Just en sådan dag packade jag hund, man, kaffetermos och ett paket korv.  Så snörde jag på kängorna och tog en tur till en av grillplatserna på Sundals ryrsleden. Den som ligger precis över Kärrs bergtäckt.

Snötyngda grenarna hänger över stigen, det gäller att huka sig för att inte få en dusch med snö i nacken. Luften är kall, frisk och krispig, vintern visar sig denna dag från sin absolut bästa sida. Hunden hoppar runt oss av glädje. När vi närmar oss känner vi lukten rök, någon före oss är redan där. Vi vill inte störa och i dessa coronatider är det verkligen  inte läge att tränga sig på.

Men när vi kommer fram till vindskyddet är det ingen där, fast resterna av en falnande eld är fortfarande varma. Eftermiddagssolens bleka strålar skiner när vi lägger ett par tidningspapper och några nya vedträd på elden, vi blåser lite på glöden och strax sprakar en trevlig liten eld.

Som vanligt tittar vi på utsikten, det är något med utsikt och människor, blicken dras automatiskt mot horisonten. Där ser vi silon i Brålanda, där är ett vindkraftverk och där är spetsen av Halleberg. Åkrarna i Sundals ryr är platta och vita av snö, visste man inte kunde man lätt missta dem för att vara sjöar.

Det är en kall dag, jag värmer händerna mot elden medan jag väntar på att det ska bli bra glöd för att grilla korv. När man tittar in i elden är det lätt att drömma sig bort, begrunda det som varit, reflektera över det som är och fundera över det som ska komma. Stort som smått, allt och inget. Att titta in i en eld är så ursprungligt, något människan gjort i tusentals år. Lågorna dansar medan den bleka solen snabbt sjunker ner mot de snöiga tallarna.

Borde man ta ett rejält grepp om 2021 och avge löften om att ta vara på varje dag som att den vore den sista, göra det absolut bästa av varje dag ? Men kanske är det för klyschigt och kanske är den ambitionen för hög.  Måhända nöjer vi oss med att göra något litet som är bra varje dag..

Grillad korv med senap, fin utsikt, sällskap, en värmande eld och kaffe. Vad mer kan man begära….

 

/Susanne Borssén

Året 2020

Av , december 31, 2020 8:46 e m

Att summera 2020 är ganska lätt

Vi säger Corona rätt och slätt

 

Folkhälsomyndighet, Tegnell och flockimmunitet

Tvätta händer, hålla avstånd, tjatigt -jag vet

 

Men det är just sånt som präglat detta år

Och för många har ensamheten varit svår

 

Men så klart är det mera som hänt

Medan vi bladen i almanackan vänt

 

Armand Duplantis slår rekord på rekord

Sköterskor stressar för att ge alla vård

 

Greta skolstrejkar för vårt klimat

Hon säger – ”mindre kött på våra fat”

 

Stockholm får en bro i guld

Och några hundra miljoner i skuld

 

I Beirut blir det en våldsam explosion

Och Storbritannien lämnar Europas union

 

The Mamas vinner melodifestivalen

Lukasjenko trycker ner rivalen

 

Vi hamstrar handsprit och toapapper

Vi håller ut, det gäller att vara tapper

 

Boris Jonson blir sjuk och frisk

Till stan åker man på egen risk

 

Biden  vinner  valet

Fast Trump säger det är galet

 

Georg Floyd blir för polisbrutalitet en symbol

Och på Estonia hittar man ett nytt hål

 

Evenstorp blir årets café

Bra för alla oss, som har det nästan brevé

 

Dubbelmordet i Linköping klaras upp

Då en släktforskare satte det under sin lupp

 

Palmeutredningen läggs ner

För ”scandiamannen” lever inte mer

 

Över Alsing och Wolter vi fäller en tår

Medan Pippi Långstrump fyllde 75 år

 

I Häljebyn får vi en ny bro

Men bredare än den gamla, nä nä det ska vi inte tro

 

Nu har det kommit ett vaccin

Så förhoppningsvis slipper vi den jäkla pandemin

 

Under 2021 hoppas vi åter träffa de vi känner

Och igen kunna krama våra vänner

 

Gott nytt år !

/Susanne Borssén

.

God Jul och Gott Nytt år!

Av , december 14, 2020 4:44 e m

Ett annorlunda år lider mot sitt slut och vi i styrelsen hoppas att 2021 kan bli ett något mer normalt år än 2020.

Vi har en hel del som vi vill genomföra under det kommande året men med de restriktioner som nu gäller i samhället så ger det oss begränsade möjlighet att planera och boka in aktiviteter, det gör att vi just nu avvaktar och ser vad som sker i början av det nya året innan vi kommer ut med mer information om planerna för byalagets aktiviteter 2021.

När det gäller kommande årsmöte så måste vi även där se hur och vad vi får göra och det kan bli aktuellt att köra det digitalt men mer information kommer när vi vet mer.

Sist men inte minst så vill vi i styrelsen önska alla en God Jul och ett Gott Nytt år!

/Thomas Darberg
Sundals ryrs byalag

Möte i coronatider

Av , december 7, 2020 8:53 e m

 

De flesta föreningar har under detta år minimerat antalet möten och träffar så mycket som möjligt, det gäller även för Samfällighetsföreningen Sundals ryrs vatten och bredband, i dagligt tal ”vatten och fiberföreningen”. Vår förening är väl inarbetad med bra rutiner, så mycket av arbetet har enkelt kunnat skötas via mail och telefon, men ett fysiskt möte har vi faktiskt haft under hösten. Som alltid i församlingshemmet.

Dagordningen är i stort sett densamma varje möte, först stämmer vi av det ekonomiska läget med hjälp av vår kassör Sture. Sedan diskuterar vi möjligheten för  ev nya abonnenter som vill ha vatten eller fiber, Roger och Bengt-Åke har full koll på vad som är möjligt och inte, hur det är lämpligast att gräva, var man kan koppla på osv.

Nästan alltid är det någon praktisk fråga på tapeten, en fläkt i kopplingscontainern som låter konstigt eller en batteriback up som ska kopplas in, Rickard fixar det mesta. En stående punkt på dagordningen är lantmäteriet, det är många kontrakt och kartunderlag som ska dokumenteras,  Jan sköter kontakten med lantmäteriet, Telia och alla myndigheter. Att skriva protokoll, boka församlingshemmet, fixa kaffe till mötet och allmänt hålla ordning på oss är Bennys uppgift.

Det som är närmast förestående den här tiden på året är som alltid avläsningen av vattenmätarna. I samband med årsskiftet vill vi att alla vattenkunder kollar sin mätare och rapporterar vad den står på. Vi i styrelsen har mellan 15-20 kunder vardera som vi ska kontakta och be om aktuell mätarställning, så det underlättar mycket för oss om ni rapporterar tillbaka så snart ni läst av mätaren. Är ni gamla i gemet och vet vem som brukar höra av sig till er, får ni gärna förekomma och ringa innan vi ringer er.

Här kommer telefonnumren till oss i styrelsen. Jan 0521-724214,   Rikard 073-8354723,  Benny 0521- 35037,   Sture 070-6535029,   Bengt-åke 070-4415927,  Roger 070-6553879,  Susanne 076-8533576.

/Susanne Borssén

 

.

Panorama Theme by Themocracy