Nu rivs skolan

Av , oktober 27, 2016 7:09 e m

img_4045

Den 25 augusti 1955 tog skolan emot elever för första gången. Den ersatte då skolorna i Bollerud, Lersäter, Sallebyn och Bollungsnäs. I den höga skolbyggnaden gick förskolan till trean, i den lägre fanns fyran till sexan samt ett litet bibliotek. På bottenvåningen i den höga byggnaden fanns lärarrum och matsal. År 2009 gick de sista eleverna ut genom dörrarna….

img_4050

Man kan fortfarande ana mosaikbården på väggen i matsalen

Byalaget och andra intressenter har i flera år haft möjlighet att köpa eller på annat sätt återuppliva byggnaden för andra ändamål. Men samtliga har konstaterat att ingen verksamhet skulle klara att betala ombyggnad och /eller driftskostnader för byggnaden och de ideella krafter som finns i bygden skulle helt enkelt inte räcka till. År 2015 var frågan återigen uppe till diskussion på byalagets möte och alla var eniga om att någon annan lösning än att riva skolan knappast var tänkbar. Vi skickade då en skrivelse till kommunen där vi skrev att rivning på sikt skulle bespara kommunen dyra driftskostnader, låta Sundals ryrs invånare slippa se byggnaden förfalla samt förhindra att någon oönskad verksamhet kom dit.

img_4048

Men ändå är det med ett stort mått av vemod vi nu ser att den rivs. Det var en fin och omtyckt skola, med ett starkt föräldraengagemang. Men utan elever kan ingen skola fortleva.  I efterhand kan man konstatera att bygden behövde skolan mer än vad eleverna gjorde….

Även om byggnaden snart är borta kan man hoppas att många fina skolminnen lever kvar hos de elever som gått där.

Skylten är bevarad

Skylten är bevarad

/Susanne Borssén

Trädgårdsföreningen bjuder in….

Av , oktober 24, 2016 2:10 e m

HÖSTMYS PÅ HÅKANS  hostbild

Alla är välkomna till en trevligt höstmys på Håkans!

Brålanda trädgårdsförening har höstkväll på Håkans tisdagen den 1 november kl. 19.00.

Vi äter god höstbuffé och dricker kaffe.  Sedan får vi höra Kerstin och Anders Bohlin berätta om

fantastiska växter och pollinering, de visar vackra bilder.

Pris medlem i trädgårdsföreningen 200kr.  Icke medlem 250 kr.

Anmälan sker till Bertil Gustafsson  0521-30025 senast 26 oktober!!

Varmt välkomna!

En cykelresa

Av , oktober 21, 2016 2:00 e m

dsc00356

Torsdagkvällen var mörk och regnig och just en sådan kväll passar det bra att drömma sig bort till något annat. I församlingshemmet fick vi ta del av bilder och berättelser om en cykelresa till medelhavet.

Under ett nyårsfirande med goda vänner pratades det om året som gått och vad som väntade framöver. Två av herrarna skulle fylla 70 under kommande år och på frågan ”hur tänker du fira din födelsedag?” blev svaret – Jag skulle vilja cykla till medelhavet, vill ni följa med? Av de åtta som var med på festen var det fyra som nappade på idén.  Planeringen började, man enades om att starta i maj och för att slippa cykla genom Sverige där vi har mycket dåligt med cykelvägar, beslutade man att starta i tyska Lübeck .

Var och en förberedde sig på sitt sätt. Vi fick höra om skillnaden mellan välplanerad packning i dyra cykelväskor och lite mindre genomtänkt i billiga väskor. Det skulle visa sig redan dag två, när regnet vräkt ner hela dagen, att precis allt i de billiga väskorna var genomblött.

Att cykla på de fina cykelvägarna utmed kanalerna i Tyskland var en härlig upplevelse. Men det gör sig inte självt att cykla så långt. Vi fick ta del av sol, regn, hagel, åska, allt från 3-33 grader, skav i rumpan av sadeln, felkörningar, motvind, punkteringar, italienska bilister, trötthet och tvivel på att man kommer orka.dsc00360

Men vi fick också höra om naturupplevelser, lyckan av att träffa på brödbilen just när man känner att man behöver något extra gott till förmiddagskaffet, möten med hjälpsamma och trevliga människor, att kunna äta massor utan att gå upp i vikt och hur härligt det är när man efter 19 dagar och 157 mil når sitt mål som man kämpat så hårt för.

Allt man planerat och tänkt på var att cykla till medelhavet. Hemfärden tog man ställning till när det väl var dags. De funderade på att köpa en bil och köra hem eller kanske ta flyget? Det visade sig att det både enklaste och billigaste var att ta tåget. I Sverige är det besvärligt att få med sig en cykel på tåg, men i andra länder finns det ofta till och med en speciell tågvagn för cyklar.

dsc00468

Resan gav tydligen mersmak för ett par år senare cyklade de åter genom Tyskland. Denna gång var målet veteran VM i orientering i staden Bad Harzburg, söder om Hamburg. Återigen körde de igenom Lüneburg där man cyklat fel ett par år tidigare, då hade de svängt vänster. Nu skulle man inte göra om samma misstag och körde istället rakt fram. Vilket också visade sig vara fel!

Paret Ivan och Kerstin Ernvid, som nu är 76 och 72 år, och deras vänner Erland och Ulla Ling ser inte att det skulle finnas någon åldersgräns för när man inte längre ska hålla igång och leva ett aktivt och äventyrligt liv, för de avslutar med att säga att nästa gång,…. då ska de svänga höger i Lüneburg !

/Susanne Borssén

 

Torsdag den 20 oktober blir det inspirationsföreläsning

Av , oktober 15, 2016 7:58 e m

img_0196

I våras hade vi en mycket uppskattad inspirationsföreläsning om att ”skaffa sig en fysisk livsstil”, vi fortsätter nu på samma spår och välkomnar paret Ivan och Kerstin Ernvid.

För några år sedan cyklade de, tillsammans med ett par av sina vänner, genom Europa till Italien. Båda är pensionärer sedan flera år och de visar på ett tydligt sätt att man kan ha en fysisk livsstil oavsett ålder.

Kom och se på bilder och lyssna på berättelsen om deras resa.

Det börjar kl 19 i församlingshemmet.

Inträde inklusive kaffe och smörgås kostar 50 kr.

Alla är mycket varmt välkomna!

Finhösten

Av , oktober 10, 2016 6:00 e m

Beskrivning: Ršda hšstlšv Fotograf: Rolf Eklund, Print & Media               UmeŒ Univ Sškord: Lšv, Ršda lšv, Bladverk, Hšst, TrŠd, Lšnnlšv

Hösten är här. Löven skiftar färg och luften är krispig och klar. Om ett tag kommer gråhösten, då någon lägger en fuktig filt över allt och alla, men än är det mest  finhöst och det finns många ljustimmar kvar att njuta av innan halka och mörker anländer.

Skörd från trädgård och åker är bärgad, bär och svamp är plockade, vi har fått belöningen för årets möda. Det är snart tid för bonden att åter vända den mörka sidan upp på åkrar och fält. För många minskar antalet måsten när dagarna blir kortare. Det är tid att sakta ner, att känna tacksamhet. Att avsluta årets säsong… Eller är det nu allt börjar?

Förr var skörden förutsättningen för att man skulle kunna leva ännu ett år, utan den klarade man inte vintern. Utan skörd kan man inte heller så på nytt. Det som vissnar och dör ska ge näring åt det nya, om inget dog skulle heller inget födas. Ett evigt kretslopp som varken har början eller slut. Vi väljer själva om vi vill se glaset halvfullt eller halvtomt, om hösten är början eller slutet.

Oktober är den längsta av alla månader. 31 dagar, plus en timma extra när sommartiden åter blir normaltid. Luften är hög och klar, solljuset är inte skarpt som på våren eller intensivt som på sommaren, istället letar det sig trevande och försiktigt ner och får löven att glimma i vackra färger. Skogen med sina slingrande stigar och leder,  ligger där och bara väntar. Lockande, kom, kom och se vad som finns bakom nästa krök. Se om det finns nya spår, nya skiftningar i trädens färger, nya porlande bäckar, nya möjligheter…

Vänta lite, jag ska bara… NEJ, det går inte att vänta. Snart kommer vintern och täcker allt med snö, förkylningar som gör näsan täppt, dagarna blir till år som gör benen trötta.

Nu, det måste göras nu.

Ut, ut, steg efter steg, andetag efter andetag, hjärtslag efter hjärtslag.

Himmel över Näset

Himmel över Näset

Förmiddagskaffe

Av , oktober 2, 2016 3:47 e m

fika

Torsdag den 6 oktober ordnar kyrkan förmiddagskaffe i församlingshemmet. Det börjar kl 10 och behöver du skjuts kan du höra av dig till Anette Jarsved Carlsson 070-5396174.

Alla är varmt välkomna!

Panorama Theme by Themocracy