Dalslandsfilmen

Av , februari 10, 2017 9:45 f m

Det blev en lyckad filmkväll när ett 40-tal personer samlades för att se på den gamla filmen om Dalsland.

År 1956 åkte den då 17-årige Erling Zackrisson runt i landskapet och dokumenterade det han såg, med sin filmkamera. Det resulterade i en film som hade premiär i Sundals ryr 1957. Under några år visades filmen flitigt, men sedan föll den i glömska.

Vår ”egen” Sigvard Lindhe i Häljebyn, minns att han som 12-åring såg filmen och berättade för filmaren Jan Andersson att det fanns en film om Dalsland. Så tog ett detektivarbete vid för att spåra Erling och filmen.

Erling bor i Göteborg och har arbetat som lärare i hela sitt liv. Han överlämnade filmen, ljudfiler och en massa övrigt material till Jan, som restaurerat filmen med modern teknik.

En 17 årig Erling Zackrisson

Det är en underbar dokumentation av en svunnen tid, av människor som formats av livet och av ett landskap med många skiftningar. Bördiga åkrar, skog, fjäll och sjöar. Fascinerande människor som tex lantbrevbärare Gustavsson som varje dag gick sin 2,9 mil långa runda med 25-30 kg post i ryggsäcken. Varje dag, år ut och år in. När han inte delade ut post samlade han på böcker. I sitt bibliotek hade han ungefär 12000 st och inte vilka böcker som helst, utan fina inbundna praktverk! Bland människorna finns också Anna, som berättade om när hon som ung högg i skogen på Kroppefjäll, 100 kubik på en vinter, en otrolig prestation med dåtidens redskap. Filmen visar så många intressanta öden att det är omöjligt att återberätta dem alla…

Jan Andersson avslöjade även att det finns ytterligare två landskapsfilmer, som Erling filmat. En om Bohuslän och en om Värmland.  Så förhoppningsvis blir det fler filmkvällar med byalaget….

 

/Susanne Borssén

.

Filmvisning

Av , februari 5, 2017 9:15 e m

På onsdag är det filmvisning i församling  kl 19.00 visar Jan Andersson filmen om Dalsland,

som Erling Zackrisson filmat på 50-talet.

Det kostar 100 kr och fika ingår.

Byabladet våren -17

Av , februari 2, 2017 5:32 e m

Nu är snart byabladen ute i alla brevlådor. Hör gärna av dig om du inte fått något senast på måndag, så skickar vi ett till dig. Annars har du programmet här.

Februari

Filmkväll
Onsdag den 8 februari kl. 19.00 i församlingshemmet, visar Jan Andersson filmen om Dalsland från 1950-talet som Erling Zackrisson filmat. Film och fika 100:-

 

Mars

Föreläsning

Onsdag 22e kl 18.30 kommer föreläsaren Anders Olsson till församlingshemmet och föreläser om medveten andning. Med rätt andning kan man komma tillrätta med många problem såsom snarkning, astma, högt blodtryck, oro och energibrist.  En medveten andning kan ge ett friskare och bättre liv, så kom och lyssna till en intressant talare! Läs gärna mer på www.medvetenandning.se Föreläsning och fika kostar 70 kr och är ett samarbete mellan SK Granan och byalaget.

 

Årsmöte & våffelcafé
Måndag den 27e bjuder byalaget på våffelcafé på Evenstorsp gård (drop in) mellan kl. 18.00-19.00. Kl. 19.00 börjar vi sedan vårt årsmöte. Hjärtligt välkomna allesammans!

 

April

 

Vandring
I april blir det en vandring i det nya naturreservatet ”Oxeklev” som ligger vid vägen mot Stigen (om man åker från Årbol) Någon från Västkuststiftelsen kommer att guida oss. Dag och tid är inte bestämt ännu, håll koll på hemsidan och facebook där kommer mer information så fort vi vet.

 

 

Loppisrunda
Lördag den 8 april är det loppisrunda i och omkring Brålanda. Vill du ha någonstans att sälja dina saker kan du hyra ett bord på Brobergs loge (tele: 35030) Karta över loppisarna finns på gallerian i Brålanda.

 

Påsklovspyssel för barn

Måndag den 17 april kl. 15.00 kommer byalaget anordna påsklovspyssel för barn. Vi kommer anpassa pysslet och lokalen utifrån ålder och antalet barn som deltar. Därmed ber vi er att anmäla ert deltagande innan 3 april till, katarina.appelgren@outlook.com

­­­­

Maj

Lerduveskytte
Måndag 1e Både publik och tävlande hälsas välkomna till den årliga kampen. Första skottet smäller kl 11.00, vid frågor ring Nicklas Hansson tele: 35060

 

Stora vårdoppet
Måndag 1e  Några badentusiaster har sedan flera år tagit för vana att bada 1 maj. Kom och var med eller kom och titta. Bollungens badplats kl 13

 

Kosläpp
Måndag 1e i Evenstorp. Kl 14.00. För mer information, besök www.ekologiskahallon.se

 

After work med Cykeltipspromenad och grillning för hela familjen. Fredag den 12 maj kör vi en repris på förra årets lyckade kväll. Drop in från kl. 18, start och mål vid familjen Brobergs (ca 1 km norr om Årbolskorsningen). Cykelturen går runt kärr och nya kyrkan, ca 4 km. Efteråt har vi grillarna varma. Var och en tar med mat och dryck till sig.

Juni

 

Badplatsstädning
Fredag 2e  kl 18.00 träffas vi vid Bollungens badplats och hjälps åt att fixa i ordning inför badsäsongen. Byalaget bjuder på korv och bröd. Frågor Andreas Johansson tele: 35036

 

.

 

Panorama Theme by Themocracy