Grönsaksodlare i Sundals ryr

Av , juli 24, 2022 5:37 e m

Visste ni att vi har en ny företagare i bygden?

David Geets bor i Evenstorp och driver företaget Engsro gård. David är född i en liten by i Borgonge i Frankrike, han är utbildad inom odling och lantbruk. I april 2017 gav han sig iväg på en lång cykeltur norrut mot Sverige. Efter tre månader var han framme i Göteborg. Men efter några år i storstan ville han ut på landet och skrev till flera kommuner runt om i Västsverige och frågade om möjligheter att hyra mark, odla och sälja grönsaker. Så i mars förra året fick han genom gröna klustret på Nuntorp kontakter i bygden och möjlighet att hyra hus i Evenstorp och arrendera mark både i Klypen och i Evenstorp.

David odlar en massa olika saker som tex lök, rädisor, sockerärtor, broccoli, rovor, morötter, zucchini, mangold, potatis och flera olika sorters bönor och sallad och mycket mer. Man kan köpa de läckra grönsakerna antingen hemma hos David på Evenstorp 230 eller i Bistroskafferi på Nuntorp.

Som alla vet har vi för det mesta hård lerjord i våra trakter, men David vet hur han ska få jorden lucker och näringsrik.  Han visar mig bredgrepen han använder och berättar att han aldrig går i bäddarna för att inte packa till jorden. Han har verkligen lyckats för den är mörk, mjuk och mycket lätt att gräva i. Allt sås i pluggbrätten för att kunna planteras ut när jorden är tillräckligt varm. På så sätt förlänger han säsongen.

Jag frågar om skillnaden mellan att odla i Frankrike och Sverige och han berättar att i Frankrike är jorden mer kalkrik och har högre ph, än de sura jordarna i Sverige. Sedan är det förstås varmare i Frankrike och längre odlingssäsong. Men vi har i stället fler soltimmar/dygn. Tex sockerärtor och sallad går inte att odla på friland i Frankrike för att det är för varmt, men här går det alldeles utmärkt. Som bevis får jag smaka på en underbart krispig och söt ärtskida.

I framtiden har han planer på att odla fler örter och kryddor och kanske anlägga en liten botanisk trädgård där han kan provodla fler sorter för att se vad som växer bra och säljer bäst. Han kommer också utöka antalet odlingsbäddar. Som entreprenör gäller det att hela tiden anpassa sig till vad kunderna vill ha och vad man kan få bäst ekonomi på att producera.

David pratar utmärkt svenska och berättar gärna för sina kunder om odlandet. Han brinner för lokalproducerat och det märkas att han kommer från ett land som värnar om sina små lantbruk. Ett land där god mat av lokala råvaror betyder mycket. Ett land där bönderna är kända för att utnyttja sin demokratiska rätt att säga sin mening.

På vägen hem tänker jag att satsningen på lokala grönsaker i en för övrigt orolig värld känns både rätt och riktigt. Värnar vi inte detta i fredstid kommer vi få hungra i ofred. Jag tänker också på grillad zucchin, potatissallad med sockerärtor och dressing med fransk senap, kall sås med crem fraiche vitlök och gurka, sallad med tunt skivade rovor och en skvätt olivolja, samt  vaxbönor med flingsalt och brynt smör. I dag blir det lokalproducerad middag.

Kanske har David fler timmar på sitt dygn än vad vi andra har, för det är mycket arbete med grönsaksodling och han jobbar långa dagar. Vi hoppas att allt arbete ska löna sig och att det går bra med försäljningen. Det är verkligen roligt att vi fått ännu en ung företagare med stark framåtanda i bygden och jag rekommenderar alla att följa honom på instagram och facebook där han uppdaterar ofta och med fina bilder ger information om vad som händer i odlingarna, sök på ”engsrogard” så hittar ni honom.

/Susanne Borssén

 

.

Lämna ett svar

Panorama Theme by Themocracy