Solenergi

Av , oktober 30, 2015 3:07 e m

Onsdag den 4 november kl 19.00 kommer Bertil Hjalmarsson till församlingshemmet och pratar om solenergi . All förnybar energi  ligger i tiden och utvecklingen går fort framåt på detta område. Under kvällen kommer man bland annat ta upp:

-Så funkar solceller

-Vad ska man tänka på inför en investering?

-Hur dimensionerar man anläggningen?

-Olika tekniker

-Investeringsstöd

-Energipolitik

-Återbetalningstid

-Ekonomi

Företag får 30 % i investeringsstöd, och de flesta lantbruk kan få så mycket som 2 kr per såld kWh. Detta sammantaget gör att det inte är ovanligt med återbetalningstider på så lite som 5 år!

Det kommer finnas kaffe och smörgås till självkostnaddspris

Alla är varmt välkomna !

Lunch och pyssel

Av , oktober 26, 2015 6:45 e m

Torsdag den 29 oktober är det torsdagslunch igen. Denna gång blir det marinerad fläskytterfilé, potatisgratäng och sallad. Till kaffet blir det som vanligt en god kaka. Tid :12-13, plats : församlingshemmet, pris : 70 kr.

Alla är Välkomna!

Efter Lunchen ( kl 14 ) Är det pyssel för alla höstlovslediga barn.

Kostnad 20 kr för materiel.

Kom var med och skapa !

Filmkväll

Av , oktober 24, 2015 9:41 f m

Välkomna

till  SUNDALS RYRS FÖRSAMLINGSHEM

att se filmerna  del 7 och 8 om

Rune på Stigstorp

av Jan Andersson Troneberg Brålanda

Tisdagen den 27 oktober 2015 kl.19oo

Rune  med familj driver ett småskaligt jordbruk på 1970-tals vis

med 10 kor utanför Brålanda.

Filmeren Jan Andersson och Rune är närvarande vid visningarna

”Om Rune hinner ” å gera lagårn före”.

Något för alla

Lärorikt för yngre – nostalgi för äldre – trevligt för alla

Arrangör: Sundals Ryrs byalag och LRF

Entré 80 kr barn under 15år gratis.

Informations möte vatten och fiber

Av , oktober 19, 2015 5:58 e m

Psst. Ni glömmer väl inte att…

Samfällighetsföreningen Sundals ryrs vatten och bredband

Välkomnar till informationsmöte torsdagen den 22 oktober

kl 19  i församlingshemmet

Hemsidans årliga jaktreportage

Av , oktober 18, 2015 6:45 e m

Genomgång med jaktledarna

Så var det då dags för årets älgjakts-reportage. Denna gång har jag besökt jaktlagen Hägnan och Klypen när de jagade tillsammans en lördag i oktober. Tidigare år har jag provat att gå i drevkedjan och gå med hundföraren, men nu ska jag testa att sitta på pass. Eftersom jag inte jagar eller ens har jägarexamen får jag bli som en liten skugga och följa en passkytt under dagen.

Kartan studeras

Det är en disig morgon när vi samlas kl 8 på Klypen. Grönklädda kvinnor och män hälsar alla på varandra innan jaktledarna drar upp riktlinjerna för dagen. Inte mindre än 16 skyttar, 3 hundförare, deras 4 hundar och några som liksom jag ”bara är med” ska alla delta.  Det kräver en hel del planering, men de båda jaktledarna har full koll och går proffsigt igenom regler kring säkerhet och hur jakten ska genomföras. Vi får reda på att det finns både hondjur, en tjur och en kalv på tilldelningen. När de slutar med orden ”det finns gott om älg vi tror det kommer bli en bra dag”, ser jag att jägarna för en sekund får något drömskt i blicken.

På väg till passen

Vi delas in i två grupper, jag ska följa med den som ska jaga österut på Hägnanlagets mark. Den andra gruppen ska börja på Klypens marker, men älgar och hundar kan mycket väl flytta sig mellan de båda områdena så det gäller att hålla koll på vad som händer även i det andra teamet. På en karta pekar jaktledaren ut vilka pass vi ska sitta på. Vi åker bil en bit men får sedan gå sista stycket innan vi kommer fram till en fin liten höjd i kanten på ett hygge, som ska vara vår plats en stund framöver.

Väntan på passet

Tyst och försiktigt ställer ”min” jägare rätt sin ryggsäck, laddar bössan och skruvar lite på sin radio. Han har en öronsnäcka där han hör allt som sägs och jag ber viskande att han ska berätta för mig om han hör något. Jag lägger mitt sittunderlägg i mossan och sätter mig till rätta. Det är en grå och ganska kall dag, efter bara en liten stund får jag fälla ner öronlapparna på den signalfärgade kepsen som jag lånat, dagen till ära. Men så gör jägaren tummen upp och viskar -nu är hunden släppt, då fäller jag upp öronlapparna igen och spetsar öronen. Vi lyssnar och väntar. Men det är inte den sortens jobbiga väntan som när man väntar på att numret som blinkar på displayen ska stämma med det nummer man har på sin kölapp, istället är det en rofylld väntan, förväntan, kryddad med spänning.

"Larsa" med grankvist i mössan

En fågel skriker men annars är det tyst. Så sprakar det i radion och hundföraren meddelar att hunden har hittat älg, men att det skenat rakt mot den andra gruppens område. Vid det stora diket gav hunden upp, men man nu tänker göra ett nytt försök och släppa henne på nytt. För oss är det bara att sitta kvar och fortsätta vänta. Diset gör höstens färger dova och mustiga. Några mörkröda lingon växer vid en stubbe. Vi hör på radion att hundarna i det andra laget också haft älgkontakt men att det gått iväg längre bort, från vårt håll sett. Jägaren tar fram sin termos och häller upp kaffe, jag gör likadant. Skönt att värma fingrarna runt koppen, det är bara några plusgrader ute och trots att jag har massor med kläder blir det kallt när man sitter stilla.

Så plötsligt hör vi hunden skalla och det låter nära, kanske bara ett par hundra meter ifrån oss. Men vi kan inte se något för skogen är tät åt det hållet. Taktfast och högt ljuder hunden, tiden går. Nu är det åter väntan, fast med betydligt högre puls än tidigare. Älgen kan stå stilla för hundens skällande i timmar, men blir den rädd kan den springa ifrån hunden och på någon sekund komma förbi vårt pass. Radion knastrar åter –Bira har ett vuxet djur, meddelar hundföraren. Hunden skäller tiden går, så blir det tyst några sekunder, innan hunden hörs igen, nu längre bort från oss men närmare våra passgrannar. Minuterna går, nu kommer skallet närmare igen. En halvtimma går. En timma. Biras skall sjunger genom skogen. Ska någon få möjlighet att skjuta? Längre bort.. och närmare igen. En och en halv timma. PANG! Ett skott ljuder och så blir allt blir tyst.

Efter en stund hör vi på radion att en kviga är skjuten och att hon ligger på platsen. Vi får klartecken från jaktledaren att lämna våra pass, det är stängt förbjudet att göra det innan man får tillåtelse. Vi packar ner våra kaffetermosar, jägaren tar ur patronerna ur geväret och hivar upp ryggsäcken på ryggen. Efter en del letande kommer vi fram till älgen och de andra jägarna, nu när hunden är tyst är det inte så lätt att hitta dem i den täta skogen.

Hund och älg

Jag förstår direkt vem som skjutit när jag ser grankvisten i Larsas keps. Han ser glad ut, det var ett fint skott. Hunden ser också nöjd ut, men när alla tar i för att dra älgen dit det går att komma åt den med traktor, börjar hon skälla för full hals igen. Hennes instinkt säger att älgar som rör sig ska man skälla på tills de är stilla och nu rör den på sig, med jägarnas hjälp, genom skogen, alltså ska den skällas ut ordentligt igen. Strax ligger den i traktorskopan och flyttas till maskinhallen där den ska flås och hängas upp, då lugnar sig hunden och går tillsammans med ett gäng nöjda jägare ut ur skogen.

Älgen på plats i traktorskopan

Det har varit en spännande dag, nu har molnen skingrats, solen tittar fram och värmer skönt. Långt ifrån alla jaktdagar får ett såhär lyckligt slut. När vi är tillbara vid morgonens samlingsplats kramar man ur de sista dropparna kaffe ur termosarna medan man pratar och skrattar. Den andra gruppen har inte haft någon tur under dagen, men det betyder bara att älgarna fortfarande finns kvar, att det blir fler jaktdagar och att det blir fler möjligheter till gemenskap med likasinnade. Eftersom man inte får önska lycka till i dessa sammanhang önskar jag istället ”skitjakt på er” alla jägare som fortsätter kämpa för fler lyckliga slut.

Klicka på bilderna om ni vill se dem större.

/Susanne Borssén

Reflektioner och möten med skogens konung.

Av , oktober 12, 2015 6:10 e m

Det gäller att fånga livet i de flyende flätorna. Jädrar vad fort det går. Nu är hösten här men jag är faktiskt inte riktigt färdig med sommaren. Hur det än är måste jag ju acceptera faktum. Hösten ÄR här. Det fantastiska är att den är så njutbar, jag tröttnar aldrig. Jag tröttnar aldrig på dofterna, vyerna, den höga svala luften och de fantastiska färgerna. Jag vinkade hej då till ett gäng gäss som flög söderut igår. -Vi ses om några månader igen, hojtade jag till dem där de flög i en v-formation ovanför oss på vår promenad. Min och Kollies alltså. Även om jag gått samma sväng hundratals gånger finns det alltid något nytt att se och uppleva. Att vara här och nu är verkligen något som naturen inbjuder till. Ibland kan det vara att blicken faller på en ensam, vacker och skir liten blomma som pockar på uppmärksamhet på grund av sin skira skönhet. Andra gånger kan det vara en solnedgång som tar andan ur en och därigenom gör att man stannar upp och beundrar den och rent av förlorar sig själv i den. Det kan också vara något djur som man överraskas av och som inger en en vördnad av att få vara där och då, och hälsa på det på dens hemmaplan. Min erfarenhet är att det är lättare att låta naturen ta över ens sinnen och fångas upp och vara närvarande, det vill säga släppa alla andra tankar, än att låta staden göra det. I staden finns så oerhört mycket som pockar på uppmärksamhet. Det är hela tiden ett sorl och ett brus. Samtidigt finns där också en föränderlighet som också pockar på uppmärksamhet. Detta i form av att folk hela tiden rör sig. Bilar åker fram och tillbaka, folk cyklar och går och det råder en kakofoni av ljud. Detta leder, för mig, till att förändringarna blir så snabba att jag kan känna mig utmattad av det. Rent av känna att jag inte hinner med, åtminstone inte hinner vara i nuet och njuta förrän något annat händer som pockar på uppmärksamheten.

Men även landsbygden kan bjuda på en händelserikedom som får en att häpna. Härom kvällen korsades vår väg av en älgko med sin kalv. Kon stod på skogssidan av vägen och höll ögonen på sin kalv. Kalven stod på andra sidan på havreåkern. Vi stannade, Kollie och jag, i vår framfart. Jag tänkte att jag inte ville att vi skulle hamna mitt emellan. Varför oroa och reta upp kon i onödan? Jag riktade mig till kon och frågade om det var okej att vi passerade där, Kollie och jag. Kon stod och tittade på mig som om hon begrundade frågan. Till slut vände hon sig om och lunkade till skogs. Det var uppenbarligen en mycket klok ko eftersom den begrep att det ju inte fanns något annat sätt att svara mig på, som jag skulle begripa. Hade den svarat, -Javisst det är okej, medelst bröl hade jag nog krackelerat i flisor och tacksamt nog innehade hon ödmjukheten att bespara mig och sig ett sådant scenario. Jag tackade henne och frågade den lille om den inte skulle följa med sin mamma. Den tycktes inte vilja lämna havreåkern och det kan jag mycket väl förstå. Vi väntade tålmodigt, jag och Kollie. Jag ville inte utmana ödet genom att gå emellan. Vi hade inte bråttom. Kalven velade en liten stund och snurrade runt på stället några varv men bestämde sig sedan för att följa med sin mamma och då var det ju fritt fram för oss. Jag tackade och både ko och kalv som stannade en liten bit in i skogspartiet och betraktade oss då vi passerade. Ett härligt möte med det vilda som ger mig minnen jag kan blicka tillbaka på under mörka vinterkvällar, i brasans sken, när vinden viner i knutarna och timret rister i stormen och kung Bore befinner sig på bushumör.

När jag ändå är inne på ämnet älg kan jag lika gärna fortsätta. Jag har ju ett antal gånger beklagat mig över att jag inte har lyckats träffa på en älgtjur med stor och ståtlig krona. Inte vad jag har vetat om i alla fall. Troligen har jag ändå gjort det, inser jag nu eftersom jag nu på väldigt kort tid har gjort det vid tre olika tillfällen och det på riktigt nära håll. Jag har, många gånger, känt som att någon stått och iakttagit oss då vi promenerat fram undet våra promenader. Kanske det dessa gånger varit just en stor älgtjur? Hursomhelst blev jag varse en stor sådan som stod och betraktade oss vid pass fem till tio meter från oss en morgon under vår promenad. Anledningen till att jag ens såg den var att jag, av någon anledning, lät pannlampans sken svepa över åkern och då blev varse två ljusklot på en ansenlig höjd över marken. Min erfarenhet sa mig att där står en älg. Skenet från pannlampan var inte så stark så det enda den visade var dess ögon som två lysande klot samt en stor svart silhuett. Jag slog av lyset för att se mer och det var då jag såg kronan. Wow tänkte jag, denna är stor! Det var då jag fick den hisnande känslan av att hjärtat skenade iväg norrut och träffade tonsillerna med en avsevärd hastighet och studsade tillbaka igen likt en pingisboll. Jag insåg ju dessutom att han måste ha betraktat oss en stund, vilket ju gjorde att jag skälvde till extra mycket eftersom jag samtidigt insåg att jag vandrat rakt emot den en stund och det hade den haft koll på. Den skulle således ha haft en god stund på sig att skrapa med framklöven och planera en attack mot dessa inkräktare på hans territorium om han hade varit på det humöret och jag hade inte fattat vad som slog mig förrän det varit för sent. Jag har full respekt för skogens djur. Dock tror jag starkt på att vi lever i symbios, mina skogsgrannar och jag, och så länge ingen hotar den andre är allt okej. Jag lever också i den villfarelsen att om jag börjar prata, det vill säga förhandla, löser det sig alltid. Den villfarelsen kommer sig av erfarenhet. Det har fungerat hittills och gäller alla skogens djur som jag till dags dato träffat på under mina vandringar.

Nästa träff hade jag tydligen bokat ett par kvällar senare. Då promenerade vi vägen fram intet ont anande. Skogen övergick plötsligt i åker och där, fem meter från vägen står en stor ståtlig älg med den största krona jag sett på en levande älg i det vilda (och jag har ju, som sagt, inte många i min samling) men oavsett det är jag övertygad om att just dessa skovlar var aktningsvärda i storlek. Det var inte bara kronan som var stor, älgen som bar den var minnsann ingen liten fjoling eller liknande. Det var en stor bjässe och det såg den ut att veta om. Denne älg såg dock något överraskad ut av att vi kom gående från höger. Vi brukar komma från vänster och är det så att den stått där flera kvällar i rad så hade den banne mig rätt För detta hade den visst inte riktigt väntat sig men den tog det ändå med ro. Vände huvudet mot oss samtidigt som den höjde densamma vilket fick den, i mina ögon, att växa om ens möjligt ännu mer. Inte vet jag om det var med hjälp av sin storlek eller om den var cool av sig själv men den stod bara där och betraktade oss med sina vänliga ögon samtidigt som den tycktes tänka –Jaha, där är dom igen. Jag däremot hade aldrig sett denna älg förut. Undrar just hur många gånger den har lurat i buskarna? En liten diskret hostning, bara för att ange sin närvaro vore god ton kan jag tycka. Fast när jag tänker närmare efter skulle nog en diskret hostning från den älgen få mig att hoppa ur skinnet och lämna det kvar där samtidigt som jag pinnat på allt vad jag kunnat uppbåda. Den synen känns ju inte så betagande så således, ingen bra idé alltså. Lika bra han var tyst.

Den tredje gången var när ett snälltåg plötsligt korsade vår väg en kväll mitt i det natursköna Sundals Ryr. Snälltåget passerade rätt över grusvägen och fortsatte skenande rätt in över havreåkern. Det finns ju ingen räls här! V a d  v a r  d e t t a?!?! Vad var detta som sånär rammade oss i vår stillsamma kvällspromenad?! Detta något fick strumporna på fötterna att snurra runt tio varv av vinddraget  och mössan for himmelvart i rena förskräckelsen. Lukten avslöjade vad det var. Hur många gånger har jag inte känt den lukten. Hm…det luktar älg här, tänkte jag och mycket riktigt. Där framför oss hade snälltåget saktat ner farten väsentligt och tagit skepnaden av en älg. Den hade också horn men de var mer som ett cykelstyre och den var inte alls lika stor som den förra. Jag har ingen aning om vad det var som fick den att skena så. Kanske var det ett utslag av plötslig lycka. Vad det än var så hade den tydligen fått ur sig allt då den nådde havreåkern och jag kunde ju inte hålla tyst så den kanske också samtidigt undrade vad det var för en konstig kuf som gick omkring där och lät. Den ställde sig där och betraktade oss nyfiket. Jag frågade varför den skenade så, samtidigt som jag förklarade att det var helt okej från mitt perspektiv. Den fick ju springa om den ville. Jag tillade att jag och Kollie skulle promenera förbi där helt lugnt och att vi inte tänkte jaga den, så att den behövde inte oroa sig alls. Den verkade nöjd med det och vi fortsatte vår promenad med korvade strumpor och mössan käckt på svaj.

/Marjukka Sagesjö

Älgjakt

Av , oktober 11, 2015 7:00 e m

Andra måndagen i oktober, lika fast som en jättes handslag, lika orubblig som jul i december och midsommar i juni. En dag som går många förbi men som för andra delar in året i två delar, före och efter. Dagen då älgjakten börjar.

Natur och gemenskap, spänning och frisk luft, några dagar semester som inget kan ändra på. Men det är inte bara i verkligheten som jakten lockar, även texter och berättelser om jakt här på hemsidan brukar vara omtyckta. Ni jägare där ute får därför gärna höra av er med bilder eller berättelser. susanne.borssen@gmail.com eller 0768533576

Panorama Theme by Themocracy