Nu finns kanoterna på plats vid Bollungen.

Av , april 25, 2021 5:01 e m

Välkomna att boka 🙂

Privatperson: 40 kr/kanot/dag
Företag/förening: 100 kr/kanot/dag
Betalas via Swish: 123 0988 303 eller Bankgiro: 5665-7125

För bokning kontakta Maria Bjurbäck, 0702-743978, maria.bjurback@hotmail.com eller via Messenger.

.

Årsmötet 2021

Av , april 22, 2021 6:14 e m

 

Det blev ett helt annorlunda årsmöte än vad vi är vana vid. Precis som många andra fick vi tänka om och ses via datorn i stället för att träffas ”på riktigt” under detta märkliga år.

Verksamhetsmässigt har det av förklarliga själ varit ganska torftigt. Pandemin satte stopp för det mesta. Men några aktiviteter har ändå kunnat genomföras. Nicklas Hansson vann 1 maj skjutningen för 3 året i rad, vi startade grannsamverkan, vandringar gick att genomföra både vår och höst. Det har anordnats yoga vid ett par tillfällen och kanoterna har varit flitigt använda.

Ekonomin ser bra ut, byalaget har närmare  85000 kr. Antalet medlemmar är oförändrat, med drygt 100 hushåll.  Medlemsavgifter är som tidigare 100 kr/familj eller 50 kr /enskild. Styrelsen får fortsatt ansvarsfrihet.

Marie Karlsson och Louise Karlsson avgår efter flera år i byalagets tjänst, de avtackades och fick var sin jordgubbsampel. Thomas Darberg och Patrik Wallentin sitter kvar på minst ett år till, Maria Bjurbäck valdes om på två år och invalda i styrelsen blev Klara Sporrong  Bollungsnäs, Ulrika Hjelm Södra bleken och Susanne Borssén Sallebyn.

Roger Johansson, Jan Borssén och Anders Broberg sitter kvar i valberedningen. Susanne Broberg och Kent Nilsson fortsätter som revisorer.

Verksamhetsplanen framöver är en vandring och en digital svampföreläsning i maj, tisdagsfika på Evenstorp under juni och ett studiebesök på Klypans Humleodling i juli. Vi hoppas också få in bilder från alla årstider för att göra en bygdealmanacka.  Byalaget firar 20-årsjubileum och det vill vi naturligtvis kunna uppmärksamma på något sätt. Bara pandemin släpper sitt grepp om landet hoppas vi tex kunna visa filmen om Bertil ”raggarn” som blev inställd förra året.

Under mötet tog vi också upp försäljningen av församlingshemmet som ska ske någon gång under året. Nästa möte i denna fråga kommer vara nästa vecka, då kommer förhoppningsvis några frågetecken klarna.

Man kan konstatera att…     Jo, det fungerar och man kan avhandla det som ska avhandlas på ett digitalt möte. Men jag tror alla är enade om att det är mycket, mycket trevligare att träffas på riktigt. Att fika, prata om ditt och datt, diskutera runt de aktuella frågorna och kunna se varandra utan dataskärm  är så himla värdefullt. Så nu håller vi tummarna för att allt återgår till det vanliga som snabbt som möjligt.

 

.

Lerduveskjutning

Av , april 18, 2021 4:50 e m

För er som undrat….

JAAA, det blir 1 maj skjutning i år också.

Klockan 11 vid skjutbanan i Västra Bleken. Fina priser utlovas.

Vid frågor Ring Nicklas Hansson 0521-35016

 

.

Årsmöte

Av , april 12, 2021 3:07 e m

Den 21 april kl 19 är det dags för årsmöte

I år blir det ett lite annorlunda årsmöte än vad vi är vana med. Mötet kommer hållas digitalt via Teams och går till så att man anmäler sig till Thomas Darberg  thomas.darberg@soluno.se eller telefon 0734-244493 senast den 14/4. När man anmält sig får man en länk skickad till sin mail. En stund innan mötet börjar klickar man på länken och kopplas då in i mötet via sin telefon, dator eller surfplatta.

Tycker du det verkar besvärligt, så be någon du känner och brukar träffa (vi vill inte uppmana någon att utsätta sig för smittorisk) att ni kan vara med tillsammans.

 

Alla är varmt välkomna!

 

.

 

Prästsonen som blev chef på SVT

Av , april 10, 2021 1:58 e m

 

Från Bollungen härstammar Gunnar Hagner som under många år var mycket framgångsrik chef över SVT´s Göteborgsredaktion.

Allt började år 1928 då prästen Robert Hagner, född i Frändefors men boende i Rännelanda, gifter sig med Torborg från Bollungen i Sundals ryr. På julafton året efter föds deras första barn, sonen Gunnar. De får ytterligare två barn, sonen Lars och dottern Gerda. Lars dör i tidig ålder, endast 16 år gammal.

Äldste sonen Gunnar utbildar sig till journalist och arbetar som redaktör i Uddevalla. När han är 24 år gifter han sig med den ett år yngre Gudrun. De får tre barn under 50-talet, två döttrar och en son. År 1968 börjar Gunnar arbeta för Sveriges television i Göteborg och de flyttar till Mölnlycke.

Vid den här tiden har de olika lokalredaktionerna mycket större frihet än vad de har i dag. De ansvarar själva för vilka program som ska sändas och under programchef Gunnar Hagners ledning blir SVT Göteborg mycket framgångsrikt. Stockholms tidningar är dock inte sena med att kritisera programmen från Göteborg.

Gunnar väljer att satsa på en mix av dyra dramaproduktioner och förhållandevis ”billiga” program, som ”Godmorron Sverige”, som började sändas 1977 med Lennart Hyland som programledare. ”Tipsextra” och ”Albert och Herbert” är andra kända och omtyckta program som Gunnar drev igenom.

Han tog kontakt med Vilhelm Moberg och övertalade honom att få gör en TV-inspelning av ”Raskens”.  Det blev en enorm succé när den började sändas år 1974 med Sven Wolter i en av huvudrollerna. Året efter kom ”Gäst hos Hagge” som också blev ett populärt program under många år.

En annan långkörare från Göteborgsredaktionen kom till efter att Gunnar frågat dramatikern Bengt Bratt vad han ville göra en tv-serie om. Svaret blev situationen på den svenska landsbygden och så föddes ”Hem till gården” som började sändas 1971, den sista säsongen kom år 2006. 35 år senare!

Gunnar  var blygsam och helt ointresserad av publicitet. Men också känd som en envis, skicklig förhandlare och en duktig chef som stöttade författare och regissörer.

Gunnar Hagner dog i Juni 1994 endast 65 år gammal, han ligger begravd på Sundals ryrs kyrkogård. Det gula huset i backen i Bollungen ägs numer av hans tre barn.

Med stolthet kan vi alltså säga att mannen som lade grunden till några av SVT´s mest kända och populära program härstammar från Sundals ryr.

/Susanne Borssén

Tips från Marianne Gustavsson

 

.

Vårens byablad

Av , april 4, 2021 6:40 e m

Nu finns vårens byablad längst upp under fliken ”på gång i bygden”.

Nytt år innebär också en ny medlemsavgift, vi hoppas att så många som möjligt vill vara med och stödja byalagets arbete. Det kostar bara 100 kr /familj eller 50 kr /person. Betala till bankgiro 5665-7125 eller swisha till 123 0988 303. Märk betalningen med ert namn.

Vi hoppas att vi snart kan träffas som vanligt igen, men tills dess bjuds vi ett corona-anpassat program. Först ut är ett digitalt årsmöte via Teams, den 21/4. Anmäl senast 14/4. Håll utkik här på hemsidan så kommer det mer information när det närmar sig.

 

.

 

 

Panorama Theme by Themocracy