Våfflor och strömavbrott

Av , mars 25, 2016 7:31 e m

Det blev en trevlig långfredags eftermiddag på Fjällgården Granan, inte mindre än 56 våffelsugna besökare kom och lät sig väl smaka. Lite stressade blev dock kökspersonalen när strömmen helt plötsligt försvann! Som tur var kom den tillbaka efter en stund och våffeljärnen kunde åter bli  varma.

Vandringspriset till den som gjort något extra för aktivitetslederna kunde också överlämnas efter att det varit på gravering. Bosse Elofsson fick det med motiveringen ”för ett stort och långvarigt engagemang med leder och spår på Kroppefjäll. Han röjer gräs och sly, markerar leder och håller ordning. En eldsjäl som verkar i det tysta. En som gör det som vi andra i vår lättsinnighet tror ska göra sig självt”.IMG_3330

En äggstra fin påsk önskar byalaget till alla!

Våffeldagen

Av , mars 21, 2016 5:40 e m

våffeldagen

På långfredag är det våffelcafé på kaffestugan Granan.

Mellan kl 15-18 är det öppet

för alla som vill komma och fika med goda våfflor.

Välkomna!

Årsmötet i korthet

Av , mars 19, 2016 8:40 e m

Bikupor

I veckan avverkades det 15:e årsmötet för byalaget och det var glädjande att se att så många valde komma. Innan förhandlingarna fick vi en intressant genomgång av binas fantastiska värd av Per Ekvall från Dalslands södra biodlarförening. Människan har utnyttjat bin för att få honung i många tusen år. Förutom att ge oss honung är bin också viktiga för att de pollinerar växter. Tyvärr minskar antalet pollinatörer drastiskt över hela världen. Ungefär tre fjärdedelar av all mat vi äter är beroende av att bin i något led pollinerat växter, så de är mycket viktiga för oss.

När vi fått en genomgång av arbetsbin, drönare och drottning, att olika växter ger olika honung, att de även ger ”bi”-produkter(fyndigt va?) som vax, pollen och propolis, hur bin klarar vintern mm smakade det gott med smörgåstårta och kaffe. Något extra ska det väl vara för att fira de 15 åren!

Sedvanliga årsmötesförhandlingar kan sammanfattas med att styrelsen nu består av följande: Ordförande Susanne Borssén, sekreterare Katarina Appelgren, kassör Pär Olénsson, Anders Fryklund, Ingrid Nilsson, Andreas Johansson och Robert Olsson. I byalaget kassa finns totalt 64 593 kr. Vi är totalt 97 medlemmar (87 familjer och 10 enskilda). Revisorer är Kent Nilsson och Anita Aarsrud, styrgruppen till aktivitetsleden består av Kristina Johansson, Susanne Broberg och Bo Elofsson. I valberedningen sitter Sandra Olsson och Bengt-Åke Karlsson.

På övriga frågor togs det bl a upp att det vore bra om skolhuset kunde bli någon form av allaktivitetshus. Denna frågan har stötts och blötts många gånger tidigare under de nästan 10 år som skolan stått tom. De flesta är helt ense om att det vore fantastiskt om det gick att ordna, men att det kräver stora summor pengar och större ideellt engagemang än vad som finns i bygden.

En grupp föräldrar som träffades på årsmötet har helt förutsättningslöst börjat titta på möjligheten att starta någon form av förskola/skola. Byalaget tycker detta engagemang är bra och stöttar gärna, men frågan och intresset måste i alla fall till en början utredas av föräldrarna.

tulpan44

År 2012 fick byalaget ett vandringspris från SK Granan. Ett fint tenn-stop som skulle vandra mellan de som gjort en betydande insats för aktivitetslederna. Priset har tilldelats Susanne Broberg och Roger Johansson, men har därefter tyvärr blivit lite avglömt. Nu har minnet klarnat och valet var ganska givet, Bosse Elofsson får det för ett stort och långvarigt engagemang!

Till sist avtackade vi Robert Lindström, mångårig medlem i byalagets styrelse, som avgick i samband med att han flyttade från bygden.

Årsmöte

Av , mars 12, 2016 3:57 e m

På tisdag den 15e mars är det årsmöte kl 19,00 i församlingshemmet.

Det blir:

  • Sedvanliga årsmötesförhandlingar
  • Per Ekvall från Dalslands södra biodlarförening kommer och pratar om biodling.
  • Några föräldrar vill undersöka möjligheterna att starta upp förskola/skola i sundals ryr och om intresse finns bildas vid årsmötet en grupp som driver frågan vidare.
  • Byalaget firar 15-år och bjuder på smörgåstårta

Välkomna!

Föreläsningen

Av , mars 3, 2016 6:21 e m

Det blev en mycket lyckad kväll när Rune Larsson kom hit och inspirerade oss till en mer fysisk livsstil. Han berättade inlevelsefullt om sitt eget liv med focus på löpning. När han i en frågeenkät en gång fick frågan ”hur har dina matvanor förändrats sedan du började med löpning?” svarade han –jag slutade med bröstmjölk och började med fast föda! Han har alltså sprungit i hela sitt liv, mer än  24000 mil hittills. Det är lika mycket som 6 varv runt jorden eller drygt halvvägs till månen!

Att motionera är inte bara något kroppsligt, det är en kombination av kropp och själ. Tycker man inte det är roligt, kommer man inte fortsätta någon längre tid. Därför är det viktigt att det är roligt. Man ska inte heller träna längre eller hårdare än att man längtar efter att göra det i morgon igen!

Vilken idrott eller motionsform man än vill ägna sig åt ska man alltid börja försiktigt från noll och öka lite, lite undan för undan. Tänk på att 10 minuter är bättre än inget och framför allt ska man ha roligt. Tycker man det är kul med intervallträning ska man träna intervaller, tycker man det är roligt med lugna pass i skogen ska man ägna sig åt lugna pass i skogen. Alla tycker inte om konditionsidrott, men det finns så mycket annat man kan göra, tex styrketräning eller varför inte dans? Rune erkände dock att den som projekterade hans nervsystem missade helt att dra de sladdarna som behövdes för att han skulle kunna dansa.

Det var säkert länge sedan det skrattades så mycket i församlingshemmet som när Rune berättade om när en man ringde från Norge och ville att han skulle komma och springa ett 24 timmars lopp på rundbana. På sin underbara Trollhättedialekt frågade då Rune – men bliir inte det väldigt trååkig att springa runt runt i 24 timmar? –nej, nej svarade normannen, det blir det ackurat icke, vi byter varv var tredje timme!

Det var en mycket minnesvärd kväll och vi tar åt oss lärdomar som att 10 minuter är bättre än inget och känner vi att det blir för tråkigt så byter vi bara varv….

/susanne Borssén

Panorama Theme by Themocracy