Höst

Av , september 22, 2013 4:38 e m

Sommarlediga hjärnor ska väckas på nytt,
semester och goda viner.
Byts mot träning, jobb och rutiner.

Svamppromenad och fåglar
som mot söder stäcker.
Gula löv snart marken täcker.

Blåst och regn mot fönstret smattrar,
vi stannar inomhus.
Kurar i filt och tänder ett ljus.

Vackra färger, skörd på åker,
i trädgård och skog.
Bonden gör åkern svart med sin plog.

Rotfrukter, mustiga grytor
och äpplekaka.
Just så ska hösten smaka.

Ivriga hundar och kaffe i termos,
jägarna skyr inget väder.
Bössan på axeln och gröna kläder.

Gummistövlar, varma strumpor
och stickad tröja.
Vintern den får gärna dröja….

Aktiva gubbar

Av , september 18, 2013 7:22 e m

Aktiva gubbar

Sedan 2006 har de träffats varje onsdag förmiddag, med bara korta avbrott för jullov och sommarledighet. De Aktiva gubbarna eller ”de attraktiva grabbarna” som någon skämtsamt tycker att de ska kallas, träffas i ur och skur.

Trots att jag inte riktigt kan klassa mig som gubbe, fick jag ändå komma och vara med på en onsdagsträff. Min känsla blev densamma som den man fick som barn när man träffade någon man beundrade, ”när jag blir stor ska jag bli som han – känslan”. Motionera, umgås, diskutera, dricka kaffe och skratta. Nu är jag ju i och för sig redan stor och någon gubbe kommer jag väl inte bli och det är ju synd, för de verkar ha riktigt kul där på Granan på sina träffar.

Motionen avklarad, nu väntar välförtjänt kaffe.

Vid 9-tiden kommer de första och man motionerar efter eget tycke. Promenad, stavgång, löpning eller inte alls, det finns inga krav, var en gör som den vill. Vid 10 har de flesta bänkat sig i stugan för att dricka kaffe. Det pratas om högt och lågt, stort och smått, den som vill kan satsa en tia på trav, någon berättar en historia, stämningen är på topp och så skriver man sina namn i gästboken. För att inte avslöja att det just denna onsdagen varit en katt bland hermelinerna skriver jag inte Susanne utan Sune…

Antalet gubbar varierar, ungefär 60 namn finns med på deltagarlistan men alla kommer inte samtidigt. Vanligtvis är det runt 30. Kanske är det enkelheten i detta sätt att träffas som gör det så lyckat, inget krav på något medlemskap eller på att man ska motionera, det är alltid samma tid, det kostar inget, var och en tar med kaffekopp och ev kaffebröd till sig själv, man kommer de onsdagar man kan och alla män, killar, gubbar, karlar, grabbar är välkomna.

Har du inget annat för dig så kom och var med i Granans goa, glada, grabbars gäng!

Höstvandring i Kärr

Av , september 15, 2013 8:10 e m

Gunnar Karlsson

Ett knappt 20-tal mötte upp för att under trivsamma former träffas, vandra och lyssna på berättelser om svunna tider. Guide för dagen var den som vanligt inspirerande och kunnige ”Gunnar i Ryr”. Trots några enstaka regnstänk blev det en mycket lyckad vandring i trakterna kring Kärr.

I dag lyste förvisso löven gula i skogskanten, men annars är det numera mörkt i dessa trakter. Annat var det förr när man kunde se ljuset från många små torpstugor. Nu gör skogen på flera ställen sitt bästa för att återta och dölja de hus som en gång befolkats. Dock inte överallt, på flera ställen har aktiva markägare gjort nyodlingar för att än en gång återerövra åkermarken. Att det på nytt kommer lysa från små stugor i skogskanten verkar dock osannolikt.

Stenarna i Stensflyt

Torpet Stensflyt

Att återberätta alla intressanta fakta och spännande historier här är omöjligt, men här kommer några

bilder från torpet ”Stensflyt” som troligen fått sitt namn för att marken är lite blöt och att det strax intill ligger en massa stora stenar. Den gamla bilden på ladugården är från 30-talet, då stod en ännu äldre ladugård kvar bakom och man kan inte se några spår av alla de träd som nu växer där. Här bodde torparen ”Rostfria Larsson” som troligtvis fått sitt namn för att han sålde rostfria bunkar, något som på den tiden var nymodigheter.

Ladugården då…

Ladugården nu..

Kaffet smakar aldrig så bra som ute i det fria. Vid torpet ”smörhåla” tog vi en paus och åt vår matsäck. En gång i tiden har här säkert varit ett utmärkt läge med en öppning i skogen där åkermarken låg åt söder. Numera finns bara några stenar kvar som visar var huset stod.

De sista gårdarna vi passerade var de tre Kärr-gårdarna, Norrgården, Mellangården och Sörgården. Sundals-ryrs Bullerbyn där husen en gång i tiden varit riktigt fina ”rikemanshus”. Nu är minst ett par av dem så förfallna att de är bortom all räddning.

Stort tack till alla intresserade vandrare, men framför allt till Gunnar som delar med sig av sitt stora kunnande om hembygden.

Vandring i Kärr

Av , september 10, 2013 8:59 f m

Söndag den 15 september kl 15.00 är det vandring igen.

Denna gång guidar Gunnar Karlsson oss i trakterna kring Kärr.

Vi träffas vid nya kyrkan. Ta med fika.

Alla är varmt välkomna!

Ps: har du tänkt rösta i kyrkovalet så är vallokalen i

församlingshemmet öppen 13-17 och 18-20.

Onsdag sista dag för anmälan…

Av , september 6, 2013 8:33 e m

Den 18 september åker vi på skjutträning till älgbanan i Skållerud. Avfärd  Kl:16.00 från parkeringen i V Blekan. Senare anslutning i Skållerud är möjlig. För frågor och anmälan ring Robert Lindström 30647,  senast onsdag 11/9.

Panorama Theme by Themocracy