Logdans

Av , maj 26, 2015 6:18 e m

Stains på Ängas loge den 27 juni

Nu finns det biljetter ( 150 kr) till försäljning!
Det är endast förköp som gäller!

Ring eller skicka FB-meddelande för biljettköp!
Rickard 073-835 47 23 eller
Daniel 070-720 40 05

Trädgårdar efterlyses

Av , maj 23, 2015 6:03 e m

Eftersom byabladet delas ut två gånger om året måste vi ligga långt före i planeringen och just nu arbetar byalaget för fullt med höstens program. I Augusti tänker vi ha trädgårdstema. Vi söker därför dig som kan tänka sig att ha ”öppen trädgård” och under några timmar ta emot besökare i din trädgård. Du behöver absolut inte ha någon stor fantastisk proffsträdgård och alla stilar är välkomna. Du väljer själv vilken dag i augusti som du vill visa din täppa för andra, men det vore bra om det blev spridning så att inte alla har öppet samma dag, för då kan ju inte de trädgårdsintresserade besöka varandra.

Några har redan anmält att de vill vara med, men vi vill ha fler, så snälla du hör av dig ! Jag vill än en gång betona att du inte behöver ha en ogräsfri superträdgård. De med odlarintresse vill kika in och få inspiration i helt ”vanliga” trädgårdar som inte är perfekta. Ring, smsá  eller maila mig och säg att just du kan visa din trädgård. Susanne Borssén 076-8533576, susanne.borssen@gmail.com

Badplatsfix

Av , maj 17, 2015 11:26 f m

Nu är det dags för den årliga badplatsstädningen. Måndag den 25/5.  Samling kl 18 vid Bollungens badplats. Vi hjälps åt att städa, kratta och klippa gräs. Det brukar ta någon timma och därefter grillar vi korv. Byalaget bjuder. Frågor : Andreas Johansson 35036

Känner du att du hör till dem som använder vår fina lilla badplats tycker jag att du ska komma och vara med.

Välkommen!

Återvinningsstationen

Av , maj 13, 2015 8:11 e m

Byalagets återvinningsstation har ju stått jämte kyrkans parkering i många år, men i förra veckan togs containrarna bort. Som vi berättade på årsmötet vill kyrkan inte längre ha dem på sin mark och vi hittade ingen annan lösning än att låta ta bort dem.

Stationen har varit uppskattad och flitigt använd. Förutom tömningen av containrarna har den skötts ideellt av oss som bor här. Nu hoppas vi att alla istället tar sina tomma förpackningar och tidningar till någon av stationerna i Frändefors eller Brålanda. Naturen ska inte behöva bli förloraren…

Pistolskytte

Av , maj 12, 2015 8:13 e m

I Sundals ryr finns inte bara en bana för lerduveskytte, även Södra Dals pistolskytteförening (SDPSF) har sin skjutbana här. Den ligger bara ett stenkast från Kärrs bergtäckt. Nyligen höll klubben sitt årliga klubbmästerskap i fältskytte, arrangörer var Filip och Lasse Hoffmann.

Snabbskytte, på 10 sek ska 6 skott helst träffa målet

I år var utmaningarna något annorlunda, skyttarna utsattes för svåra prövningar och helt nya mål som arrangörerna snickrat ihop själva under

Det är ju maj så visst måste man ha majblommor som målbild

lång tid. Varje deltagare sköt på åtta olika stationer, sex skott på varje station och det gällde att träffa såväl i mitten som i kanterna. Antalet deltagare var 10 st och vädret var helt perfekt för dagen.

Yngste skytten var Filip Hoffmann som siktade bra i vanlig ordning

Klicka på bilderna om ni vill se dem större.

Här gäller det att träffa så små mål som självaste rotobladet på helikoptern för att få extra poäng

Efter prisutdelning. Lennart Eriksson 1a pris, Ragnar Nilsen 2a pris, Kerstin Östedt 3e pris

Text och bild Lasse Hoffmann

Vandring runt sjön som inte finns!

Av , maj 10, 2015 1:18 e m

Gammal karta där det gröna är vatten. Vi fikade på den lilla udden som ligger mitt på kartan.

Sjön Åsunden vid Ulricehamn har sin historia med ”gårdarna runt sjön”. Dit kommer människor varje sommar för att åka runt med buss och se på gårdarna som ligger till grund för Birgit Sparres romaner. På lördagens vandring i Bollerud var temat ”torpen runt sjön” men någon buss var inte att tänka på. Istället fick vi en trevlig vandring på nästan 6 km. Någon sjö fanns det förresten inte heller eftersom man redan år 1875 sprängde och grävde en kanal som torrlade området.

Slutet på 1800-talet var en fattig period och för att få mer mark där man kunde skörda gräs till djuren torrlade man Bollerudssjön. I sjöns utlopp söderut låg en kvarn, men kvarnägaren var ovillig till att släppa ut mer vatten än han redan gjorde, hans inkomst hängde ju såklart på att det fanns vatten i sjön. Så man gjorde istället en helt ny kanal och tömde sjön på vatten.

Det fanns gott om bäver i området

Bo Elofsson, som var vår guide för dagen, visade oss trakter vi annars knappast kommit till och berättade om torp och människor. Bitvis gick vi på den gamla skolvägen, där barnen som skulle till Bollerudsskola gick. De barn som hade längst att gå, kom ända ifrån Tröta uppe på Kroppefjäll.  Skolan byggdes 1875, samma årtal som finns inristat i berget, vid den sprängda delen av kanalen. År 1955 flyttade eleverna till den nya Skolan i Årbol.

Självklart hade vi fika med. Vår vandring medgav ett intag av 3,5 kanelbullar för att förbrukning och konsumtion skulle gå jämnt upp, så fikat får man inte missa. Vid resterna av torpet Vadboden, drack vi vårt kaffe. Påskliljorna som någon satt här för många, många år sedan blommade som solar i det annars lite gråa vädret. När sjön fanns hade detta torp vatten på tre sidor och man kan lätt förstå att namnet kommer från ordet ”vad” som i vada genom något blött…

Vi gick över den sprängda delen av kanalen

Strax innan vi var tillbaka till Andreas gårdsplan gick vi över kanalen. Vi ser årtalet 1875 inristat i berget. Tillbaka vid bilarna konstaterar vi att byalagets beställning av uppehållsväder har hörsammats, för bara några få regndroppar har kommit. Rundan blev lite längre än vad som först var meningen, för att vattnet på ett ställe spolat undan en bro. Men ingen är ledsen för det. Det var en fin vandring och den extra sträckan bidrog säkert med 1 kanelbulle. Vi tackar Bosse för en bra guidning!

/Susanne Borssén

En vandring om våren

Av , maj 5, 2015 4:44 e m

Ni missar väl inte den guidade vandringen på lördag 9/5. Bosse Elofsson tar med oss till ”torpen runt sjön”. Vi ska gå runt Bollerudssjön som inte längre finns! Ca 3,5 km långt är det och vi samlas kl 14 på Andreas Johansson (Brålanda Motorsågar) gårdsplan, vid bostadshuset.  Vi har beställt uppehållsväder, men stövlar är att rekommendera. Glöm inte att ta med fika.

Hjärtligt välkomna!

1 Maj

Av , maj 2, 2015 3:07 e m

Nu tar ungdomarna över!

Alex Hansson satte ribban högt och inledde skjutningen med 10 träffade duvor av 10 möjliga. Av de övriga var det endast Sven Nilsson som klarade denna bedrift. I särskjutningen som följde visade Alex ingen som helst respekt för ålder och erfarenhet utan sköt än en gång en full pott, medan Sven missade ett par duvor.

Mästerskytten Alex krossar duvan

Första inteckningen i det nya vandringspriset gick alltså till 17 årige Alex Hansson. Tvåa blev Sven Nilsson och på tredje plats kom Peder Hansson.

Någon ska ju räkna poäng, sälja korv och titta på också

Yngst skjuter bäst

Det fanns som vanligt något för alla på det väl tilltagna prisbordet. Ett stort tack till alla som skänkt priser. Rasta, Bilisten, Brålanda trä, Frändefors trä, Kenneths golv, Wida, Statens Provningsanstalt och jakthandlar´n i Åsaka. Tack också till Niklas Hansson för allt engagemang i samband med skjutningen och till Lasse Hoffmann som tog korten till hemsidan och till byalagets fotoarkiv.

Nu när tävlingen är över tar träningen vid. Onsdagar jämna veckor kl 18 vid skjutbanan.

Panorama Theme by Themocracy