Nästa företagare i vår Sundals ryrs serie är Henning Nør som driver kaffestugan på Granan. På Granan har det funnits café i 53 år! Henning drev med framgång rörelsen några år i slutet på 70-talet. För tre år sedan blev han tillfrågad av ägaren, Jutta Waller, om han kunde tänka sig att ta över igen. Visst kunde han det och sedan dess driver han återigen Kaffestugan, fast han egentligen är pensionär.
Kaffestugan på Granan är raka motsatsen till många kaffebarer där man serveras kaffe i pappmugg på löpande band. Här är det riktiga koppar av fint porslin med egen gammaldags kaffekanna på bordet som gäller. Specialiten är våfflor, men det finns även smörgåsar och annat kaffedopp att välja på. Våffelreceptet har Henning ärvt av sin mor och de är underbart goda. Dessutom får man två till priset av en och naturligtvis med grädde och sylt på.
Marken har tidigare varit statligt ägd. Huset var då bostad åt kronojägaren som skötte skogen och jakten på fastighetens marker. Till huset hör en stor trädgård eller snarare park, där man kan välja att sitta och fika om vädret tillåter. Där finns också 2 stugor som Henning hyr ut. Allt är mycket välskött och hemtrevligt. Vandrar man allén som går från huset, bjuds man efter en kort promenad på en fantastisk utsikt. Även från kaffestugan som ligger 186 m över havet är det fin utsikt, men den skyms till en del av flera stora träd. Dess dagar är dock räknade och snart ska man kunna njuta av utsikten även från huset igen.

Hela sommaren är kaffestugan öppen från kl 12.00 torsdag- söndag. Telefonnummer: 076-2139285. Henning med personal hälsar alla välkomna och jag kan varmt rekommendera ett besök.

Under våren har det gjorts en ny upplaga av kartorna över aktivitetsleden. Det har tillkommit fler sträckor och kartan har fått en ny skala.
I helgen kommer byalaget finnas på plats under Nuntorpsdagarna och sälja den nya versionen av kartorna. De kommer därefter finnas till försäljning i Evenstorps gårdsbutik och på kaffestugan Granan eller genom Susanne Broberg 0521-35030 precis som tidigare.
Nuntorpsdagarna pågår 25-26 Maj, klockan 10-15.
Välkomna och hälsa på i vår monter!
Ett 15-tal vandrare mötte upp vid badplatsen för att följa med på vårens vandring.
Under ledning av Bosse Elofsson guidades vi via grusgropen, grottorna, Bustugan, Lindeskogen och tillbaka till Bollungen.

Vi följde den markerade leden, förbi gården som bebotts av tre generationer riksdagsmän! upp till överkanten av Kärrs bergtäckt. Vid vindskyddetet, med den storslagna utsikten, ovanför grusgropen njöt vi av vår matsäck. Efter ytterligare en stunds vandring vågade sig några sedan uppför den branta, hala stigen till grottorna.

På väg mot Bustugan kikade vi mellan träden och såg att berget på flera ställen är gult av svavel, något som man annars aldrig tänkt på. Men på byalagets vandringar får man upp ögonen för nya saker.

Ett stycke efter Bustugan viker vi av från leden och en härlig skogsväg tog oss via Mon och Lindeskogen tillbaka till bilarna. Strax före Bollungen gick vi förbi en av försvarsbunkrarna som ligger bara ett stenkast från vägen. Det finns mycket spännande att upptäcka i vår fina bygd.
Under den drygt 5 km långa vandringen bjöds på intressanta berättelser om platser och svunna tider. Naturligtvis ingick frisk luft och trevligt sällskap, som alltid på våra vandringar.
Ett stort tack till Bosse för en jättefin tur.

Vi gå över daggstänkta berg, fallera,
Som lånat av smaragderna sin färg, fallera.
Och sorger har vi inga,
Våra glada visor klinga
När vi gå över daggstänkta berg….
Söndag den 12 / 5 vandrar vi igen.
Denna gång guidar Bosse Elofsson oss till Bustugegrottorna.
Samling kl 15.00 vid parkeringen till badplatsen, Bollungen.
Ta med fika.
Välkomna!
Pssst….
Ni glömmer väl inte vatten och bredbandsföreningens årsmöte.
Tisdag 7 Maj kl: 19.00 i församlingshemmet

I det vackra vårvädret gjorde ett tjugotal skyttar upp om den åtråvärda titeln ”Sundals ryrsmästare 2013”. Ungefär lika många hade kommit för att titta på den spännande kampen. Den stora frågan för dagen var om vandringsälgen skulle fortsätta vandra eller om det var dags för den att för alltid stanna hos Sven Nilsson eller Peder Hansson.
Tävlingsbanan består av två små hus, tornet och lådan, och fem betongplattor. Skytten skjuter två skott från varje platta, totalt tio
i en serie. Första skottet ska träffa en lerduva som skickas ut från tornet, andra en som kommer från lådan. Därefter flyttar skytten till nästa betongplatta och försöker träffa två nya duvor osv.. När alla skyttar skjutit tre serier var konstaterades att Roger Johansson och Lennart Qvick (från Ör) båda skjutit dagens bästa serie med 8 träffade duvor vardera. Eftersom Lennart bor utanför Sundals ryr och inte får vara med i den lokala kampen, blev Roger årets mästare och får därmed ha vandringsälgen under det kommande året. Men för att få fram en vinnare i tävlingen skulle det krävas särskjutning. Även för att få fram en 3e pristagare skulle det krävas särskjutning eftersom bröderna Hansson båda låg på 7 träff efter grundserierna.
Spänningen ökade ännu mer när Roger och Lennart sköt lika även i omskjutningen och samma sak för Nicklas och Peder!! För att öka svårighetsgraden fick skyttarna nu gå ifrån betongplattorna och skjuta från en plats mellan tornet och lådan. Två skott vardera för alla fyra, men ingen träffade… Ytterligare en omgång krävdes. Men nu visade Roger var skåpet skulle stå och sköt hem hela tävlingen. Lennart Qvick blev 2a. Nicklas knep tredjeplatsen framför storebror Peder som fick nöja sig med en 4e plats.

Damklassen vanns i överlägsen stil av Laila Manvik före Lisa Borssén och juniorklassen av Alex Hansson, tvåa var där Oskar Hoffman. Men ingen av skyttarna behövde gå lottlös från tävlingen, Nicklas hade ordnat ett storstilat prisbord, där det fanns något för alla. För både publik och skyttar fanns även kaffe, korv och smörgås. Alla njöt av spännande tävlingar i solskenet och byalaget skickar ett varmt tack till Nicklas för allt jobb han lägger ner på skjutningen.

Nu börjar skytteträningen! Varannan onsdag mellan 18-20, första gången är den 15 maj.