En dag i strövar-skogen

Av , mars 28, 2015 3:31 e m

Samling vid strövarplatsen

Kängorna var på och kaffetermosen nerpackad i ryggsäcken, jag skulle åter få komma med en av friluftsfrämjandets grupper ut i skogen.  Denna gång får jag följa med Strövarna, de är mellan 7 och 9 år. Deras samlingsplats ligger vid Myrsjön på Kroppefjäll, på vägen mot Hallesjön. När föräldrarna lämnat av alla barn vid vägen, har vi en bit att gå till ”strövarplatsen”.  Snön gnistrar i det skarpa solljuset denna vårvinterdag. Efter bara en liten bit går det ett spännande djurspår över vägen. Man kan se att det är ett djur som har klorna rakt framåt och med ledarnas hjälp konstateras att det är en grävling som vaknat. Barnen är nyfikna och kollar från vilket håll den kommit och var den gått.

grävlingspår

En stund senare är vi framme vid lägerplatsen. Sittbänkar runt en eldstad och en arbetsbänk jämte. För att komma dit behöver man ta sig över en liten bäck, men det finns två små broar man kan gå på. När alla satt sig berättar ledarna vad vi ska göra i dag och strövarna delas in i grupper som får gå mellan olika ”stationer”. Vid en station får man prova på att göra knopar och träna på att kasta en ”livboj” till någon som ramlat i vattnet. Men man tränar på land och försöker kasta så nära en kotte man kan, det gäller att inte linan trasslar sig. Knoparna har man tränat på tidigare, råbandsknop och halvslag fixar man hur lätt som helst.

Råbandsknop

På andra stationen täljer man smörknivar. Man får lära sig att sitta med benen lite brett isär, så att man inte råkar skära sig i benet om man slinter. Att man ska tälja i från sig vet redan alla, detta är erfarna täljare! Det är inte lätt att få smörknivarna tunna och jämna, det tar en bra stund och sedan ska man slipa med sandpapper för att få den slät. Detta kräver tålamod. Men till slut har alla täljt något som kan användas som smörkniv.

Agnes täljer en smörkniv

På den sista (och populäraste) stationen är det matlagning som gäller. Först får man göra upp eld. Man täljer små flisor av torr ved, rullar bollar av tidningspapper och tänder sedan med tändstål. Det är inte så lätt, men med ledarnas hjälp brinner snart en fin eld. Därefter provar man på att göra tre olika sorters bröd. Degen är förberedd innan, men den ena ska jäsa lite. En plastpåse med deg stoppas därför innanför tröjan, där får den ligga varmt en stund. En annan deg kavlas tunt, den ska bli tunnbröd. En rullas till korvar och lindas på pinnar till pinnbröd. Den som legat i värmen undre tröjan blir små bullar. Allt gräddas över elden. Man gör också eget smör för att ha på brödet. Grädde hälls i en flaska som man sedan turas om att skaka..  och skaka..  och skaka. Det tar tid men till sist ligger det en gul klump smör i flaskan.

Tunnbröd som steks över öppen eld

När alla provat på alla stationer samlas man vid matlagningen och provsmakar. Egenbakat bröd, smör som man kärnat själv och brett på med sin egentäljda smörkniv. Jag plockar fram min termos och strövarna tar fram sina, de flesta har varm choklad. Så sitter vi där och har det hur härligt som helst. Vi virar på lite nytt pinnbröd på våra grillpinnar håller dem en stund över elden och smörar på mer av det goda smöret och njuter av det fina vädret.

Här smöras det brödbullar

Det märks att strövarna är lite äldre än mulle-barnen. Man är ute fler timmar och provar på riktigt friluftsliv. Man går lite längre vandringar och sista gången på vårterminen har man hajk och sover ute i vinskydd berättar barnen för mig. Detta kräver såklart engagerade och kunniga ledare och det är kanske just det som kännetecknar friluftsfrämjandets grupper i Sundals ryr. För dagen var det fyra ledare och tolv barn, det gör att alla barn blir sedda och att man har tid för alla.

Vi njuter av det som lagats

Efter tre timmar i skogen säger vi hej då till varandra, det har varit en kul och spännande dag!

/Susanne Borssén

Goda våfflor och mycket skratt

Av , mars 25, 2015 9:08 e m

De fem våffeljärnen gick varma och det blev en mycket lyckad och trevlig våffelkväll i Evenstorp. Sofias våfflor smakade utsökt och det fanns förutom grädde, både hallonsylt och hallonsås med mörk choklad att välja på som ”topping”. Mycket prat och många skratt hördes under kvällen, vilket måste vara ett bevis på att människor trivdes och att denna typ av enkla arrangemang stämmer väl med byalagets stadgar, där det står att vi ska verka för samhörighet och gemenskap i bygden.

Drygt 50 personer kom och lät sig väl smaka. Många valde att också att handla i gårdsbutiken. Vill man fika eller handla på Evenstorps gård snart igen så är det öppet i påskhelgen. Långfredag och påskafton mellan 11 och 15.

Nästa bokcirkelträff

Av , mars 24, 2015 12:32 f m

Nästa bokcirkelträff blir 29/3 klockan 15:00 hos Märta Jonsson vid Bollungen, Rävsnäs.
Fler medlemmar är välkomna och anmälan för medlemsskap och nästa träff sker till Marjukka Sagesjö på tel. 35123, 0767-914526 eller mail; marjukkasagesjo@hotmail.com

V som i våfflor

Av , mars 22, 2015 9:37 f m

Vintrigt kalla vindar viner över väst. Trots vårdagjämning verkar våren vankelmodig. Värmen virvlar i Västsahara och vill inte vandra varken till Västra blekan eller annan välkänd vägkorsning.

Vilda växter vågar inte vakna, väntar kanske att vita flingor utan varning ska vräka ner. Endast vissen växtlighet i vägdiket sist jag vittjade. Men videkissar vajar på videgren och vårlökar av varierande valör vänder sig våghalsigt upp i vintervinden.

Vintriga vindar viner även på annat vis. Vågor av våld och vapen som viftas med, varhelst vi minst anar. I villaområden och vid Vårväderstorget var det inga vådaskott, utan vettvillingar med vildsint vrede. Var det en vedergällning? vidrigt var det vilket som. Vart är världen på väg?

Ved verkar vara veckans vedermöda i vädurens tid. Vi vill gärna ha värme under vintern som väntar. Vis av erfarenhet vinterbonar vi i tid för det verkar vanskligt att vänta sig att värmen, när den väl kommer, ska vara för evigt.

Vill du vila från vardag och vedklyvning eller bara vara i goda vänners lag en vanlig vardagskväll välkomnar vi till våffelcafé. Det vankas väl vispad våffelsmet, varsamt värmd i varmt järn. Serverad med sylt och vispad grädde och varm eller kall dryck. Välkommen på valfri tid mellan 17-20, onsdag 25/3. Evenstorps gård.

Vi välkomnar varenda en!

Vidarebefordra vänligen till dina vänner.

Årsmötet i korthet

Av , mars 13, 2015 7:05 e m

Så har vi lagt ännu ett årsmöte till handlingarna. På hösten år 2000 hölls ett uppstartsmöte för att bilda ett byalag och en interimsstyrelse tillsattes. I januari år 2001 hölls så det första årsmötet, detta betyder att vi nu haft 15 stycken.

Här är en kort sammanfattning.

Antalet medlemmar har gått ner något, ungefär 85 familjer och 15 enskilda är det nu, det brukar variera något mellan åren så nästa år kan det ha ökat igen.  Vårt byalag har god ekonomi, de största inkomsterna och utgifterna står lederna för. Det händer att byalaget av misstag får pengar som skulle betalts till Vatten och fiberföreningen, på grund av att namnen på båda föreningarna börjar med Sundals ryrs…  När vår kassör Robert märker detta för han över dem till vattenföreningen. Det beslutades att medlemsavgiften ska vara oförändrad, 100 kr för familj och 50 kr för enskild.

Under året har vi haft sex välbesökta Torsdagsluncher, på våren var vi på kaffestugan Granan och på hösten på Evenstorps gård. Det har varit två guidade vandringar en i Fålbo/Skee mosse och en i Häljebyn, vi har också haft några tjejpromenader vid skidstugan Granan. Vi har ordnat en intressant föreläsning om hällristningarna med kunnige tolkaren Jan Stillström, en festkväll med choklad och vin-provning, öppet hus hos grisarna i Sallebyn, glöggkväll, medverkan i tomteparaden, fixardag vid badplatsen, medverkat vid friluftsgudstjänsten, visat filmer om Rune på Stigstorp, mulle, viktminskningsgrupp och lerduveskytte. Deltagarantalet på aktiviteterna har ökat och det är naturligtvis väldigt roligt.

Kommittén som har hand om lederna berättade att det har anordnats både långritter, hubertusjakt till häst och mountainbiketävling. Dessutom har det sålts en mängd kartor. Vi behöver fortfarande hjälpas åt att hålla koll på ev 4-hjulingar som inte får köra på leden.

Två nya styrelsemedlemmar valdes in, Katarina Appelgren och Malin Jacobsson ska ersätta Anna-Lena Hoffmann som avgår och Anders Fryklund som ska jobba utomlands mycket under det närmaste året. En närmare presentation av styrelsen kommer här på hemsidan under våren. Från valberedningen avgick Roger Skog, han kommer ersättas av Sandra Olsson, övriga i valberedningen är Bengt-Åke Karlsson och Kristina Karlsson. Styrgruppen för lederna är oförändrad och består även kommande år av Bo Elofsson, Kristina Karlsson och Susanne Broberg. Revisorer är nu Kent Nilsson och Anita Aarsrud.

På övriga frågor meddelades det att kyrkan har tagit beslut om att vi inte längre får ha återvinningsstationen på deras mark, den kommer därför att försvinna någon gång innan sommaren. Skolan diskuterades och det beslutades att byalaget ska skicka en skrivelse till kommunen, där vi föreslår rivning.  Ett intressant förslag om att ev försöka ordna någon form av ”ställplats” för turistande husbilar någonstans i bygden, framkom också.

Sundals ryrs-smycket

Till sist avtackades vår ”ständiga sekreterare” Anna-Lena Hoffmann med blommor och Sundals ryrs smycket. Hon har varit med i styrelsen ända från första början och gjort ett fantastiskt arbete. Vi tackar henne å det varmaste för allt arbete hon gjort. I gengäld fick byalaget en present av henne. Det lilla fina paketet innehöll ett usb-minne med  protokoll från alla möten, från allra första början fram till nu.

Detta lilla minne innehåller alla föreningens protokoll !

Till sist avslutade vi med kaffe, frallor och hembakta kakor.

Tacka alla ni som under året medverkat till att göra vårt byalag till en positiv kraft för sundals ryrs-bygden. Det är vi tillsammans som är byalaget.

/Susanne Borssén

Bokcirkeln i Sundals Ryr

Av , mars 10, 2015 6:30 e m

Första bokcirkelträffen gick av stapeln söndagen den första Mars, hemma hos Marjukka Sagesjö i Bolleruds gamla skola. Över en kopp kaffe och lite fikabröd diskuterades följande;

Vad vill vi med bokcirkeln?

-Man kan tipsa varandra om böcker man läst.

-Man kan läsa samma bok och diskutera den.

Hur ofta ska vi träffas?

Var nästa gång?

När?

Nedan ett utdrag ur mötesanteckningarna som skickades till deltagarna. Jag väljer att inte lista de tipsade böckerna här. Den listan har gått till deltagarna.

Hej
Tack för en mycket trevlig första träff!
Deltagare;
Anita Aarsrud
Märta Jonsson
Ann-Christine Fröjd Karlsson
Paulina Olénson
Marjukka Sagesjö tel. 35123, 0767-914526 mail; marjukkasagesjo@hotmail.com

Vi bestämde att vi tipsar varandra om läsvärda böcker och lånar av varandra det som väcker intresse och sedan kan vi diskutera böckerna när flera av oss har läst dem. Vi träffas en gång per månad och nästa träff blir 29/3 klockan 15:00 hos Märta Jonsson vid Bollungen, Rävsnäs. Var och en tar med sig valfria böcker som man vill tipsa om och som man kan tänka sig låna ut. Vill man inte låna ut, är det OK men då får man vara tydlig med det. Fler medlemmar är välkomna och anmälan för medlemsskap och nästa träff sker till Marjukka Sagesjö på tel. 35123, 0767-914526 eller mail; marjukkasagesjo@hotmail.com

Antikvariattips;
Böckernas hus i Tidan http://www.bockernas-hus.se/index2.html
Dalslands antikvariat i Dals Ed (ligger strax utanför Dals Ed i Rölanda)
Nordbergs antikvariat i Uddevalla
De större secondhandbutikerna i Vbg samt Thn

Med vänliga hälsningar/Marjukka

Årsmöte

Av , mars 7, 2015 9:38 f m

Byalaget har

Årsmöte
Onsdag den 11 mars kl 19
i församlingshemmet.
Vi bjuder på kaffe, smörgås och kaka.
Välkomna!

Vårlängtan

Av , mars 1, 2015 4:46 e m

Panorama Theme by Themocracy