Category: Företag i Sundals Ryr

Grönsaksodlare i Sundals ryr

Av , juli 24, 2022 5:37 e m

Visste ni att vi har en ny företagare i bygden?

David Geets bor i Evenstorp och driver företaget Engsro gård. David är född i en liten by i Borgonge i Frankrike, han är utbildad inom odling och lantbruk. I april 2017 gav han sig iväg på en lång cykeltur norrut mot Sverige. Efter tre månader var han framme i Göteborg. Men efter några år i storstan ville han ut på landet och skrev till flera kommuner runt om i Västsverige och frågade om möjligheter att hyra mark, odla och sälja grönsaker. Så i mars förra året fick han genom gröna klustret på Nuntorp kontakter i bygden och möjlighet att hyra hus i Evenstorp och arrendera mark både i Klypen och i Evenstorp.

David odlar en massa olika saker som tex lök, rädisor, sockerärtor, broccoli, rovor, morötter, zucchini, mangold, potatis och flera olika sorters bönor och sallad och mycket mer. Man kan köpa de läckra grönsakerna antingen hemma hos David på Evenstorp 230 eller i Bistroskafferi på Nuntorp.

Som alla vet har vi för det mesta hård lerjord i våra trakter, men David vet hur han ska få jorden lucker och näringsrik.  Han visar mig bredgrepen han använder och berättar att han aldrig går i bäddarna för att inte packa till jorden. Han har verkligen lyckats för den är mörk, mjuk och mycket lätt att gräva i. Allt sås i pluggbrätten för att kunna planteras ut när jorden är tillräckligt varm. På så sätt förlänger han säsongen.

Jag frågar om skillnaden mellan att odla i Frankrike och Sverige och han berättar att i Frankrike är jorden mer kalkrik och har högre ph, än de sura jordarna i Sverige. Sedan är det förstås varmare i Frankrike och längre odlingssäsong. Men vi har i stället fler soltimmar/dygn. Tex sockerärtor och sallad går inte att odla på friland i Frankrike för att det är för varmt, men här går det alldeles utmärkt. Som bevis får jag smaka på en underbart krispig och söt ärtskida.

I framtiden har han planer på att odla fler örter och kryddor och kanske anlägga en liten botanisk trädgård där han kan provodla fler sorter för att se vad som växer bra och säljer bäst. Han kommer också utöka antalet odlingsbäddar. Som entreprenör gäller det att hela tiden anpassa sig till vad kunderna vill ha och vad man kan få bäst ekonomi på att producera.

David pratar utmärkt svenska och berättar gärna för sina kunder om odlandet. Han brinner för lokalproducerat och det märkas att han kommer från ett land som värnar om sina små lantbruk. Ett land där god mat av lokala råvaror betyder mycket. Ett land där bönderna är kända för att utnyttja sin demokratiska rätt att säga sin mening.

På vägen hem tänker jag att satsningen på lokala grönsaker i en för övrigt orolig värld känns både rätt och riktigt. Värnar vi inte detta i fredstid kommer vi få hungra i ofred. Jag tänker också på grillad zucchin, potatissallad med sockerärtor och dressing med fransk senap, kall sås med crem fraiche vitlök och gurka, sallad med tunt skivade rovor och en skvätt olivolja, samt  vaxbönor med flingsalt och brynt smör. I dag blir det lokalproducerad middag.

Kanske har David fler timmar på sitt dygn än vad vi andra har, för det är mycket arbete med grönsaksodling och han jobbar långa dagar. Vi hoppas att allt arbete ska löna sig och att det går bra med försäljningen. Det är verkligen roligt att vi fått ännu en ung företagare med stark framåtanda i bygden och jag rekommenderar alla att följa honom på instagram och facebook där han uppdaterar ofta och med fina bilder ger information om vad som händer i odlingarna, sök på ”engsrogard” så hittar ni honom.

/Susanne Borssén

 

.

Företag i Sundals ryr

Av , november 17, 2020 8:10 e m

Nu är det äntligen dags att skriva om ett företag i Sundals ryr igen.

Vi har ju en stark företagaranda här i bygden med många driftiga människor. En av dem är Hans Andersson, uppväxt i Årbol, nu boende på gården Paverud på Stenhammarsvägen. Han är en mycket driftig kille som sedan 2016 driver Paveruds Alltjäst. På denna korta tid har hans företag vuxit snabbt och de är nu inte mindre än 7 st, inkl Hans, som jobbar med alla möjliga uppdrag .

De klipper gräs och sköter grönytor åt både kommun och privatpersoner. Skottar snö, krattar löv, städar, klipper häckar och allt möjligt annat. Denna sommar har tex två av killarna som röjt järnvägsbankar åt Infranord.

En av de anställda är snickare och man kan göra alla möjliga bygg och målningsuppdrag.

 

Det finns flera grävmaskiner i företaget, så man kan lugnt säga att det finns resurser vad man än vill ha hjälp med.

Hans är även medlem i farmatjänst så flera av uppdragen görs genom dem.

Köra en gammal soffa till tippen, gräva en grop för att plantera ett träd, hjälp med att flytta eller bygga en altan inget är för litet eller för stort.

På gården finns också en välutrustad bilverkstad, där man kan fixa allt möjligt, just när jag är på besök har man fullt upp med att byta till vinterdäck på flera kunders bilar.

Som den handlingskraftige och ambitiösa person han är, är Hans dessutom platschef för räddningstjänsten i Brålanda. 

 

Som alla vet är det just nu Coronatider och Hans tvekar naturligtvis inte att ställa upp när någon som tillhör en riskgrupp ringer och vill ha hjälp, vill man han åker och hämtar bil och vinterdäck, åker hem till verkstan, byter däck och åker sedan hem med bilen och lägger in sommardäcken i förrådet. Här snackar vi om service på hög nivå. Vill man ha handlat på cypressen fixar han det också. Här pratar vi om en service som bara finns på landet.

Om just du har något du behöver hjälp med så tveka inte att höra av dig på telefon 070-7503913, jag tror Paveruds Alltjänst löser det mesta.

 

/Susanne Borssén

 

.

Snart är Sundals ryrs sista mjölkkor ett minne blott…

Av , februari 21, 2018 7:21 e m

I tusentals år har människan haft nötkreatur, det är de som utgjort grunden för den svenska bondekulturen och det är betande djur som har format det vackra svenska landskapet. Sundals ryr är en lantbruksbygd och här har det funnits mjölkkor sedan urminnes tider. Det är med sorg i hjärtat vi nu konstaterar att under 2018 kommer den allra sista mjölkbonden i socknen att sluta. Nötkreatur för köttproduktion kommer även fortsättningsvis finnas kvar. Men de sista mjölkkorna, juvelerna i lantbrukets krona, kommer att försvinna i slutet av sommaren.

Sundals ryrs siste mjölkproducent Bertil ”Raggarn” Herlogsson har bestämt sig för att gå i pension efter 28 år som mjölkbonde. Våren 1990 tog han över gården efter sin far Arne. Då fanns det mjölkkor på minst 10 gårdar till i socknen och man såg betande djur överallt. Sedan dess har han själv skött om, utfodrat och mjölkat de 20 korna på gården i Ryr, vardag som helg, morgon och kväll. Ett ladugårdspass tar 2,5 timmar, däremellan ska han sköta allt annat som hör lantbrukarlivet till.

När jag hälsar på hos Bertil och korna i ladugården, håller han som bäst på att utfodra eftermiddagsmaten. 18 brun-vita och 2 svart-vita damer tittar nyfiket på mig med lugna och kloka ögon. En räls i taket och ett spjut genom rundbalen gör det lätt att köra in ensilaget. Kon som står längst ut i raden sträcker ut sin långa tunga och når precis att få tag i en tugga, fast inte Bertil öppnat grindarna till foderbordet än.

 

Han berättar han att han förra året var ledig en halv dag. Sammanlagt har han varit ledig ungefär 14 dagar under de 28 åren. En imponerande arbetsinsats! Tidiga mornar och långa dagar är något som kännetecknar mjölkbondens liv och man förstår att han nu ser fram emot att kunna vara mer fri.

Samtidigt som den ljusa SRB-kon sträcker fram sin mule för att bli kliad, berättar Bertil att det blir ungefär 900 liter mjölk som Arlas mjölkbil kan hämta varannan dag. Genom åren har det varit både upp och nergångar att vara mjölkproducent. För ett par år sedan var det riktigt dåligt, men just nu är det ganska bra.

De söta kalvarna som hoppar och skuttar i sina rejält stora boxar, ska säljas och om ett halvår får mjölkkorna åka på den sista resan till Dahlbergs i Brålanda. Bertil är en sann djurvän och medger att kommer vara ledsamt den dagen som korna åker iväg. Men någon gång måste det ske, säger han. Han kommer fortsätta med växtodling på gården. Vallarna är redan upplöjda, endast den där korna ska beta sin sista sommar är kvar.

Vi känner vi en stor tacksamhet för allt som mjölkkorna och deras bönder gjort för oss. Ingen yrkesgrupp är väl så viktig, som den som tillverkar vår mat. Att det finns människor som jobbar på landsbygden under dagarna, när de flesta andra åker mot stad och arbete, inger trygghet. Betande kor på sommaren och det milda ljuset från ladugårdsfönstren en tidig vintermorgon, får vår trakt att kännas levande.

 

Att företag startar, byter inriktning eller lägger ner, händer hela tiden och det är inte något konstigt med det. Men när de allra sista mjölkkorna försvinner från en bygd och det inte finns ett enda tecken som tyder på att det skulle komma några nya, så känns det lite vemodigt. Som om en epok går i graven.

Vi önskar Bertil ett stort lycka till med det sista halvåret som mjölkproducent och med den nya tillvaron som spannmålsodlare. Efter många år som mjölkbonde är det honom väl unt att få vara mer ledig.

 

/ Susanne Borssén

 

.

Företagare i Sundals ryr

Av , maj 27, 2017 8:37 e m

En av de yngsta företagarna i Sundals ryr är Glenn Johansson som har företaget Klypans humleodling och skogsvård.  Trots att han bara är lite drygt 20 år är han en mycket driftig kille som redan har många strängar på sin lyra. Efter avslutat skogsgymnasium har han arbetat på skogsvårdsföretaget Broussard Arborist AB, men sedan en tid tillbaka jobbar han i egen regi med röjning, huggning, trädfällning och skotning. Han har en liten skotare som är perfekt för gallringar, den är endast 2 m bred och är så lätt att den inte ger några skador på marken. Fler och fler markägare börjar inse värdet av mindre maskiner som skonar marken när vintrarna nu blir mildare och blötare. Dessutom får man fler stammar kvar i skogen när man inte behöver göra så breda vägar för att maskinen ska komma fram.

En humleplanta som kommer att ge skörd redan till hösten!

Förutom skogsentreprenad har Glenn också humleodling. Redan förra året planterades de första plantorna på gården Klypan. I år planterar han fler och har också börjat sätta upp stolpar som ska hålla upp nätet av stållinor som ligger över odlingen, 7 m upp i luften. Från dess stållinor hänger det sedan ner trådar som humlen kan slingra sig upp i. Den kan växa upp till 30 cm/dag . För att få bra skörd låter man endast 6 av plantans många revor växa sig uppåt, det kräver en hel del handarbeta för att sköta odlingen. Redan i år kommer man kunna börja skörda, men först efter 4-5 år ger plantorna full produktion. Skörden kommer till att början ske för hand, men om allt går bra och han kan öka till de  1100- 1200 plantor som han tänkt sig, kanske han så småningom kan investera i en humletröska.

Stolparna till humleodlingen står i linolja i väntan på att grävas ner

Man odlar fyra olika sorters humle, som alla ger lite olika smak och arom. Alla är svenska och en av sorterna har funnits på gården sedan den tid då det var lag på att alla gårdar skulle odla humle. Det finns några odlare till i Sverige, men de satsar mest på tyska sorter. Totalt sett är det brist på humle i världen och med alla små mikrobryggerier som nu startar, lär inte efterfrågan bli mindre. Glenn har varit i kontakt med Grebbestads bryggeri och efterfrågan på just svenska sorter är stor.

Man kan inte säga annat än att denne unge man är en sann entreprenör. Han ser ett behov, lär sig en massa om ämnet, oavsett om det handlar om skog eller humleodling, planerar, räknar och funderar, lär sig ännu mer och ger sig sedan in i det med full energi. Förutom skog och humleodling driver han dessutom växtodlingen på gårdarna Klypan och Näset. Behöver ni hjälp med något inom skog eller trädfällning är det bara att ringa till Glenn 072-2228065.

 

Glenn visar och berättar om humleodlingen

Vi önskar honom all lycka med sitt företagande och vi ser fram emot att om några år kunna dricka öl smaksatt med Svensk humle från Sundals ryr.

 

/Susanne Borssén

Företag i Sundalsryr

Av , juni 14, 2015 8:14 e m

Brobergs biogas och konsult

Det finns många företag i sundalsryr, några är ganska enkla att sammanfatta och förstå vad de gör, som tex att snickra, föda upp grisar eller tillverka sylt. Men sedan finns det andra som är mer komplexa och svårare att greppa. Nu har turen kommit till ett sådant företag, nämligen till AndersBrobergs biogas och konsult.

Anders med sonen Axel, hemma på kontoret.

Anders har ett mycket omväxlande arbete, allt från att genom handfast arbete sköta drift och underhåll till undrevisning, kontorsarbete och rådgivning. 2-3 dagar i veckan arbetar Anders på sitt kontor i det lilla röda huset på gården Backarna, resten av tiden är han ute på uppdrag någonstans i Sverige.

På flera gårdar runt Brålanda finns anläggningar för att tillverka gas av i första hand gödsel, men man kan även använda andra avfallsprodukter som tex slakteriavfall, rester från godistillverkning, hushållsavfall eller gräs. Här hjälper Anders till med allt från den första utbildningen, kontakter med myndigheter, upphandlingar, start, drift, provtagningar, underhåll mm

En rötanläggning fungerar med hjälp av massor av små mikroorganismer som man ”matar” genom att tillföra gödsel  (i de flesta fall). Man behöver också ge dem värme för att de ska trivas och producera gas. Lika mycket gödsel som man fyller på i gaskammaren, lika mycket färdigrötade rester tar man därifrån. Denna rest är ett utmärkt gödselmedel. Gasen som bildas består av 65 % metangas och resten koldioxid.

1 kubikmeter gas motsvarar 1 liter bensin och i Brålanda tankas det gas motsvarande 250 liter bensin varje dygn.

För att kunna använda gasen som fordonsbränsle måste man rena och uppgradera den. Detta görs på Biogas Brålanda AB, vars anläggning Anders ansvarar för. Till den hör även en tankstation där i snitt 10 biogasbilar om dagen tankar. När gasen kommit så långt innehåller den 97 % metangas. På anläggningen i Brålanda har man jour dygnet runt. Anders delar den uppgiften med två andra, men det blir ändå många jourtimmar om året.

6 suggor ger under ett år så mycket gödsel att man kan köra en bil 1000 mil

Man kan också göra ström av biogasen, det är mindre vanligt i Sverige eftersom det är svårt att få det lönsamt. Gasen kan också användas till att elda med, då behöver den inte renas och uppgraderas. Hela Dahlbergs slakteri värms upp med biogas.

Andra som utnyttjar Anders tjänster är tex Innovatum, kunskapsförbundet väst, Fyrbodals kommunförbund, hushållningssällskapet, enskilda lantbruk och biogasföreningar runt om i Sverige. Kunderna blir fler och fler, nu närmast är det en grupp ölänningar som vill lära sig mer om biogas och han har även ett arbete i Värmland som väntar.

/Susanne Borssén

Företagare i Sundals ryr

Av , juli 21, 2014 6:44 e m

Eva Sarge

Det finns många driftiga människor i sundals ryr. Ett fint exempel är författaren Eva Sarge, i Evenstorp. Eva arbetar till vardags som lärare i Vargön, men har länge skrivit olika sorts texter på sin fritid. Dikter, verser till olika uppvaktningar och andra tänkvärda stycken.

Barnboken om Vera och Tom

För ett år sedan gav hon så ut sin första bok ”Vera och Tom”. Det är en fin liten bok, skriven på rim för barn. Den är tänkt som en diktbok för barn, inte som en ”lära sig läsa bok”. Men vuxna kan absolut också ha glädje att läsa den, antingen själv eller tillsammans med barn. Den handlar om Vera som är väldigt noggrann och pedantisk, en dag knackar en liten pojke på hennes dörr. Vera kommer så småningom till insikt om att det finns saker som är mycket viktigare än att städa och diska.

Evas första vuxenbok

I vintras kom Eva´s andra bok ut. Denna gång en vuxenbok. ”En svart vit bok om livet” innehåller dikter om livet och det runt omkring oss. Tänkvärda betraktelser om stort och smått, även dessa på rim. När man läser dem slås man av hur oerhört kreativ Eva är som kan komma på alla dessa texter. Fast själv säger hon att de bara kommer i de mest vardagliga situationer. Som när hon kör bil, städar eller  ibland mitt i natten. Alla bilderna i böckerna har hon också gjort själv. Fler böcker är dessutom på gång, både vuxen och barnböcker!

En av texterna i En svart vit bok om livet

Böckerna ges ut på det lilla förlaget Selstam, som finns i Stigen. Men man kan köpa dem av Eva på Gallerian i Brålanda när det är temadagar där. Där säjer hon också kort med sina texter på. Bra att ha som kort till uppvaktningar eller om man vill ha en dikt till sig själv.  Boken om Vera och Tom finns också på Evenstorps halloncafé. Titta också in på Evas hemsida www.bokeva.n.nu

/Susanne Borssén

Företagare i Sundals ryr

Av , maj 16, 2014 8:02 e m

Så var det dags att presentera den 7e företagaren i vår serie om företagare i Sundals ryr.

Klövvårdare Tomas Berg, boende i Bön, sköter om fötterna på kor i hela västra Sverige. I ett område ända från Hallandsåsen till Karlstad åker han med sin verkstol och hjälper lantbrukare att göra kossornas klövar fina. Jag fick komma och hälsa på och se honom ”in action” på gården Slobacka öster om Brålanda.

Nyfiken liten kossa kollar in vad som händer

Lugnt, sansat och utan stress passerar ko efter ko verkstolen. När hon gått in får hon ett par breda band under magen och hissas upp en liten bit från golvet, dessutom hissas hela verkstolen upp för att komma i rätt arbetshöjd. Ben efter ben dras upp och klöv efter klöv får sin pedikyr. Vänster fram, höger bak, höger fram, vänster bak, lugnt och metodiskt. Alla lyft sker helt hydrauliskt i den moderna verkstolen och en medhjälpare hjälper till att fixera klövarna i rätt läge.

En bakklöv verkas

Men en klövfräs, som liknar en rondell, fräser Tomas av lagom mycket på klöven och formar till den så den blir jämn och fin. Stora spån av hornmaterial flyger genom luften, många års erfarenhet gör att det ser lätt ut. Han vet exakt hur mycket han ska ta och hur han ska vinkla fräsen för att få till den rätta formen. Några drag på undersidan av klöven, runda av utsidan, jämna till mellan klövarna och runda till tån, klart. Ungefär 20 kor/ timme hinns med om allt flyter på bra.

Assistent för dagen Sven-Erik Nyman, hjälper till att fösa in nästa ko

I 11 år har Tomas verkat kor, de flesta mjölkko-besättningar vill att han kommer två-tre gånger om året. Köttraskor verkar man oftast inte lika ofta, men behövs det sköter han även om dem.

Klövvårdare är kanske inte världens vanligaste yrke, men ack så viktigt för husdjurens välbefinnande och visst är det trevligt med en företagare i bygden som till fullo behärskar denna konst.

/Susanne Borssén

Företag i Sundals ryr

Av , oktober 10, 2013 2:47 e m

Nästa företag att presentera är Osvaldssons ekogris AB som drivs  Jörgen och Egon Osvaldsson. I april 2011 startade dessa driftiga kusiner sin grisproduktion. På gården Högen finns 80 suggor som varje år producerar ca 1500 slaktgrisar, de flesta föds upp på gården, men några flyttas till Jörgens ”hemma gård” i Södra Blekan. Företaget brukar dessutom 228 ha åker, där de odlar det mesta av grisarnas foder.

Till skillnad från vanliga konventionella grisar måste ekologiskt uppfödda grisar ha möjlighet till utevistelse. Alla Jörgen och Egons grisar har därför möjlighet att gå från sin egen box och ut i en liten rasthage. Som en egen lägenhet med balkong. Det ser härligt ut när ett helt gäng med smågrisar kommer inspringande genom plastdraperiet efter att de varit ute och lekt. Skillnaden mellan ekologisk uppfödning och ”krav”-uppfödning är att ”krav”-grisar måste gå på mark, för ekologiska räcker det att de kan gå ut på betongplatta. Båda uppfödningsformerna kräver att grisarnas foder är odlat utan konstgödsel och bekämpningsmedel.

Lyckliga grisar på Högens gård

Smågrisarna bor tillsammans med sin mamma de första veckorna, men sedan flyttas mammor och barn ihop i storboxar. 5-10 suggor med smågrisar bildar ett familjekollektiv, fast utan pappor. När jag är på besök skuttar ett 50-tal kultingar lyckligt omkring i halmen medan suggorna vilar sig. När de små är ca 5 veckor är de tillräckligt stora för att flytta ifrån suggorna. Då är det dags för suggorna att träffa galten, därefter är hon dräktig i knappt fyra månader innan hon får en ny kull med småttingar.

Smågrisarna föds upp till slaktgrisar. När de väger drygt 100 kg levereras de till Scan´s slakteri i Skara. I Sverige finns endast 7 gårdar som har denna uppfödningsform, som i dagligt tal kallas eu-ekologiska.

De arbetsamma kusinerna har även uppdrag utanför sin egen verksamhet. Egon är trösk-reparatör på Topp vissa perioder av året och Jörgen är ordförande i Sundals ryrs LRF-avdelning. Till hjälp med grisarna har de en timanställd när det är mycket att göra, dessutom rycker deras fäder in vid skörd och andra arbetstoppar om det skulle behövas.

Företag i Sundals ryr…

Av , juni 24, 2013 8:15 e m

Nästa företagare att presentera är Sofia och Magnus Karlsson som har företaget Evenstorps gård. År 1995 köpte de gården och har sedan dess bedrivit växtodling och nötköttsproduktion. Undan för undan har de utvecklat sitt företag. 2009 planterades de första hallonplantorna, därefter har det blivit både rabarber och vinbär. 2011 byggde de gårdsbutik, café och kök där Sofia förädlar och säljer det som odlas. Förutom traditionell saft och sylt görs spännande produkter som hallonvinäger, whiskeymarmelad med hallon, rabarber chutney, hallon ketchup mm mm.I den trevliga gårdsbutiken kan man även köpa varor från andra småskaliga tillverkare som tex honung, korv, rapsolja, choklad, havtornsprodukter och getost. Sofia är en mästare på att komponera och slå in fina presentlådor! Man kan även köpa ägg och beställa nötköttslådor från gårdens egna krav-uppfödda köttdjur. Här finns också kartor att köpa över sundals ryrs-leden.

I cafét kan man få en kaffekorg med  bakverk, paj eller glass med inslag från  gårdens odlingar, att ta med sig ut och  njuta av vid något av fikaborden. Om  man vill kan man välja att gå den korta  biten till Evenstorps hällristningar som härstammar från bronsåldern. Att äta hallonpaj med  vaniljsås i grönskan vid ristningarna är  en mäktig upplevelse. Har man barn i  sällskapet väljer man självklart att fika  vid det nybyggda smådjurshuset. Här kan  man träffa minigrisar, getter, hönor och  kaniner. På gården finns också en fräsch  semesterlägenhet och en möteslokal som  man kan hyra.

Evenstorps gård är ett mycket trevligt utflyktsmål för hela familjen. Den mest välbesökta dagen är utan tvekan 1 maj, då kosläppet lockar tusentals människor.

Magnus och Sofia hälsar alla välkomna! Öppettiderna varierar under året, under sommaren har man öppet dagligen, läs gärna mer om öppettider och produkterna på hemsidan www.ekologiskahallon.se

Företag i Sundals ryr…

Av , maj 26, 2013 8:26 e m

Nästa företagare i vår Sundals ryrs serie är Henning Nør som driver kaffestugan på Granan.  På Granan har det funnits café i 53 år! Henning drev med framgång rörelsen några år i slutet på 70-talet.  För tre år sedan blev han tillfrågad av ägaren, Jutta Waller, om han kunde tänka sig att ta över igen. Visst kunde han det och sedan dess driver han återigen Kaffestugan, fast han egentligen är pensionär.

Kaffestugan på Granan är raka motsatsen till många kaffebarer där man serveras kaffe i pappmugg på löpande band. Här är det riktiga koppar av fint porslin med egen gammaldags kaffekanna på bordet som gäller. Specialiten är våfflor, men det finns även smörgåsar och annat kaffedopp att välja på. Våffelreceptet har Henning ärvt av sin mor och de är underbart goda. Dessutom får man två till priset av en och naturligtvis med grädde och sylt på.

Marken har tidigare varit statligt ägd. Huset var då bostad åt kronojägaren som skötte skogen och jakten på fastighetens marker. Till huset hör en stor trädgård eller snarare park, där man kan välja att sitta och fika om vädret tillåter. Där finns också 2 stugor som Henning hyr ut. Allt är mycket välskött och hemtrevligt. Vandrar man allén som går från huset, bjuds man efter en kort promenad på en fantastisk utsikt. Även från kaffestugan som ligger 186 m över havet är det fin utsikt, men den skyms till en del av flera stora träd. Dess dagar är dock räknade och snart ska man kunna njuta av utsikten även från huset igen.

Hela sommaren är kaffestugan öppen från kl  12.00 torsdag-  söndag. Telefonnummer: 076-2139285. Henning med personal  hälsar alla välkomna och jag kan varmt rekommendera ett  besök.

Panorama Theme by Themocracy