Har ni provat geocaching?

Av , juli 30, 2014 7:51 e m

Geocaching är en slags skattjakt där man letar rätt på ”skatten” med hjälp av en GPS. Skatten eller ”gömman” består av en låda eller burk som innehåller en loggbok där man kan skriva vem som hittade den och när. Det brukar också finnas några småsaker (tex en nyckelring, pennor eller en liten leksak) som man kan byta sig till om man lägger dit något annat istället. När man är klar lägger man tillbaka gömman exakt som den låg när man hittade den. På www.geocaching.com kan man läsa mer och även se var det finns skattgömmor över hela världen.

Här i bygden finns några cacher gömda. Varför inte ta och leta rätt på dem? Förutom GPS-koordinaterna får man också en ledtråd som ska hjälpa till att hitta den. Jag anger de vanligaste koordinatsystemen här, på www.geocaching.com finns andra system om din GPS inte har någon av dessa.

Grottan. N 58o676 E 012o 12.107   eller   UTM 33V E337379 N648302  ledtråd- fisk

Nya kyrkan. N 58o34.389 E 012o 14.114 eller UTM 33V E 33924 N6495834  ledtråd- skylt

Evenstorp. N58o 34.244 E 012o 12.493 eller UTM 33V E 337643 N6495630  ledtråd- under stora granen under stenen

Bunkern. N58o34.947 E012o 11.247 eller UTM 33V E 336490 N 6496984  ledtråd- fienden kommer från väster

Källan. N58o 35.322 E 012o 10.041 eller UTM 33V E 335351 N 6497729  ledtråd- inuti björk till höger om källan

Lycka till med skattletandet!

/Susanne Borssén

Företagare i Sundals ryr

Av , juli 21, 2014 6:44 e m

Eva Sarge

Det finns många driftiga människor i sundals ryr. Ett fint exempel är författaren Eva Sarge, i Evenstorp. Eva arbetar till vardags som lärare i Vargön, men har länge skrivit olika sorts texter på sin fritid. Dikter, verser till olika uppvaktningar och andra tänkvärda stycken.

Barnboken om Vera och Tom

För ett år sedan gav hon så ut sin första bok ”Vera och Tom”. Det är en fin liten bok, skriven på rim för barn. Den är tänkt som en diktbok för barn, inte som en ”lära sig läsa bok”. Men vuxna kan absolut också ha glädje att läsa den, antingen själv eller tillsammans med barn. Den handlar om Vera som är väldigt noggrann och pedantisk, en dag knackar en liten pojke på hennes dörr. Vera kommer så småningom till insikt om att det finns saker som är mycket viktigare än att städa och diska.

Evas första vuxenbok

I vintras kom Eva´s andra bok ut. Denna gång en vuxenbok. ”En svart vit bok om livet” innehåller dikter om livet och det runt omkring oss. Tänkvärda betraktelser om stort och smått, även dessa på rim. När man läser dem slås man av hur oerhört kreativ Eva är som kan komma på alla dessa texter. Fast själv säger hon att de bara kommer i de mest vardagliga situationer. Som när hon kör bil, städar eller  ibland mitt i natten. Alla bilderna i böckerna har hon också gjort själv. Fler böcker är dessutom på gång, både vuxen och barnböcker!

En av texterna i En svart vit bok om livet

Böckerna ges ut på det lilla förlaget Selstam, som finns i Stigen. Men man kan köpa dem av Eva på Gallerian i Brålanda när det är temadagar där. Där säjer hon också kort med sina texter på. Bra att ha som kort till uppvaktningar eller om man vill ha en dikt till sig själv.  Boken om Vera och Tom finns också på Evenstorps halloncafé. Titta också in på Evas hemsida www.bokeva.n.nu

/Susanne Borssén

Sommaruppehåll i skjutningen

Av , juli 19, 2014 2:47 f m

Sedan den 1 maj har Sundalsryrs-skyttarna tränat flitigt varannan onsdag.

Nu gör man ett litet sommaruppehåll, men håll krutet torrt, för onsdag

den 13 augusti kl 18:00. träffas alla för fortsatt träning.

Kontaktperson för skyttet är Nicklas Hansson 0521-35060

/Susanne Borssén

Motorsågskurs hölls i Sundals Ryr

Av , juli 16, 2014 6:25 e m

Sedan 2005 har det funnits möjlighet att ta motorsågskörkort men 1 december 2012 blev det lag på att ha körkort om man sågar på annans mark eller egen mark tillsammans med annan. Ett sådant här nytt lagkrav kan ju ställa till det för skogsägare som kanske till och med har varit det i flera generationer. Far och son har följts åt i skogen, och plötsligt blev det de gjort olagligt första december 2012.

För att göra det lagligt krävs alltså ett motorsågskörkort med ganska många kurstimmar och tillhörande kostnad. Tack vare byalagets insats fick man möjlighet att gå denna kurs till reducerat pris. – Det är ju det ett byalag är till för, att hjälpa invånarna i byn, säger Lars Hoffmann, en av kursdeltagarna och skogsägare i bygden. Han och sonen Oskar behöver varsitt motorsågskörkort för att kunna sköta sin skog. Kursen kan  kännas lite väl omfattande och dyr för ett så enkelt verktyg menar Lars Hoffmann, men säger också att man får vara lite ödmjuk. – Jag lärde mig till exempel idag att man kan ta isär motorsågen mer än jag visste innan, berättar Lars Hoffmann.

Lagen tillkom för att det skedde så många olyckor i skogarna och Säker skog, som tagit fram utbildningen, arbetar för att det småskaliga skogsbruket ska bli säkrare och lönsammare. –Man undrar ju hur man tänkte i en del av dessa olyckor, berättar Lars. Ibland är det ren dumdristighet som lett till olyckan. Det finns ett talesätt, berättar Lars, som säger ”den siste idioten är inte född än”. Så visst, man får allt ha en viss ödmjukhet tillägger han.

I tisdags kväll 15/7 var det full aktivitet hos Andreas Johansson på Brålanda Motorsågar. Där hade 11 stycken Sundals Ryrsbor samlats för att lära sig säkerhet kring motorsågen. De har anmält sig till en kurs som började 8/7 och gör nu ett sommaruppehåll efter besöket i Bollerud för att återupptas i höst igen med 4 tillfällen till.

Läraren Johan Larsson, från Hushållningssällskapet, berättar att kursen är trädfällning grund A + B där A är kapning och B är trädfällning grund. De första två tillfällena innan sommaruppehållet, på 2 x 3 timmar, är teori om motorsågen. De fyra tillfällena efter sommaruppehållet kommer man att gå ut och såga. Näst sista tillfället är man ute en heldag 9-15 och sågar och sista tillfället genomför man ett prov ”uppkörning” för motorsågskörkortet.

Klarar man inte ”uppkörningen” får man träna lite till och göra en ny ”uppkörning” säger Johan Larsson, instruktör sedan 2005 som förutom motorsågskörkort även har en pedagogisk utbildning. Bygdesönerna är således i säkra händer under utbildningen. Vidare står det klart att deltagarna efter denna genomgådda utbildning kommer att kunna hantera sina motorsågar med säkrare hand och mer kunskap än innan och det känns tryggt.

/Marjukka Sagesjö

Juli

Av , juli 12, 2014 7:19 e m

Hängmattans tid. En månad då allt tappar fart. Ett avbrott i vardagen. Sverige stänger ner, tar semester och återkommer i augusti.

Sola och bada, läsa böcker, renovera huset, umgås med vänner, resa både till när och fjärran.  Kanske jagar vi upplevelser långt borta

och glömmer det som finns nära.

Kan en safari i Afrika vara mer värd, än att spana efter älg i skogskanten, just när en vacker kväll övergår i en ljus nordisk natt. Ska man försöka se en antilop på savannen, innan man en stilla morgon suttit tyst vid en tjärn på Kroppefjäll och sett en bäver sakta glida fram genom vattnet. Kan palats och ruiner på andra sidan jorden vara angelägnare att utforska, än våra egna hällristningar.

Är det viktigt att se kyrkor i Italien, om man inte sett takmålningarna i gamla kyrkan. Och smakar verkligen fikat bättre på en uteservering i Indien än på ett café i Sunddals ryr. Visst finns det märkvärdiga saker att se runt om i världen, men det finns det här också. Det som är exotiskt för någon är vardag för en annan.

Juli, tid för återhämtning. Tid att gå ur den fyrkantiga vardagen. Lämna de fyrkantiga datorerna och strunta i de fyrkantiga telefonerna. Vi är gjorda för något annat.  Tankar som annars studsar mellan asfalt, datorskärmar, byggnader och bilar, behöver vila. Ögon som annars alltid fastnar på något nära, behöver se horisonten.

Blicken måste få stäcka ut mot fjärran, tankarna vandra i obrutna slingor genom skog och över fjäll.  Lungorna längtar efter fyllas av luft som färdats lång väg. En gång har vi varit en del av naturen, vi har levt nära det levande. Nära det vilda och det vackra.

I en vardag med för många döda ting, instängda i klaustrofobiskt små utrymmen. I krampaktigt försök att hålla koll på alla sociala medier. Vem har gjort vad, och var och varför. Vem har flest likes? Tusen och åter tusen intryck på mycket kort tid. Resor kors och tvärs, så snabbt att själen inte hinner med. Aldrig tänka en tanke till slutet. Alltid bli avbruten. Kanske kan man överleva. Men är det att leva?

Djupt där inne finns ett minne som inte glömt, ett som längtar, som vill att vi öppnar dörren och kliver ut ur det fyrkantiga. Ut till det som sträcker sig mot horisonten, där väggar inte begränsar. Där vinden rufsar i håret och solen värmer kinden. Där ögonen kan vila långt borta och tankar färdas fritt, länge…  länge.  Ett litet minne från förr vill att vi stannar upp, lyssnar och luktar. Vågor mot strand, vindens sus, fågelkvitter och doft av varma barrträd. Kroppen blir lätt, spända axlar sänks. Andetagen saktar ner. Själen kommer ikapp. Hela kroppen finns på samma plats.  Vi är här och nu.

Juli, tid för återhämtning.

/Susanne Borssén

Panorama Theme by Themocracy