Nytt deltagarrekord!

Av , mars 28, 2013 4:43 e m

Hela 38 personer kom och åt påsk-lunch tillsammans på skärtorsdagen. Detta var den sista lunchen för våren, tiden får utvisa om det blir fler till hösten…                                                                                            

Byalaget önskar nu alla en riktigt Glad Påsk !

Påsklunch

Av , mars 25, 2013 7:37 e m

OBS! Hjärt-lung-räddnings-kvällen som skulle varit den 26/3 är inställd.

Nytt datum meddelas senare.

På skärtorsdag är det vårens sista torsdagslunch.

Samma tid samma plats, kl: 12-13 i församlingshemmet.

Det serveras påskbuffé och kostar 60 kr.

Alla är hjärtligt välkomna!

Årsmötet i korthet

Av , mars 21, 2013 8:52 e m

Årsmötet inleddes med konsert av musikskolan. Ungdomar i varierande ålder, från Sundals ryr med omnejd, spelade mycket fint och inlevelsefullt. Därefter bjöds det på smörgås med kaffe eller saft. Den frivilliga avgiften för fikat uppgick till 750 kr och dessa pengar kommer skänkas till musikskolan.

Därefter följde sedvanliga årsmötesförhandlingar. Verksamhetsberättelsen beskrev vad byalaget haft för aktiviteter under 2012. 6 st välbesökta torsdagsluncher, 2 intressanta vandringar, lerduveskytte och resa till älgskyttebanan, skridskoåkning på Bollungen, varit delaktiga i friluftsgudstjänsten på Granan, grillkväll med VM-fotboll, haft en svampdag med två duktiga svampkonsulenter, jaktmiddag för jägare under älgjaktsveckan, tillsammans med LRF har vi haft ett stormöte om vildsvin, glöggkväll, medverkat med en vagn i tomtetåget, adventskryss på hemsidan, en träff på temat matkvalité (som följdes upp med ytterligare två 2013) och firat att byalaget funnits i 10 år under en jubileumsvecka i mars med bla fest på Granan.

Det konstaterades att vi har totalt 117 medlemmar (105 familjer, 11 enskilda och 1 hedersmedlem) och att antalet medlemmar ökat igen sedan vi skickat med inbetalningskort med byabladet. Medlemsavgiften kommer vara oförändrad.

Till ny medlem i byalagets styrelse välkomnade vi Andreas Johansson. Som sista punkt på dagordningen lämnade Roger Johansson symboliskt över ordförandeklubban till vår nya ordförande Susanne Broberg. Vi tackade Roger för dessa 12 fantastiska år och för allt han gjort och fortfarande gör för bygden.

Efter förhandlingarna delade vi ut priser i adventskrysstävlingen, delat  1:a pris gick till P-O Gustavsson och Bo Elofsson, 3:e pris till Gunnar Karlsson. Vi meddelade också att Hjärt-lungräddnings-kursen som skulle vara nu på tisdag den 26/3 tyvärr är inställd ännu en gång. Ny tid meddelas senare. På skärtorsdagen serveras vårens sista (kanske sista någonsin) torsdagslunch mellan kl 12-13.

Därefter visades de stämningsfulla bildspelet som Olle Gustavsson gjort i samband med aktivitetsleden. Vi förundrades återigen över hur vackert det är här.

Än en gång vill vi tacka vår avgående ordförande på det allra varmaste och innerligaste sätt.

Stort tack Roger!


Företag i Sundals ryr…

Av , mars 19, 2013 8:59 f m

I vår serie om företagare i Sundals ryr är det nu dags för ännu en presentation. Denna gång har vi besökt Erik Aronsson Sallebyns snickeri.

Alla som åkt vägen mellan gamla kyrkan och Häljebyn har sett skylten på mjölkbordet vid vägen. När man kommer fram till gården finns det en välkomnande handgjord skylt i trä, som visar oss in till det trevliga snickeriet där det alltid luktar gott av trä.

Direkt efter grundskolan började Erik som lärling på Forsane snickeri i Frändefors.  Efter några år, 1986, startade han eget  hemma på sin föräldragård som också den  ligger i Sallebyn, fast på andra sidan  skogen. År 1998 gick flyttlasset till den  nuvarande större lokalen. En flytt som  säkerligen inte var helt lätt, med tanke på  den mängd med stora snickerimaskiner som Erik har. För den oinvigde är det ett  mysterium hur alla dessa kan användas, men helt klart är att nästan inget är  omöjligt. Undan för undan har han köpt fler maskiner för att kunna göra allt för sina  kunder. Men maskinerna till trots, snickeri är ett hantverk och utan kunnande och  händighet skulle de inte vara mycket värda.

Utanför finns ett sågverk där stockar sågas till plank och brädor, något som många i trakten vill ha hjälp med när det ska byggas hus eller renoveras. Inne i snickeriet tillverkas fönster, trappor, möbler, ja allt man kan tänka sig i trä.  Det finns även ett rum för målning och lackering. Allt görs på beställning helt efter kundens önskemål och nästan inget är omöjligt för en händig man som Erik. Just när jag är på besök tillverkar han köksskåp och på en annan plats längre in i lokalen ligger ett par rejäla plankor som såsmåningom ska bli en trappa.

Tveka inte att ringa till Erik om du behöver hjälp, stort som smått fixar han. Från  den minsta lilla list till hela kök och stora trappor. För det mesta är han på plats i  snickeriet, men det händer att han är ute på kundbesök, så ring innan om du vill  vara säker på att träffa honom. 0521-35094 eller 070-6662913.

Årsmöte

Av , mars 16, 2013 4:55 e m

Tänk vad tiden går, nu är det dags för årsmöte igen.

Onsdag 20 mars, kl: 18.30 i församlingshemmet.

Det blir konsert med musikskolans elever från bygden

Årsmötesförhandlingar

Bildspel med Olle Gustavssons bilder från aktivitetslederna

Prisutdelning i adventskrysstävlingen

Kaffe och smörgås

Hjärtligt välkomna!

Vår

Av , mars 6, 2013 8:20 e m

Våår, som en suck av längtan. Dagarna sträcker på sig, biter bort en bit av natten både morgon och kväll, och blir lite längre minut för minut.

Så plötsligt händer det. Ett av marken och vårens äldsta trick. Den första tussilagon. En dag står den bara där, på en plats där blicken annars aldrig vilar. Oansenlig men efterlängtad.  Små knoppar i rabatten, rapporter om första tranan och  koltrasten sjunger.

Sälgen får videkissar, bäcken porlar, solen avslöjar smutsiga fönster, termometern visar tvåsiffrigt, vägarna blir mjuka. Knoppar brista, grönska gror. Krukväxter slokar torra fast de fick vatten alldeles nyss.

Bon ska byggas och arters levnad tryggas.  En promenad just när löven spricker, sitta en stund på en stubbe, se när allt vaknar. Stanna upp, lukta, lyssna, reflektera och njut. Upplev de små förändringarna.

Kaffepaus vid södervägg, mössan åker av, näsan vänds mot solen. Axlar som spänts till skydd för kalla vindar slappnar av. Vinter och frusna fingrar glöms bort. Allt är förlåtet, allt startar  på nytt. Förväntan, spänning.

Livet känns lätt, det finns en morgondag, alla problem har en lösning, inget är omöjligt. Det är härligt att vara människa. Planer, framåtblickar. En blinkning åt någon man tycker om. Våren är här, det är nu allt börjar….

Sista temakvällen för säsongen.

Av , mars 1, 2013 11:15 f m

Tredje och sista träffen med temat mat, blev lika intressant som de tidigare. Ett tjugofemtal personer kom till församlingshemmet och lyssnade på de tre föreläsarna. Först ut var Ann-Charlott Hajdu-Rafis från länsstyrelsen som pratade om jordkällare. Historiskt sett har jordkällare funnits i odlingslandskapet i ett par hundra år. De utgör ett betydelsefullt inslag i landskapsbilden och är ofta det enda som återstår av övergivna torp och gårdar. De kan vara byggda i natursten, i huggen sten eller gjutna. Gemensamt är att de oftast har två dörrar med en sluss emellan, vanligast är också att golvet är av stampad jord eller gjutet.

I takt med att potatisodlingen ökade behövde man ibland bygga både en andra och tredje källare på gården. Att bygga och sköta en jordkällare är hantverk och kunskap som nästan helt försvunnit. Nuförtiden ställer vi in vår kyl och frys på önskad temperatur och tänker inte mer på det. Förr fick man manuellt öka eller minska ventilationen allt efter årstid, för att nå rätt temperatur och luftfuktighet. Vill man restaurera en gammal jordkällare finns det bidrag att söka. Det man i första hand bör tänka på om man har en fungerande källare är att hålla undan växtlighet, se till att jordlagret ärminst 60 cm och att underhålla dörrarna väl.

Andre talare för kvällen var Anders Ryberg som pratade om förvaring. Vi fick en mängd tips som att skörda tidigt på morgonen för att rotfrukter och grönsaker ska vara kalla vid inläggning, att bara lagra prima varor och att aldrig lagra äpplen tillsammans med rotsaker. För potatis är den optimala temperaturen 4 grader, morötter och kål vill gärna ha det lite kallare och klarar ner till 0 grader. En max-min termometer som även visar luftfuktighet är en god investering för den som vill lagra i jordkällare. Svåraste tiden att förvara är våren, när temperaturen på uteluften stiger bildas det lätt kondens i den svala källaren. I det gamla bondesamhället löste detta problemet ofta sig självt, eftersom man då inte hade så mycket mat kvar i jordkällaren.

Siste talare för kvällen var byalagets egen ordförande Roger Johansson, som varit verksam grönsaksodlare i 20-talet år. På hans föräldragård i Anten fanns de rätta förutsättningarna. Lätta jordar, gott om vatten och nära till konsumenterna. Vi fick ta del av en mängd fina bilder på skördar som vi amatörodlare bara kan drömma om, men som också visade vilken slit detta intensiva och minst sagt säsongsbetonade yrke innebär. Sådd, plantering, ogräshackning, skörd och flytta bevattningen, under högsäsong fanns det inte tid för något annat. Vi fick höra om vikten av att vara mer morgonpigg än rådjuren för att kunna skörda de späda sparrisskotten och hur noga det är att man skär av vitkålshuvudet på exakt rätt ställe för att inte något ska gå till spillo eller att förlång ”stock” ska trycka mot de andra kålhuvudena i lådorna. Att vara lite av en uppfinnare och kunna bygga om maskiner så de fungerar i odlingarna är också en bra egenskap för en grönsaksodlare. Baksidan av yrket är att de kraftiga variationerna i priset och att vädrets makter gör det till en osäker bransch.

Nu är årets tema slut och vi kan konstatera att intresset varit stort. Mat är något som engagerar och i skuggan av alla larm om felaktig märkning, ompackad färs och mat som rest runt halva jorden är det många som i stället vill sträva efter äkthet, närhet och att tillvarata mer av råvaran. Att det dessutom är väldigt trevligt att träffas, lyssna på bra talare, fika och prata bidrar till att temakvällarna blivit mycket lyckade.

Panorama Theme by Themocracy