Säsongsavslutning för bokcirkeln

Av , maj 28, 2016 4:33 e m

Bokcirkeln i Sundals Ryr firade ettårsjubileum och samtidigt tog vi säsongsavslutning. Vi beslutade att göra något ”lite extra” för att fira. Således beslöts att vi gemensamt skulle läsa ”Min mormors hus” av Ingeborg Waern Bugge som handlar om huset Björkås på Baldersnäs som Ebba Waern fick uppbyggd av sin mans släkt då hon blev änka efter Wilhelm Waerns bortgång. Efter att ha läst boken följde vi Waern i fotspåren och besökte platser med anknytning till familjen Waern.

bild 1

Boken vi gemensamt läste och som blev temat för vår resa i Dalsland.

 

Tack vare en kunnig ciceron, Anita Aarsrud, fick vi till vår glädje lära oss mer om familjen Waern och Dalslands historia än vad boken vi läste förtäljer. Första stoppet blev bruket i Bäckefors som lade grunden till familjen Waerns förmögenhet.

 

 

 

 

 

 

bild 2

Ruin efter järnbruket i Bäckefors.

 

bild 3

Järnbruket i Bäckefors

 

bild 4

Från vänster, Anna-Lena Hoffman, Ann-Christine Fröjd Karlsson samt Anita Aarsrud står och läser på informationstavlan om ruinen.

 

bild 5

Det är mycket arbete som ligger bakom dessa byggnader.

 

bild 6

Andra stoppet blev kyrkogården i Billingsfors där mormodern, Ebba Waern, ligger begravd och så också dotterdottern tillika författaren till boken.

bild 7

Billingsfors kyrka där Ebba Waern (mormodern) och Ingeborg Waern Bugge (författaren till boken) ligger begravda. Brevid kyrkan ligger järnbruket som också det fanns i familjen Waerns ägo.

 

 

 

 

 

 

bild 8

Författarinnan Ingeborg Waern Bugges grav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild 9

Hungriga bokmalar som gör sig redo att möta lunchbordet på Baldersnäs. Vi hade väl kanske inte tur med vädret men det kunde ha varit värre. Jag minns inte att vi behövde fälla upp medhavda paraplyer.

 

 

 

 

 

 

 

Slutmålet för vår resa var Baldersnäs där vi hade bokat bord för att inta lunch.

 

 

bild 12

Baldersnäs herrgård.

 

inskript

Inskrift på berget vid Baldersnäs. ”Främling, när denna halvö ler emot dig, så låt sorgen fara” (inskriften är på latin).

bild 11

Lekstuga på Baldersnäs där författaren lekt.

bild 13

Ett skåp som står i entrén på Baldersnäs och som eventuellt kan ha anknytning till Sundals Ryr.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bild14

Biblioteket på Baldersnäs där vi blev serverade vår lunch.

 

 

 

 

 

 

 

 

bild 15

På vägen dit passerade vi huset författaren till boken tillbringade sina skollov på hos mormodern nämligen Björkås som ju boken handlar om. Huset Björkås som det ser ut idag.

bild 16

 

 

 

Bokcirkelmedlemmarna är fr.v. Anna-Lena Hoffman, Anita Aarsrud, Marjukka Sagesjö och Ann-Christine Fröjd Karlsson. Inte med på resan och således inte heller på bilden är Märta Jonsson som på grund av sjukdom beklagligtvis inte kunde följa med. Bokcirkeln startar igen 28/8 om några fler skulle vara intresserade av att vara med. Anmälan sker till Marjukka Sagesjö tel. 0521-35123 eller 0767914526  eller maila på; marjukkasagesjo@hotmail.com

Ha en fantastisk (bok)sommar!

Hälsar Marjukka

Vårens tid är här

Av , maj 13, 2016 7:30 e m

 

Bokskogen på Kroppefjäll 13 maj

Bokskogen på Kroppefjäll 13 maj

Stopp, kan vi inte stanna tiden ett tag. Just nu är det så magisk fint men allt går alldeles för fort. Vitsippor, värme, spirande åkrar och göken som gal. En kopp kaffe ute, med näsan mot solen. Doft av nyklippt gräsmatta. En promenad när kvällshimlen skiftar i rosa. Våren är kort och den går inte att spara, det gäller att ta vara på den, att stanna upp och verkligen se den.

Min tid räcker inte alltid till för fylla hemsidan med nytt material och finns det någon som har lust att hjälpa till skriva ett inlägg eller flera, så är det mycket välkommet. Marjukka Sagesjö har startat en blogg som ni hittar på skrivskoj.blogg.se  men vi hoppas förstås att hon vill fortsätta dela med sig av en och annan tex här på byalagets hemsida också. Men titta gärna in på hennes blogg om ni vill läsa hennes kåserier.

/Susanne Borssén

Kosläppet

Av , maj 3, 2016 5:56 e m

För 5e gången hade Evenstorps gård kosläpp i helgen. Uppskattningsvis var det rekordmånga som kom och kollade in korna i det fina vårvädret.

 

Ponnyridning

Ponnyridning

Mycket folk runt hela hagen var det

Mycket folk runt hela hagen var det

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gårdsbutiken är öppen framöver öppen på lördagar 11-15. Med extra öppet hela kristihimmelfärdshelgen och morsdag. Från v26 är det öppet varje dag.

Lerduveskjutning i Västra Bleken

Av , maj 1, 2016 4:49 e m

IMG_3480

Det minst sagt spännande vårvädret bestämde sig till slut för att ge oss sol på 1 maj. Men årets lerduveskytte blev däremot inte alls så rafflande som utlovats. Peder Hansson inledde sin första serie med en fullträff. 10 av 10 möjliga duvor förvandlade han till damm! När han skjutit ytterligare en bra omgång gick hans bössa sönder och med reservbössan gick det inte alls lika bra. Säkerligen bad han en stilla bön om att ingen skulle komma i närheten av hans första serie, för en särskjutning med reservbössan skulle troligen misslyckas helt.

Dagens vinnare

Dagens vinnare

Peder tar emot vandringspriset

Peder tar emot vandringspriset

I försök efter försök kämpade de andra för att få till en fullpoängare. Närmast var ”utsocknes” Lennart Kvick och Tomas Bäck som båda sköt 9. Alex och Nicklas Hansson och Sven Nilsson träffade 8 duvor. Lars Hoffmann och Tore Andersson klarade 7 vardera.

Peder blev bönhörd och klarade sig ifrån särskjutningen som klar vinnare av Sundals ryrs mästerskapet 2016. Efter några extra omgångar blev resultatet: 2a Tomas Bäck, 3a Lennart Kvick, 4a Alex Hansson, 5a Nicklas Hansson, 6a Sven Nilsson, 7a Tore Andersson, 8a Lars Hoffmann, därefter följde en mängd andra duktiga skyttar på nästan samma poäng. Totalt var det 15 som var med.

 

Lucas Hansson, dagens junior.

Lucas Hansson, dagens junior.

En spådom inför framtiden är att de äldre snart får se upp för den yngre generationen. Troligen kommer både Oskar Hoffmann och Glenn Johansson vilja vara med i toppen av resultatlistan inom en snar framtid. Dagens ende junior, Lucas Hansson, gjorde mycket bra ifrån sig med 5 träffade duvor.

Dagens fina prisbord

Dagens fina prisbord

Som vanligt fanns det ett praktfullt prisbord där alla deltagare fick minst ett pris var. Priserna var skänkta av Vida Skog, Svenska skogsplantor, Frendo, Brålanda trä, Jakt och uteliv i Trollhättan, Jakthandlarn i Åsaka, Kennets golv, Mattssons oljehall, Fixus, Rasta, Frändefors trä, Sallebyn gård.

Nu börjar tränings-skjutningarna,  ojämna onsdagar kl 18-20 med början den 11 maj.

Ett stort tack till tävlingsledare Nicklas för ännu en lyckad 1 maj.

Panorama Theme by Themocracy