1 maj skjutning

Av , mars 28, 2017 6:00 e m

Den 1 maj är det som vanligt lerduveskjutning på skjutbanan i Västra Bleken. Då ska det göras upp om vem som skjuter dagens bästa serie och blir Sundals ryrsmästare. Titelförsvarare är Peder Hansson, men ryktet säger att han troligtvis inte lagat sin trasiga hagelbössa som gick sönder under förra årets tävling, så det finns stora chanser för någon annan att erövra första platsen.

Det är bara boende i Sundals ryr som kan vinna mästerskapstiteln, men alla (även utsocknes) kan vara med och tävla. Som vanligt har Niklas Hansson ordnat ett storslaget prisbord. Klockan 11 går startskottet för denna viktiga tävling.

Både skyttar och publik är varmt välkomna !

 

.

Årsmötet i korthet

Av , mars 27, 2017 8:04 e m

Våfflorna på Evenstorps gård smakade mycket bra och det fanns så att alla kunde äta så de blev mätta och nöjda.

Under trevliga och lättsamma former avklarades sedan årsmötet. Den kommande styrelsen består nu av ordförande Robert Olsson, sekreterare Katarina Appelgren, kassör Pär Olenson, Anders Fryklund, Andreas Johansson, Samt de nyinvalda Marie Karlsson Årbol, Louise Karlsson Sallebyn och Maria Carlring Katteberg. I byalagets kassa finns nu 78 545 kr. Revisorer är Kent Nilsson och Anita Aarsrud, styrgruppen till aktivitetsleden består av Kristina Johansson, Susanne Broberg och Bosse Elofsson. I valberedningen sitter Sandra Olsson och Roger Johansson. Vi är 90 familjer och 16 enskilda medlemmar, en ökning med ca 10 st sedan förra året.

Verksamhetsberättelsen i korthet: Två filmvisningar, två föreläsningar, våffelcafé på Granan, påsklovskul för barn, lerduveskytte, badplatsstädning, bokcirkel, after work med cykeltipspromenad, resa till älgskyttebanan, två vandringar, kurs i egensotning, glöggkväll mm 

På övriga frågor diskuterades bl a de dåliga grusvägarna, det beslutades att byalaget ska skriva en skrivelse för att försöka få till en ändring. Det kom också förslag på att ordna en gemensam resa på Dalslands kanal.

Vandringsprisey ”tenn-stopet” som ges till den som gjort något bra för aktivitetslederna, gavs till Kristina Johansson för lång och trogen tjänst. Till sist avtackades Ingrid Nilsson och Susanne Borssén från sitt mångåriga arbete i byalaget.

Undertecknad tackar för gåvor och fina blommor, det har varit ett stort nöje att vara med i byalagets styrelse, men nu är det dags att lämna över till nya krafter. Jag kommer dock att fortsätta skriva på hemsidan ett tag till och som vanligt är det fritt fram att höra av sig om man vill bidra med något till sidan, jag tar tacksamt emot inlägg och förslag på vad det ska skrivas om.

 

/Susanne Borssén

 

.

 

 

Årsmöte

Av , mars 24, 2017 6:50 e m

Ni missar väl inte våffelkvällen och byalagets årsmöte

på Evenstorp måndag, den 27 mars.

Mellan kl 18-19 serveras det våfflor och kl 19 börjar årsmötet.

Välkomna!

.

Medveten andning

Av , mars 23, 2017 9:22 e m

Det blev ett mycket stort intresse för föreläsningen om ”medveten andning” som Byalaget och SK Granan ordnade tillsammans. Anders Olsson berättade om hur viktig andningen är och hur mycket den påverkar våra liv. Att andas är viktigast av allt. Visst behöver vi vatten, mat, värme osv men inget är så viktigt som luft.

Till att börja med fick vi lägga en hand på bröstet och en på magen för att känna våra egna andetag. Snabba eller långsamma, jämna eller ojämna, tysta eller ljudliga, ytliga eller djupa? Därefter förklarade Anders  vad som händer i kroppen när vi andas och hur en sämre andning ger oss mindre energi. Tröttheten leder inte sällan till sötsug och överätning. Syrebristen i cellerna kan även leda till smärta och värk. Felaktig andning kan tex också bidra till dålig hållning när diafragman inte används rätt eller till snarkning och dålig sömn.

Det finns 5 viktiga saker man ska tänka på – andas genom näsan  -använd diafragman  -andningen ska vara rytmisk  -den ska vara tyst  – och den ska vara långsam.

Lungornas alveoler finns i huvudsak i nedre delen av lungorna, därför är det viktigt att luften kommer hela vägen ner och inte bara halvvägs. Ungefär 8-10 andetag/minut är vad vi behöver, det är svårt att räkna själv eftersom vi koncentrerar oss och andas saktare när vi försöker räkna. Men många andas betydligt fortare än de borde.

Vi fick också prova att tejpa igen munnen och bara andas genom näsan. I näsan värms och fuktas luften för att bli exakt som lungorna vill ha den. Anders berättade om människor som blivit hjälpta till en mycket bättre nattsömn för att de med tejpens hjälp lärt sig att andas genom näsan. Man kan även prova att motionera/träna med stängd/tejpad mun. I början tycker de flesta att det verkar omöjligt, men efter bara en kort tillvänjning brukar det gå bra. Tester visar att vi klarar högre nivåer av mjölksyra om vi andas med näsan, eftersom kroppen inte gör sig av med koldioxiden lika fort som när man hyperventilerar genom munnen. Koldioxiden har en avslappnande effekt som vi så väl behöver i dagens stressade samhälle.

Det finns flera sätt att träna sig till en bättre andning. Vill du veta mer kan du läsa på hemsidan www.medvetenandning.se

Det blev en intressant och lärorik kväll, med en hel del aha-upplevelser. Som vanligt på byalagets aktiviteter serverades det fika. Kökspersonalen hade gjort supergoda frallor och mjuk kaka.

/Susanne Borssén

Föreläsning

Av , mars 12, 2017 7:37 e m

Onsdag den 22 mars kl 18,30 är det åter igen dags för en inspirerande föreläsning i församlingshemmet. Anders Olsson från Stockholm,  kommer och pratar om medveten andning.

Med rätt andning kan man komma till rätta med många problem som tex snarkning, astma, oro, högt blodtryck och energibrist.

Anders berättar att i hans liv har utövandet av medveten andning avsevärt förbättrat hans fysiska, mentala och känslomässiga välbefinnande.

Föreläsning och fika kostar 70 kr och är ett samarbete mellan SK Granan och byalaget.

Andas bättre, må bättre!

Kom och inspireras!

Oxeklev

Av , mars 1, 2017 5:27 e m

När byabladet trycktes hade vi ännu inte fått riktig klarhet i vilken dag vårens guidade vandring går av stapeln, men nu vet vi!

Söndag den 9 april blir det guidad vandring i reservatet Oxeklev. Tiden är ännu inte bestämd men skriv in den 9e i almanackan och håll utkik här på hemsidan.

Såhär står det om det nya reservatet på länsstyrelsens hemsida:

Oxeklevs naturreservat på södra Kroppefjäll utgör ett stycke äldre opåverkad barrskog. Skogen i området har fått utvecklas relativt fritt under lång tid och har karaktären av gammelskog med mer än hundraåriga tallar och senvuxna ekar i branterna. 

Här finns arter som är knutna till orörda skogsmiljöer som grantaggsvamp, liten spiklav, tjäder och spillkråka.  I dalgångarna finns små myrmarker och några myrgölar. Alldeles vid vägen finns också en bergsbrant med en äldre källa där rutlungmossa och andra mer krävande växtarter förekommer.  

/Susanne Borssén

Panorama Theme by Themocracy