Den 1:e Juli öppnar caféet på Granan igen!

Av , juni 28, 2015 1:24 e m

Fjällgården Granan

Monica Stam heter den nya arrendatorn. Hon kommer från Ör i Mellerud och kommer driva kaffestugan tillsammans med sin son Johan. Förutom caféet har de två fräscha stugor till uthyrning. Smörgåsar, våfflor, glass och traditionella kakor finns på menyn, utsikten och den trevliga lantliga miljön får man på köpet.

Första veckan är det öppet onsdag – söndag kl 11-20. Därefter är det öppet fredag-söndag 11-20 hela sommaren. För mer information se även facebooksidan ”fjällgården café granan”.

Midsommar

Av , juni 18, 2015 7:12 e m

Midsommar och sommarsolstånd. Solen står som högst och natten är som kortast. En tid som betyder mycket för oss ljusälskande nordbor. En magisk tid då mycket i naturen sägs få övernaturliga krafter. Vara hur det vill med den saken, för de flesta är sillen, nubben och jordgubbarna viktigare än att gå barfota i dagg för att få ett rikt år.

Inte heller tar vi med oss fiolen till ett vattendrag för att få en spellektion av Näcken, fast det just vid midsommar sägs vara möjligt att han lär vem som helst att spela. Men vi har full upp med att skrubba färskpotatis och tända grillen och bryr oss varken om att lära oss spela fiol, eller att leta efter trollens skatt, som de på midsommar tar fram för att vädra.

Möjligen att någon flicka plockar blommor och lägger under kudden för att drömma om sin framtida man. Samma resultat får man om man äter en hel salt sill utan att dricka. I drömmen kommer då kommer den blivande mannen med vatten. Det verkar trevligare med blommorna…

En krans i håret är det många som har när det dansas runt stången. Om man sparar just den blomkransen kan man lägga den i badvattnet när man tar julbadet. Då ger den lycka och välgång nästa år. Vill man istället satsa på att få alla sina önskningar uppfyllda ska man gå ut vid midnatt och se ormbunkarna blomma. Men man har endast en kort stund på sig, för de blommar bara just kl 12.

Nästan inget skrock tycks kunna påverka midsommarvädret. Paraply och extra tröja verkar helt enkelt gälla i år också.  Men oavsett väder och hur ni än väljer att fira, önskar byalaget er en riktigt bra midsommar!

Företag i Sundalsryr

Av , juni 14, 2015 8:14 e m

Brobergs biogas och konsult

Det finns många företag i sundalsryr, några är ganska enkla att sammanfatta och förstå vad de gör, som tex att snickra, föda upp grisar eller tillverka sylt. Men sedan finns det andra som är mer komplexa och svårare att greppa. Nu har turen kommit till ett sådant företag, nämligen till AndersBrobergs biogas och konsult.

Anders med sonen Axel, hemma på kontoret.

Anders har ett mycket omväxlande arbete, allt från att genom handfast arbete sköta drift och underhåll till undrevisning, kontorsarbete och rådgivning. 2-3 dagar i veckan arbetar Anders på sitt kontor i det lilla röda huset på gården Backarna, resten av tiden är han ute på uppdrag någonstans i Sverige.

På flera gårdar runt Brålanda finns anläggningar för att tillverka gas av i första hand gödsel, men man kan även använda andra avfallsprodukter som tex slakteriavfall, rester från godistillverkning, hushållsavfall eller gräs. Här hjälper Anders till med allt från den första utbildningen, kontakter med myndigheter, upphandlingar, start, drift, provtagningar, underhåll mm

En rötanläggning fungerar med hjälp av massor av små mikroorganismer som man ”matar” genom att tillföra gödsel  (i de flesta fall). Man behöver också ge dem värme för att de ska trivas och producera gas. Lika mycket gödsel som man fyller på i gaskammaren, lika mycket färdigrötade rester tar man därifrån. Denna rest är ett utmärkt gödselmedel. Gasen som bildas består av 65 % metangas och resten koldioxid.

1 kubikmeter gas motsvarar 1 liter bensin och i Brålanda tankas det gas motsvarande 250 liter bensin varje dygn.

För att kunna använda gasen som fordonsbränsle måste man rena och uppgradera den. Detta görs på Biogas Brålanda AB, vars anläggning Anders ansvarar för. Till den hör även en tankstation där i snitt 10 biogasbilar om dagen tankar. När gasen kommit så långt innehåller den 97 % metangas. På anläggningen i Brålanda har man jour dygnet runt. Anders delar den uppgiften med två andra, men det blir ändå många jourtimmar om året.

6 suggor ger under ett år så mycket gödsel att man kan köra en bil 1000 mil

Man kan också göra ström av biogasen, det är mindre vanligt i Sverige eftersom det är svårt att få det lönsamt. Gasen kan också användas till att elda med, då behöver den inte renas och uppgraderas. Hela Dahlbergs slakteri värms upp med biogas.

Andra som utnyttjar Anders tjänster är tex Innovatum, kunskapsförbundet väst, Fyrbodals kommunförbund, hushållningssällskapet, enskilda lantbruk och biogasföreningar runt om i Sverige. Kunderna blir fler och fler, nu närmast är det en grupp ölänningar som vill lära sig mer om biogas och han har även ett arbete i Värmland som väntar.

/Susanne Borssén

Nya kartor

Av , juni 8, 2015 6:32 e m

Nu finns det återigen kartor över lederna att köpa. De nya är större och finare men priset är detsamma som tidigare, 100 kr för kartan och 160 kr för kartan + beskrivning av lederna. De finns till försäljning på Evenstorps halloncafé som har öppet alla dagar från v 26. Nu på lördag (13/6) säljs de även i Gallerian i Brålanda.

Juni

Av , juni 2, 2015 7:18 e m

Frusna små ungar i holk och bo

Att detta är juni kan man inte tro.

Grödan drunknar på åker och äng

Vill man va torrskodd får man söka högre terräng.

Sommarvinden som borde vart mild och rar

Fäller träd när den framåt far.

Till regnmätare behövs ett litermått

Men, vi slipper ju mygg och knott…

Javisst, lite ljus och grönska har vi fått

Men nu skulle värme faktiskt va gott.

Vi önskar solstrålar som bryner vår kind

Fina kvällar med ljummen vind.

Växter som trivs och blommar

Vi vill ha sommar, vi vill ha sommar!!!

Panorama Theme by Themocracy